26/02/2016

Compania unui politician din stânga Nistrului, coleg de partid cu deputatul rus Vladimir Jirinovski, oferă împrumuturi în condiții de cămătărie. Profitând de vidul legislativ, firma activează nestingherit de câțiva ani și a reușit să deschidă cinci sucursale în cele mai mari orașe din regiune. Unul dintre fondatori are o afacere similară și în Federația Rusă.

Bularga_alegeri_1

La intrarea în centrul comercial Elit din or. Bender, un panou publicitar al companiei Bîstrodenighi (Bani rapizi – trad. din rusă, n.r.) ademenește clienții cu promisiunea unor împrumuturi ușoare. Acum un an, un astfel de anunț a adus-o pe Natalia B. la ușa companiei (din motive de securitate, numele nu este indicat – n.r.).

A împrumutat 90 USD, datorează – 75 de mii
„În februarie 2015 am ieșit fericită din oficiul companiei. Aveam nevoie urgent de bani și, fără gaj, am primit credit în valoare de 1000 de ruble transnistrene (circa 90 USD – n.r.). În martie am restituit companiei 800 de ruble, iar în iulie, încă 1200. În total am achitat dublu față de suma luată, deoarece am depășit termenul de achitare a creditului”, explică Natalia. Detalii, AICI

Bistro_publicitatea_1-(1)Însă femeia povestește că, o lună mai târziu, reprezentanții Bîstrodenighi au anunțat-o că mai datorează peste 21 de mii de ruble, deoarece dobânda se cumula nu doar din suma împrumutată, dar și din procentele capitalizate lunar.

„La acel moment dobânda zilnică constituia deja 527 ruble și 50 copeici. Am refuzat să plătesc deoarece consider că datoria mea a fost stinsă. Dar în noiembrie, reprezentanții Bîstrodenighi mi-au spus că deja sunt datoare cu 102 mii de ruble”, povestește Natalia.

În luna februarie a acestui an, pentru că femeia a tot refuzat să plătească, compania a anunțat-o că datoria sa a ajuns la aproape 800 mii de ruble (circa 75 mii USD – n.r.)

De la cizmar la coleg de partid cu Jirinovski
Bîstrodenighi SRL a fost înregistrată în iunie 2014 și are sediul juridic în Bender. Conform documentelor oficiale din Registrul persoanelor juridice al autoproclamatei republici nistrene, fondatorii companiei sunt Serghei Shakirov și Valeri Karesev. Detalii, AICI

Câteva săptămâni mai târziu, Karesev pleacă din firmă și în locul lui vine Iuri și Natalia Bularga, iar fotoliul de director e ocupat de Ivan Miheenko. Detalii, AICI

După alegerile locale din noiembrie 2015, Iuri Bularga devine deputat în Consiliului local Bender din partea filialei transnistrene a Partidului Liberal Democrat din Rusia (PLDR). Liderul PLDR în Federația Rusă este excentricul politician rus Vladimir Jirinoski, ex-vicepreședinte al Dumei de Stat. Detalii, AICI

Înregistrându-se în cursa electorală, Bularga n-a pomenit de firma sa Bîstrodenighi și, în pliantele electorale s-a prezentat succint: „Am lucrat cizmar, hamal, vânzător, manager… În prezent, sunt director executiv al Ghekkon SRL și membru al PLDR Transnistria, exercitând atribuțiile de coordonator al or. Bender”.

Iuri Bularga: Chestia e că fondator al companiei Bîstrodenighi, cum să vă spun corect, conform documentelor, nu sunt eu.

Dobândă lunară de 75%
Jurnaliștii RISE au mers sub acoperire la oficiul din Bender al Bîstrodenighi, pretinzând că ar dori să obțină un credit rapid. Tatiana, una dintre angajatele companiei, ne-a explicat toată procedura, inclusiv modul în care dobânda este calculată și capitalizată.

Conform anexei la contractul de împrumut semnat între client și companie, dobânda lunară percepută de Bîstrodenighi, constituie, în medie, 75% din suma creditului. Pontul însă îl constituie faptul că, la finele fiecarei luni, dobânda devine parte integrală a împrumutului. Astfel, în cazul accesării unui credit de 1000 de ruble (90 USD – n.r.) și a imposibilității de plată timp de un an, clientul va deveni dator cu aproape 900 mii de ruble (circa 80 mii USD – n.r.). Detalii, AICI

ACORD_BISTRODENIGI-DobindaYuri Tazov, jurist în regiunea din stânga Nistrului: În cazul dat este vorba, în mod evident, de cămătărie. Astăzi, cămătărie se numește împrumutul bănesc cu un procent nejustificat de mare, în comparație cu practica obișnuită. O astfel de dobândă este ilegală, pentru că, în medie, în Transnistria creditele sunt oferite cu 20% anual.

Fără licență de creditare
RISE a aflat că firma nu are licență pentru activități de creditare. Conform unui răspunsul oficial al așa-zisei Bănci Republicane Nistrene (BRN), Bîstrodenighi „nu este înregistrată în Registrul de stat al instituțiilor de credit” și „nu a obținut licența BRN pentru realizarea operațiunilor bancare”. Detalii, AICI

Lipsa licenței nu a împiedicat compania să deschidă noi sucursale. La doar doi ani de la fondare, compania are deschise deja cinci sucursale în cele mai mari orașe din regiune: Râbnița, Dubăsari, Tiraspol, Dnestrovsc și Slobozia. Detalii, AICI

Natalia, manager Bîstrodenighi: Noi avem permisiunea administrației de stat și nu avem nevoie de licență pentru activități de microfinanțare. De licență au nevoie cei care au o activitate bancară și operează cu valută, iar noi nu avem activitate bancară. Noi oferim credite de scurtă durată, iar dacă persoana nu returnează banii, avem un tabel care stabilește penalitățile. Permisiunea de a activa ne-au dat-o și șefii administrațiilor din fiecare oraș în parte.

Cristian Kessler, purtătorul de cuvânt al BRN: Referitor la activitatea Bîstrodenighi noi am avut multe întrebări. Legislația transnistreană are un vid privind acest sector (de creditare) și, prin urmare, unele companii profită de acest lucru. La noi s-au adresat mai multe persoane care au avut de suferit de pe urma organizațiilor de microfinanțare și am dori să reamintim cetățenilor să fie precauți înainte de a semna acorduri de împrumut, pentru că ele pot prevedea procente draconice. Din păcate încă nu există legi care ar reglementa activitatea instituțiilor respective.

Totodată, Inna Goleva, șefa secției juridice a BRN, spune că autoritățile au elaborat deja un proiect de lege în acest sens. „Acest act va reglementa modul de calculare a dobânzii, care nu va putea depăși mai mult de o treime din rata medie stabilită de BRN. Autorii proiectului au prevăzut și limitarea valorii penalității aplicate în cazul neexecutării prevederilor contractului”, a declarat Goleva.

Firmă-soră în Federația Rusă
Asociatul lui Bularga în Bîstrodenighi , Serghei Shakirov, este cetățean al Federației Ruse care a acumulat experiență în cămătărie pe spinarea propriilor concetățeni. În 2011 acesta a fondat, împreună cu doi parteneri, Avans-Servis, o companie de micro-finanțare cu principii de activitate similare Bîstrodenighi cu sediul în Udmurtia. Rusia. Detalii, AICI

Conform datelor registrului comercial rus СПАРК, activele companiei Avans-Servis s-au ridicat, în 2014, la 3,4 milioane de ruble rusești (circa 56,000 USD – n.r.). Detalii, AICI

Am sunat la una din sucursalele companiei din Udmurtia, prezentându-ne cetățeni ai R. Moldova care se mută cu traiul în regiune, și am cerut detalii despre condițiile de creditare.

Ecaterina, colaborator Avans-Servis SRL: Dacă doriți să obțineți un credit pentru o sumă mai mare de 10 mii de ruble, trebuie să prezentați, în mod obligatoriu, certificat al salariului oficial. Noi oferim bani cu rata zilnică a dobânzii de 2%. De gaj nu e nevoie, doar pașaportul de cetățean al Federației Ruse cu viză de reședință în Udmurtia. În cazul unei întârzieri, se aplică o penalitate de procent la procent.

Un alt angajat al companiei ruse ne-a informat că firma are sucursale și în Moldova, în regiunea transnistreană, care activează sub denumirea de Bîstrodenighi și a fost deschisă de unul dintre co-fondatorii Avans-Servis.

Vladimir THORIC (RISE Moldova), Natalia SILIȚCAIA (ziarul „Panorama”)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol