17/10/2024

La trei ani de la suspendarea din funcţia de procuror general al Republicii Moldova şi arestarea sa, Alexandr Stoianoglo aspiră acum la funcţia de președinte al ţării, sub lozinca „Dreptate pentru toţi!”. 

Deşi a câştigat unele procese de judecată, fiind achitat pe anumite acuzaţii, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Stoianoglo atunci când l-au suspendat din funcția de procuror general, el mai are de făcut față și altor acuzații.

Între timp, s-a asociat cu socialiştii în lupta pentru fotoliul de preşedinte al ţării.

Lansarea campaniei electorale alexandr stoianoglo socialistii

Lansarea în campania electorală a lui Alexandr Stoianoglo. Foto: socialistii.md

CANDIDATUL SOCIALIŞTILOR
„Dreptatea pentru toți este, în primul și în primul rând, atunci când o lege este pentru toți, fără excepție. Și așa va fi!”, a declarat Alexandr Stoianoglo la evenimentul de lansare în campania electorală. 

În vârstă de 57 de ani şi fără apartenenţă partinică, Alexandr Stoianoglo a ales să fie candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon, care figurează şi el în dosare penale, unele fiind pe rol în instanţele de judecată. Totuşi Stoianoglo este promovat de socialiști drept „candidatul poporului la funcția de președinte al Republicii Moldova”.

Tot de la socialiști provine și cea mai mare parte din bani pentru finanțarea campaniei electorale, circa 3,9 milioane de lei, din cele aproximativ 6,1 milioane acumulate în primele patru săptămâni de campanie.

Jurist de profesie, actualul prezidențiabil nu este străin de viaţa politică, fiind ales în două rânduri deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM), ocupând o scurtă perioadă chiar și fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului. În 2015, a luptat şi pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, dar s-a clasat abia pe locul 6 printre cei 10 candidați înscriși în cursă.



Dar activitatea sa de bază a fost cea de procuror, iar în 2019 a candidat la funcția de procuror general, fiind desemnat învingător de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și numit în funcție, prin decret prezidențial, de Igor Dodon. 

Activitatea sa în calitate de procuror general a generat mai multe controverse, unele dintre care iau adus şi neplăceri, precum suspendarea din funcţie, dosare penale şi chiar arestul pentru o scurtă perioadă, iar altele – suspiciuni şi acuzaţii de legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție timp de aproape doi ani, iar pe 26 septembrie 2023 președinta Maia Sandu l-a demis, însă fostul procuror a contestat în instanță decretul prezidențial. 

O lună mai târziu, CEDO a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci când, în 2021, l-au suspendat din funcția de procuror general. El urma să primească de la stat 3.600 de euro drept prejudiciu moral.

DOSARELE, ARESTUL ŞI SUSPENDAREA
Numele lui Alexandr Stoianoglo continuă să figureze în numeroase dosare iniţiate în ultimii trei ani. Ne vom referi în mod special la cel în baza cărora acum trei ani, pe 5 octombrie 2021, Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și apoi cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații. S-a întâmplat după ce, în aceeaşi zi, CSP a examinat adresarea deputatului PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. 

5 octombrie 2021, Procurorul General Alexandr Stoianoglo, reţinut şi escortat de mascaţi. Foto: ZDG

În sesizarea sa, Carp expunea trei pretinse acţiuni ilegale comise în diferite perioade de Alexandr Stoianoglo. Astfel, deputatul afirma că, în perioada în care Stoianoglo a fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, a semnat raportul pentru modificarea Legii cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votată în Parlament pe 7 aprilie 2011. Carp susţinea că prin modificarea operată „a fost facilitată comiterea infracţiunii de spălare de bani, ceea ce denotă un abuz de serviciu sau o infracţiune de corupere pasivă”.

În registrul din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) însă nu am identificat nici un dosar cu acuzaţii oficiale în adresa lui Alexandr Stoianoglo pentru că a semnat acel raport.

A doua acţiune invocată de deputatul Carp era falsul în declaraţii. În acest sens, el solicita „investigarea faptului înregistrării soţiei Procurorului General Ţvetana Curdova, în calitate de beneficiar efectiv al agenţilor economici Verlok Development Inc şi Jet Business Limited (din Ucraina – n.r.), sub aspectul prezenţei în acţiunile lui Alexandr Stoianoglo a două componente de infracţiune prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova: corupere pasivă […] şi falsul în declaraţia de avere şi interese […]”.

De asemenea, Carp a făcut trimitere și la o investigație publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se afirma că Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo 5,5 milioane de dolari pentru eliberarea sa. În anchetă citată de deputatul PAS se făcea trimitere și la declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, potrivit căreia Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii din Ucraina care dețineau acțiuni Moldindconbank. Acest lucru a fost însă contestat chiar de Platon însuși. 

Verlok Development Inc este o firmă ucraineană înființată în 2009. Compania-mamă – Verloc Development Inc. din Belize  – a deținut acțiuni la Moldindconbank, bancă controlată în acea perioadă de Veaceslav Platon. 

În 2009, Verlok Development Inc. din Belize îi transferă companiei-fiice din Ucraina acțiunile deținute la Moldindconbank. În 2018, Verloc Development a pierdut pachetul de 4,52% de acțiuni. S-a întâmplat după ce, în 2016, Banca Națională a Moldovei (BNM) a constatat că un grup de acționari afiliați lui Platon, printre care și Verlok Development, au acționat concertat și au ajuns să dețină 63,89% din acțiunile băncii, fără a avea permisiunea BNM. 

Profilul complet al Verlok Development Inc, AICI

CINCI DOSARE
Peste un an, la finele lunii septembrie 2022, Victor Furtuna, procurorul desemnat de CSP, anunţa despre „terminarea urmăririi penale în privința Procurorului General suspendat, învinuit pe trei capete de acuzare”. 

Mai exact, lui Alexandr Stoianoglo i se imputa:

  • Săvârșirea infracțiunilor de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869.224.839,76 lei”;
  • Corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63.233.032,7 lei;
  • Falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina”.

Totodată, Procuratura Anticorupție informa că efectuează în continuare „urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat Procurorul General suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia”.

Toate aceste acuzaţii au fost respinse de Alexandr Stoianoglo, care le-a calificat ca dosare făcute la comandă. „Dosarele au fost pornite împotriva mea nu pentru a mă judeca, dar anume pentru a mă înlătura din funcţie”, declara el în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N4.

CUM A AJUNS SOŢIA LUI STOIANOGLO „PARTENERĂ” DE AFACERI CU „DOMNUL PLATON”
Pe 6 ianuarie 2021, Viorel Morari, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, anunța în cadrul unei conferinţe de presă că Ţvetana Curdova, soţia lui Stoianoglo, a devenit asociată la două companii din Ucraina: Verlok Development Inc şi Jet Business Limited. 

Jet Business Limited este o companie din Ucraina fondată în 2009 de către o companie cu același nume din paradisul fiscal Bahamas și al cărei beneficiar este afaceristul Veaceslav Platon. 

În 2009, compania-mamă din Bahamas și-a transferat acțiunile deținute la Moldindconbank către Jet Business Limited din Ucraina. În anul 2017, compania-fiică deținea 3,76% din acțiunile băncii. Doar că, în 2018, acțiunile Jet Business Limited, precum și ale altor companii și persoane afiliate lui Platon, au fost anulate de către Banca Națională a Moldovei (BNM). 

Profilul complet al Jet Business Limited, AICI

La scurt timp, într-o replică, Procuratura Generală a respins aceste acuzații, susţinând că, potrivit informațiilor operative obținute din Ucraina, „ieri, 5 ianuarie 2021, într-un birou notarial de la Kiev, persoane deocamdată neidentificate au autentificat notarial modificări în registrul companiilor la care s-a referit respectivul, astfel încât, peste noapte, beneficiar final al acestor firme să figureze numele soției Procurorului General.”

Tvetana Curdova, soția lui Alexandr Stoianoglo

Ţvetana Curdova, soția lui Alexandr Stoianoglo. Foto: Captură Youtube.com

Documentele consultate de RISE Moldova şi deciziile din instanţele ucrainene denotă că Ţvetana Curdova a fost inclusă în lista beneficiarilor a celor două companii de un notar privat din Kiev la solicitarea administratorilor.

Veaceslav Platon, beneficiarul de facto ale celor două firme, susține că modificările au fost făcute la comanda cuiva. „Eu pot să o scot [din lista beneficiarilor finali] în decurs de o minută, dar pentru aceasta eu trebuie să depun cerere. Dar eu vreau ca instanţa de judecată să constate că toată aceasta a fost o falsificare”, afirmă Platon

„Ţvetana Curdova nu a fost niciodată asociată la cele două firme…. Faptul că în registre apare înştiinţarea că ea este beneficiar final a unei cote de 25%, aceasta da, dar nicidecum proprietară. Ar trebui să citiţi atent legislația ucraineană privind beneficiarul final”, ne recomandă Platon.

Potrivit lui, administratorul unei companii poate indica ca beneficiar final pe oricine, „pe Trump, Maia Sandu sau chiar pe tine, Ion”, susţinând că aceasta nu ar avea niciun efect juridic.

Ce prevede legislaţia Ucrainei?
„La stabilirea beneficiarului final al clientului, subiectul monitorizării financiare primare nu trebuie să se bazeze exclusiv pe Registrul unificat de stat al persoanelor juridice, antreprenorilor individuali și organizațiilor publice. Cerințele pentru stabilirea beneficiarului final sunt îndeplinite de subiectul monitorizării financiare primare folosind o abordare orientată spre risc”, stipulează Legea cu privire la prevenirea și combaterea legalizării (spălării) veniturilor din infracțiuni, finanțării terorismului și finanțării proliferării armelor de distrugere în masă.

Şi Alexandr Stoianoglo este categoric: „Soţia mea nu a fost niciodată beneficiară la o companie legată cu domnul Platon. Toate materialele legate de implicarea soţiei mele au fost falsificate şi noi avem deciziile instanțelor de judecată din Ucraina care confirmă acest fapt”.

Datele din deciziile instanțelor de judecată arată că Ţvetana Curdova a fost exclusă din lista beneficiarilor finali la Verlok Development Inc deja în decembrie 2021, doar că o decizie definitivă privind faptul că ea a fost inclusă ilegal în lista beneficiarilor a fost adoptată abia în mai 2024.

Potrivit deciziei instanţei din Ucraina, Ţvetana Curdova ar fi aflat despre faptul că este asociată la această firmă abia în noiembrie 2021, când a obţinut extrasul din registrul comercial a Ucrainei. Ulterior, pe 23 decembrie 2021, pe baza rezultatelor examinării cererii şi documentelor depuse de directorul Verlock Development Inc. LLC, un alt notar din Kiev a efectuat înregistrarea modificărilor din registrul comercial, iar Ţvetana Curdova a fost exclusă din registru ca beneficiar efectiv al companiei. Totuşi a fost nevoie şi de proces în instanţă pentru a stabili definitiv că includerea ei a fost făcută cu încălcarea legislaţiei (a dreptului la viaţa privată şi a dreptului de non-proprietate). Detalii, AICI

În acelaşi timp, soţia lui Stoianoglo continuă să figureze ca beneficiară a unei cote de 25% din capitalul firmei Jet Business Limited din Ucraina, în timp ce la 75% din capital beneficiar figurează Veaceslav Platon. Detalii, AICI

În martie 2023, o instanță din Kiev a refuzat deschiderea procedurii de examinarea a cererii de anulare a înregistrării de către același notar (ca şi în cazul Verlok) a modificărilor în lista asociaţilor Jet Business Limited. Instanţa a invocat drept motiv faptul că „o astfel de cerere nu este supusă examinării în procedurile civile”. În mai 2023, Curtea de Apel din Kiev a menţinut decizia primei instanţe.

Platon susține că, după decizia definitivă în cazul Verlok, instanțele vor fi forțate să ia o decizie și pe cazul Jet Business Limited, iar o şedinţă în acest sens este programată în luna decembrie 2024. Totodată, el mai spune că firma este în prag de faliment şi nu are active.

REABILITAT ÎN DOSARUL PRIVIND INDEMNIZAŢIA LUI CHITOROAGĂ
Stoianoglo a fost învinuit şi de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, pentru că la eliberarea din funcția de procuror a lui Nicolae Chitoroagă, fost şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), acestuia i-a fost achitată ilegal o indemnizație de circa 270 de mii de lei, el „prejudiciind bugetul Procuraturii Generale cu această sumă”

Pe 28 februarie 2024, instanţa a emis o decizie de achitarea a lui Stoianoglo, constatând că „probele administrate de către organul de urmărire penală şi susţinute de acuzatorii de stat nu dau temei la o stabilire sigură a tuturor elementelor infracțiunii incriminate”. Totodată, instanţa l-a reabilitat pe Stoianoglo şi a revocat toate măsurile de constrângere aplicate lui în acest dosar.

Cât despre dosarul în care Stoianoglo, alături de doi procurori PCCOCS (Dumitru Raileanu şi Elena Ceruţa), sunt acuzați că ar fi facilitat eliberarea lui Platon, condamnat la 18 ani privațiune de libertate în dosarul privind „Furtul miliardului”, examinarea acestuia se află la etapa preliminară în Judecătoria Chişinău şi următoarea şedinţă ar urma să aibă loc pe 7 noiembrie 2024. 

De altfel, în raportul „Republica Offshore”, elaborat de experţi străini şi locali din Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, înființat în iunie 2021 prin decret prezidențial, se menţionează că „există motive să credem că urmărirea penală în privința lui Platon în cazul fraudei bancare a fost dusă pe o pistă greșită.”

CU SALARIU DE LA VINĂRIE ŞI O FERMĂ DE PORCINE
Declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală arată că, în 2023, Alexandr Stoianoglo a avut un venit de 49 de mii de lei de la procuratură, iar soţia sa a încasat 68 de mii de lei din darea în arendă a unor bunuri. În acelaşi timp, din 2021, Stoianoglo şi soţia sa nu mai declară niciun cont bancar.

În prezent, Alexandr Stoianoglo este angajat la o vinărie. Foto: Facebook.com/Corten Vin

De la începutul primăverii acestui an, situaţia financiară a Alexandr Stoianoglo se îmbunătăţeşte brusc, încasând lunar mai mult decât tot venitul pe anul trecut. Astfel, în martie 2024, Alexandr Stoianoglo a încasat 47 de mii de lei de la Corten-Vin Companie SRL, unde are o funcţie de director operaţii şi tranzacţii. În aprilie încasează și mai mult – 62 de mii de lei, inclusiv 50 de mii de la vinăria Corten-Vin Companie SRL şi 12 mii de la firma Agroseminvest SRL (creșterea porcilor și încrucișarea diferitor rase de porci). 

Ambele firme sunt deţinute de Tarservice-Companie SRL, controlată de omul de afaceri Ivan Bişir, care deţine un grup de şase companii. În lunile mai-august, situaţia se repetă şi, respectiv, Alexandr Stoianoglo a încasat în jumătate de an peste 360 de mii de lei de la companiile lui Ivan Bişir.

Totodată, Ivan Bişir şi companiile sale sunt şi printre cei mai mari sponsori ai campaniei electorale a lui Alexandr Stoianoglo.

Conform declaraţiei de avere depuse la CEC, Alexandr Stoianoglo deţine din 2007 un automobil Mitsubishi Outlander, fabricat în 2005 şi estimat la 80 de mii de lei, în timp ce soţia sa deţine un Hyundai Tucson cu valoarea de 575 de mii de lei, procurat în 2021 de la Pacific Motors, dealerul oficial al producătorului coreean de automobile.

Tot în 2021, ea a cedat cu 380 de mii de lei de lei companiei Pacific Motors un alt Hyundai Tucson pe care l-a procurat în 2017 cu 350 de mii de lei. Astfel, reieșind din declarațiile de avere ale lui Stoianoglo, timp de patru ani, automobilul respectiv s-a scumpit cu circa 30 de mii de lei.

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ