15/11/2013
646x404


Ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi afaceristul Renato Usatîi. FOTO: Tudor Iovu, arhivă personală

Controversatul om de afaceri Renato Usatîi a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012. Cei doi au călătorit împreună cu acelaşi avion privat, au locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi au stat în aceeaşi lojă VIP de pe Allianz Arena din München, stadionul unde s-a disputat meciul de fotbal dintre Bayern München şi Chelsea Londra.

Totul s-a întâmplat în luna mai 2012, la cinci luni după ce Renato Usatîi a fost interceptat de către autorităţile Republicii Moldova aranjând reglări de conturi cu lideri ai lumii interlope; la două luni după ce bancherul rus Gherman Gorbunţov a fost împuşcat la Londra; la o lună şi jumătate după vizita afaceristului moldo-rus la sediul Departamentului Servicii Operative al MAI făcută fostului şef al acesteia, Alexandru Jizdan; dar şi la zece zile de la întrevederea lui Vlad Filat cu preşedintele UEFA Michel Platini.

Cu avionul închiriat de Usatîi

Avion Renat si Filat

Avionul privat cu care Vlad Filat şi Renato Usatîi au zburat la München pe 19 mai 2012

Traseul lui Usatîi şi Filat a presupus câteva escale aviatice până în München, destinaţia finală. Pe 18 mai 2012, Renato Usatîi zboară cu un avion privat închiriat de la o companie din Malta (cod MLM040) de la Vnukovo (Moscova) la Chişinău. Aici, în dimineaţa următoare, se îmbarcă prim-ministrul Vlad Filat şi ambii pleacă împreună în Geneva, Elveţia, pentru a-l lua pe Luca, feciorul liderului liberal-democrat, care studiază în ţara cantoanelor. Următoarea aterizare a fost în München, Germania, chiar în ziua marelui eveniment fotbalistic: finala Champions League din 19 mai 2012.

Escapadă de peste 100.000 de euro

Toţi s-au cazat în hotelul de lux Vier Jahreszeiten Kempinski din München: Vlad Filat în camera 343, iar Renato Usatîi în 464. Plăţile s-au făcut de pe acelaşi card bancar VISA, cu cifrele 4076 la sfârşit, care îi aparţine lui Usatîi. Pentru cazare, afaceristul a scos din buzunar aproape 1.300 de euro. Dar aceasta a fost, de fapt, cea mai mică sumă cheltuită de el în acele zile.

Foto 2

Loja premium de tip VIP Platinum

Loja premium de tip VIP Platinum de pe stadionul german a costat peste 37.000 de euro (aproximativ 600.000 de lei moldoveneşti). Banii au fost achitaţi integral de Renato Usatîi, potrivit facturii emise pe 14 mai 2012 de firma de protocol care a intermediat extravaganţa celor trei. Concret, locurile VIP pentru Usatîi, Vlad şi Luca Filat, plus un spaţiu preferenţial de parcare, au costat fix 37.485 de euro. Masa şi băutura au fost incluse în preţ.

Contactat de RISE Moldova, afaceristul Renato Usatîi a confirmat totul, dar pretinde că nu-şi aduce aminte exact suma plătită pentru închirierea avionului privat. „Avionul m-a costat în jur de 60.000 de euro, dar nu mai ştiu sigur. Vă daţi seama că asta s-a întâmplat acum un an şi jumătate…“, susţine Usatîi. După marele meci, pe 20 mai 2012, fiul lui Filat a rămas în Geneva, iar tatăl său, premierul Moldovei, a ajuns la Chişinău în aceeaşi seară. Toţi s-au întors cu acelaşi avion privat închiriat de Usatîi, care a ajuns acasă, la Moscova, în ziua următoare (21 mai).

Vlad Filat, două zile în şedinţe

Ex-premierul Vlad Filat a fost foarte ocupat miercuri şi joi. În ciuda apelurilor repetate şi a mesajelor trimise de RISE Moldova, Filat nu a răspuns la solicitarea noastră de a vorbi despre acest caz. Larisa Manole, secretarul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova condus de Vlad Filat, a pus la îndoială mai întâi faptul că ar exista astfel de documente, ca apoi să susţină că şeful ei este foarte ocupat. „Este în şedinţe în teritoriu. Nu cred că se va elibera până la ora 22.00, ca să vă poată da un răspuns. Poate mâine“, ne-a declarat miercuri Larisa Manole. Ulterior, ea a revenit şi a solicitat o copie a unui document, care ar proba că deplasarea lui Vlad Filat a fost plătită de Usatîi.

Joi, Larisa Manole iarăşi a spus că Vlad Filat este mereu ocupat. „În afară de documentul de la hotel, care mie, cel puţin, nu îmi spune nimic, ce mai aveţi? De unde investigaţi, cine se ocupă de asta? Ok, încerc să văd dacă a revenit de unde era plecat. Dar nu cred că o să vrea să comenteze prea multe lucruri. În 15 minute poate reuşesc să intru la el“, a declarat secretarul de presă al PLDM. Ulterior, ne-a mai amânat încă de câteva ori şi nu a mai revenit cu o reacţie.

UPDATE 11.10 Serviciul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova ne-a expediat o scurtă replică a fostului premier Vlad Filat în legătură cu această investigaţie: „Cum am mai spus şi anterior, nu voi comenta provocările ce vin din partea acestui personaj, mai ales în această perioadă foarte importantă pentru Republica Moldova. Las la discreţia celor de bună credinţă să tragă concluziile de rigoare.“

Usatîi: „Toate facturile au fost plătite de mine“

Intervievat de RISE Project (Moldova), Renato Usatîi susţine că totul este adevărat: „În primul rând, vreau să menţionez că nu am mers eu cu premierul Filat, ci că el a mers cu mine în Germania, aşa e corect spus. Ideea a fost a lui, dar a fost şi plăcerea mea. Eu am mers în calitate de businessman născut în Republica Moldova. Aşa cum am spus în mai multe interviuri, dacă apărea vreo problemă legată de relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, eu organizam orice consultaţii în calitatea mea de patriot moldovean stabilit de mulţi ani la Moscova. Dacă puteam să ajut cu ceva relaţiile moldo-ruse, o făceam cu plăcere şi o fac în continuare“, afirmă omul de afaceri.

Factura LojaCât despre excursia de lux în Germania, din primăvara lui 2012, Usatîi susţine că el nu este demnitar şi că nu dă socoteală nimănui ce face cu banii săi: „Eu nu sunt obligat să fac declaraţii publice legate de o vizită de-a mea undeva, când merg la fotbal sau când mă duc în străinătate. Eu sunt om de afaceri. Într-adevăr, am mers în Europa, întâi la Geneva, apoi în Germania la fotbal. Vlad Filat a zburat în avion cu mine şi pentru mine nu-i o problemă asta. Vreau să vă spun altceva, asta s-a întâmplat acum un an şi jumătate când eu aveam altă părere despre Filat. Acum nu l-aş mai lua pe Filat nici măcar în portbagajul avionului. A fost o vizită privată, într-adevăr. Eu am organizat şi achitat această călătorie, dar să vă spun acum, după un an şi jumătate, cât a costat această călătorie… Era un avion privat care a fost achitat de mine, nu mai ştiu precis cât, aproximativ 60.000 euro. Asta a fost călătoria noastră, n-a fost plătită din contul Guvernului, iar facturile toate au fost achitate de mine, deci aici eu chiar n-am nicio treabă“, a comentat Renato Usatîi.

El a validat şi informaţia legată de Luca Filat, fiul fostului premier, care i-a însoţit pe cei doi la meciul din München: „Da, am făcut escală la Geneva să îl luăm pe feciorul lui Filat, dar eu nu vreau să fac comentarii legate de copiii nimănui. Asta e o chestie personală, dacă trebuia să zboare sau nu – asta e problema lui“, a adăugat afaceristul moldo-rus.

CNI: „E un conflict de interese”

Cazuri în care funcţionarii moldoveni primesc asemenea favoruri de la afacerişti sunt numeroase, dar deocamdată niciunul nu a fost obiectul unei investigaţii oficiale. Potrivit lui Anatol Donciu, directorul Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), cazurile de acest fel pot fi calificate şi drept conflicte de interese. „Chiar dacă funcţionarul nu mai este în funcţie, el cade sub incidenţa Legii cu privire la conflictul de interese şi poate fi obiectul unei investigaţii pentru că nu a trecut termenul de prescripţie“, explică directorul CNI. Donciu mai susţine că instituţia pe care o conduce nu a investigat niciun cadou sau favor primit de vreun oficial moldovean, dar că CNI ar fi somat în acest an toate instituţiile de stat ca funcţionarii publici să declare cadourile primite, iar acestea să fie înregistrate în conformitate cu legea.

Precedente în Grecia şi Israel

La începutul acestui an, preşedintele agenţiei de privatizare din Grecia, Stelios Stavridis, a fost demis după ce a folosit avionul privat al unui om de afaceri pentru a pleca în vacanţă. Magnatul care i-a oferit acest cadou este acţionar într-un consorţiu implicat în afaceri cu loteria de stat elenă. În 2008, în Israel, premierul interimar Ehud Olmert a fost acuzat că în perioada când era ministru al Comerţului şi Industriilor (2003-2006) ar fi decontat călătorii în străinătate cu fonduri primite de la mai mulţi afacerişti, inclusiv străini. Olmert a fost constrâns să demisioneze, iar în iulie 2012 a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi în valoare de 75.300 de shekeli (15.000 de euro). Sentinţa a fost dată de Tribunalul districtual din Ierusalim, care a stabilit că Ehud Olmert este vinovat de acte de corupţie în scandalul numit „Centrul de investiţii“, un organism pe care l-a favorizat în calitatea de ministru al Comerţului şi Industriilor (2003-2006).

Renato Usatîi, „gastarbeiterul“ ajuns milionar

Născut la Făleşti, într-o familie de profesori, Renato Usatîi a devenit cunoscut în acest an mai ales prin donaţiile generoase făcute unor bolnavi sau nevoiaşi, dar şi prin ieşirile publice neordinare. Deşi zice că nu este milionar, ci „un biet gastarbeiter“, îşi permite să deţină un parc de automobile de lux, pază personală şi şi-a ridicat o vilă de 600 de metri pătraţi într-o suburbie a Moscovei. Oficial, este preşedinte şi proprietar de facto al companiei VP-NN din Nijnii Novgorod, Rusia, care produce şi furnizează utilaje Căilor Ferate Ruse. Se zice că ar fi apropiat de unele grupări criminale din Rusia.

Implicat în cazul Universalbank

A oferit şi oferă „servicii“ de intermediere unor afacerişti ruşi şi structuri din Rusia. În martie 2011, l-a însoţit la Chişinău pe miliardarul rus Telman Ismailov, care avea nevoie să treacă nişte marfă prin Moldova. Ambii au venit la expoziţia de pictură a Nicoletei Stati (fiica milionarului Anatol Stati), unde au schimbat câteva vorbe cu ex-premierul Vlad Filat (există o înregistrare video de la acest eveniment, unde a fost prezent şi unul dintre feciorii lui Muamar Kadafi). Ulterior, a apărut informaţia că Usatîi ar fi avut chiar şi o legitimaţie de consilier al premierului Vlad Filat, informaţie negată de autorităţi.

În septembrie 2011, Usatîi a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că reprezintă compania Mep Limited, care a cumpărat acţiunile Universalbank. Proprietarul de atunci al acestei bănci din Moldova, un alt controversat milionar rus, Gherman Gorbunţov, a declarat că este vorba de un atac raider. Ulterior, Gorbunţov a fugit din ţară şi a fost dat în urmărire de autorităţile moldoveneşti, iar în martie 2012 a fost ciuruit, la Londra, de „asasinul ratat“ Vitalie Proca. Sora lui Renato Usatîi este soţia omului de afaceri român Michael Schmidt, care deţine mai multe companii, printre care Automobile Bavaria, dealerul BMW România (o afacere de circa 300 de milioane de euro), MHS Truck&Bus, importatorul camioanelor MAN din România.

Comenteaza acest articol