15/09/2023
Foto: yandex.ru: Sediul Sinko-Bank din Moscova
Foto: yandex.ru: Sediul Sinko-Bank din Moscova

SUA au anunţat joi, 14 septembrie, noi sancţiuni împotriva a peste 150 de persoane şi entităţi din diverse state. Ele sunt acuzate că ajută Rusia să eludeze sancţiunile occidentale impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, începută în februarie 2022.

„SUA şi aliaţii lor sunt uniţi în sprijinul pentru Ucraina în faţa unui război neprovocat, nejustificat şi ilegal al Rusiei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a promis secretarul de stat american, Antony Blinken.

Noul pachet de sancţiuni impus de Statele Unite vizează şi Sinko-Bank, o mică bancă din Rusia controlată de Arie Geler, cetăţean al Israelului și prosper om de afaceri.

„FĂRĂ RISCUL DE SANCȚIUNI”

O anchetă RISE Moldova a dezvăluit cum Arie Geler a cumpărat, la finele anului 2021, 90% din capitalul firmei DFM SRL, ce deţine o reţea de magazine duty-free la punctele de trecere a frontierei de stat din Republica Moldova, inclusiv la Aeroportul Chişinău, care în trecut a aparţinut familiei lui Ilan Şor. Banii pentru cumpărarea cotei de 90% în DFM, adică un milion de euro, au fost transferați de pe un cont pe care Geler îl deține la Sinko-Bank.

Tranzacţia de preluare a DFM a provocat suspiciuni de spălare de bani şi era investigată de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). 

Ca reacţie la sancţiunile impuse de SUA, Sinko-Bank a comunicat că funcționează normal și că sancțiunile nu vor avea un impact semnificativ asupra activităților sale. Totodată, precizează că, „din cauza fricii de sancțiuni secundare, unele bănci contrapartide pot limita acceptarea transferurilor internaționale de la bancă”.

Din 2022, Sinko Bank a început să ofere servicii de deschidere de conturi și efectuarea plăților în yuani chinezești. La fel, banca oferă clienţilor operaţiuni în valute precum lira turcească, dramul armenesc, tenge kazah etc. Instituţia susţine că este o bancă pentru exportatori și importatori, subliniind, totodată, pe site-ul său, că această activitate este „fără riscul de sancțiuni”.

„IMPLICATĂ ÎN INDUSTRIA AEROSPAȚIALĂ MILITARĂ”

În lista persoanelor faţă de care Departamentul de Stat american a impus sancţiuni sunt şi două persoane născute în Republica Moldova. E vorba de Alla Baban şi Andranik Okroyan, care sunt menţionaţi ca născuţi în Arioneşti, Republica Moldova.

Alla Baban este soţia, iar Andranik Okroyan este fiul lui Mkrtich Okroyan, constructorul principal la societatea Aero Engine Scientific and Technical Company Soyuz (ОАО «Авиационно-моторный научно-технический комплекс ”Союз”»). 

Potrivit Departamentului de stat, această companie din Rusia este „implicată în industria aerospațială militară a Rusiei, inclusiv în construirea de motoare pentru rachete de croazieră și avioane militare de transport”.

Totodată, Mkrtich Okroyan este membru al consiliului de administrație al Balashikhinskiy Liteyno Mekhanicheskiy Zavod (Balashikha) „implicat în fabricarea, dezvoltarea, producția, testarea și repararea echipamentelor aviatice”. „Ministerul Apărării al Rusiei este principalul consumator al produselor Balashikha”, scrie în decizia Departamentului de Stat.

Potrivit notei autorităților americane, copiii lui Mkrtich, Anna și Andranik Okroyan, sunt membri ai consiliului de administrație Soyuz, împreună cu fratele lui Mkrtich, Arutyun Okroyan.

O investigaţie publicată de FBK, echipa opozantului rus Alexei Navalnîi, denotă că Alla Baban şi Mkrtich Okroyan ar fi rezidenţi ai Marii Britanii, unde fiica lor Anna deţine un imobil luxos, cumpărat, în 2020, pentru suma de 6 milioane de lire sterline. 

Ion PREAȘCA



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol