7/02/2025

Iryna Borodkina, cunoscută drept Dr. Serebrova, în al cărei salon de înfrumusețare a decedat o femeie în urma unei intervenții chirurgicale, a fost cercetată penal pentru contrabandă de oamenii legii din Chișinău. 

RISE Moldova a aflat că, după aproape doi ani de anchetă, autoritățile au decis să o scoată de sub urmărire penală. N-a fost trasă nici la răspundere contravențională, pentru că termenul de prescripție expirase între timp. 

Iryna Borodkina și o parte din medicamentele de contrabandă reținute la Vamă. Colaj: RISE Moldova

La 30 ianuarie 2025, o femeie de afaceri a decedat în circumstanțe neclare într-un salon de înfrumusețare din Chișinău. Liubovi Babuțki a mers acolo pentru o procedură estetică în urma căreia a murit. Deși a trecut mai mult de o săptămână, nicio persoană nu are vreun statul în dosarul penal pornit. Rudele susțin că sunt două persoane care se fac vinovate de tragedie: doctora care i-ar fi administrat anestezia și cea care i-ar fi făcut intervenția. Ultima este și administratoarea companiei Dr. Serebrova Clinic SRL, care deține salonul, Iryna Borodkina. Firma avea ca gen de activitate servicii de frizerie (tuns, spălat, coafat, vopsire), masaj, manichiură și pedichiură, și vânzarea produselor cosmetice. Pentru a efectua intervenții chirurgicale, firma avea nevoie să fie acreditată de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate.

Medicamentele cu care a fost reținută Iryna Borodkina. Sursa: customs.gov.md

CONTRABANDĂ SAU AJUTOR UMANITAR?

12 mai 2022, ora 06:06, Postul vamal Palanca-Maiaki-Udobnoe. O femeie de 31 de ani, cu două valize mari, intenționează să părăsească Republica Moldova. Se prezintă pietonal la punctul de frontieră, când inspectorii vamali îi verifică bagajele și găsesc ticsite 600 de cutii cu medicamente. Acte de proveniență nu aveau, iar tânăra nu intenționa să le declare. Despre incident a comunicat chiar Serviciul Vamal în acea dimineață. Oamenii legii au estimat ulterior valoarea medicamentelor la circa 1,6 milioane de lei [n.r. – circa 80 de mii de euro la cursul valutar din acea zi].

Medicamentele au fost confiscate, iar femeii i-a fost deschis dosar penal pentru tentativă de infracțiune și contrabandă. Pentru fapta sa risca de la 4 la 10 ani de închisoare.

Numele ei e Iryna Borodkina, e originară din Ucraina, iar trei ani mai târziu va ajunge în vizorul public în cazul omorului Liubovei Babuțki. 

Femeia a declarat atunci că medicamentele erau destinate ajutorului umanitar pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina. După invazia Rusiei, în februarie 2022, s-a mutat împreună cu soțul său în Moldova și merge periodic să-și viziteze părinții, așa că le-a spus cunoscuților că poate transporta colete.

„Cineva a luat legătura cu ea”, pe Telegram, „și a rugat să aducă ajutoare umanitare, și anume medicamente”. S-a întâlnit cu persoana într-o parcare, i s-au dat asigurări că nu va avea probleme la vamă și a plecat. După ce medicamentele au fost confiscate, Borodkina susține că nimeni nu a căutat-o.

„Nu a mai fost telefonată de nimeni în legătură cu soarta medicamentelor, nici de către persoana care i le-a dat. Medicamentele nu sunt ale ei și nu are nevoie de ele”,

se arată într-o hotărâre emisă de Judecătoria Căușeni, în luna septembrie a anului trecut. 

Cel care i-a fi livrat medicamentele este un cetățean al Indiei, cu permis de ședere în Republica Moldova. La acel moment, străinul era fondatorul unei companii care desfășura la Chișinău inclusiv activitate farmaceutică. Între timp, firma a fost lichidată.

La aproape doi ani de la incident, în martie 2024, Iryna Borodkina este scoasă de sub urmărirea penală pentru că „acțiunile sale nu întrunesc elementele infracțiunii”. Așa că i se deschide un dosar contravențional pentru păstrarea și transportarea medicamentelor importate ilegal în Republica Moldova, care nu aveau nici un act de origine sau proveniență. Ucraineanca este găsită vinovată și urma să fie amendată cu maxim 4500 de lei, doar că procesul contravențional a fost încetat. Termenul de prescripție de atragere la răspundere contravențională expirase de mai bine de un an. 

„CLINICA” DIN KIEV, FONDATĂ  ÎMPREUNĂ CU O FEMEIE DIN INDIA

În Ucraina, Iryna Borodkina este administratoarea companiei „GL CLINIC” și proprietara a 30% din afacere. Celelalte 70% sunt deținute de o femeie din India. Compania a fost fondată la începutul anului 2022, cu o lună înainte ca Rusia să atace Ucraina și cu patru luni înainte de „incidentul” de la vamă. Firma deține un cabinet care prestează de la servicii de chirurgie plastică, la manichiură și masaj sau saună. „Clinica de chirurgie plastică și cosmetologie”, așa cum se prezintă pe rețelele sociale, se află în orașul Kiev, la demisolul unui bloc. Pe pagina de Instagram a „clinicii”, Borodkina este prezentată drept unul dintre chirurgii plasticieni care lucrează acolo. Spre deosebire de colegii săi, care sunt prezentați cu nume complet și cu experiență anterioară, Borodkina este prezentată doar „Irina”.

Prezentarea Irynei Borodkina pe Instagram pe pagina salonului din Kiev

„CLINICA” DIN CHIȘINĂU DE LA PARTERUL UNUI BLOC DE LOCUIT

Iryna Borodkina are 33 de ani și e originară din Odessa, Ucraina. La Chișinău și-a fondat compania Dr. Serebrova Clinic SRL în februarie 2023, care administrează un salon de înfrumusețare cu același nume.  „Clinica” activa într-un apartament de 66 de metri pătrați, la parterul unui bloc de locuit din capitală. 

În primul an de activitate, afacerea nu a fost profitabilă. Datele Biroului Național de Statistică arată că a încasat venituri de doar 166 de mii de lei, compania înregistrând pierderi. Însăși Borodkina nu activa în calitate de cosmeticiană sau chirurg plastic, așa cum se prezenta pe rețelele sociale, ci directoare administrativă, funcție pentru care s-a remunerat cu 5-6 mii de lei lunar.

Am sunat-o pe Iryna Borodkina pentru o reacție, dar avea telefonul deconectat. I-am lăsat mesaje pagina personală de Instagram, dar și a clinicii din Kiev. Până la publicare nu am primit niciun răspuns.  Potrivit poliției, Borodkina a părăsit Republica Moldova la două ore și 40 de minute după producerea tragediei.

Marcela ZĂMOSTEANU

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Ion PREAȘCA



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol