La o lună şi jumătate de când Republica Moldova s-a aliniat pe deplin la sancţiunile internaționale instituite de SUA în privinţa holdingului media Rossiya Segodnya (Russia Today) ce include şi reţeaua Sputnik, considerat unul dintre elementele de bază ale războiului hibrid contra ţării noastre, autorităţile nici măcar nu au blocat conturile bancare ale filialei de la Chişinău.
Pe 19 decembrie 2024, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a decis să blocheze doar o tranzacţie cu fondurile deţinute la Fincombank de Sucursala Chișinău a Rossiya Segodnya, holdingul media rusesc condus de unii dintre cei mai aprigi propagandiști ai Kremlinului, Dmitry Kiselev și Margarita Simonyan.
Decizia a fost luată în urma unei sesizări a Băncii de Finanțe și Comerț (Fincombank) privind un transfer de bani efectuat de către Sucursala Chișinău a „Rossiya Segodnya Moscova” către compania de microcreditare Creditbun SRL.
Laurenţiu Cojocaru, administrator şi proprietar al Creditbun, a declarat că firma sa nu are relaţii cu Sucursala Chișinău a „Rossiya Segodnya”. Potrivit lui, un client al Creditbun, care a avut o legătură cu Sucursala Chișinău a „Rossiya Segodnya”, a încercat să achite un credit, iar tranzacţia a fost blocată de către bancă.
CÂND MOLDOVA S-A ALINIAT SANCŢIUNILOR INTERNAȚIONALE PRIVIND ROSSIYA SEGODNYA
Decizia SFS vine la aproape o lună după ce această structură a holdingului rus a devenit subiect al restricțiilor, urmare a deciziei din 22 noiembrie 2024, luată de Consiliul Interinstituțional de Supervizare (CIS) în frunte cu premierul Dorin Recean, prin care Republica Moldova s-a aliniat la măsurile restrictive internaționale ale SUA instituite în privinţa lui Dmitry Kiselev, Rossiya Segodnya, precum și companii și cetățeni ai Federației Ruse.
Din actul emis de Fisc nu este însă clar dacă au fost blocaţi toţi banii de pe contul Sucursalei Chișinău a Rossiya Segodnya de la această bancă, sau doar transferul către Creditbun SRL.
În cazul Nelliei Parutenko (Parutenco, în acte), şefa organizaţiei necomerciale Evraziya din Rusia (aflată şi ea sub sancţiunile SUA la care s-a aliniat şi Republica Moldova), care în trecut a fost şi contabilă la Partidul ȘOR, din aceleaşi motive, la sesizarea OTP Bank, Fiscul a blocat conturile bancare.
AUTORITĂŢILE AU LUAT O DECIZIE CE LASĂ LOC DE INTERPRETĂRI
Vadim Vieru, avocat la organizația neguvernamentală Promo-Lex, consideră că Serviciul Fiscal de Stat putea și trebuia să blocheze toate conturile și fondurile entității, dacă decizia CIS prevedea expres această măsură”.
În opinia lui Vadim Vieru, decizia CIS este destul de generală și lasă loc de interpretări. „Dacă decizia CIS sau sesizarea primită de la FinComBank se referea exclusiv la o anumită tranzacție suspectă, SFS a procedat legal prin înghețarea doar a acesteia”, adaugă avocatul.
EXPLICAŢIILE FISCULUI
Serviciul Fiscal de Stat menționează că, deşi potrivit Legii cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost desemnat drept „autoritatea publică competentă de a aplica blocarea fondurilor sau resurselor economice ale subiecților restricțiilor”, este în drept „să dispună blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietate, sunt deținute de subiecții restricțiilor sau se află sub controlul, direct sau indirect, al acestora, după primirea raportării și efectuarea cercetărilor necesare”.
Adică SFS poate lua decizii de blocare a banilor doar dacă primeşte informații şi probe în acest sens.
„În cazul identificării unor probe, informații documentate cu privire la faptul că, printr-o activitate sau tranzacție, se urmărește eludarea măsurilor restrictive internaționale, Agenția Servicii Publice, precum și alte autorități publice care depistează aceasta în exercițiul atribuțiilor legale, raportează Serviciului Fiscal de Stat, în termen de 24 de ore din momentul identificării acestora”, precizează autoritatea fiscală.
Cât despre cazul Sucursalei Chișinău a Rossiya Segodnya, Fiscul susţine că i-a fost raportată „doar tranzacția prin virament efectuată de către Întreprinderea Federală Unitară de Stat, Agenția Internațională de Informații „Rossiya Segodnya Moscova”, sucursala Chișinău, în privința căreia a fost emisă Decizia nr. 45 din 19.12.2024”.
GRUPUL ROSSIYA SEGODNYA
Rossiya Segodnya (Russia Today – RT) este un grup media controlat de statul rus, fondat la finele anului 2013, prin decretul președintelui Vladimir Putin, ce prevedea lichidarea agenției de știri RIA Novosti și crearea agenției internaționale de știri Rossiya Segodnya pe baza acesteia. Același decret a lichidat postul de radio Vocea Rusiei, în locul său fiind creată, în toamna 2014, agenția şi postul de radio Sputnik.
RT înglobează în prezent mai multe surse mass-media, iar în străinătate este reprezentată de agenția internațională de știri și radio Sputnik. Rossiya Segodnya și Sputnik sunt elemente critice în ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei în lume, inclusiv în Republica Moldova. Pentru rolul lor în războiul hibrid şi dezinformare, aceste structuri se află sub regimul sancţiunilor internaţionale impuse de Uniunea Europeană, SUA şi alte state.
În septembrie 2024, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice, inclusiv Rossiya Segodnya, societatea-mamă a RT, a organizației asociate acesteia, TV-Novosti, precum și a lui Dmitry Kiselev, directorul general al Rossiya Segodnya. Motivul – legăturile acestora „cu acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, inclusiv eforturile continue ale Rusiei de a submina democrația și de a interveni în procesul electoral din Republica Moldova”.
ROSSIYA SEGODNYA ÎN MOLDOVA
Sucursala Chișinău a Rossiya Segodnya a fost fondată în 2014, cu denumirea Reprezentanţa Întreprinderii Federale Unitare de Stat „Agenţia Internaţională de Informaţii «Rossiya Segodnya».
Din august 2023, a devenit Întreprinderea Federală Unitară de Stat „Agenţia Internaţională de Informaţii «Rossiya Segodnya» Moscova, Sucursala Chişinău.
Primul administrator al „Rossiya Segodnya Moscova”, Sucursala Chișinău, a fost Vladimir Novosadiuc, numele căruia apare în raportul Kroll privind frauda bancară.
În prezent, Sucursala Chişinău a holdingului rusesc este administrată de Alexandr Osmotesco (care lucrează în cadrul ei deja de un deceniu). Până la el, şef a fost colonelul rus Vitaliy Denisov, care a condus şi redacția Sputnik Moldova.
La mijlocul lunii septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație a anunţat că Vitaliy Denisov a fost expulzat din Republica Moldova, pe motiv de „implicare a acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”. Ulterior, publicația rusă The Insider a dezvăluit că Denisov este, de fapt, ofițer de informații al Kremlinului.
Pe de altă parte, datele de la Agenţia Servicii Publice arată că Denisov a rămas şef la Rossiya Segodnya Moscova”, Sucursala Chișinău, până în aprilie 2024 şi chiar a semnat raportul financiar pentru anul 2023 prezentat la Biroul Naţional de Statistică, precum şi nota explicativă la el.
Datele din raportul anual al „Rossiya Segodnya Moscova”, Sucursala Chișinău, arată că în anul 2023 aceasta a primit din Rusia, de la fondatorul său, peste 77,7 milioane de ruble, bani folosiți pentru activitatea sucursalei și salariul a 20 de angajaţi.
Alături de Alexandr Osmotesco, pentru „Rossiya Segodnya Moscova”, Sucursala Chișinău, lucrează soţia acestuia, dar şi fratele. Am încercat să luăm legătură cu el, dar la telefonul identificat a răspuns contabilul Sucursalei, care a refuzat să discute la subiect, dar a promis că va transmite administratorului numărul de telefon al reporterului RISE. Dar Alexandr Osmotesco așa și nu a revenit cu o reacţie.
Anterior, pentru această structură a lucrat şi Alexei Lungu, liderul „Șansă”, partid care practic se declară succesor al Partidului ȘOR.
IMIXTIUNE ÎN ALEGERILE PARLAMENTARE
După invazia rusă în Ucraina, Sputnik Moldova, care este parte a Rossiya Segodnya, a fost blocat pe teritoriul Moldovei, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate, din cauză că „promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională”.
Într-un raport privind imixtiunea externă în procesele electorale din Republica Moldova, prezentat pe 12 decembrie 2024, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, de Alexandru Musteața, directorul SIS, Russia Today (Rossiya Segodnya) este menţionată ca participantă activă la campania de propagandă şi dezinformare în ziua alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Ion PREAŞCA
Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova
lustrație: Roman FILIPPOV (RISE Moldova)
Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Election Watch: Enhancing Transparency in Moldova”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.