18/05/2016

Curtea Supremă de Justiție a decis ca Ion Druță, alias „Vanea Pisateli”, să execute pedeapsa de 20 de ani de închisoare aplicată de magistrații de la Apel. Infracțiunea – triplu omor la Ialoveni.

Pisa

Pisateli a fost condamnat pentru că în anul 2000 le-a dat indicații subalternilor să-i execute pe trei interlopi cu care se afla în „conflict de afaceri”.

Faptul existenţei unui conflict de afaceri între victima Ilie Buruiană şi Ion Druţă a fost confirmată atât de Druţă cât şi de către Dumitru Catruc (un interlop aflat în subordinea lui Pisateli – n.r.). Totodată, gestul cu mâna de sus în jos şi declaraţia „kazliţi”, confirmată nemijlocit de inculpat (Ion Druță), urmează a fi apreciată ca o indicaţie directă dată lui Robert Gîrleanu pentru săvârșirea omorului cetățenilor: Ilie Buruiană, Mihail Guzun şi Andrei Plămădeală. Mai mult, însuşi inculpatul a confirmat indicaţia dată lui Gîrleanu, care nu poate fi tălmăcită în sensul indicat de Ion Druţă „lămuriţi-vă singuri”, mai ales că imediat după această indicaţie părţile vătămate au fost împuşcate”, este concluzia instanței de judecată.

De fapt, asasinul Robert Gîrleanu, cel care i-a executat efectiv pe cei trei oameni, este originar din Republica Moldova. Anul trecut, Gîrleanu, a fugit din România până să fie condamnat pe viață de judecătorii români. Detalii, AICI

Amintim că informațiile despre execuția celor trei, la comanda lui „Vanea Pisateli”, au apărut pentru prima oară în spațiul public într-o investigație RISE din 2011 (Detalii, AICI). Printre altele, articolul a dezvăluit că, în acest caz, probele judiciare dispăreau și apăreau subit în ancheta polițienească. Ulterior, RISE a relatat că procesul judiciar a fost viciat de mai multe intervenții în favoarea liderului interlop.

Totodată, „Vanea Pisateli” a mai fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în 2015 – pentru că a vândut reporterilor RISE un lansator de grenade anti-tanc și un pistol-automat. Asta chiar în timp ce era judecat pentru triplul omor de la Ialoveni. Detalii, AICI

Ilie ONCEANU (freelancer)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol