30/10/2015

Modelele de videochat erotic își ascund adevărata identitatea sub nume anonime, iar stăpânii lor folosesc companii fictive pentru a masca sursele de venit din activități ilegale. La întâlnirea cu reporterii sub acoperire, fetele care racolează modele ne-au instruit cum să le luăm banii consumatorilor internaționali de videochat și cum să evităm plata impozitelor din banii câștigați de la „boss”. Deși autoritățile cunosc despre existența acestui fenomen de ani buni, primul dosar a fost inițiat abia la începutul acestui an. Până acum, niciunul dintre liderii rețelelor de videochat nu a fost condamnat.

Afacerea-Live-Show-Studio-web

Startul sezonului de vânătoare a modelelor de videochat erotic a fost dat abia în ianuarie 2015. Aproape zece cazuri deja au ajuns pe mesele procurorilor, iar două dintre ele – pe cele ale judecătorilor. Fiind o noutate pentru justiția din Republica Moldova, forțele de ordine încearcă să demonstreze că afacerea erotică constituie proxenetism, în timp ce magistrații o califică drept simplă contravenție pasibilă de o amendă maximă de 1000 de lei.

Între timp, unele studiouri continuă să „vâneze” fete, postând pe internet anunțuri de angajare. Directe, sau mascate sub poziții gen „operator webchat”, „lucru la calculator doar pentru doamne și domnișoare”, „muncă la domiciliu”, majoritatea ofertelor promit venituri de mii de lei.

Studiou „perfect legal”
Un astfel de anunț datează din august 2015 și ne redirecționează subtil la site-ul http://liveshowstudio.com. Pe pagina de start, Elena, managerul Live Show Studio Chisinau, susține că s-ar bucura „să fim colege” și descrie procedura de angajare a fetelor care vor să lucreze „într-un mediu plăcut”. Cu conturi pe rețelele de socializare, pagina web a studioului nu oferă niciun telefon de contact, ci doar o adresă de e-mail și una de Skype.

LiveShowStudio - OdnoklassnikiStudioul se prezintă drept reprezentanță a unei companii americane cu oficii în 15 localități din republică, printre care Ungheni, Soroca, Edineţ, Comrat, Cahul, Cimişlia, Bălţi sau Chişinău. „Fiind vorba despre o companie cu experiență, te asigurăm că lucrăm legal din toate punctele de vedere: contracte de muncă, comision, colaborare și drepturi de autor declarate și înregistrate la fisc, softuri cu licență, puncte de lucru declarate etc. Poți sta liniștită, respectăm legea”, asigură reprezentanții Live Show Studio (LSS).

La începutul lunii septembrie, pretinzând a fi interesați de ofertă, am lăsat un e-mail de contact direct pe chatul inserat în pagina web a LSS. Drept răspuns am primit adresa de Skype a studioului – lssmold. Interlocutorul s-a prezentat doar Iana și, interesându-se de nivelul de cunoaștere a limbii engleze și franceze, fără să mai ceară detalii, a fixat o întâlnire pentru joi, 17 septembrie, la terasa clubului MuzCafe Karaoke din sect. Botanica al capitalei.

„Am senzația că sunt la circ”
Iana este o tânără de vreo 25 de ani. Pe rețelele de socializare susține că a studiat businessul și administrarea afacerilor la Academia de Studii Economice din Moldova și că, actualmente, este manager de proiect în cadrul unei societăți pe acțiuni din Chișinău.

În timpul întrevederii, Iana era bine dispusă. Îmbrăcată simplu, la blugi, combinați cu o bluză albă și geacă neagră de piele, tânăra povestea cu mare interes despre activitatea ei în videochatul erotic. Afirmă că se află în domeniu de mai bine de doi ani și că, acum, „nu mai este în vogă să porți diferite custumașe (în timpul ședințelor erotice on-line – n.r.)… O lenjerie de corp care știi că e a ta și nimeni nu a pus mâna. Eu când mă uit la altele în custume și nu mai știu ce, am senzația că sunt la circ!”.

Tânără spune că lucrează la LSS împreună cu încă trei fete, pe ture. Norma de lucru e de 1200 de tokens pe zi (60 USD – n.r.). „Acum eu sper să meargă lucrul un pic mai bine, sau că eu sunt lenoasă și îmi pare că nu merge, dar e o normă posibilă”, ne asigură Iana. Ne recomandă „să nu te împingă păcatu’ să vorbești în rusă sau în română” în timpul ședințelor de videochat și să nu indicăm Republica Moldova drept locație – „de exemplu, la mine acolo scrie că sunt din Ucraina”. Despre banii pe care îi primesc modelele de videochat spune că sunt virtuali și se numesc token. O unitate echivalează cu 0,05 cenți și, ulterior, sunt convertiți în bani reali. Calculele le face șeful „Filip”, iar salariul îl dă de două ori pe lună – în prima jumătate și în cea de-a doua.

Întrebăm și de contract de muncă. „Se oferă un contract în care se subînțelege cu ce te ocupi, dar nu e un contract oficial. Dar în caz că vrei să faci asta legal, se poate de făcut, doar că o să achiți impozite”, ne avertizează Iana.

Patronii studioului
După întâlnire, ne luăm un alt pseudonim și contactăm din nou LSS, urmând același scenariu. De data această discutăm cu Elena, managera studioului, dar la întâlnirea stabilită la clubul MuzCafe Karaoke a venit tot Iana, motivând indicația șefei. Nemachiată și prost dispusă, a fost mai rezervată decât prima dată. De un contract de muncă n-a mai vorbit, ci doar de un acord prin care modelul se obligă să mai lucreze o anumită perioadă atunci când decide să se lase de videochat. Privea suspicios și, mai tot timpul, era încruntată. S-a mai destins puțin abia după ce și-a comandat ceva de măncare.

Spune că LSS e deschis de trei ani și că șefii sunt de fapt o familie – el, un francez de vreo 50 de ani, iar „ea îi de-a noastră, are vreo 28 de ani”. „E de dorit, dacă ai o întrebare, să discuți cu ea, dar nu cu dânsul. Cum gândim noi, cu mentalitatea moldovanului, el nu poate înțelege. E de dorit să nu te sporești cu dânsul, că e spurcat la spor (ceartă – n.r.), se enervează repede”, ne sfătuie Iana.

La despărțire, Iana ne spune că merge să-și continue munca și arată în direcția blocurilor situate vsv de clubul MuzCafe Karaoke, la intersecția str. Sarmizegetuza cu bd. Cuza-Vadă. Același lucru ni l-a spus și în timpul primului „interviu” de angajare.

Proprietarul site-ului LSS
LiveShowStudio ChisinauPe site-ul oficial, studioul de videochat susține că „este administrat de către o societate din R.Moldova […] și respectă toate reglementările în vigoare. Cu toate acestea, domeniul web www.liveshowstudio.com este înregistrat pe numele unei persoane fizice – Philippe Cosyn. Detalii, AICI

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Philippe Cosyn a fondat, în februarie 2012, ÎCS RC-Store SRL, cu sediul în s. Cupcui, r. Leova. (Detalii, AICI) Prin intermediul acestei companii, francezul mai deține un domeniu web – www.rc-store.md. (Detalii, AICI) Pe site, compania anunță că a deschis în Republica Moldova prima școală de pilotaj a aeromodelor cu telecomandă (avioane și aparate de zbor de dimensiuni mici, pilotate de la sol). Totodată, site-ul propune în vânzare aeromodele și piese de schimb, la fel ca și www.nemorc.com, un alt domeniu web înregistrat tot pe numele lui Philippe Cosyn. Detalii, AICI

Numărul GSM de contact care figurează pe site-ul școlii de pilotaj (068268854) apare și pe www.nemorc.com, dar și pe un anunț de angajare a fetelor pentru videochat. (Detalii, AICI) „Oferta de muncă” a fost publicată pe site-ul de anunțuri www.portfolio.md încă în mai 2014 și făcea trimitere la www.liveshowstudio.com. (Detalii, AICI) Mai mult chiar, celălalt număr de mobil indicat în anunțul de angajare (061121250), a figurat o perioadă în calitate de contact chiar pe pagina studioului. (Detalii, AICI) Însă, pe la mijlocul anului 2014, acesta a fost schimbat cu un alt număr GSM de Moldova, dar a dispărut și el de pe site la începutul anului 2015 (Detalii, AICI). L-am apelat, dar am fost informați că acest număr nu există.

„Eu am doar trei domenii”
Philippe CosynÎn schimb, celălalt număr (068268854), care apare ca și contact și pe site-ul școlii, este disponibil. Am pretins că vrem să aflăm detalii despre cursurile de pilotaj și am sunat. Ne-a răspuns o femeie despre care ulterior Philippe ne-a zis că e soția lui. Am încercat să obținem o întâlnire, însă acesta ne-a refuzat. A motivat că pleacă la Iași, România, chiar a doua zi, unde de asemenea are o afacere în domeniul aeromodelismului, şi că va reveni abia peste câteva săptămâni.

Când l-am contactat pe Philippe Cosyn în calitate de jurnaliști, acesta a negat orice legătură cu pagina web a LSS, iar prezența numărului său de mobil în anunțul de angajare a fetelor pentru videochat a explicat-o evaziv: „Eu creez site-uri, eu nu public anunțuri pentru… Eu nu sunt implicat”. Inițial, Philippe ne-a asigurat că deține doar trei site-uri, ca până la urmă să spună că pe numele lui sunt înregistrate de fapt „o mulțime” de domenii.

Philippe Cosyn despre conexiunea cu site-ul Live Show Studio: Eu nu știu ce este „liveshow” și nu am nici-o conexiune cu el. Eu am doar trei domenii: rc-store.md, nemorc.com și dronada.com (înregistrată de fapt pe o companie din România – n.r.). De asemenea, eu ofer servicii de hosting și, atunci când clientul mă roagă să cumpăr un domeniu, îl înregistrez pe numele meu. Eu am o mulțime de domenii pe numele meu. Îmi amintesc că eu am făcut ceva de genul ăsta (face referire la www.liveshowstudio.com – n.r.). Asta a fost acum vreo doi-trei ani, nu-mi amintesc exact. Eu nu știu numele real al comanditarului, dar pot să-l găsesc.

Philippe Cosyn însă a refuzat să ne spună cine a comandat construcția site-ului www.liveshowstudio.com, motivând că e vorba de „o informație confidențială”. „Dacă noi vorbim de videochat, eu nu cred că videochat-ul este ilegal în Moldova dacă persoana are companie și tot ce mai trebuie. Deci, eu nu știu. Aceasta nu este problema mea”, a mai punctat francezul.

Alt site, același specific și proprietar
Philippe Cosyn însă nu e la prima interacțiune on-line cu videochat-ul erotic. În perioada 2011–2012, francezul a mai deținut un site specializat în videochat. (Detalii, AICI) Înregistrat pe un server din Germania, www.livesex-showcams.com avea un conținut mult mai explicit decât cel al LSS. Deși era un site bilingv, versiune franceză și engleză, contactele erau în limba română. Aici găsim actuala adresă de Skype a LSS (lssmold), dar și actualul număr GSM de Moldova care figurează pe site-ul școlii de pilotaj. Iar „la dispoziţia dumneavoastră pentru orice solicitare de informaţii suplimentare” stă tot „Elena”. Detalii, AICI

La înregistrarea domeniului, Philippe Cosyn a indicat o adresă din Chișinău, dar și un număr de telefon mobil tot de Moldova. Casa nu este înregistrată la oficiul cadastral, așa că am mers la fața locului. Pe str. Cireșilor s-a dovedit a fi două case cu același număr, dar nici familiile care locuiesc acolo, nici vecinii pe care i-am prins acasă, nu-și amintesc de vreun francez care să fi locuit acolo. Am format şi numărul, dar aflăm că „abonatul solicitat nu poate fi accesat”.

Philippe ne-a declarat că nu știe despre acest site și a subliniat din nou faptul că el oferă și servicii de găzduire pentru mai multe site-uri.

Site-ul firmei din România și serverul american
Un alt număr GSM, deja de România (+40 734966547), care figurează pe site-ul www.nemorc.com deținut de Philippe Cosyn, apare la contacte și pe un alt site cu același specific – www.dronada.com. (Detalii, AICI) Domeniul respectiv aparține, din mai 2015, unei companii cu sediul în București, România. (Detalii, AICI) Drone UAV FPV Consulting SRL-D a fost înregistrată la Registrul Comerțului din România în aprilie 2015, avându-l în calitate de fondator unic pe Liviu Cernolev, un tânăr de 30 de ani din Chișinău. Detalii, AICI

De menționat că toate site-urile sus-menționate au aceeași adresă IP și sunt găzduite pe același server din SUA. Mai mult, serverul mai găzduiește alte patru domenii, toate deținute de cetățeni ai Republicii Moldova.

Videochat în bibliotecă
Primul caz de videochat erotic investigat de oamenii legii datează din ianuarie 2015 și a devenit cunoscut sub denumirea de „Videochat în bibliotecă!”. La scurt timp după ce în presă au apărut imagini cu mai multe tinere din Republica Moldova care se dezbrăcau în diverse locuri pubice, poliția a anunțat că a reținut doi suspecți. Ea – o tânără de 30 de ani originară din or. Soroca, el – un tip de 35 de ani din California, SUA.

Jumătate de an ai târziu, însă, Judecătoria sect. Centru a decis încetarea procesului penal împotriva celor doi „pe motiv că fapta constituie o contravenție”. Astfel, instanța a reținut „că prezentarea spectacolelor pornografice în regim on-line, deși pot satisface anumite dorințe sexuale, nu are relevanță penală” și că „prostituția nu poate presupune prestarea de servicii sexuale on-line, întrucât o astfel de activitate nu presupune întreținerea de acte sexuale”. Detalii, AICI

Totodată, judecătorul a calificat acțiunile de organizare a video chat-ului erotic în baza art. 90 al Codului Contravenţional – Producerea, comercializarea, difuzarea sau păstrarea produselor pornografice, încălcare pedepsită cu amendă de până la 1000 de lei. Însă organizatorii „videochat-ului în bibliotecă” au scăpat și de ea „pe motivul expirării termenului de prescripție” de 3 luni.

Iurie Podarilov, șef-interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de persoane: Aici e vorba de prestarea serviciilor sexuale on-line pentru că se folosesc diverse tehnici în vederea satisfacerii poftei sexuale a persoanei care stă la celălalt capăt al firului. Adică, în opinia mea, persoana prestează servicii sexuale contra plată. Iar dacă vorbim despre asta, atunci noi putem vorbi despre existența unui fapt de prostituție. Și, în cazul în care vorbim de prostituție, care este organizată de cineva, în cazul dat – organizatorii videochat-ului, atunci noi vorbim despre proxenetism. Exact cum spune legea.

Procurorii au atacat sentința Judecătoriei sect. Centru la Curtea de Apel Chișinău. Următoarea ședință de judecată pe cazul „videochat-ului în bibliotecă” are loc azi, 30 octombrie 2015.

CrditeMDModele videochat atrase cu credite bancare
În august 2012, un francez și un austriac fondează în Republica Moldova ÎCS Development Solutions SRL. Cu un capital social de peste un milion de lei, compania s-a axat pe domeniul IT, prezentându-se, pe un site de angajări, drept o companie specializată „în construirea, menținerea și optimizarea site-urilor web în diferite limbi”, cu sediul central de management în Austria. Detalii, AICI

Un an mai târziu, austriacul mai fondează o companie – Organizaţia de Microfinanţare „Austrian Gold” SRL, și investește peste 900 de mii de lei în capitalul social. (Detalii, AICI) Pe site-ul oficial, aceasta se prezintă ca „un furnizor de împrumuturi bănești flexibile și transparente” în termeni restrânși. Printre clienții țintă se numără taximetriștii și modelele de videochat (!).

În primăvara anului 2015, Inspectoratul General al Poliției anunța că a deconspirat o afacere cu modele de videochat condusă de un cetățean al Austriei. „Liderul grupării a închiriat un spaţiu de peste 1000 m.p. şi a amenajat încăperi cu diferite tematice (camera „Prințesei”, „Ginecologului”, „Asia”, „Sado-Mazo” ş.a.) dotate cu tehnică performantă de transmitere a imaginilor video”, precizau forțele de ordine. Principalul mijloc de recrutare a modelelor pentru prestarea serviciilor sexuale on-line era site-ul companiei Austrian Gold SRL și, pe durata celor patru luni, cât a activat studioul, pe acolo s-au perindat peste 200 de fete .

Iurie Podarilov: E un număr foarte mare de persoane care au prestat servicii sexuale și un număr foarte mare de tehnică de calcul care a fost ridicată în cadrul dosarului penal, de aceea dosarul încă se află la etapa de efectuare a urmăririi penale. Dar pot să zic că acesta este practic gata pentru expediere în instanța de judecată anume așa cum a fost pornit inițial – în privința unui grup criminal organizat condus de către cetățeanul austriac.

Olari Svetlana, avocata lui Martin Litschauer: Eu nu pot să vă dau multe date. El vina nu și-o recunoaște și atât.

Conform Codului Penal, austriacul riscă până la 10 ani de detenție pentru „îndemnul sau determinarea la prostituţie ori înlesnirea practicării prostituţiei, ori tragerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către o altă persoană”.

Austriacul Martin Litschauer are 36 de ani și este originar din Viena. Pe 10 septembrie 2015, la cinci luni de la descinderea forțelor de ordine în studioul de videochat, Martin Litschauer părăsește fotoliul de director al companiei britanice Sentomano Ltd, funcție pe care a deținut-o din octombrie 2014 când firma a fost înregistrată (Detalii, AICI). Acesta continuă să figureze în calitate de director în două companii cipriote. Detalii, AICI și AICI

UPDATE [30.10.2015]: Videochat în bibliotecă // Curtea de Apel Chișinău a casat decizia primei instanțe și i-a condamnat pe organizatori: El – 2 ani și 8 luni în penitenciar de tip semiînchis; Ea – tot la 2 ani și 8 luni, dar cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de 2 ani. Detalii, AICI

UPDATE [11.07.2016]: Videochat în bibliotecă // Curtea Supremă de Justiție a respins ca inadmisibil recursul declarat de avocatul inculpaților și a menținut decizia CA Chișinău. Detalii, AICI

Nicolae CUȘCHEVICI (RISE Moldova)
Marina DOROFEEVA şi Daniela TIMOFTI (studente la jurnalism)


Articol publicat în cadrul programului de training-uri „Jurnalismul de Date / Follow the Money” realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al National Endowment for Democracy și al Ambasadei Olandei în cadrul programului Matra / Fondului Drepturile Omului.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol