20/10/2023

La finele lunii septembrie 2023, East Gas Energy Trading SRL, o firmă fără vreo activitate economică notabilă de la fondarea ei în aprilie 2020, a fost aleasă de compania de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) pentru a semna un contract de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova, începând cu 1 octombrie 2023. 

Volumul anunţat de 2 milioane de metri cubi pe zi semnifică un volum anual de circa 730 de milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă circa 84% din tot consumul de gaze al Republicii Moldova în 2022, fără regiunea transnistreană. 

UNDE ESTE GAZUL CONTRACTAT?
În comunicatul companiei turcești se menţionează că Burhan Özcan, președintele și directorul general BOTAȘ, și Nicolai Gaborak (în transcriere română – Gaborac), prezentat drept director general al East Gas Energy Trading, au fost cei care au semnat acordul. 

„BOTAŞ, care a încheiat, până în prezent, acorduri cu privire la exportul de gaze naturale prin conductă către Grecia, Bulgaria, Ungaria şi România, va transfera zilnic 2 milioane de metri cubi de gaze naturale în Moldova, începând cu 1 octombrie”, se menționează în comunicat.

Luni, 2 octombrie 2023, a doua zi după intrarea în vigoare a contractului de livrare a gazelor, am sunat la East Gas Energy Trading, ca să aflăm dacă au început importurile în Moldova. Vitalie Șeptefraț, administratorul companiei, ne-a declarat că nu poate spune nimic la acest subiect şi că East Gas Energy Trading va veni mai târziu cu o informaţie publică în acest sens. 

A doua zi, pe pagina East Gas Energy Trading (EGET) a fost publicat un comunicat semnat de Vitalie Șeptefraț, în care el susţine că tranzacția cu BOTAŞ „oferă posibilitatea diversificării surselor alternative de livrare a gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova și va contribui la asigurarea securității energetice din regiune”.

„Compania EGET este deschisă pentru colaborare și își propune serviciile sale și altor furnizori de gaze naturale de pe piața Republicii Moldova, în mod special SA ENERGOCOM și SA MOLDOVAGAZ. […] Totodată, dorim să accentuăm că tranzacția dintre societățile EGET și BOTAȘ nu conține niciun subtext politic, de aceea solicităm evitarea oricăror speculații nefondate și atribuirea nuanțelor politice atât acestei tranzacții, cât și societății EGET”, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, comunicatul EGET așa și nu precizează dacă livrarea gazului într-adevăr a început la 1 octombrie, așa cum se anunțase inițial.

CINE STĂ ÎN SPATELE EGET?

În același comunicat al BOTAŞ este menţionat că East Gas Energy Trading (EGET) „joacă un rol activ în regiune și, în special, pe piața energetică din Republica Moldova”. Afirmația vine în contextul în care firma nu a avut activitate pe piaţă până în 2023, iar licenţa de activitate pe piaţa gazelor a fost obţinută în aprilie 2022. De exemplu, în 2020, firma a avut zero venituri şi cheltuieli, în 2021 – a raport cheltuieli de 2.200 lei, iar pentru 2022 – cheltuieli şi pierderi de 6.400 lei şi un singur angajat.

Conform datelor publice, East Gas Energy Trading SRL a fost înregistrată în aprilie 2020 şi este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a lucrat în trecut la Moldovagaz în calitate de consilier pe probleme economice, dar a fost şi preşedintele Comitetului Sindicatelor de la întreprinderea moldo-rusă.

EGET are patru fondatori: Mircea Maleca, fost director al Autorității Aeronautice Civile – cu 30%, Vitalie Șeptefraț – cu 20%, Ecer Invest SRL (fondată și administrată de Adriana Popescu) – 20% și H Kapitalz SRL (fondată și administrată de Maria Cebotari, soţia fostului vicepreşedinte al PDM, Vladimir Cebotari) – 30%.

Mircea Maleca şi Maria Cebotari sunt parteneri de afaceri şi la compania aeriană Fly One, dar şi în alte firme.

DE UNDE ESTE METANUL?
Pe lângă faptul că așa și nu e clar dacă importul gazelor din Turcia a început, la fel nu există claritate nici în ce priveşte provenienţa gazelor ce urmează a fi furnizate de EGET, nici preţul pe care îl vor achita potenţialii consumatori, precum şi nici cine vor fi consumatorii acestor gaze.

Victor Bînzari, directorul general interimar al Energocom SA, întreprindere cu 100% capital de stat, desemnată de autorităţi ca să facă achiziţii de gaze din alte surse decât Gazprom, spune că a primit joi, 5 octombrie, o ofertă de la EGET. 

„Este o ofertă fără preţ, volume, puncte de livrare”, a precizat managerul companiei care, în ultimii doi ani, a procurat gaze de la diferiţi traderi pentru a le livra în Moldova. El se arată sceptic în privinţa unei colaborări cu această firmă, invocând lipsa unei activităţi economice anterioare, reputaţia, dar şi anumite criterii de siguranţă. Totodată, s-a referit şi la riscurile privind provenienţa gazelor, care ar putea fi din Rusia sau din Iran, ţări aflate sub sancţiuni internaţionale.

Pe de altă parte, Bînzari nu a exclus faptul că Energocom ar putea negocia direct cu Botaş pentru importul de gaze, fără intermediari. „Cred că ministerul de resort şi Energocom au destulă capacitate pentru a semna un contract asemănător cu Botaş”, a afirmat managerul.

Și Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, spune că nu cunoaște detaliile acestui contract, iar întreprinderea nu are relaţii cu ea. „Moldovagaz nu a avut careva relații contractuale cu compania vizată, precum și nu sunt adresări din partea companiei în cauza în vederea achiziției de gaze naturale”.

Cele două milioane metri cubi de gaze pe care firma EGET ar urma să le importe zilnic din Turcia ar putea să fie gaze rusești reexportate, a declarat expertul în energetică Sergiu Tofilat, în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău. Or, Turcia îşi asigură o mare parte din consum din importul de gaze din Rusia. Totodată, el spune că autoritățile ar trebui să verifice sursa banilor cu care compania din Republica Moldova va plăti pentru aceste gaze.  

PREŢUL ESTE „COMPETITIV”, DAR „CONFIDENȚIAL”
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest contract, inclusiv preţul şi provenienţa gazelor. Răspunsurile administraţiei EGET pentru RISE Moldova (trimise, însă, de Nicolai Gaborac prin mesenger – n.r.) sunt evazive și fără cifre exacte – „preţul este unul competitiv la condiții de piață, dar este unul confidențial”, accentuând totuși faptul că „furnizarea acestor gaze către Republica Moldova, cu siguranță ar presupune condiții comerciale mai bune decât cele deținute de Republica Moldova la moment”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat pentru RISE Moldova că, potrivit legislaţiei, EGET nu este obligată să înştiinţeze sau să depună la agenție contractul de achiziţie/import al gazelor naturale. Totodată, instituţia a precizat că EGET este înregistrată în Registrul participanţilor la piaţa angro a gazelor naturale.

Cât despre o posibilă provenienţă rusească a metanului, compania EGET afirmă că firma turcească „Botaș dispune de un portofoliu consolidat de surse de furnizare a gazelor naturale, inclusiv gaze prin conducte și GNL”. Ca argument, sunt aduse datele publicate de Deutsche Bank, potrivit cărora „95% din gazul natural lichefiat livrat către Botaș sunt furnizori din SUA, Asia, Franța, Germania, Italia, Spania, Elveția, Marea Britanie, Algeria, Qatar”. Iar „Azerbaidjan și Federația Rusă sunt furnizori importanți de gaz natural către Turcia. Gazul natural nu este un produs personalizat, nu este identificat într-un mod special”, mai spun cei de la EGET.

Administraţia companiei se laudă că „deține înțelegeri cu un șir de furnizori de pe piața europeană” şi că „poartă discuții cu un șir de furnizori locali”, dar precizează că, „în Republica Moldova, nu există consumatori finali care ar putea consuma singular volumul de gaze procurat de EGET”. Pe de altă parte, EGET susţine că deja furnizează gaze consumatorilor din Moldova pe care le procură din diverse surse, „inclusiv de pe piața liberă din regiune, Republica Moldova și de la traderi europeni”.

ÎN CONCEDIU PENTRU A SEMNA CONTRACTUL: CINE ESTE NICOLAI GABORAC?
L-am întrebat pe administratorul EGET Vitalie Șeptefraț şi despre Nicolai Gaborac, cel care a semnat contractul din partea East Gas Energy Trading, dar el a refuzat iniţial să spună dacă acesta este angajatul companiei. Ulterior, în răspunsul EGET la solicitarea RISE Moldova, se menţionează că Nicolai Gaborac este consultant pentru operațiuni de trading internațional de gaze.

Din datele publice şi de pe reţelele sociale am depistat că Nicolai Gaborac are 28 de ani şi că, din iulie 2022, până în septembrie 2023, a lucrat la Moldovagaz, în calitate de auditor intern. Faptul că Gaborac a activat la Moldovagaz a fost confirmat şi de Vadim Ceban, preşedintele companiei moldo-ruse. „Domnul Gaborac a fost în concediu în perioada semnării cu Botaș și acum încă este în concediu. Cred ca a fost atras în calitate consultant pentru această tranzacție”, ne-a declarat şeful Moldovagaz. 

Anterior, Nicolai Gaborac a mai lucrat aproape doi ani la Rompetrol Moldova, în calitate de economist şi manager de dezvoltare. Concomitent cu munca la Rompetrol, Gaborac a fost şi manager financiar la Ecer Invest SRL, firmă asociată a East Gas Energy Trading, iar anterior a lucrat o scurtă perioadă la Fincombank. 

Pe profilul de LinkedIn, Nicolai Gaborac indică că a lucrat şi în Rusia, la RTDEC (Совет по развитию внешней торговли и международных экономических отношений – Consiliul pentru dezvoltarea comerţului exterior şi a relaţiilor economice internaţionale), o organizaţie necomercială specializată în servicii de consultanţă şi organizarea de vizite de afaceri peste hotare. Reprezentanţii RTDEC ne-au declarat că, în prezent, el nu mai activează la ei. 

Răspunsul EGET mai precizează că Nicolai Gaborac „a trecut o practică de 2 săptămîni în RTEDC din Moscova, în domeniul export/import de tehnologii în trading cu țările asiatice”, după care a revenit în Moldova şi s-a angajat la Fincombank. Altfel spus, s-a întâmplat în anul 2020.

Am încercat să comunicăm direct cu Nicolai Gaborac, însă el a solicitat să-i trimitem întrebările în scris. Ulterior, ne-a transmis doar răspunsurile oferite de EGET la întrebările noastre şi ne-a precizat că a semnat contractul cu Botaş în baza unei procuri din partea administratorului East Gas Energy Trading.

Tatăl său Mykola Gaborak, are cetăţenie ucraineană şi, acum doi ani, a fost surprins la un restaurant din Chişinău la o masă cu Vladimir Cebotari, fostul vicepreşedinte al PDM, Vladimir Cebotari. Totodată, Mykola Gaborak figura în lista persoanelor suspectate de afiliere cu Vladimir Plahotniuc. „Toţi ştiu că sunt prieten cu Vlad[imir Plahotniuc]. Sper că am rămas în continuare… Pot să va spun, însă, că nu am afaceri cu Plahotniuc. Eu niciodată nu m-am implicat în politică!”, a declarat Mykola Gaborak.

Burhan Özcan, președinte și director general BOTAȘ, și Nicolai Gaborac// Foto: botas.gov.tr

„NOI AM LUAT GAZE, DAR NU AM ADUS ÎN MOLDOVA”
În cele din urmă, după câteva apeluri şi discuţii pe messenger, Nicolai Gaborac a acceptat să se întâlnească cu noi. El ne-a declarat că, de fapt, lucrează în continuare la Moldovagaz, „ca specialist principal în cadrul Direcţiei audit intern şi control”, dar că și-a luat concediu din cont propriu anume pentru a se implica în tranzacția dintre EGET și BOTAȘ.

„Eu dacă o să vă încep a povesti, aceasta va părea din domeniul fantasticului. Eu, de cum s-a deschis piaţa gazelor din Moldova, în decembrie 2022, am început a-mi da interesul în domeniul acesta, pentru că eu am mai avut activitate în domeniul de trading, încă din Londra, la o companie de brokeraj. […] La Londra mi-am făcut prieteni din diferite locuri. Unul dintre prietenii apropiaţi cu care până în ziua de azi ne vedem este fiul unui influent evreu din Israel. De odată vă spun că nu are nimic cu Ilan Şor. E din politică, din primele persoane din Israel”, povestește Gaborac calea pe care a ajuns să negocieze cu compania de stat turcească BOTAŞ.

Doar că la semnarea acordului dintre EGET și BOTAȘ „trebuia să fie Vitalie Şeptefraţ [administratorul EGET], dar care, din motive familiale, nu a putut pleca. […] Şi aşa am ajuns eu, prin prietenul meu, să semnez contractul”

Totuși contractul dintre firma moldovenească și cea turcă nu vizează piața gazelor din Moldova, susține Nicolai Gaborac. „Noi am luat gaze, dar nu am adus în Moldova. Iniţial nici nu era un aşa scop. […] „Noi când am semnat [acordul cu BOTAȘ], aveam deja tot volumul vândut unui client din regiunea balcani, dar când săptămâna trecută (2-8 octombrie – n.r.) preţul a scăzut, el a anulat şi ne-a lăsat pe noi fără bani şi cu o sumedenie de gaz şi cu condiţii contractuale cu BOTAȘ. Să te judeci, durează, aşa că am căutat alţi cumpărători”, explică acesta. Astfel, potrivit lui Gaborac, o parte din primul lot de gaze contractat de EGET de la BOTAȘ a fost vândut unor companii, iar restul a fost depozitat în Ucraina. 

În ce privește prețul de achiziție al gazului, Gaborac spune că acesta variază în jurul cifrei de 300 de euro pentru o mie de metri cubi. „Dar preţul e pentru octombrie, pentru noiembrie preţul va fi altul”, accentuează acesta. Și asta pentru că acordul cu compania turcă „este făcut în aşa fel, că el îţi permite să renegociezi preţul în fiecare lună, în dependenţă de piaţă, şi primeşti reducere fixă pentru toată luna înainte, în ultima zi a lunii curente”. 

Cât despre proveniența gazului, „la BOTAȘ ne-au spus că undeva 20-25% din gazul care vine la ei este din Rusia. Ei au făcut o concretizare că acesta (gazul rusesc – n.r.) este pentru piaţa internă. Dar dacă intră în țeavă, el ce, nu se amestecă cu cel de o altă proveniență? Aceasta este mai mult o speculaţie pentru politicieni. Unica ce este tabu este gazul iranian, care nu poate fi acceptat. Noi chiar am cerut un certificat de provenienţă, dar BOTAȘ ne-a spus că nu pot oferi, pentru că nu sunt producători, ci doar traderi”.

Totodată, Gaborac susține că EGET are și în Moldova clienţi cărora le vinde gaze, dar afirmă că acesta nu provine „din volumul procurat de la BOTAȘ, ci din Ucraina, sau de pe piaţa liberă”

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru BACIU
Grafică: Roman FILIPPOV


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Comenteaza acest articol