16/12/2020

Membrii organizației RISE Moldova, jurnaliști de investigație din Moldova și din România, au ales ieri și astăzi organele de conducere și de control pentru următorii cinci ani.

În funcția de director executiv (președintele Asociației) a fost reales Iurie Sanduța.

Iurie este co-fondator RISE Moldova și membru al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). În ultimii ani, a dezvăluit mai multe scheme de corupție la nivel înalt, a deconspirat organizații criminale și a făcut conexiuni din zone offshore. Iurie a făcut parte din echipa de jurnaliști care a lucrat la proiectele internaționale #PanamaPapers, #SwissLeaks, The Troika Laundromat și #FinCENFiles.

Iurie Sanduța: „Sunt convins că RISE Moldova va fi mulți ani înainte o voce puternică în spațiul public și va rămâne o redacție independentă. Cred că trebuie să promovăm mai mult anchetele noastre, la care muncim foarte mult, și să ajungem la cât mai mulți cititori și donatori”.

Membrii Board-ului aleși sunt: Dumitru Stoianov, Vladimir Thorik și Natalia Sanduța, fiind și președinta Board-ului.

Dumitru este factchecker. El s-a alăturat echipei RISE la începutul anului 2015, fiind responsabil de fundraising, fact-checking și coordonarea proiectelor. În 2016 a obținut bursa Visby din partea Insitutului Suedez, fiind student al programului de Master în Jurnalism de Investigație de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

Dumitru Stoianov: „În cei peste șase ani de activitate, escrocii, oligarhii, politicienii corupți și mincinoși ne-au considerat dușmani, ne-au filat, ne-au dat în judecată și ne-au atacat în public. În același timp, cetățenii ne-au considerat un partener de încredere, un reprezentant al interesului public, iar, uneori, ne-au privit ca și ultima lor speranță. Show must go on!”.

Natalia s-a alăturat echipei RISE Moldova în Aprilie 2019. Anterior, ea a coordonat proiecte în domeniul justiției la Institutul de Reforme Penale (IRP).

Natalia Sanduța: „Sunt mândră să fiu parte a unei echipe de profesioniști și a unei organizații cu înalte standarde de lucru. Încrederea oferită este prețioasă pentru mine. Un Board compus din oameni din echipa administrativă și editorială va aduce doar plus valoare organizației în ansamblu”.

Notă: Precizăm că, Iurie Sanduța și Natalia Sanduța nu sunt rude, fiind o simplă coincidență de nume.

Vladimir este editor de limba rusă RISE Moldova și membru al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). El este specializat în investigarea fraudelor din domeniul economic și politic în Europa de Est și Asia Centrală.

Vladimir Thorik: „Sper că în următorii ani vom face progrese mai mari în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră cu jurnaliști din alte țări”.

RISE Moldova este un centru de investigații media și acționează exclusiv în virtutea codurilor deontologice care reglementează profesia de jurnalist.

RISE Moldova face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație „Global Investigative Journalism Network” și se numără printre membrii organizației „The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)”. În 2015 și 2016, RISE a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectelor globale de investigație #PanamaPapers și #SwissLeaks, coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists.

Comenteaza acest articol