20/03/2015

Vizita secretă la Chişinău a preşedintelui Kârgâstanului, Almazbek Atambaev, a provocat scandal în fosta republică sovietică, care urmează să adere la uniunea vamală Rusia–Belarus–Kazahstan.

    După ce RISE Moldova a scris că președintele kârgâz s-a întâlnit în secret la Chișinău, cu Vladimir Plahotniuc, cu o zi înainte de întrevederea cu Vladimir Putin, opoziția kârgâză s-a revoltat și i-a cerut explicații lui Atambaev.

Potrivit postului de radio Azattyk (Europa Libera), Ravșan Jeembekov, parlamentar al opoziției, a cerut președintelui Atambaev să explice ce a făcut la Chișinău, de ce nu a anunțat vizita în prealabil, despre ce a discutat cu un oligarh străin și cine a plătit avionul privat cu care a zburat Bishkek-Chişinău-Sankt Petersburg-Bishkek.

„În trecut, la noi veneau în vizite secrete Birstein (Boris Birstein, afacerist ce a deţinut în R. Moldova – Eximbank şi alte active – n.r.) şi iată acum nu ştim cum să rezolvăm problema Kumtorului (al treilea ca mărime zăcământ de aur din lume)”, a afirmat deputatul kârgâz.

Sapar Isakov, şeful departamentului de politică externă a Preşedinţiei kârgâză a declarat că acum nu este momentul potrivit pentru a comenta vizita, dar a precizat că aceasta „a fost ca orice activitate a președintelui, în interesul ţării”.

Ieri, 19 martie, Preşedinţia Kârgâstanului a publicat un comunicat prin care confirmă că președintele Atambaev a avut o întâlnire neoficială la Chișinău cu Plahotniuc, cu o zi înainte de întrevederea președintelui kârgâz cu Vladimir Putin.

Comunicatul preşedinţiei kârgâză:
“Vizita neoficială a președintelui Atambaev la Chișinău a fost dedicată discuțiilor despre colaborarea dintre Rusia, Moldova și Uniunea Europeană”.

Duminică, 15 martie 2015, în drum spre St.Petersburg, președintele kârgâz A.Ș.Atambaev a efectuat o scurtă vizită la Chișinău. Vizita a inclus o întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldovei, Adrian Candu, și unul din liderii coaliției de guvernare, Vladimir Plahatniuc. La întâlnire s-a discutat despre colaborarea dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană și Rusia. Aceleași probleme s-au discutat și în timpul întâlnirii dintre A.Ș.Atambaev și președintele Federației Ruse Vladimir Putin, și vor figura în ordinea de zi, în deplasările ulterioare a președintelui kârgâz în țările Uniunii Europene.

Kârgâzstanul urmează să adere la Uniunea Euroasiatică și este cointeresat ca pe continentul Euroasiatic să se reducă tensiunile interstatale și să fie pace.

În același timp, amintim că toate costurile zborului pe ruta „Bișkek-Chișinău-St.Petersburg-Bișkek” au fost suportate personal de către A.Ș.Atambaev. Președintele a apelat la serviciile unei companii private din motiv că aeronava prezidențială TU-154, fabricată în 1993, se află la reparație. Detalii, AICI

Deși s-a aflat la Chișinău timp de aproximativ 4 ore, liderul kîrgâz a refuzat întrevederea cu președintele R. Moldova, Nicolae Timofti. Detalii, AICI


Articolul a fost realizat cu suportul Foundation Open Society Institute în cadrul „Programului pentru Jurnalism Independent”.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol