1/11/2023

Nu e pentru prima dată când Ilan Șor își dorește primăria capitalei de nord. După experiența din 2021, când Marina Tauber a fost exclusă din cursa pentru funcția de primar al mun. Bălți, la scrutinul din această duminică Șor s-a asigurat cu mai mulți candidați.

Pe unii îi știe din copilărie, pe alții i-a adus de la Orhei, altul a ajuns după gratii în urma parteneriatului, iar o altă candidată figurează alături de el în raportul Kroll.

În contextul în care unii candidați din partea Partidului Șansă riscă să fie excluși din cursa electorală, Șor și-a pus deja în aplicare planul de rezervă. 

Sateliții lui Șor. Colaj: Roman Filippov/RISE Moldova

Prietena din copilărie

Ilan Șor și-ar fi dorit-o pe Marina Tauber candidată la funcția de primar, Consiliul Electoral al Circumscripției Bălți însă a avut alte planuri, așa că Tauber nu a fost înregistrată în cursă. S-a întâmplat după ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, iar potrivit Codului electoral,  persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor” care au dus scoaterea partidului în afara legii, nu pot fi alese. 

Prima, cea pentru care și-a anunțat public susținerea, este Victoria Șapa, candidată din partea Partidului Șansă, o formațiune care se asociază direct cu Ilan Șor.

„Și eu, și Marina Alexandrovna (Tauber) o știm pe Victoria din copilărie. Noi am crescut toți împreună. Victoria este o persoană de încredere, cinstită și muncitoare. (…) Vă garantez că dacă Victoria Șapa va câștiga, voi implementa toate proiectele pe care le-am promis în campaniile electorale anterioare de la Bălți: drumuri, spitale, școli, BălțiLand și multe altele. Vom transforma Bălțiul într-un oraș de vis”.

spunea Șor, într-un video publicat pe pagina sa de Facebook, la 9 octombrie curent. 
Victoria Șapa și Oleg Semenov la nunta din Mexic. Sursa: Facebook/Oleg Semenov

Victoria Șapa are 36 de ani, iar ultimii 16 nu i-a petrecut în Republica Moldova. Este stabilită în Canada și activează în calitate de agent imobiliar. Anul trecut s-a căsătorit cu un cetățean rus stabilit în SUA, iar nunta au jucat-o în Mexic. Și soțul său, Oleg Semenov activează în domeniul imobiliarelor.

Acesta și-a înființat în iunie 2022 o asociație profesională [n.r. o formă juridică asemănătoare cu cea a unei firme, însă care e autorizată să presteze doar un singur serviciu] și, potrivit declarației de avere depuse de Victoria Șapa la CEC, a încasat anul trecut dividende în valoare de 125 de mii de dolari americani.

Venitul declarat de candidata la funcția de primar este de aproape 26 de mii de dolari. Șapa mai indică în folosință o casă și un apartament cu valoare de peste 1,2 milioane de dolari canadieni.

Campania electorală la Bălți Victoria Șapa și-a început-o alături de Marina Tauber. Cele două se afișează alături de copii și bătrâni, și sunt întâlnite cu pâine și sare. Șapa a anunțat că „imediat după victoria noastră”, Tauber va fi numită prim-viceprimar de Bălți.

Candidata Partidului Șansă promite că, în cazul în care va câștiga alegerile, va construi NordLand – un parc de distracții gratuit asemeni OrheiLandului, va asigura transport public gratuit pentru bălțeni, va înființa un cinematograf modern, precum și că va oferi 1000 de lei celor cu pensie mai mică de 5000 de lei.

NordLand. Sursa: Telegram/Victoria Șapa

Legătura Arinei Corșicova cu Kroll, mass-media și Laundromatul rusesc

Până acum două zile, candidata independentă Arina Corșicova nu se afișa public și nu își făcea campanie. După ce Comisia Electorală Centrală a cerut comisiilor de circumscripție să examineze anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului Șansă, existând suspiciuni asupra modului de finanțare a campaniei electorale, precum și de corupere a alegătorilor, Victoria Șapa a anunțat că în cazul în care va fi scoasă din cursă, o va susține pe Arina Corșicova. La scurt timp, și Ilan Șor și-a manifestat susținerea.

Arina Corșicova în studioul Orizont TV, 30 octombrie 2023

Arina Corșicova are 48 de ani, este originară din Chișinău și în spațiul public este cunoscută ca fiind administratoarea companiei TELESISTEM TV SRL, firma care deține postul de televiziune „Primul în Moldova”, rămas recent fără licență de emisie.

Corșicova și-a început cariera în 1999 la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde a fost lector universitar până în 2003. În 2005 se angajează pe poziția de directoare comercială la MANDARIN SRL, o agenție de modeling din Chișinău. În 2008 ajunge să administreze compania D&B SRL, despre care Ziarul de Gardă scria că este proprietara clubului de noapte „Flamingo” din capitală, și că aparține familiei milionarului Anatol Stati.

Într-un interviu oferit în acea perioadă, Arina Corșicova spunea: „înainte mă învârteam în lumea modei, iar acum – în viața de club. A fost o propunere interesantă și am zis de ce să nu profit de această șansă și să încep viața dintr-un alt unghi”.

În 2011, Corșicova s-a angajat la firma Ascom-Group SA, compania petrolieră internațională care-i aparține lui Anatol Stati.

În 2015, Corșicova a donat în campania electorală pentru alegerile locale a Partidului Ravnopravie, formațiune transformată ulterior în Partidul Șor. Atunci, Ilan Șor s-a ales cu mandat de primar la Orhei. Suma donată – 20 de mii de lei, aproape jumătate din venitul oficial total pentru anul 2015 încasat de aceasta.

Numele Arinei Corșicova figurează în raportul companiei internaționale de audit Kroll, care a investigat miliardul de dolari dispărut din trei bănci moldovenești – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Corșicova a devenit proprietara unui pachet de 4,96 la sută din acțiunile Băncii Sociale prin compania care-i aparține – Diafan SRL. Banii cu care a cumpărat pachetul, mai exact 1,9 milioane de dolari americani, au provenit de la Saagton SRL, o altă firmă din Moldova, pe care Kroll o atribuie Grupului Șor. Potrivit raportului, Saagton obținuse banii, prin împrumut, de la Unibank.

RISE Moldova a scris anterior că Saagton SRL a fost implicată și în Laundromatul rusesc, schema prin care, în perioada 2010-2014, 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova. Mai exact, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, Saagton SRL alături de o companie din Africa de Sud, a transferat 20,6 milioane USD şi 750.830 EUR pe contul deschis la Moldindconbank de un bancher rus. Citiți mai multe în ancheta „Conturile fantomă de la Moldindconbank a unui bancher rus”.

Declarația depusă la CEC de Arina Corșicova dezvăluie venitul modest al femeii. În 2022, aceasta a încasat doar 64 de mii de lei de la Media Contact și Telesistem TV. Corșicova declară de deține în posesie un apartament, însă nu declară alte două încăperi nelocative și un teren pe care le deține împreună cu fostul soț. Candidata conduce un Porsche Cayenne fabricat anul trecut, pe care l-a cumpărat în leasing.

Corșicova mai este fondatoare și beneficiară efectivă a firmei Agenția de Modele Elit-Centru, fondatoarea și administratoarea companiei Moda-Prestij și administratoarea firmei Media Contact.

Am sunat-o pe Arina Corșicova s-o întrebăm de ce rămâne în anonimat în campania electorală, dar și despre acțiunile de la Banca Socială și despre relația sa cu Ilan Șor. Nu ne-a răspuns la apeluri, așa că i-am lăsat întrebările într-un mesaj, la care, la fel, nu a răspuns.

De la Orhei, la Bălți

Două candidate la funcția de primar la Bălți vin din administrația publică locală din Orhei. Una dintre ele este Marina Cravcenco, care candidează independent.

Marina Cravcenco și Ilan Șor, noiembrie 2017. Sursa: radioorhei.info

Cravcenco are 48 de ani și este economistă de profesie. A activat la Serviciul Fiscal de Stat, iar la finele anului 2017 s-a alăturat echipei lui Ilan Șor la Primăria orașului Orhei, fiind numită în funcția de viceprimară. După alegerile locale din 2019 a fost numită vicepreședintă a Consiliului raional Orhei, funcție pe care o deține până în prezent.

La alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, Marina Cravcenco s-a regăsit în lista Partidului Șor pe poziția a 27-a, însă nu a acces în Parlament. 

Candidata nu are în proprietate niciun imobil și niciun automobil. Deși campania electorală e pe sfârșite, Marina Cravcenco nu și-a prezentat programul electoral și nu se promovează. Așa că am sunat-o și pe ea s-o întrebăm de ce nu își face campanie electorală dacă tot a candidat. Nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.

Primărița de Ghetlova

Cea de-a doua candidată care vine dintr-o funcție publică de la Orhei este Anastasia Svetlicinîi. Are 35 de ani, este originară din Chișinău și e de formare jurnalistă. În prezent Svetlicinîi deține funcția de primăriță a comunei Ghetlova, raionul Orhei, mandat pe care l-a obținut în urma alegerilor locale noi din vara anului 2022, fiind susținută de Partidul Șor.

Marina Tauber (stânga), Victoria Șapa (centru) și Anastasia Svetlicinîi. Sursa: Facebook/Anastasia Svetlicinîi

Aceasta însă nu este prima afiliere a Anastasiei Svetlicinîi cu Șor. În 2018 a fost angajată în funcție de secretară a Partidului Șor, iar în 2019, pentru o scurtă perioadă, a lucrat și bibliotecară în Jora de Mijloc, comună în care Marina Tauber a fost primăriță timp de un an.

La fel ca și Cravcenco, Anastasia Svetlicinîi a candidat pe lista Partidului Șor la alegerile anticipate din 2021, însă nu a acces în Legislativ.

La scrutinul din acestă duminică, Svetlicinîi este candidata Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, o formațiune creată în 2022 și afiliată lui Ilan Șor.

Nici Svetlicinîi nu s-a lansat în campania electorală. Printre ultimele sale postări publice de pe Facebook, se găsește o fotografie în care apare alături de Marina Tauber și de concurenta sa electorală, Victoria Șapa. Cele trei sunt la Bălți, îmbrăcate în roșu – culoarea partidului Șansă. 

Am sunat-o și pe Anastasia Svetlicinîi s-o întrebăm de ce nu se promovează în campanie și dacă își susține contracandidata – pe Victoria Șapa. „Cum nu fac campanie electorală, eu zilnic sunt la întâlniri în Bălți”, ne-a raspuns Svetlicinîi, iar apoi apelul s-a întrerupt. Ulterior ne-a cerut să-i trimitem întrebările în scris, la care nu ne-a răspuns.

Candidatul din izolator

Nici Alexandr Nesterovschi nu e activ în campania electorală de la Bălți. Motivul – se află în penitenciar. Fostul socialist, astăzi candidatul formațiunii Partidul „Renaștere”, a ajuns fără imunitate parlamentară și s-a ales cu dosar penal. Este cercetat pentru „corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat”, toate la indicațiile lui Ilan Șor.

Nesterovschi este o figură cunoscută în Bălți. Din 2012 până în 2014 a condus filiala din Bălți a Fundației de binefacere „Soluția”, organizație fondată de Igor Dodon. Ulterior a devenit deputat, ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. 

Imaginea de campanie a lui Alexandr Nesterovschi. Sursa:Facebook/ Partidul politic „Renaștere”

Nu e pentru prima dată când Nesterovschi candidează la funcția de primar la Bălți. La alegerile generale locale din 20 octombrie 2019 a fost candidatul socialiștilor, dar a pierdut în fața liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi.

RISE Moldova a dezvăluit în ancheta „Funcțiile [ne]ascunse ale deputaților afaceriști” că, timp de cinci ani, Nesterovschi a reușit să combine deputăția cu funcția de administrator în cadrul firmei în care deține 50% – Fama Glamosa SRL. Fapt pentru care deputatul se judecă acum cu Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI), pentru a nu fi lipsit de mandatul de deputat. 

Recent ANI a inițiat un control asupra averii lui Nesterovschi. Asta după ce acum jumătate de an, reporterii RISE Moldova și TV Nord au scris în „Secretele deputatului Nesterovschi” că parlamentarul nu și-a declarat un apartament donat de bunicul fostei sale soții, o vilă înscrisă pe concubină și un apartament cumpărat de părinții săi fără venituri oficiale.

Dacă va câștiga alegerile din această duminică, Nesterovschi și Partidul Renaștere promit „brutării cu pâine la un leu și servicii comunale gratuite pentru persoanele cu vârsta de aur”.

Marcela ZĂMOSTEANU (RISE Moldova), Dorin RUSU (TV Nord)

Fact-checking pentru acest material a fost realizat de Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.

.


Acest material a fost realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Development and promotion of investigative journalism in local media”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol