3/11/2023

La doar o lună de zile de la semnarea contractului dintre compania moldovenească EGET şi Botaş din Turcia privind livrarea de gaze, un nou acord face valuri la Chişinău. 

Astfel, pe 31 octombrie 2023, Evghenia Guțul, başcana UTA Găgăuzia, a anunţat despre semnarea unui nou contract dintre o companie din Moldova şi una din Turcia. Documentul prevede achiziția de gaze ieftine, care ar urma să fie livrate consumatorilor din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia şi, posibil, Orhei, afirmă bașcana. 

RISE Moldova a identificat că, în ultimele două săptămâni, compania din Moldova şi-a schimbat de două ori proprietarii.

Foto: facebook.com/Evghenia Gutul: Alexandru Grosu, director Nordgaz Furnizare, Evghenia Guţul, başcana UTA Gagauzia şi Cagdas Avci de la Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret

„Acum gazul pentru locuitorii din Găgăuzia va fi de câteva ori mai ieftin: 10 lei/metrul cub de combustibil. O companie turcă a semnat un contract cu un mare furnizor european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de alimentare cu gaze. Compania turcă, la rândul ei, a semnat un contract cu un operator licențiat din Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special”, a declarat Evghenia Guțul, proaspăta bașcana a UTA Găgăuziei, aleasă în funcție din partea Partidului Șor, scos între timp în afara legii.

PROMISIUNI DE GAZ IEFTIN

Anunţul a generat mai multe reacţii, iar Victor Parlicov, ministrul Energiei, a menţionat că Energocom (companie de stat care intermediază la nivel național achizițiile de energie și gaz) a cumpărat suficient gaz, la un preț mai mic decât cel propus de Gazprom.

„Şor promite gaz ieftin, noi facem. E adevărat, ei promit mai frumos, decât se poate face. În timp ce ei furnizează doar ştiri, Energocom a reuşit să procure suficient gaz până în februarie şi la prețuri mult mai mici decât ne oferă Gazprom”,

a scris ministrul într-o postare pe Facebook, atașând și două link-uri către postările anterioare ale lui Ilan Șor și Evghenia Guțul.

În schimb preşedinta Maia Sandu a declarat, la Jurnal TV, că dacă gazul promis de Guțul va ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, și nu doar consumatorilor din autonomia găgăuză: „Dacă ajung 10 milioane de metri cubi gratis, îi luăm la Energocom și îi redistribuim în toată țara. Asta este corect. […] Eu mă întreb de ce tocmai 10 lei? De ce nu 1 leu, de ce nu gratis? Pentru că oamenii ăștia nu au nicio limită la făcut promisiuni. Au construit aeroport, mâine o să construiască cosmodrom la Comrat și tot așa. […] Sunt minciuni, povești de adormit copiii”.

Pe 1 noiembrie 2023, a doua zi de la anunț, Evghenia Guțul a publicat atât contractul gazier între Nordgaz Furnizare SRL şi Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, cât şi un alt document din care rezultă că gazul ar urma să fie achiziționat de la compania Gas and Electricity Trading GmbH din Germania. Detalii, AICI.

Scrisoarea companiei din Germania către firma din Turcia
Alexandru Grosu

Victor Parlicov, ministrul Energiei, a susținut în cadrul unei conferințe de presă că documentul publicat de bașcana UTA Găgăuzia nu poate fi calificat ca un contract, pentru că nu conține datele de identificare ale companiilor și, în plus, lipsește ștampila companiei turcești. Pe de altă parte, înșiși reprezentanții Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret au negat că ar fi semnat un astfel de acord, asigură ministrul.

Mesajele cu întrebări pe care le-am expediat pe adresa de e-mail a companiei turce ne-au fost returnate cu menţiunea că o aşa adresă electronică nu există.

Contactat telefonic, Alexandru Grosu, administratorul Nordgaz Furnizare, a fost succint în declarații.

„Dnul Parlicov, când o să vină primul gaz în Republica Moldova o să răspundă despre fake şi despre restul… Totul înregistrăm, stocăm şi, după ce începe livrarea, o să răspundă fiecare în parte. Să trăiţi! La revedere!”, a declarat el pentru RISE Moldova.

PREŢUL GAZELOR

Potrivit documentului publicat de Guţul, acordul este pe un an de zile şi prevede livrarea a 100 milioane metri cubi de gaze, începând cu 1 decembrie 2023. Volumul reprezintă circa 12% din tot consumul de gaze al Republicii Moldova în 2022, fără regiunea transnistreană.

Administraţia Nordgaz Furnizare explică faptul că acest contract intră în vigoare pe 1 decembrie prin „procedurile legale ale Republicii Moldova pentru schimbarea furnizorilor de gaze naturale”, care prevăd un termen de până la 20 de zile, dar şi prin necesitatea „finalizării unei tranzacții comerciale și a semnării contractelor individuale cu părțile interesate”.

În contract este indicat că preţul este unul fix de 14,85 euro pentru un MWh, adică 160,38 de euro pentru o mie de metri cubi (circa 169 de dolari la cursul din 2 noiembrie). Astfel reiese că preţul este de 3-4 ori mai mic decât la bursele europene (TTF) şi de două ori şi ceva decât preţul cu care cumpără gaze Energocom. 

FIRMĂ FĂRĂ ACTIVITATE ŞI TREI PROPRIETARI ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Nordgaz Furnizare SRL are sediul în Bălţi. Compania a fost fondată în iulie 2020, de Allic Fîntînă, care a fost şi administrator. O persoană cu acelaşi nume este menţionată, în anul 2020, în documentele publicate de firma Faitec-M SRL, ca inginer constructor, dar şi ca inginer-şef la Bălţi-Gaz.

Nordgaz Furnizare SRL a obţinut în scurt timp de la ANRE licenţă pentru furnizarea de gaze, dar rapoartele publicate pe pagina sa, însă, denotă că, în 2020-2021, firma nu a livrat nicio moleculă de metan. Pe anul 2022 nu este niciun raport, dar datele statistice arată că firma a avut cheltuieli de doar 1.300 lei şi niciun venit. Detalii, AICI

În iunie 2023, proprietar al firmei a devenit Angela Vasiloi, iar în doua jumătate a lunii octombrie 2023 proprietarii se schimbă de două ori. Mai întâi la Nordgaz Furnizare apar ca asociaţi Pantelimon Frăsineanu (10%) şi Virgiliu Rusu (90%), iar la finele lunii ultimul este înlocuit de avocatul Alexandru Grosu, care a şi semnat contractul cu firma din Turcia.

Alexandru Grosu a refuzat să discute în detalii despre contractul de import al gazelor precizând că toate informaţia va fi făcută publică. Detalii, AICI.

Mai adăugăm că Pantelimon Frăsineanu a fost, până la finele anului 2019, directorul întreprinderii Bălţi-Gaz, parte a Moldovagaz. 

INTERMEDIARUL GERMAN (ZAHAROVA)

În comunicatul Nordgaz este menţionat că scopul final este liberalizarea pieței moldovenești şi susţinerea reformei sectorului gazelor care vizează implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE. 

„Suntem pregătiți să prezentăm o transparență maximă în ceea ce privește sursele de aprovizionare cu gaze, întrucât înțelegem că această problemă este sensibilă pentru cetățenii Republicii Moldova. În acest scop, noi și partenerii noștri suntem pregătiți să dezvăluim în mod sistematic public date despre sursele de origine a resurselor care sunt furnizate pentru nevoile consumatorilor noștri”,

susţin cei de la Nordgaz.

Din informaţiile publice, firma Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret este un furnizor de echipamente industriale în domenii precum electroenergetic, gazier sau petrolier. Că ar avea activităţi și în domeniul furnizării de gaze, nu sunt date.

Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret ar urma să ia gazele de la compania Gas and Electricity Trading GmbH, potrivit altui document publicat de Evghenia Guţul. „Echipa noastră vă garantează aprovizionarea cu gaze naturale din Uniunea Europeană și din rețeaua de gaze naturale a Ucrainei sau din depozitele subterane”, se arată în scrisoarea companiei Gas and Electricity Trading GmbH.

Firma intermediară cu sediul în Heidelberg, Germania, are un capital de 25 de mii de euro şi a fost fondată la finele 2019. Potrivit documentelor de înregistrare analizate de RISE Moldova, fondatoare şi administratoare a firmei este Nataliya Frenkel, născută Zaharova.

Nataliya Frenkel, mai apare ca administratoare la firma Bulkcom SRO din Slovacia (deținută de doi ucraineni), cu activităţi de intermediere în domeniul comerţului, serviciilor, dar şi în energetică şi sectorul gazier. Detalii, AICI

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking pentru acest material a fost realizat de Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Comenteaza acest articol