31/05/2025

Interlopul Grigore Caramalac, cunoscut drept „Bulgaru”, a călătorit de mai multe ori în Crimeea, la scurt timp după anexarea peninsulei de către Rusia în 2014.

După aceste deplasări, Caramalac a organizat un turneu internațional de arte marțiale în peninsulă și s-a implicat activ în evenimente patriotice și sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei.

Documentele analizate de RISE Moldova mai arată că el a ocupat funcții de conducere în societatea pe acțiuni Sevastopolgaz, companie care între timp a devenit întreprindere de stat și furnizorul principal de gaze naturale în Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea.

Grigore Caramalac a organizat în Crimeea ocupată turneul de lupte „CrimeaRush. Adio, arme!”. Foto: vk.com/IFAVIS Foundation

Grigore Caramalac a vizitat Crimeea ocupată pentru prima dată în iulie 2014, zburând din Moscova spre Simferopol, capitala peninsulei. Conform datelor obținute din surse deschise, el a efectuat cel puțin alte două deplasări în același an, tot spre Simferopol, unde se află principalul aeroport din regiune.

Acesta a continuat să călătorească în peninsulă și în următorii ani. În total, am identificat peste 10 zboruri către sau dinspre Crimeea, teritoriul ucrainean ocupat temporar.

În 2018, fiind conducătorul Fundației pentru Asistență a Veteranilor și Sportivilor cu Dizabilități „IFAVIS”, cu sediul în Rusia, Caramalac a organizat în orașul Ialta un turneu internațional denumit „CrimeaRush. Adio, arme!”, unde au urcat în ring mai mulți luptători MMA din regiuni separatiste, din Rusia, Afganistan, dar și din Moldova.

Ulterior, el s-a implicat și în afacerile din Crimeea, devenind membru în consiliul de administrație al Sevastopolgaz SA, funcție pe care a deținut-o până în iunie 2024. Câteva luni mai târziu, compania a fost naționalizată de autoritățile ruse din regiune.

Potrivit unui raport obținut de RISE pentru anul 2020, Caramalac ar fi încasat de la Sevastopolgaz un venit de aproximativ 17.500 de dolari.

Până la publicarea acestui text, Caramalac nu a răspuns la întrebările noastre. 


Din decembrie 2014, adică la scurt timp după anexarea peninsulei, Sevastopolgaz SA a funcționat conform legislației ruse, fiind specializată în distribuția de gaze naturale.

Compania susținea anul trecut că este unul dintre cei mai mari contribuabili din Sevastopol. Aceasta alimenta cu gaze naturale aproximativ 170 de mii de locuințe și peste 400 de întreprinderi industriale, instituții publice și sociale.

Însă, în octombrie anul trecut, autoritățile din Sevastopol au decis să naționalizeze activele Sevastopolgaz SA, societatea fiind absorbită de o întreprindere de stat, controlată de administrația orașului.


Caramalac este cetățean al Republicii Moldova și al Federației Ruse. El conduce Fundația IFAVIS și e vicepreședinte al Federației Ruse de Lupte. Anterior, a susținut public că este asistentul unor deputați ruși.

Grigore Caramalac a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE, acum doi ani, pentru implicarea sa „în acțiuni care au subminat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Grigore Caramalac (al doilea din dreapta) a organizat mai multe evenimente sportive și patriotice împreună cu deputatul local în orașul Krasnogorsk, Ilia Șadrikov, fost angajat al FSB și director al Clubului sportiv-patriotic Yaropolk. Ilustrație: RISE Moldova.

Interlopul născut în Taraclia, o localitate din sudul Moldovei, a fost vizat în mai multe dosare penale, fiind anterior anunțat în căutare internațională.

În unul dintre acestea, Caramalac a scăpat de răspundere penală după ce fostul șef interimar al Procuraturii Generale din Moldova, Andrei Pântea, a dispus ca dosarul penal să fie transmis autorităților din Federația Rusă, care ulterior l-au clasat. Pântea și-a depus apoi demisia „în legătură cu plecarea onorată din funcție”.

În instanță, Pântea și-a recunoscut vina, însă a fost amnistiat.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol
Rise Moldova
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.