23/08/2014

Banca letonă Trasta Komercbanka a fost destinația finală pentru „spălarea” a 20 miliarde USD, proveniți din fonduri murdare din Federația Rusă.

Trasta KomercbankaTrasta Komercbanka este una dintre cele mai vechi bănci private din Letonia, fondată în 1989, sub numele de „Banca Riga”, iar în 1995 și-a schimbat numele în Trasta Komercbanka.

Igors Buimisters 2

Igors Buimisters, acționar majoritar la TRASTA KOMERCBANKA (Foto: www.intelligent.lv)

Inițial, a oferit  servicii de creditare pentru companii și servicii de investiții. După criza financiară din Rusia, din 1997, instituția și-a schimbat tactica de funcționare. În 2000 s-a redirecționat spre deservirea clienților VIP.

Trasta Komercbanka a fost una din cele șase bănci letone utilizate în cazul Serghei Magnitski. Detalii, AICI

OCCRP a trimis către Trasta Komercbanka un set de întrebări cu privire la operațiunile de spălare a banilor, însă un purtător de cuvânt al băncii ne-a răspuns că banca nu face comentarii cu privire la acest caz.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol