10/05/2016

Sunt peste 40 la număr și au statut social diferit: om de afaceri, politician, avocat, pictoriță, specialist IT, bancher, interpus. Toți aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova și s-au întâlnit în scandalul #PanamaPapers, după ce și-au achiziționat societăți offshore de la casa de avocatură Mossack Fonseca – una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan și structuri offshore, în spatele cărora se ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor.

Profile

RISE Moldova fiind partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists, a documentat mai multe subiecte de interes public, pornind de la documentele obținute din cea mai mare scurgere de informații din istorie, care adună peste 11 milioane de documente.

Informațiile analizate de noi au scos la suprafață: Relația offshore Plahotniuc-Voronin; Legăturile din Insulele Virgine Britanice ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu fostul miliardar român Dinu Patriciu; Cele peste 50 de companii offshore cu care a jonglat familia Stati în industria petrolieră internațională; Beneficiarii reali ai celui mai mare difuzor de televiziune prin cablu şi important furnizor de servicii Internet din Moldova; Vinăria offshore prin care doi afaceriști ruși au folosit o companie din BVI pentru a împrumuta peste 5 milioane de euro unei fabrici de vin din Chișinău pe care tot ei o dețin; Rudele de la Chișinău ale fostului ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, care au apelat la serviciile casei de avocatură pentru a-și ascunde proprietăți și companii cu venituri de milioane.

În continuare, reporterii RISE Moldova vor documenta și alte subiecte pornind de la informațiile din #PanamaPapers.


AICI puteți consulta lista completă a afaceriștilor moldoveni care au comandat societăți offshore avocaților Mossack Fonseca.


Citiți și anchetele RISE din categoria #PanamaPapers


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ