În spiritul informării corecte a cetățenilor publicăm unul din documentele obținute de RISE Moldova în timpul documentării subiectului de interes public „Bani din caritate”.
Platforma de caritate a intrat în vizorul oamenilor legii în decembrie 2016, când a fost inițiată urmărirea penală în baza art. 46 și art. 190 alin. (5) din Codul Penal – escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mare de către un grup criminal organizat.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Corupției, „membrii unei grupări criminale din care fac parte cetățeni ai Republicii Moldova și ai Turciei, identifică minori grav bolnavi din Republica Moldova și lansează acțiuni de caritate pe rețelele de socializare în scopul colectării mijloacelor bănești. După acumularea sumei de bani necesare, membrii grupării descurajează tranșant propunerile de alternativă a beneficiarilor mijloacelor bănești acumulate, ca urmare a campaniei de caritate, prin impunerea și organizarea acordării serviciilor medicale la una din instituțiile medicale din or. Istanbul, Turcia, la un preț semnificativ mai mic”.
Conform unui plan bine determinat, membrii grupării criminale colectează sume impunătoare de bani, de la cetățeni de bună credință pentru pretinsul tratament al persoanelor grav bolnave, după care victimele sunt transportate într-un spital din or. Istanbul, Turcia, fiind simulată efectuarea unor pretinse intervenții chirurgicale, care se prezumă că sunt achitate din banii colectați, însă în realitate urmare a examinărilor efectuate de către medici, la revenirea în Republica Moldova, se constată lipsa cărorva intervenții chirurgicale”.