În condițiile unui buget auster, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului acordă, anual, mai multor companii, înlesniri și facilități de milioane de dolari. Beneficiarii favorurilor sunt mai multe firme conduse sau deținute de așa-zișii deputați locali. Doar în ultimii trei ani, suma beneficiilor acordate s-a ridicat la 200 milioane de dolari – peste jumătate din bugetul anual al regiunii separatiste.
Bugetul așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene (rmn) înregistrează în ultima perioadă un deficit anual de cel puțin 20% – circa 66 de milioane de dolari în 2013 și 80 de milioane în 2014. Anul trecut deficitul a fost de 69 de milioane de dolari, de două ori mai mult decât fondul de pensii al rmn. În pofida acestui lucru, autoritățile regiunii oferă anual asistență financiară unor întreprinderi din stânga Nistrului, sub forma unor înlesniri, cum ar fi prețuri reduse la gaze naturale ori taxe vamale și impozite reduse.
Potrivit informațiilor obținute de RISE Moldova de la așa-numitul Cabinet de Miniștri din rmn, suma totală a beneficiilor, oferite doar în perioada ianuarie 2013 – iulie 2016 unui întreg lanț de companii din regiunea transnistreană, a fost de peste 2,5 miliarde de ruble (aproximativ 200 de milioane de dolari).
Teoretic, pentru a beneficia de aceste facilități, întreprinderile trebuie să îndeplinească o serie de condiții severe, precum „menținerea cu strictețe a numărului personalului de producție și a nivelului plafonului de salarizare” (Detalii, AICI). Cu toate acestea, unele companii încalcă o parte dintre aceste norme, în complicitate cu autoritățile.
Ajutor de 2 milioane de dolari, 150 de angajați concediați
Un exemplu este societatea pe acțiuni de tip închis Moldavizolit, specializată în producția articolelor din masă plastică. Unic acționar al societății este Universal-Trade, firma deputatului Evghenii Gușan, fiul oligarhului transnistrean Victor Gușan. Moldavizolit este condusă de Porfirii Șkilniuk, și el deputat al așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol. Detalii, AICI
Potrivit datelor așa-numitului Cabinet de Miniștri din regiune, Moldavizolit a obținut, din 2014 până în prima jumătate a lui 2016, scutiri de 50% la impozitul pe venit și preț redus la gazele naturale în valoare totală de 25,3 milioane de ruble (2 milioane de dolari).
Datele publicate pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din rmn arată, însă, că întreprinderea nu a respectat condițiile de bază pentru a beneficia de astfel de facilități. Mai exact, în 2015, patronii și managerii Moldavizolit au concediat 150 de angajați, motivându-și decizia prin criza în care se află republica autoproclamată. În plus, majoritatea celor care au rămas angajați oficial au fost trimiși în concediu fără plată. Cu toate acestea, administrația de la Tiraspol continuă să acorde asistență financiară întreprinderii. Detalii, AICI
Însuși Evghenii Șevciuk, așa-numitul președinte al rmn, evidenția faptul că valoarea totală a subvenţiilor oferite Moldavizolit, doar sub formă de gaz la un tarif de zeci de ori mai mic decât cel de piață, este estimată la peste 6 milioane de dolari. Totodată, acesta recunoaște că, de fapt, „niciuna din întreprinderile industriei pe care o avem nu a cumpărat și nici nu cumpără resurse energetice la prețul de piață”. Detalii, AICI
Profit de 20 de milioane de dolari
La rândul lor, și deputații așa-zisului Soviet Suprem au pretenții față de liderul rmn. Ei îl acuză pe Șevciuk, și executivul subordonat lui, că a oferit Energokapital, firmă care intermediază livrările de energie electrice în dreapta Nistrului, ajutor sub formă de gaz la preţ redus.
În consecință, doar anul trecut compania a obținut un profit de peste 200 de milioane de ruble. „Acești bani au fost scoși în jurisdicții offshore. Astfel, pe lângă pierderile bugetare, republica nu a primit în jur de 20 de milioane de dolari”, se menționează într-un comunicat de presă al așa-numitului Soviet Suprem. Detalii, AICI
Gaz cu 15 dolari pentru o mie de metri cubi
Un alt exemplu cum poți obține profit pe seama bugetului public al republicii nerecunoscute din stânga Nistrului este cel al centralei electrice Tirotex-energo, condusă de deputatul Vadim Levițchii. Centrala produce energie electrică pentru cel mai mare fabricant de textile din rmn, Tirotex, al cărui șef este tot un deputat – Andrei Mejinschii. Detalii, AICI
Jurnaliștii RISE Moldova au aflat că Tirotex-Energo produce curent pe bază de gaz achiziționat la un preț de doar 15 dolari pentru o mie de metri cubi, diferența fiind compensată de stat. Prețul mediu contractual în stânga Nistrului, în ianuarie și februarie 2016, a fost de peste 220 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, iar în perioada aprilie-iulie – de aproximativ 180 de dolari. Detalii, AICI
Datele furnizate de așa-zisul Guvern de la Tiraspol arată că, pe lângă gaz la preț preferențial, în perioada 2010-2015, Tirotex-Energo a fost scutită de impozite în sumă totală de 5,6 milioane de dolari. În condiții obișnuite, acești bani ar fi ajuns în bugetul public.
600.000 de dolari transferați în Cipru
Fondatorul companiei Tirotex-Energo este compania Lenmana Limited din Cipru (Detalii, AICI). Datele analizate de RISE arată că, în pofida „dificultăților economice” cu care se confruntă întreprinderea, doar în 2015 Tirotex-Energo i-a transferat firmei Lenmana aproape 600.000 de dolari. Oficial tranzacția a fost motivată cu „venituri din investiții directe, de portofoliu și alte investiții”.
Beneficiarii finali ai companiei cipriote se ascund în spatele unei scheme complicate, formată dintr-un lanț de offshoruri. Există, însă, indicii că în spatele acestor companii ar sta tot persoane influente din stânga Nistrului. De exemplu, între 2007 și 2010, directori ai unei piese din acest puzzle – compania Fidanza, fondatoare a Liselini Holding, care la rândul ei deține Lenmana, au fost oligarhul transnistrean Victor Gușan și partenerul său de afaceri Ilia Kazmalî.
Istoria finanțării grupului Tirotex nu se termină aici. Aceleași date ale așa-zisului Minister al Economiei arată că, din anul 2014 și până în prima jumătate a lui 2016, Tirotex a primit asistență de la stat în sumă de 100,4 milioane de ruble locale (aproape 9 milioane de dolari).
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul așa-zisei administrații a președintelui rmn, timp de aproape 10 ani, din 2006 și până în prima jumătate a lui 2015, asistența oferită SA Tirotex de către autorități a ajuns la aproximativ 45 de milioane de dolari. Detalii, AICI
Favoruri de stat la pâine și caviar
Un alt exemplu este Combinatul de Produse de Panificație din Tiraspol, parte a holdingului Sheriff, unde director al Departamentului Economic a fost Alexandr Martînov, alt deputat din actualul așa-zis legislativ transnistrean.
Datele așa-zisei administrații prezidențiale arată că, din 2008 până în prezent, producătorul de pâine a beneficiat de 17,9 milioane de ruble (circa 1,5 milioane de dolari), tot sub formă de suport de la bugetul public al regiunii. Astfel, doar în perioada ianuarie 2012 – iunie 2014, asistența „statului” a fost estimată la 5,1 milioane de ruble (aproximativ 450.000 de dolari).
De asemenea, și firma Aquatir, tot parte a holdingului Sheriff, s-a bucurat de generozitatea autorităților din regiune. Din anul 2011 și până în 2015, compania a beneficiat de „favoruri de stat” în valoare de 113.000 de dolari. Aquatir este cel mai mare producător de caviar din regiunea transnistreană și deține cea mai mare fermă de pește.
Vor miliardul înapoi
În septembrie 2016, Evghenii Șevciuk a expediat așa-zisului Sovietul Suprem un proiect de lege prin care cere holdingului Sheriff și companiilor afiliate acesteia „să returneze la bugetul de stat 25% din ajutorul pe care l-au primit, sub formă de privilegii și facilități economice, în anii 2006 și 2011”.
Măsura a fost propusă cu scopul „unei abordări echitabile în relația dintre stat și domeniul afacerilor”, menționând că valoarea totală a asistenței de care a beneficiat holdingul în cei cinci ani a fost de un miliard de dolari. Detalii, AICI
Deputații așa-numitului Soviet Suprem au aprobat respectivul proiect de lege, însă cu modificări esențiale. De exemplu, în locul propunerii ca Sheriff să achite 250 milioane de dolari în buget, a fost stipulat ca toate întreprinderile din rmn care au beneficiat de facilități fiscale să restituie banii la buget.
Ca urmare a acestor modificări, Șevciuk s-a răzgândit și a refuzat să promulge propria inițiativă. Reprezentanții așa-zisei administrații prezidențiale de la Tiraspol susțin că, legea nu a fost semnată, deoarece Sovietul Suprem nu a respectat procedurile legale, adoptând-o în cadrul unei ședințe în ambele lecturi.
Iulia BOȚAN, Vladimir THORIC