14/08/2015

Războiul judiciar declanșat de mai bine de un deceniu de compania ucraineană Energoalians contra Republicii Moldova continuă şi face noi victime, lăsând găuri de milioane de lei în bugetul ţării. De aproape patru luni toţi banii pe care îi încasează întreprinderea de stat MoldATSA, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei, sunt blocaţi pe un cont special în Belgia la cererea firmei Komstroy din Ucraina, succesoarea de drept a Energoalians.

În aprilie 2015, executorii judiciari belgieni au blocat suma de 144.190 de euro (circa trei milioane de lei) de pe conturile deținute de MoldATSA în Belgia (Detalii, AICI). Sechestrul a fost aplicat ca urmare a deciziei din 17 februarie 2015 a unui Tribunal de Primă Instanţă din Bruxelles, la cererea companiei ucrainene Komstroy (Detalii, AICI). Ultima a fuzionat, în decembrie 2013, cu firma Energoalians, devenind succesoare de drept (Detalii, AICI). MoldATSA a contestat decizia Tribunalului, care a fost admisă pe 9 iulie 2015 de către o instanţă din Bruxelles. Komstroy a depus apel la această decizie, iar examinarea este planificată pentru decembrie 2015.

Fondatori la Komstroy sunt Dmitro Sarnaţki, cu 60%, şi firma Avtosila, cu 40% din capital. Dmitro Sarnaţki este partener de afaceri cu Vitaliy Podvishevskyy, la compania ucraineană Transbud. Podvishevskyy are legături cu Veaceslav Platon şi este acţionar cu 4,33% la Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova, instituţie folosită în „Spălătoria rusească” de 20 de miliarde de dolari. Detalii, AICI

60 de milioane de lei blocaţi în Belgia
Punerea sub sechestru a conturilor MoldATSA în Belgia a creat deja probleme în activitatea acestei întreprinderi strategice care se ocupă de securitatea traficului aerian din Republica Moldova. Documentele obținute de RISE Moldova arată că, în prezent, MoldATSA nu primește bani de la EUROCONTROL (organizație europeană, cu sediul în Belgia, care coordonează traficul aerian în 41 de state) pentru serviciile de navigație aeriană, suma totală ajungând la 60 de milioane de lei. În consecinţă a acumulat datorii salariale de 5 milioane de lei şi datorii de 11 milioane de lei faţă de furnizori.

Roman Toporov, lider sindical de la MoldATSA, a refuzat să spună dacă situaţia creată se datorează blocării conturilor din Belgia, dar a precizat că problema a apărut şi ca urmare a scăderii abrupte a traficului aerian (cu circa 60%), consecinţă a războiului din Ucraina. Toporov a mai spus că administraţia nu a încălcat drepturile angajaţilor şi în prezent salariile se achită la timp. RISE Moldova a solicitat o reacţie de la Veaceslav Frunze, directorul MoldATSA, însă acesta a invocat în permanență că este ocupat.

Sechestrul conturilor din Belgia a survenit după ce, pe 25 octombrie 2013, Arbitrajul Comercial Internațional din Paris a obligat Republica Moldova să achite firmei Energoalians 47 de milioane de dolari (Detalii, AICI). Suma reprezintă datorii şi penalităţi acumulate de întreprinderea de stat Moldtranselectro pentru energia electrică livrată de firma ucraineană acum 15 ani.

Pentru a-şi scoate banii compania ucraineană a iniţiat litigii în diverse state pentru a urmări activele comerciale ale Moldovei. Astfel s-a ajuns la blocarea conturilor MoldATSA. Concomitent cu acţiunile din Bruxelles, firma Komstroy, succesoarea Energoalians, a iniţiat procedura de executare a deciziei Arbitrajului din Paris şi în Republica Moldova. Pe 19 iunie 2015, Judecătoria Comercială de Circumscripţie Chişinău a respins cererea, invocând faptul că nu ar fi de competenţa ei. Totodată a recomandat ca cererea să fie depusă la Judecătoria Buiucani. Şedinţa de examinare este programată pentru 20 august 2015.

Pe acest caz, joi, 13 august, Centrul Naţional Anticorupţie a iniţiat o investigaţie în urma unei sesizări făcute de Nicolae Eşanu, viceministrul Justiţiei.

Interpelarea a fost înregistrată în registrul informaţiilor despre infracţiuni şi a fost demarat un proces penal. Ministerul Justiţiei a solicitat CNA să analizeze legalitatea acestei datorii şi acţiunile Republicii Moldova în Arbitrajul internaţional”, a declarat Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA.

Procese pe bandă rulantă
Energoalians şi succesorul ei în Ucraina, Komstroy a pornit mai multe litigii contra Republicii Moldova în Ucraina, Republica Moldova, Franţa, Belgia, Rusia şi Statele Unite ale Americii. Datoriile pretinse s-ar fi format în perioada 1999-2000, când societatea ucraineană a livrat curent electric pe piaţa moldovenească prin intermediul companiei offshore Derimen Properties Ltd, din Insulele Virgine. Atunci, beneficiar a fost întreprinderea de stat Moldtranselectro. Detalii, AICI 

Un raport al Curţii de Conturi a Ucrainei din septembrie 2001, constată că „plăţile pentru energia electrică furnizată în anul 2000 Moldovei s-au efectuat în conformitate cu condiţiile contractuale” şi nu atestă existenţa unor restanţe.

Un an mai târziu, Curtea de Conturi a Republicii Moldova cere întreprinderii Moldtranselectro să recupereze suma de 10,8 milioane de dolari, achitată neîntemeiat firmei Energoalians şi care nu are „suport documentar, juridic şi economic”. Totodată Curtea solicita întreprinderii să rectifice evidenţele contabile, astfel încât să nu mai apară o datorie de 9,4 milioane de dolari faţă de Energoalians. Detalii, AICI

De cealaltă parte, Energoalians invocă un acord semnat în anul 2000 cu administrația Moldtranselectro în care ultima ar recunoaşte această datorie pentru energia electrică furnizată în anul 1999 (Detalii, AICI). În decizia Arbitrajului de la Paris se menţionează că unul dintre contractele de import a energiei semnat în 1999 de Moldtranselectro şi Energoalians conţine prevederi „atât de contrare intereselor populației Moldovei și Moldtranselectro, încât managerul Moldtranselectro trebuie să fi acționat, în momentul semnării, fie sub presiune, fie în mod fraudulos (de exemplu, în complicitate cu reclamantul)”.

Sediul Moldelectrica

Reprezentanţii Energoalians au atacat în instanţă hotărârea Curţii de Conturi a Republicii Moldova, dar n-au avut câştig de cauză. Energoalians a pierdut în Moldova şi procesele contra Moldtranselectro. Din vara lui 2007, litigiul se mută în Ucraina, iar pretenţiile cresc la 56,7 milioane de dolari, datorită penalităţilor calculate pentru întârziere. În 2008, în proces mai apare firma „Katko“, împotriva căreia autoritățile ucrainene intentaseră dosar penal privind falsificarea de acte şi activitate fictivă.

Totodată, a fost atrasă în proces şi întreprinderea de stat Moldelectrica, pe motiv că, în 2002, Moldtranselectro a fost reorganizată şi toate activele au fost transmise la Moldelectrica, în timp ce datoriile au rămas pe seama Moldtranselectro.

În 2010-2013 Energoalians a obţinut în instanţele din Ucraina câteva decizii de încasare a pretinsei datorii de la Moldtranselectro şi Moldelectrica (Detalii, AICI). Însă instanţele din Moldova au respins cererile companiei cu privire la recunoașterea şi executarea hotărârii judecătoreşti din Ucraina, pe motiv că hotărârea de încasare a fost emisă de o instanță necompetentă pentru examinarea cauzei date. Detalii, AICI

Procesul de la Paris
Concomitent cu aceste litigii în Ucraina şi Moldova, Energoalians se adresează în 2010 şi în Arbitrajul Internaţional la Paris cu cererea de plată a unei despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari de către Moldova (cifrele pretenţiilor diferă pentru că oscilează cursul de schimb al leului faţă de dolar sau euro – n.r.). Peste trei ani, în octombrie 2013, Arbitrajul Comercial Internaţional Ad-Hoc din Paris a decis că Republica Moldova trebuie să satisfacă pretenţiile companiei ucrainene.

Verdictul este unul fără precedent, în condiţiile în care arbitrul din partea Republicii Moldova, Victor Volcinschi, a susţinut poziţia companiei Energoalians, în timp ce preşedintele instanţei, arbitrul francez Dominic Pellew, a avut o opinie separată (Detalii, AICI). Decizia Arbitrajului este definitivă, dar poate fi anulată de o instanţă dacă se va demonstra o încălcarea procedurilor.

Republica Moldova, reprezentată de viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu a reuşit să depună în ultima zi o cerere formală de contestare la Curtea de Apel din Paris şi urmează să fie examinată în luna septembrie 2015. Pentru a apăra interesele Moldovei, Guvernul a angajat avocaţi de la BAA ACI Partners din Moldova și DLA Piper UK LLP, o firmă care are dreptul de activa în Franţa.

Doar în anul 2014 din Fondul de rezervă a Guvernului s-au alocat 191.180 de dolari pentru plata serviciilor avocaţilor, iar în prima jumătate a anului 2015 alte circa 17.000 de dolari.

Urmăresc activele comerciale ale Moldovei
În acelaşi timp, în primăvara anului 2014, Viacheslav Lych, reprezentantul legal al Energoalians, a solicitat Republicii Moldova să execute benevol verdictul Arbitrajului din Paris. Într-un răspuns dat companiei Energoalians, ministrul Justiţiei de atunci, Oleg Efrim, susţine că acest verdict urmează a fi anulat pentru că „instanţa în mod eronat a decis că are competenţe pentru a examina cererea Energoalians, iar recunoaşterea şi executarea deciziei Arbitrajului contravine ordinii publice internaţionale. În aceste condiții noi considerăm că orice măsuri de executare benevolă, până la emiterea unei decizii de către Curtea de Apel din Paris, va afecta grav interesele Moldovei”. Detalii, AICI

După acest refuz Energoalians a iniţiat proceduri de executare în mai multe state. În Belgia a obţinut deja titlu executoriu pentru suma de 28,7 de milioane de euro, fiind blocate conturile MoldATSA.

Şi în SUA a fost iniţiat un proces contra Moldovei, la Tribunalul Districtului Columbia. Cererea a fost pusă pe rol, iar succesorii Energoalians pretind de la Moldova plata sumei de 593 de milioane de lei şi cheltuieli de judecată de 540.000 de dolari (Detalii, AICI). De asemenea, Komstroy a iniţiat procese şi în Rusia şi Moldova.

„Toată speranţa este să reuşim să obţinem anularea deciziei Arbitrajului de la Paris. Dacă nu se anulează Moldova va trebui să plătească întreaga sumă (circa 47 milioane de dolari), ceea ce va crea mari probleme ţării. Faptul că noi ne judecăm cu ei la Moscova sau în SUA şi cheltuim sume mari pe avocaţi nu contează atât de mult”, a declarat pentru RISE Moldova Nicolae Eşanu.

Cât despre posibilul arest al unor active, viceministrul spune că Moldova nu are atât de multe active comerciale peste hotare şi urmărirea acestora nu poate crea mari probleme.

Gene M. Burd

În iulie 2015 la Chişinău a venit şi avocatul Gene M. Burd care reprezintă interesele Energoalians în SUA şi care anterior l-a apărat în instanţele americane pe ex-premierul ucrainean Pavlo Lazarenko, condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani. Gene M. Burd a menţionat că nu au fost finalizate încă procedurile de înştiinţare a Republicii Moldova privind procesul intentat şi că nu poate oferi alte comentarii referitor la acest caz.

Energoalians s-a judecat în Moldova şi Ucraina cu Westburn Enterprises Limited şi Valemont Properties LTD, companii offshore implicate în schema de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul judiciar şi cel bancar al Moldovei.

Ion PREAȘCA (RISE Moldova), Alexandru BOLFA (Freelancer)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ