RISEBLOG

ASASIN ÎN LEGE

27/11/2014

RISE Project și RISE Moldova lansează mâine filmul documentar Asasin în Lege, un insight jurnalistic în lumea asasinilor plătiți din spațiul post-sovietic.

Investigația video face legătura între mai multe asasinate la comandă și tentative de crimă comise în patru țări, arătând cum funcționează, în timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crimă organizată cu ramificații la toate nivelurile societății.

Asasin în Lege spune povestea unui război nevăzut, în care protagoniștii sunt bancheri ruși influenți, afaceriști conectați la Kremlin, servicii secrete, brigăzi de asasini plătiți și structuri mafiote organizate după modelul rusesc Hoț în Lege (Vor V Zakone).

Investigația a durat doi ani și jumătate, pe parcursul cărora RISE a folosit mai multe tehnici jurnalistice, inclusiv incognito și înregistrări audio-video cu camera ascunsă, atunci când situația din teren a cerut-o.

Una dintre aceste înregistrări, apărută ieri în mass-media din România, Republica Moldova și Rusia, redă o convorbire dintre afaceristul Renato Usatii, liderul Partidului Patria din Chișinău, și un jurnalist RISE Project. Această înregistrare a fost publicată fără acordul RISE.

Filmul documentar Asasin în Lege va fi tradus în două limbi, engleză și rusă, fiind parte a proiectului A Murderer’s Trail, derulat în cooperare cu The Organized Crime and Corruption Reporting Project – o platformă regională de centre de investigații jurnalistice în Europa de Est și Caucaz.

RISE Project / RISE Moldova


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol