14/01/2016

Oligarhul Vlad Plahotniuc, a cărui candidatură a fost respinsă pentru funcția de premier din lipsă de integritate, are legături vechi cu cel mai controversat politician român, trimis pe banca acuzaților în două dosare mari de corupție.

Acum trei ani, pe când deținea funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului, Plahotniuc pregătea o vizită în România, iar la capătul celălalt, de organizarea acesteia se ocupa Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele de atunci al Camerei Deputaților.

RISE Moldova a obținut o corespondență electronică a celor doi din care reiese că evenimentul ar fi avut un caracter privat.

Colaj-Plaha-Hrebenciuc_RISE_WEB


from:Vlad Plahotniuc <VP@primegroup.md>
to:”viorelhrebenciuc53@gmail.com” <viorelhrebenciuc53@gmail.com>

cc: Executive Assistant <executive.assistant@primegroup.md>
date: Tue, Jan 29, 2013 at 12:55 AM
subject: Deplasare in Romania
Stimate Dl. Hrebenciuc.
Merci pentru receptivitate.
Pentru organizarea mai eficienta a procesului (cum am si convenit in discutia telefonica), am si solicitat sefei de cabinet (Cezara Salinski) sa se implice in procesul de coordonare si organizare a deplasarii in Romania.
Rog datele persoanei (numar telefon, adresa electronica), care o va ajuta in acest proces.
Pe curand.
Cu deosebit respect,
Vlad Plahotniuc.
P.S. Anexat-datele de contact a Cezarei Salinski.
Merci!

Email PlahotniucÎntre timp, Hrebenciuc a demisionat de la conducerea Camerei Deputaților și se află sub control judiciar, fiind acuzat de trafic de influență. În unul din cele două dosare, Hrebenciuc este acuzat că a intervenit pe lângă șeful Romsilva într-o afacere ce ține de retrocedarea a 42 mii hectare de pădure, prejudiciul adus statului român fiind estimat la 300 milioane de euro.

Contactat de RISE, Hrebenciuc confirmă corespondența cu Plahotniuc, precizând că acesta intenționa să viziteze România în calitate de prim-vicepreședinte al legislativului.

Viorel Hrebenciuc: Eu, la rândul meu, eram vicepreședinte al Camerei Deputaților, îl înlocuiam pe Valeriu Zgonea (președintele Camerei Deputaților – n.r.) și țineam legătura cu Plahotniuc în vederea organizării unei vizite oficiale. Din ce știu, n-a mai avut loc.

Caracterul oficial al vizitei lui Plahotniuc în România nu reiese însă din mesajul electronic al acestuia, trimis prin intemediul e-mail-ului personal de pe serverul companiei Prime Management. În plus, persoana de legătură pe care Plahotniuc i-o recomandă lui Hrebenciuc este Cezara Salinski. „Șefa cabinetului”, cum o prezintă Plahotniuc, este una dintre persoanele de încredere al oligarhului, fiind mai mulți ani reprezentanta legală a OTIV Prime Holding BV. Detalii, AICI

Atașamentul la emailul expediat de Plahotniuc lui Hrebenciuc.

În prezent, Salinski este administratoarea Prime Managment SRL, companie în care mai deține 5% din capitalul social, avându-i ca parteneri pe Andrian Candu, președintele Parlamentului (10%) și Plahotniuc (85%). Detalii, AICI

Întrebată despre caracterul vizitei planificate în 2013 de către Plahotniuc, Salinski a refuzat să dea detalii.

Cezara Salinski: Când el (Plahotniuc – n.r.) era în calitate de prim-vicepreședinte, eu eram asistentă executivă pe chestii private, nici într-un caz pe chestii parlamentare. Nu pot să ofer asemenea informații la telefon și nu am nici competențele să mă întâlnesc cu dvs. Dacă a fost o întrevedere oficială să vă adresați Parlamentului, iar dacă a fost una privată atunci a fost privată.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol