21/09/2018

Thomas F. Borgen, directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca – Danske Bank, a demisionat în urma unui raport care arată că sucursala băncii din Estonia a fost utilizată în scheme de spălare a banilor, inclusiv în celebrul „Laundromat” – realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova.

danske

FOTO: Estonian business daily Äripäev / Andras Kralla

Anul trecut, Danske Bank a lansat o anchetă la sucursala estoniană, realizată sub controlul firmei de avocatură Bruun&Hjejle. Raportul final scoate la lumină mai multe probleme decât se anticipase, dar și o sumă uriașă care a șocat multă lume – 200 de miliarde de euro (234 de miliarde de dolari) strecurați prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare.

Investigația băncii a mai identificat 177 de clienți conectați la „Laundromatului rusesc”. Toți au primit plăți prin intermediul Moldindconbank din Republica Moldova și Trasta Komercbanka din Letonia.

Potrivit documentului, majoritatea celor 177 de clienți sunt companii de tip „parteneriate limitate (LP)” sau „parteneriate cu răspundere limitată (LLP)” din Marea Britanie sau din țări considerate în general paradisuri fiscale (Insulele Virgine Britanice, Hong Kong, Belize, Cipru). Printre ei se numără și trei firme daneze.

În plus, în raportul publicat de Danske se menționează că au fost identificate 1.567 de tranzacții, în sumă de aproximativ 1,2 miliarde dolari, efectuate în cadrul „Laundromatului rusesc” în perioada 2011-2014, iar la identificarea lor a contribuit şi ancheta desfășurată în Republica Moldova.

Vasile Şarco, şeful Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, ne-a confirmat că, în acest caz, a existat o comunicare şi colaborare cu Serviciul de Investigaţii Financiare din Estonia, fiind transmise informații referitor la operațiunile financiare din cadrul Laundromatului. Totodată el a mai spus că, autoritățile din Estonia au fost mai receptive la informațiile trimise din Moldova şi au dezvoltat ancheta, obținând şi rezultate.

Amintim că, patru ani în urmă, RISE Moldova, împreună cu colegii de la OCCRP și Novaya Gazeta, a publicat investigația „The Russian Laundromat”, o operațiune gigantică de spălare de bani care l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope. Detalii, AICI

Moldindconbank

FOTO: www.rise.md

Moldindconbank, singura bancă din Moldova implicată în această schemă, a negat acuzațiile, susținând că operațiunile efectuate de bancă au fost „în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova şi a actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei”.

În noiembrie 2015, Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (1991-2009) declara din postul său de preşedinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank (2015-2016) că nu a fost vorba de spălare de bani. „A avut loc un exod, o migrare a resurselor financiare (a banilor) din Federația Rusă în UE. Iar acest lucru îl spun cu certitudine, fiindcă personal am examinat situația și m-am convins de veridicitatea acestor informații”, susține Talmaci. Detalii, AICI

Menţionăm că, spre deosebire de Moldindconbank, Danske Bank a angajat experţi independenți să investigheze cazul şi ulterior a publicat raportul pe pagina sa web. Mai mult, conducerea băncii a decis să doneze venitul brut al clienților din perioada 2007-2015, care este estimat la 1,5 miliarde de coroane daneze (circa 235 milioane de dolari), unei fundații care va fi creată pentru a sprijini inițiativele vizând combaterea criminalității financiare internaționale, inclusiv spălarea banilor, la nivel internațional, în special în Danemarca și Estonia.

Ion PREAȘCA


Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:

„Spălătoria rusească”: Moscova – Riga via Chișinău
Conturile „fantomă” de la Moldindconbank ale unui bancher rus
Bani murdari spălați de ruși, investiți în cea mai mare bancă din Moldova
Matrioșka din Bentley
Grupul Shor din spălătoria rusească
[VIDEO] Pionii Laundromatului rusesc
Chirie de lux în Londra pentru fiica judecătorului Muruianu


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ