16/10/2015

RISE Moldova a obținut o scrisoare prin care ministrul Transportului, Iurie Chirinciuc, îi solicită premierului Valeriu Streleț să intervină de urgență în cazul conturilor MoldATSA blocate în Belgia. Din document reiese că Republica Moldova riscă să rămână fără acces la spațiul aerian european, iar întreruperea activității MoldATSA va duce direct la stoparea întregului sistem privind traficul aerian, inclusiv al Aeroportului Internațional Chișinău.

Toţi banii pe care îi încasează ÎS MoldATSA (responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei) de la Eurocontrol (organizație europeană, cu sediul la Bruxelles, care coordonează traficul aerian în 41 de state) sunt blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei Komstroy din Ucraina, succesoarea de drept a Energoalians, aflată într-un litigiu judiciar contra Republicii Moldova. Detalii, AICI

   În aprilie 2015, executorii judiciari belgieni au blocat suma de 144.190 de euro (circa trei milioane de lei) din banii colectaţi de Eurocontrol în favoarea MoldATSA, în urma prestării serviciilor de navigaţie aeriană. Sechestrul a fost aplicat ca urmare a deciziei din 17 februarie 2015 a unui Tribunal de Primă Instanţă din Bruxelles, la cererea companiei ucrainene Komstroy.

La începutul lunii octombrie 2015, valoarea fondurilor MoldATSA blocate în Belgia, a depășit suma de 4 milioane de euro, adică mai mult de 84 de milioane de lei. Până la finele anului, cifra va ajunge la 5,5 milioane de euro. Aparent, autorităţile depun eforturi pentru a rezolva problema, dar situaţia de la MoldATSA a ajuns una critică. Plăţile provenite de la Eurocontrol asigurau 85% din veniturile întreprinderii de stat.

Pe 7 octombrie 2015, Consiliului de Supraveghere a Siguranţei a constatat că situaţia financiară existentă la MoldATSA cade sub incidenţa unui risc major, și care necesită măsuri urgente de remediere. „Lipsa acţiunilor poate duce la blocarea activităţii întregului sistem de dirijare a traficului aerian. (…) Prin semnarea acordului comun Cerul Unic European, Moldova şi-a asumat un şir de responsabilităţi şi angajamente, care ar putea să nu fie respectate ca urmare a situaţiei create”, susține MoldATSA.

200 000 000 lei – garanție de stat
În scrisoarea obținută de RISE, ministrul Chirinciuc îi mai solicita premierului să-i dea indicaţii ministrului Finanţelor ca să analizeze „posibilitatea emiterii unei garanţii de stat în sumă de 200 de milioane de lei”, dar şi o anchetă din partea CNA pe acest caz.

Anatol Arapu, ministrul Finanţelor, spune că nu este la curent cu o astfel de solicitare şi că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, Guvernul nu poate singur să emită garanţii de stat.

Pe acest caz, Centrul Național Anticorupție (CNA) a deschis un dosar penal pe faptul escrocheriei, comise de către un grup de persoane neidentificate, fapt care ar cauza prejudicii în proporţii deosebit de mari statului. „În prezent, au loc mai multe acţiuni de urmărire penală care, însă, nu pot fi divulgate la această etapă, dat fiind faptul că ar putea prejudicia ancheta”, susține Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.

Solicitat de RISE, ministrul Chirinciuc a confirmat documentele obținute de noi: „La acest subiect, am făcut scrisori de nenumărate ori. Premierul a reacționat la scrisoare și a format un grup de lucru”.

Curtea de Arbitraj Comercial de la Paris urma să examineze litigiul de judecată dintre compania ucraineană și Republica Moldova, în cadrul unei ședințe din 15 septembrie 2015, însă procesul a fost amânat pentru data de 28 ianuarie 2016.

După MoldATSA, într-o capcană similară s-a prins şi întreprinderea ROMATSA din România. În prezent, ROMATSA este în imposibilitatea de a încasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigaţie aeriană. Asta după ce, în urma unui litigiu cu statul român, oamenii de afaceri, fraţii Viorel şi Ioan Micula, au obţinut într-o instanţă din Belgia o decizie de aplicare a sechestrului pentru fonduri de până la 85 milioane de euro.

După aceste evenimente, autorităţile belgiene au modificat legislaţia, astfel încât, în procese asemănătoare, să nu mai fie puse sechestre pe banii unor întreprinderi străine.

Ion PREAȘCA

Comenteaza acest articol