Rise Moldova

26/10/2016

În pragul campaniei electorale, primarul orașului Ungheni a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), fiind cel de-al zecelea primar liberal-democrat din raion care migrează la democrați, după alegerile locale din 2015. Alexandru Ambros se află la cârma orașului de nouă ani, timp în care a reușit să ridice o vilă la Ungheni. Totodată, afacerea soției sale s-a extins. Firma deține o tipografie și mai multe apartamente într-un bloc din centrul orașului.

Pe fațada blocului și pe cea a tipografiei familiei Ambros sunt agățate bannerele electorale ale candidatului democrat la prezidențiale – Marian Lupu. Iar primarul nu pierde nicio ocazie să-l însoțească pe Lupu la întâlnirile cu alegătorii din Ungheni.

ambros-la-colegiu-sursa-pdm

Alexandru Ambros, în spatele lui Marian Lupu, la o întâlnire organizată în cadrul „Caravanei europene” a PDM // Foto: www.pdm.md

Cu câteva zile înainte de startul campaniei electorale pentru alegerea președintelui, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a depus cerere de aderare la PDM. Asta, după ce anunțase public că părăsește Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al cărui membru a fost începând cu anul 2011. Cererea i-a fost acceptată de Iurie Vrabie, președintele organizației orășenești a PDM, fratele lui Vitalie Vrabie, șeful Serviciului Vamal și fost ministru al Apărării în perioada guvernării comuniste.

Alexandru AMBROS: Am luat această decizie (de a adera la PDM – n.r.) din cauza nedorinței liberal-democraților de a participa la guvernare. Acest fapt nu este bun pentru orașul nostru, unde trebuie să continuăm să implementăm proiecte. Totuși, plec din PLDM cu amintiri foarte bune.

Traseism politic
Ambros a candidat pentru prima dată la funcția de primar al orașului Ungheni în vara lui 2007, ca independent, având susținerea Partidului Alianța Moldova Noastră (AMN). În 2011, aderă la PLDM. A obținut al doilea, apoi și al treilea mandat de primar, având susținerea liberal-democraților. Totuși, în pragul alegerilor prezidențiale din acest an, Ambros a aderat la PDM.

Alexandru CIUVAGA, vicepreședintele Organizatiei Teritoriale Ungheni a PLDM (despre decizia lui Ambros de a migra la PDM): Îmi displac hotărârile luate în folosul situației de moment. Odată ce a venit la PLDM în momentul când s-a desființat AMN a fost una, dar când treci la partidul „la modă”, e altă întrebare. Nu-l consider un pas bazat pe cumsecădenie și verticalitate. […] Cred că este anormal ca un vicepreședinte de organizație raională (funcție pe care o deținea Ambros în PLDM – n.r.) să se ducă la un alt partid. Regret plecarea lui.

alexandru-ambros-pe-pliantul-pdmAmbros este cel de-al zecelea din cei 13 primari liberali-democrați din raion care au migrat la PDM după alegerile locale din vara anului 2015. Ciuvaga consideră că plecările foștilor colegi din partid s-au produs, fie ca urmare a unor dosare fabricate, fie din cauza unor amenințări. „Nimeni nu a plecat din convingeri politice”, conchide Ciuvaga.

La braț cu Marian Lupu
Înainte de a anunța că aderă la PDM, Ambros l-a însoțit pe candidatul democraților la funcția de președinte, Marian Lupu, la întâlnirea cu locuitorii orașului. Evenimentul a avut loc pe 14 septembrie, în cadrul „Caravanei europene” a PDM. Și la alte întâlniri organizate în raionul Ungheni, Alexandru Ambros l-a însoțit pe Marian Lupu. Așa cum s-a întâmplat și pe 18 octombrie, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, organizată de democrați. Întrunirea a avut loc în incinta Zonei Economice Libere „Ungheni-Business”.

Cornelia CĂLIN, expert Promo-Lex: Pare să fie o situație în care avem un caz de utilizare a resurselor administrative pentru o activitate care are o tentă electorală. Totuși, cadrul legal nu prevede sancțiuni pentru abuzul de resurse administrative. Pe de altă parte, Codul electoral interzice astfel de activități, însă nu există un mecanism de sancționare a unor astfel de încălcări. Din punct de vedere moral, însă, nu este deloc corect.

Blocul și casa primarului
De nouă ani, de când Alexandru Ambros este primar al orașului Ungheni, familia edilului a reușit să cumpere mai multe apartamente într-un bloc din centrul orașului, pe strada Națională, prin intermediul firmei soției sale – Aledex-Info SRL. Clădirea se află la cinci minute distanță de sediul primăriei.

Astfel, în primul an de mandat, Aledex-Info SRL devine proprietara a două apartamente cu suprafața totală de peste 100 metri pătrați, iar anul trecut mai cumpără un apartament de aproape 40 de metri pătrați și 1/8 dintr-un spațiu nelocativ de aproape 50 metri pătrați, din același bloc. Detalii, AICI

Tot aici, primarul de Ungheni deține, încă din 1999, un apartament de peste 20 de metri pătrați. Soția sa, Svetlana, este, din 2000, proprietara unui alt spațiu, de aproape 45 metri pătrați, iar mama primarului, în vârstă de 81 ani, are un apartament de aproape 50 metri pătrați. Mai exact, șase din cele nouă apartamente din blocul cu două nivele din centrul orașului aparțin familiei primarului.

Firma familiei Ambros deține și o tipografie chiar în centrul Ungheniului. Clădirea cu trei etaje e situată lângă blocul cu două nivele în care familia edilului deține cele șase apartamente. De curând, pe fațada blocului, chiar la intrarea în sediul firmei Aledex-Info SRL, dar și pe cea a tipografiei, au fost agățate bannerele electorale ale candidatului democrat, Marian Lupu.

tipografia-si-blocul-familiei-ambros

Tipografia familei Ambros (în față) și blocul în care aceasta deține 6 apartamente (în dreapta) // Foto: Oxana Diaconu, Unghiul

Clădirea tipografiei nu este înregistrată în baza de date a Cadastrului, în schimb terenul pe care a fost ridicat acest imobil este, din 2005, în proprietatea Aledex-Info SRL. Potrivit Svetlanei Ambros, tipografia nu este finalizată în totalitate și confirmă că imobilul aparține Aledex-Info SRL. Detalii, AICI

În plus, firma soției primarului, conform deciziei Consiliului orășenesc Ungheni, adoptată în decembrie 2008, mai are în arendă un teren care aparține Primăriei Ungheni. Terenul are suprafața de 0,024 ha și se află lângă tipografie.

Acestea nu sunt singurele proprietăți ale familiei primarului. Alexandru Ambros mai deține un apartament de peste 70 de metri pătrați și construiește o casă care, potrivit extrasului cadastal, îi aparține soacrei sale. „Este casa mamei mele soacre, pe care ea a procurat-o împreună cu soția mea și fratele soției. Contribuim toți la construcția casei și o vom partaja în cote-părți”, susține Ambros. El a precizat că în imobil vor locui familia sa, soacra și cumnatul care acum se află în străinătate.

Imobilul se află într-un cartier liniștit al orașului, pe strada Humulești. Construcția cu două etaje, proaspăt finisată, este una din cele mai impunătoare din cartier. Lucările sunt pe ultima sută de metri. Un muncitor aranjează ultimele detaliile prin curte: „Mai este un pic de lucru pe afară. Înăuntru e gata”. Întrebat cine se ocupă de verificarea lucrărilor, omul spune: „Chiar azi a fost aici fiul primarului. Ieri a venit soția acestuia. Alexandru Ambros vine mai rar”.

casa-ambros-ungheni

Casa familiei Ambros din or. Ungheni // Foto: Oxana Diaconu, Unghiul

Contracte cu primăria
Înainte de a se lansa în politică, Alexandru Ambros a fost profesor de informatică. În anul 2000 a renunțat la cariera pedagogică pentru a iniția o afacere. A fondat, cu o cotă de 80%, Aledex-Info SRL, o companie care vinde produse de birotică și prestează servicii de tipărire și editare. În 2003, asociați ai Aledex-Info erau deja trei persoane, iar cota parte a lui Alexandru Ambros s-a micșorat, constituind 40%. Patru ani mai târziu, în calitate de asociat unic a devenit soția sa, Svetlana Ambros.

De când Alexandru Ambros se află la cârma orașului, Aledex-Info câștigă, însă, licitații publice, inclusiv cu Primăria Ungheni. Doar în perioada 2012-2014, primăria a virat în conturile Aledex-Info SRL peste 330.000 de lei, în baza a șase contracte de achiziții. Din această cauză, în 2014 Alexandru Ambros a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (actuala Agenție Națională de Integritate – n.r.). Primarul a atacat decizia CNI în instanță, cerând anularea actului, obținând câștig de cauză. ANI a contestat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău, iar în ședinta de judecată, care a avut loc pe 25 octombrie, a fost anulată această hotărâre. Decizia Curții de Apel este cu drept de recurs.

Între timp, Primăria a găsit o modalitate de a continua colaborarea cu Aledex-Info SRL. Începând cu anul 2015 autoritatea publică locală încheie contracte directe, de valoare mică, cu firma soției primarului de Ungheni. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul primăriei, anul trecut, în baza unor astfel de contracte, în contul Aledex-Info SRL au fost virați peste 100.000 de lei. Și anul acesta, potrivit Tatianei Pavliuc, contabilă-șefă la Primăria Ungheni, instituția a cumpărat de la Aledex-Info SRL bunuri în valoare totală de peste 24.000 de lei.

Aceasta, susține că Aledex-Info SRL nu este favorizată, deoarece majoritatea magazinelor din oraș, care propun mărfuri de birotică, doresc plata în avans: „Aledex-Info SRL, ne așteaptă cu plata serviciilor, iar sortimentul de produse e larg”.

Contracte de milioane pentru membrii PDM și ex-PLDM
În perioada 2015-2016, Primăria Ungheni a încheiat contracte importante și cu alți agenți economici. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, valoarea achizițiilor publice anunțate de Primăria orașului Ungheni, depășește 17 milioane de lei. Printre câștigătorii licitațiilor se numără și firme ale unor consilieri, dar și compania unui fost viceprimar.

Javelin NA SRL este firma consilierului orășenesc Ion Tîțu, care pe parcursul anilor 2015-2016 a câștigat contracte de achiziții în raionul Ungheni, în valoare totală de peste 7 milioane de lei. Din această sumă, peste un milion a fost transferat în conturile firmei de primăria condusă de Alexandru Ambros. Banii au fost alocați pentru lucrări de reparație a unor străzi și de renovare a unei grădinițe din Ungheni. Țîțu este membru PDM și în 2015 a fost unul dintre câștigătorii concursului „Businessman-ul anului”, organizat de Consiliul raional Ungheni.

Și Magirus SRL, firma consilierului raional Dionis Cojocaru – care, deși ales pe listele PLDM, a devenit simpatizant PDM – în anul 2015 a livrat primăriei produse alimentare de peste jumătate de milion de lei. Anterior, în 2014, Magirus SRL a mai câștigat alte licitații organizate de primărie, în valoare totală de peste 700.000 de lei.

De amenajarea scuarului din cartierul Tineretului și de reparația acoperișului unei grădinițe s-a ocupat firma fostului viceprimar, democratul Ghenadie Moroi – Rapidcons SRL. Peste 200.000 de lei au costat aceste lucrări, iar banii au fost virați în conturile firmei de Primăria Ungheni. În 2015, Rapidcons SRL a câștigat și alte licitații publice în raionul Ungheni, suma totală ajungând la aproape un milion de lei. În prezent, Moroi este reprezentantul în teritoriu al SA Moldtelecom, anterior deținând și funcția de director ÎS Gările și stațiile auto, Ungheni.

Oxana DIACONU (ziarul „Unghiul), Olga CEAGLEI (RISE Moldova)


Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2016 este asigurată de Biroul pentru Drepturile Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol