7/02/2018

Conflictul armat de la răscrucea Ucrainei dintre Est și Vest i-a atras în războiul din regiunea Donbas și pe mercenarii moldoveni. Pentru bani, aceștia au ajuns pioni în tranșeele care forțează linia roșie de pe harta politică a lumii.

Vitalie Cojocari, 35 de ani, locuitor al orașului Cimișlia. La începutul anului 2015, Vitalie a fost la război în Ucraina. Pentru asta a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, cu suspendare condiționată pe un termen de doi ani.

Vitalie COJOCARI, mercenar: Pentru mine durează cinci secunde să omor un om. Cu degetele îl pot ucide. Eu nu privesc în ochi niciodată. Nu trebuie să privești în ochi jertfele. Noi suntem mercenari și pentru noi asta e un serviciu. Purtăm măști, noi nu cruțăm pe nimeni. Nu contează cine e.

2-cojocari-vitalie-poza

Vitalie Cojocari, mercenar

Decizia de a pleca în Ucraina Vitalie a luat-o la o beție. Se afla în orașul Basarabeasca la niște prieteni de pahar – Zaiaț și Hamiak. Acolo, a alunecat pe mâinile racolatorilor. A plecat la război în aceeași seară, fără acte de călătorie. Unul dintre cei care i-au făcut oferta l-a ajutat să iasă din Moldova. Era un angajat al Întreprinderii de Stat Căile Ferate din Moldova. Vitalie a fost ostaș cu leafă într-o formațiune armată din autoproclamata Republică Populară Luhansk.



Vitalie COJOCARI, mercenar: Ne-au plătit 1000 de hrivne și atât. Pentru idee și pentru popor. Nu trebuie de dus acolo. E țara lor, lasă ei să se lămurească. Îmi pare rău de tot și de multe. Dar cel mai mult îmi pare rău că nu am murit acolo. Cineva a rămas fără părinți, copii, nepoți, din cauza mea. Regret tot. De ce mi-a trebuit să plec acolo?

În Moldova – mercenari, în Ucraina – teroriști
Potrivit Serviciului de Securitate și Informații, în jur de 100 de moldoveni au ajuns în tranșeele separatiștilor, luptând într-un război care nu le aparține. Jumătate dintre ei au fost deja identificați, iar mai puțin de un sfert au ajuns pe banca acuzaților. Dacă în Republica Moldova aceste persoane sunt condamnate pentru mercenariat și riscă până la zece ani de închisoare, în Ucraina – infracțiunile comise de ei sunt considerate – activități teroriste și sunt pedepsite cu până la 15 ani de închisoare sau detenție pe viață.

Igori GUSIKOV, șeful Aparatului directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei: Pentru noi ei sunt criminali. Pentru noi ei sunt teroriști. Noi îi cercetăm în baza articolelor care prevăd participarea în organizații teroriste, omoruri.

mercenari-chirilov

Radu Chirilov, mercenar. Foto: via ok.ru

Alias <<Tigru>> a omorât peste 50 de persoane
Radu Chirilov, alias <<Tigru>>, are 26 de ani. A fost condamnat la trei ani de închisoare pentru mercenariat. Documentele obținute de RISE Moldova arată că în Ucraina, Radu ar fi omorât peste 50 de persoane. Pentru implicarea sa în război era remunerat, lunar, cu 40.000 de ruble rusești, ceea ce însemna atunci cam 750 de euro.

Radu a făcut parte din Batalionul cu Destinație Specială “Fulger”. În zona controlată de separatiștii din estul Ucrainei a ajuns în mai 2014, pe un itinerar dificil. Din Moldova a călătorit în România, apoi prin Bulgaria, Turcia și Georgia a ajuns în Federația Rusă. De acolo a intrat în regiunea separatistă Osetia de Sud. După care a revenit în Federația Rusă și, prin câmp, din regiunea Matveev Kurgan a trecut frontiera cu Ucraina.

6-chirilov-traseu

În iulie 2015, a decis să revină acasă pentru că îi expirase contractul de mercenar care de regulă se încheia pentru o perioadă de trei luni. Însă, în orașul Rostov din Federația Rusă a fost reținut de serviciile speciale ruse, apoi deportat în Moldova. Detalii, AICI

8-ion-ungurean-in-penitenciar

Ion Ungurean, mercenar

Racolat la Moscova
Ion Ungurean, de numai 23 de ani, la fel, a fost condamnat pentru activitate de mercenariat la doi ani și jumătate de închisoare. Cu Ion ne-am întâlnit în penitenciar. Ne-a povestit că s-a aflat în Donețk timp de aproape jumătate de an, din februarie până în iunie 2015. Acolo nu s-a dus să lupte, dar să-și salveze fratele mai mic, racolat la Moscova și strecurat în Ucraina, în zona controlată de separatiști. Și-a găsit fratele, dar nu au putut pleca de acolo. Separatiștii le-au luat pașapoartele și le-au propus să fie soldați cu leafă în detașamentul “Vostok”.

Ion UNGUREAN, mercenar: Noi am acceptat propunerea lor de a rămâne ca ostași și de a lupta pentru dânșii pentru un salariu de 15 000 de ruble doar cu scopul de a recupera pașapoartele.

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, mai mult de jumătate din mercenarii moldoveni sunt originari din regiunea separatistă Transnistria. Andrei Suslov este unul dintre ei. Din Transnistria, acesta a plecat la Moscova, iar de acolo în Donețk. S-a înrolat în gruparea militară “Sparta”. Misiunea lui Andrei era ca să identifice grupurile conspirative și să bombardeze străzile cu aruncătoare de grenade.

Andrei SUSLOV, mercenar: Eu declar cu răspundere că nimeni nu mi-a promis și nu mi-a dat bani. Participarea mea în conflict a avut o poziție strict principială – antifascistă. Pe mine din copilărie m-au învățat să-i apăr pe cei slabi. În această situație eu nu am putut proceda altfel. Și în afară de cuvântul mulțumesc pe teritoriul Ucrainei, a Republicii Populare Donețk, eu altceva nu am auzit. Eu nu sunt mercenar.

9-andrei-suslov

Andrei Suslov, mercenar. Foto: via ok.ru

Povestea lui Suslov, dar și altor mercenari moldoveni le puteți urmări în reportajul video <<Mercenarii>>.


UPDATE  la povestea lui Valeriu Chirca care apare în materialul video:

Pe 16 martie 2018, Valeriu Chirca, învinuit de autorități că ar fi participat la conflictul militar din Ucraina, a fost achitat de Curtea de Apel Chișinău, asta după ce Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani) i-a aplicat anterior o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu suspendare.

Magistrații de la Apel l-au achitat pe Chirca „pe motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”. Această decizie poate fi atacată cu recurs la CSJ. Citiți decizia de achitare, AICI


Iurie SANDUȚA, Liuba ȘEVCIUC

Au contribuit: Vladimir THORIK, Olexandr HUMENIUK


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ