11/09/2020

Un dosar penal care stagnează aduce lumină în viața secretă a oligarhului Vlad Plahotniuc.

RISE Moldova a obținut o scurgere de informații în volum de 3.58 GB care cuprinde peste patru mii de pagini cu documente din mai multe cauze penale, scheme grafice și extrase de cont.

Scurgerea de date provine din corespondența operativă a procurorilor moldoveni cu diferite bănci din țară și din străinătate. Sub deplina protecție a anonimatului, un avertizor de integritate din magistratură reclamă presiunile din acest dosar, care implică aproape tot spectrul politic din Republica Moldova cuprins între președintele Igor Dodon și oligarhul Plahotniuc.

E vorba despre cazul Metalferos, o societate pe acțiuni cu capital de stat profilată pe colectarea deșeurilor de metale și căpușată în mod tradițional sub diferite regimuri politice.

rise-cover_metal_leaks_rise_md

COLAJ: Sergiu Brega. Foto: via Facebook, Metalferos.

Din documente reiese că, oligarhul Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare pentru spălare de bani, dirija cel puțin trei companii care au făcut zeci de milioane de dolari pe spatele Metalferos. Aceasta era una dintre afacerile lui ascunse.

Căpușele funcționau ca intermediari la export. Ele puneau adaos comercial, deci tot ele colectau profitul cuvenit societății de stat.

Apoi banii se scurgeau metodic pe cardul și în conturile private ale lui Plahotniuc, RISE a urmărit exact aceste tranzacții.

Mai jos publicăm câteva documente din scurgerea de date care se referă la dosarul Metalferos:

Un loc de cinste în aparat îl ocupa firma offshore Rowallan Overseas SA, controlată direct de Plahotniuc și implicată în dosarul “Furtul Miliardului”. Entitatea a încasat din 2006 și până în 2015 aproximativ 646 de milioane de dolari în acest caz celebru.

RISE a studiat și extrasul de cont al lui Plahotniuc, obținut de la trei bănci din Moldova.

Din cardurile personale ale lui Plahotniuc, banii plecau după nevoile sale, alcătuindu-i tabloul vieții de zi cu zi.

Tranzacțiile din scurgerea de date explică afaceri discrete. Dezvăluie cumpărături extravagante, arată beizadele de politicieni finanțate la studii internaționale, descriu planuri de fugă, conturează anturajul oligarhului și profilează personajul.

În documente se regăsesc mai multe citații și pe numele deputatului Andrian Candu.

– Reporter: Ați fost citat la Procuratura Anticorupție în dosarul Metalferos, în calitate de martor. Ați mers să dați declarații?

– Andrian Candu, deputat: Am fost citat înainte de situația excepțională. Când avocații au contactat procurorul pe caz să precizeze data și ora, procurorul a menționat că, din cauza pandemiei se amână întâlnirea și că va reveni cu o altă dată. Însă nu a mai revenit și o nouă citație nu am primit.


Proiectul #MetalLeaks este structurat astfel:

Primul articol din investigație urmărește banii care pleacă de la o firmă-căpușă din Insulele Virgine Britanice către mai multe universități de prestigiu din străinătate, acolo unde au învățat copii de politicieni moldoveni.

Citește, AICI: Copii de politicieni și petreceri nocturne pe banii lui Plahotniuc

Al doilea articol prezintă o sinteză a vieții lui Plahotniuc, conturată în baza transferurilor bancare făcute în perioada 2015-2019, de la bani împrumutați prietenilor-interpuși, la plăți către case de avocatură, mașini de lux și haine de brand.

Citește, AICI: Plățile secrete ale oligarhului

Mihai MUNTEANU, Iurie SANDUȚA, Marcela ZĂMOSTEANU

A contribuit: Ion PREAȘCA



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol