22/08/2015

Alexandru Ciobanu, directorul general-adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a încercat să-l intimideze pe reporterul RISE Moldova, Vladimir Thoric.

În timpul unor convorbiri telefonice, funcționarul a sugerat că investigația „Embargo moldovenesc la exportul de fructe în Rusia” a fost făcută la comanda unor businessmani și că reporterul ar fi luat bani pentru publicarea acestui articol. „Această informație eu o voi transmite organelor competente. Bine?”, a zis Ciobanu în mod repetat.

Reporterul a fost contactat telefonic de inspectorul fitosanitar principal de stat în aceeași zi în care RISE a făcut o interpelare la Comisia Națională de Integritate (CNI) referitor la companiile și proprietățile nedeclarate ale lui Ciobanu.

RISE Moldova califică acțiunile directorului general-adjunct al ANSA drept o tentativă de intimidare și de presiune asupra jurnaliștilor. RISE este un centru de investigații media și acționează exclusiv în virtutea codurilor deontologice care reglementează profesia de jurnalist.

Mai jos prezentăm cronologia evenimentelor și stenograma convorbirilor telefonice purtate între Alexandru Ciobanu și reporterul RISE.

21.08.2015 / 10:37
RISE expediază o solicitare de informații la CNI.

21.08.2015 / 16:42
Alexandru Ciobanu îl contactează pe reporterul RISE

A.CIOBANU: Bună ziua.
REPORTER: Bună ziua.
A.CIOBANU: Ce mai faceți?
REPORTER: Bine, vă mulțumesc.
A.CIOBANU: Am înțeles. Aș vrea să vă pun o întrebare.
REPORTER: Vă rog!
A.CIOBANU: La mine a ajuns o informație precum că dumneavoastră ați avut o întâlnire cu niște exportatori de la Nord și ei v-au motivat ca dumneavoastră să scrieți articole, să faceți solicitări oficiale. Este adevărat?
REPORTER: Ce fel de solicitări oficiale?
A.CIOBANU: Știți dumneavoastră de care.
REPORTER: Dar mai exact? Noi facem multe solicitări. Despre care anume vorbiți?
A.CIOBANU: S-a adresat un exportator și, da, a zis că a participat în procedura de transmitere a banilor cu scopul ca dumneavoastră să scrieți acest articol. Eu vreau să știu dacă este cazul să mă adresez în organele competente sau este vorba despre o dezinformare.
REPORTER: Eu nu am înțeles totuși. Despre care solicitări oficiale vorbiți?
A.CIOBANU: La mine s-a adresat un exportator.
REPORTER: Și?..
A.CIOBANU: Și mi-a zis că el, împreună cu alți doi exportatori, s-a întâlnit cu dumneavoastră și v-a plătit bani ca să scrieți aceste articole.
REPORTER: Nu este adevărat. Nimeni nu mi-a dat bani.
A.CIOBANU: Sigur?
REPORTER: Sigur. Numele meu de jurnalist de investigație este mai scump decât 100 de dolari de la nu știu cine sau decât oricare altă sumă de bani. Eu am un salariu. Și eu îmi iau salariul ca să fac investigații jurnalistice.
A.CIOBANU: Eu am primit această informație. Și nu este vorba de 100 de dolari, dar de o sumă mult mai mare.
REPORTER: Eu am zis „100” la nimereală.
A.CIOBANU: Nu e vorba despre niciun fel de „nimereală”. Este un caz concret. La dumneavoastră s-a adresat o femeie și un bărbat înalt. Voi v-ați întâlnit și știți despre ce vorbesc.
REPORTER: Eu m-am întâlnit cu mulți exportatori. Și nu doar eu. Și colegii mei la fel.
A.CIOBANU: Și care din ei v-a plătit? Eu am în vedere bani.
REPORTER: Nimeni nu mi-a plătit bani. Dumneavoastră ziceți că cineva mi-a plătit bani pentru articol?
A.CIOBANU: Da.
REPORTER: Nu poate fi vorba despre așa ceva. Investigațiile nu se fac la comandă. Înțelegeți? Poate dumneavoastră v-ați obișnuit că la noi în Moldova totul se face la comandă. Dar la noi e altfel. Există o problemă, iar jurnalistul RISE Moldova are două opțiuni la alegere: sau o investighează sau nu o investighează.
A.CIOBANU: Bine. Curând vom afla cum stau lucrurile de fapt. Ne-am înțeles?
REPORTER: Sigur.
A.CIOBANU: Numai să nu vă supărați după asta. Bine? Vă mulțumesc.
REPORTER: Cu plăcere.

21.08.2015 / 16:46
Reporterul RISE revine cu un apel la Alexandru Ciobanu

REPORTER: Domnul Ciobanu, o precizare, vă rog. La Dvs. au venit niște persoane și v-au zis că m-au plătit pentru articol? Eu nu prea am înțeles.
A.CIOBANU: Nu. Această informație eu o voi transmite organelor competente. Bine?
REPORTER: Am înțeles. Dar întrebarea mea este dacă eu corect am înțeles că „cică” la Dvs. au venit niște persoane şi v-au spus că eu….
A.CIOBANU: Nu este niciun fel de „cică”. Este un caz concret şi dumneavoastră v-ați întâlnit cu o femeie exportator și un alt exportator din Nord. Este un caz concret. Înaintea deplasării în Odesa. V-ați adus aminte?
REPORTER: Eu m-am întâlnit cu o groază de oameni. Cu foarte mulți dintre ei ne-am înțeles să discutăm.
A.CIOBANU: După concediul meu medical eu m-am întâlnit cu dumneavoastră și v-am oferit un interviu de 58 de minute. Așa este?
REPORTER: Da.
A.CIOBANU: Iar acum se constată că dumneavoastră faceți afaceri.
REPORTER: Despre ce afaceri vorbiți?
A.CIOBANU: Este o afacere. Eu am să demonstrez asta.
REPORTER: Dumneavoastră credeți ce eu am fost plătit pentru investigație?
A.CIOBANU: Eu am să demonstrez că este vorba despre o afacere. Bine?
REPORTER: Bine. Succes. Interesant cum o să demonstrați.

Menționăm că, în urma anchetei RISE „Embargo moldovenesc la exportul de fructe în Rusia”, Centrul Național Anticorupție investighează „pretinsele abuzuri ale factorilor de decizie ai ANSA”, iar directorul interimar al agenției, Grigore Porcescu, a inițiat o anchetă internă.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol