Rise Moldova

26/10/2016

[:ro]

ana-gutuAna Guțu, candidatul unioniștilor la cea mai înaltă funcție în stat, și-a construit întreaga carieră în jurul catedrei de profesor universitar. Iar ultimii 20 de ani sunt legați de Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM). Aici, Guțu nu este doar cadru didactic, ci și femeie de afaceri. În plus, urmând exemplul mamei, copiii reprezentatei partidului „Dreapta” la prezidențiale, și-au găsit locuri de muncă „călduțe” la aceeași universitate: fiica este consilierul mamei, iar fiul lector.

Universitatea Liberă Internațională din Moldova. 19 octombrie 2016, ora 12.30. O alarmă de incendiu îi obligă pe studenți să părăsească clădirea universității. Purtând uniforme de pompieri improvizate, câțiva tineri le cer tuturor să iasă din imobil pentru 15 minute. O parte dintre ei intră şi în cafeneaua Fiesta din incinta universității și le recomandă insistent clienților să părăsească încăperea. Unii se uită mirați și nu înțeleg de ce ar trebui să-și abandoneze prânzul. Și ospătărița, îi privește dezaprobator pe “pompieri”, iar într-un târziu se îndreaptă spre ieșire. Nu părăsește însă clădirea.

Clienții care s-au conformat, totuși, ordinului „pompierilor” nu înțeleg de ce au fost nevoiți să facă asta, cu atât mai mult cu cât, spun ei, cafeneaua nu are legătură cu universitatea. „Știţi cine deține cafeneaua?”. „Nu ştim”, răspunde una dintre studente. „Cafeneaua nu aparține universității. Prin urmare, este ciudat de ce a trebuit să ieșim”, o completează alta.

Cafeneaua Bar Fiesta are însă o legătură directă cu ULIM. Nu doar pentru că este situată în incinta acesteia, ci mai ales pentru că proprietarul deține o funcție de conducere în instituție.

Accesul în cafenea este posibil atât prin fața clădirii, cât și din holul acesteia. Localul e împărțit în două spații distincte: într-unul este amenajat barul, iar în celălalt – o cafenea unde se servește mâncare caldă, preparată în bucătăria proprie, care funcționează în același imobil. În total, Bar Fiesta poate deservi circa o sută de persoane, iar, pe lângă cafea, ceai, răcoritoare, produse de patiserie sau ciocolată, aici se comercializează și bere, și tot soiul de energizante.

„Cafeneaua – fantomă”
Proprietari ai imobilului în care funcționează Bar Fiesta sunt ULIM și fiica rectorului Andrei Galben – Gabriele Tsaranou. Bar-cafeneaua este deținută, însă, de societatea Stavbi Lux SRL, înființată în 2002 (Detalii, AICI). Firma este proprietatea prim-vicerectorul universității, Ana Guțu – candidatul la funcția de șef al statului din partea Partidului unionist „Dreapta”, care a reușit performanța să strângă aproape 20.000 de semnături, fără să cheltuiască un ban. Detalii, AICI

ulim

Inițial, acționar majoritar al Stavbi Lux a fost chiar rectorul ULIM, Andrei Galben. În 2007, acesta i-a donat însă Anei Guțu pachetul său de acțiuni (90% din capitalul social).

Deși cafeneaua funcționează de mai mulți ani în incinta ULIM, atât reprezentanții societății, cât şi cei ai universității nu au înregistrat și la Cadastru contractul de închiriere a spațiului.

Reporter: Dvs. luați în locațiune acest spațiu?
Ana GUȚU: Da, sunt relații contractuale.
Reporter: De ce la Cadastru nu este înregistrat contractul de locațiune?
Ana GUȚU: Nu știu. Acestea sunt relațiile mele cu deținătorul-proprietarul imobilului. De ce la Cadastru trebuie să fie contractul de arendă? Nu știu. Trebuie să întreb directorul executiv. Haideți, mă grăbesc. Am o întâlnire la Ialoveni acum.

Afaceri cu sud-coreeni
Rectorul Andrei Galben nu a făcut afaceri doar cu Ana Guțu. Îi este partener și fiului acesteia, Augustin (în vârstă de 30 de ani), în compania GIC-Invest SRL (ale cărei obiecte de activitate sunt vânzarea alcoolului, țigărilor și construcția de clădiri). Între fondatorii firmei se mai numără fiul rectorului ULIM – Ilian Galben, co-proprietara editurilor Univers Educațional și Prut Internațional, Valentina Mîinea, dar și doi sud-coreeni – Choi Yonggyu și Han Eun Jong. Detalii, AICI

Augustin Guțu mai este și director și co-fondator (cu un pachet de 50% din acțiuni) al firmei Goods&Crafts, cu sediu în imobilul care îi aparține (Detalii, AICI). Fiul candidatei a devenit proprietar al casei în 2012, la doar 26 de ani. Valoarea clădirii, cu o suprafață de 126 metri, și a terenului de șase ari este estimată la aproape un milion de lei.

Candidata la prezidențiale susține că nu știe mai nimic despre această proprietate a fiului său.

Ana GUȚU: Fiul are apartament. Cât despre casa la Buiucani, trebuie sa văd ce e acolo. Acolo era un teren cu care vroia să facă business. Dar nu-s la curent ce e cu dânsa.

Copiii, subordonații mamei
După modelul mamei sale, Augustin Guțu este angajat al ULIM, de unde, în 2013, a încasat, un salariu de 21.000 de lei (1.750 de lei pe lună). Aşa reiese din declarațiile de venit ale Anei Guțu, depuse în 2014, când a candidat, din partea Partidului Național Liberal Român, pentru un loc în Parlamentul European. Tot la ULIM lucrează și fiica Anei Guțu – Romina Bianca. În 2013, aceasta a câștigat de la universitate 76.800 de lei (6.400 de lei pe lună). Detalii, AICI

Ana GUȚU: Da [copiii lucrează la ULIM]. Dar care-i problema? Fiica e consiliera mea. Fiul se ocupă și cu un mic business.

Și soțul Anei Guțu este profesor, dar la o altă instituție: Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit declarației de venit depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), în ultimii doi ani Ana Guțu a câștigat aproape 1,1 milioane lei. Aproape 40% din sumă reprezintă veniturile încasate în calitate de profesor universitar și prim-vicerector la ULIM; circa 50% a ajuns în bugetul familiei Guțu din dividendele de la firma care deține localul de la universitate, iar restul banilor reprezintă salariul de deputat primit de Guțu în 2014.

Candidata unioniștilor mai deține trei carduri bancare, pe care are suma de 850.000 de lei. În plus, în proprietatea ei se află două apartamente – unul în centrul Chișinăului cu suprafața de 86 metri pătrați și altul în Cahul (orașul ei natal), de 64 de metri pătrați.

Ana Guțu a uitat, însă, să declare că mai deține o firmă. Deși nu are activitate, societatea Translatio nu a fost lichidată și este înregistrată în fostul apartament deținut de soții Ana și Ion Guțu. Detalii, AICI

Ana GUȚU: Asta a fost o sută ani în urmă. Am deschis-o si am închis-o. Da, e scris că există dar ea niciodată n-a avut activitatea. Nu știu de ce așa s-a întâmplat. Eu credeam că ea este închisă. Am vorbit și cu [Ion] Prisăcaru când era șef la FISC. Eu am spus că demult e închisă, el a spus că nu. Nu stiu cum au apărut chestia asta. Dar n-am timp să mă ocup de asta.

Inna CÎVÎRJIC


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

[:ru]

ana-gutu

Ана Гуцу Фото: RISE Moldova

Кандидат-унионист на пост главы государства Ана Гуцу посвятила себя преподаванию. Последние 20 лет она работает в Международном независимом университете Молдовы (ULIM). В ULIM-е она не только преподает, но и ведет бизнес. Ее дети, последовав примеру Гуцу, трудятся в ULIM-е. Дочь – советник своей матери, а сын преподает на кафедре экономики.

ULIM. 19 октября 2016 года 12:30. Учебная пожарная тревога. Студенты покидают здание университета. Молодые люди в импровизированной пожарной форме просят всех выйти из здания университета на 15 минут. «Пожарники» заходят и в кафе-бар Fiesta, расположенный прямо в здании университета и настоятельно просят всех покинуть помещение. Некоторые студенты вопросительно смотрят на нее и не понимают, зачем покидать кафе.

Fiesta расположено на лицевой стороне университета. Войти в него можно как с лицевой стороны, так и с холла университета. Кафе разделено на два отдельных помещения: первое – бар, второе – кафе, где подают горячую еду, которую готовят на собственной кухне, расположенной в том же здании.

«А вы знаете кто владеет кафе?», – задает вопрос вышедшим студенткам журналист RISE Moldova. «Заведение не принадлежит университету. Поэтому странно, зачем нам выходить», – отвечает одна студентка.

Кафе-„призрак”
Тем не менее, владельцы кафе Fiesta и вуз – аффилированные друг другу физические лица. Помещение, в котором размещено кафе, принадлежит самому университету и дочке ректора ULIM-а Андрея Галбена – Габриеле Тсараноу.

А владельцем кафе является юрлицо Stavbi Lux, зарегистрированное в 2002 году. (Подробности: ЗДЕСЬ). Владеет кафе первый заместитель ректора ULIM-а, кандидат на пост главы государства от унионистской партии Dreapta Ана Гуцу. Ей удалось собрать около 20 тыс подписей, не потратив ни копейки. (Подробности, ЗДЕСЬ). Ничего не потратила она и в первые две недели избирательной кампании.

Изначально мажоритарным владельцем SRL Stavbi Lux был ректор университета Андрей Галбен. Свою долю в 90% он подарил Ане Гуцу в 2007 году.

Несмотря на то, что кафе-бар открыт уже несколько лет, ни представители юрлица, ни университета не зарегистрировали в «Кадастру» (госреестре недвижимости) контракт аренды площади.

ulim

Кафе-бар Гуцу в здании ULIM-а //Фото: RISE Moldova

Журналист: Вы арендуете это помещение?

Ана ГУЦУ: Да, у нас договорные отношения.

Журналист RISE: Почему тогда в «Кадастру» не зарегистрирован договор аренды?

Ана ГУЦУ: Не знаю. Речь идет о моих взаимоотношениях с владельцем помещения. Почему в «Кадастре» должен быть контракт аренды? Не знаю. Я должна уточнить у исполнительного директора. Я спешу. У меня сейчас встреча в Яловенах.

Бизнес с южно-корейцами
Ректор ULIM-а Андрей Галбен является партнером по бизнесу и сына Аны Гуцу – Аугустина. Речь идет о GIC-Invest SRL (основные виды деятельности – продажа в розницу алкоголя, сигарет и строительство зданий). Партнерами по бизнесу сына Аны Гуцу является сын ректора ULIM-а Илиан Галбен, а также соучредитель издательств Univers Educational и Prut International Мыня Валентина, а также два южнокорейца – Чой Йонг Гю (Choi Yonggyu) и Хань Юн Йонг (Han Eun Jong). (Подробности: ЗДЕСЬ). За восемь лет своей деятельности компания заплатила всего 570 леев налогов в национальный бюджет.

30-летний сын Аны Гуцу значится руководителем и соучредителем (50%) другой молдавской компании Goods&Crafts. Фирма зарегистрирована в доме – собственником которой является сын Аны Гуцу. (Подробности: ЗДЕСЬ) Аугустин Гуцу стал ее собственником в 2012 году – в 26 лет. Дом расположен на 6 сотках земли. Площадь жилого дома – 126 кв метров, а пристройки – 18,7 кв метров. Кадастровая стоимость имущества вместе с землей составляет около 1 млн леев.

Кандидат в президенты отмечает, что она не знает ничего об этой собственности сына.

Ана ГУЦУ: У сына квартира. Что касается дома на Буюканах, – надо уточнить. Там была какая-то площадь, на которой он планировал вести бизнес. Но я не в курсе, что с ним.

Дети – подчиненные мамы
Как и Ана Гуцу ее сын работает в ULIM-е. Его заработная плата за 2013 год составила 21 тыс леев либо 1750 леев в меясц. Как минимум, это следует из ее декларации о доходах, которую она представила во время выборов членов от Румыниии в Европейском парламенте в 2014 году в от Национально-Либеральной партии. Подробности: ЗДЕСЬ

Дочь Аны Гуцу, Ромина Бьянка Гуцу, также работает в ULIM-е, где ее мать является первым проректором. Она значится советником матери и заработала в 2013 году 76,8 тыс леев (6,4 тыс леев в месяц).

Ана ГУЦУ: Да [дети работают в ULIM]. А в чем проблема? Дочь – мой советник. Сын еще и занимается мелким бизнесом.

Супруг Аны Гуцу также преподаватель, только в Молдавском госуниверситете.

Согласно декларации о доходах, представленных в ЦИК, за последние два года Ана Гуцу заработала около 1,1 млн леев (сумма до налогооблажения). Около 40% – доходы от работы преподавателем и первым заместителем ректора ULIM. Около 50% – дивиденды от работы кафе-бара в университете. Остальные, – зарплата депутата в 2014 году.

Кандидат-унионист также владеет тремя банковскими карточками на которых размещено 850 тыс леев. Также она собственник двух квартир: в центре Кишинева площадью 64 кв метра и в Кагуле 86 кв метров.

Ана Гуцу не задекларировала другую ее компанию, – SRL Translatio. Фирма не ведет предпринимательскую деятельность. Она зарегистрирована в столице по адресу квартиры, собственниками которой были супруги Ана и Ион Гуцу. Подробности: ЗДЕСЬ

Ана ГУЦУ: Это было сто лет тому назад. Я ее открыла и закрыла. Да, написано, что она работает, но она никогда не осуществляла деятельность. Не знаю, почему так произошло. Думала, что она ликвидирована. Я говорила с [Ионом] Присэкару, когда он был главой Главной государственной налоговой инспекции. Сказала, что она давно закрыта, а он сказал, что нет. Но у меня нет времени этим заняться.

Инна КЫВЫРЖИК


Переопубликование статей с www.rise.md допускается, но объемом не более 1.000 символов. В обязательном порядке необходимо цитировать источник и автора информации, а в случае переопубликования информации веб-порталами необходимо проставлять и прямую гипер-ссылку на цитируемую на rise.md статью. Полное переопубликование возможно только при условии соглашения, заключенного с RISE Moldova. Материалы on-line платформы www.rise.md защищены Законом 139 об авторском праве и смежных правах, а также Деонтологическим кодексом журналиста Республики Молдова.

[:]

Comenteaza acest articol