[:ro]
Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, este nu doar unul dintre candidații cotați cu șanse la fotoliul de președinte, ci și unul dintre cei mai bogați. Pe lângă conexiunile la companii offshore care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro, Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. Candidatul la prezidențiale a luacrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat. Acum, Năstase nu neagă aceste legături, dar susține că este vorba doar despre „afaceri” şi că interesul lui, ca și al partenerilor săi de business, este să scoată ţara din captivitate.
26 septembrie 2016. E seară, iar sala de lectură a Bibliotecii municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” e plină de tineri. Masterclass-ul pentru studenţii la Drept despre jurisprudenţa naţională şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pare să fi trezit un mare interes.
În ciuda primei impresii însă, mulţi dintre cei prezenţi nu rezistă nici cinci minute. În grupuri mici, încep să părăsească sala, parcă la comanda cuiva. Nu înainte de a-i adresa replici acide liderului Partidului Politic Platforma DA (PPDA), avocatul Andrei Năstase, cel care a ţinut acest masterclass.
„Banditule!”, strigă un bărbat lat în spate și iese demonstrativ din sală. O altă „studentă” insistă ca Năstase să-i spună de unde are bani pentru 10 case.
– De unde, dragă, ai aflat că am 10 case?
– De pe internet şi reţele sociale!
– Am declarat toate imobilele pe care le am şi oricine poate vedea că nu ascund nimic şi ce fel de case sunt.
Alt tânăr îl acuză pe Năstase că este „omul Ţopilor”. „Sunt obişnuit deja, că, la întrunirile mele cu oamenii, vin tot soiul de trimişi ai oligarhului (referire la Vlad Plahotniuc – n.r.)”, spune Năstase.
Așa se face că, în locul jurisprudenţei CEDO, mare parte din masterclass a fost dedicat explicaţiilor legate de avere, de relaţia cu oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, de lupta cu oligarhul Vlad Plahotniuc, dar şi de miliardele furate din bănci.
Demisia din Procuratură
Actualul prezidențiabil Andrei Năstase a lucrat mai puţin de trei ani într-o instituţie publică. Cu mai bine de 19 ani în urmă, pe 22 august 1997, a fost angajat la Procuratura de transport din Chișinău. Inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului de transport.
Despre activitatea sa în această funcţie nu se știu prea multe. Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală precizează că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activităţii întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”.
Procuratura Generală: Deşi, ca urmare a controalelor, au fost stabilite un şir de derogări în activitatea Air Moldova (aflată în subordinea Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), condusă la acea dată de Victor Țopa – n.r.), nu au fost întreprinse actele de reacţionare de procuror pe măsura încălcărilor depistate.
Cert este faptul că, pe 11 aprilie 2000, Năstase și-a depus cererea de demisie, iar aceasta a fost acceptată chiar a doua zi de procurorul general.
Candidatul la Preşedinţia Moldovei susţine acum că informaţiile potrivit cărora plecarea sa ar fi fost cauzată de o serie de dosare privind activitatea Air Moldova reprezintă doar o „pură speculaţie”.
Andrei NĂSTASE: Am demisionat din Procuratură pentru că trebuia să îmi întrețin familia. Cu salariul de procuror era imposibil. Eu am avut oferte de muncă de la mai multe întreprinderi: de la Calea Ferată din Moldova, de la Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile din Moldova etc. Am acceptat oferta Air Moldova pentru că era de perspectivă, cu investiţii străine foarte mari. Este pură speculaţie că plecarea mea este legată de controalele la Air Moldova sau la ASAC şi dosare iniţiate contra lui Victor Ţopa. Eu nu am emis nicio ordonanţă pe numele lui Ţopa şi nu am fost implicat în dosarele intentate de procuratură contra lui. De fapt abia în 2002, regimul comunist a pornit mai multe dosare contra lui Victor Ţopa.
În perioada 1998-2001, Victor Țopa a fost director al ASAC, iar din aprilie până în decembrie 2001 a ocupat postul de ministru al transporturilor. După demiterea sa din Guvern, Țopa a dezvoltat mai multe afaceri în Moldova şi în străinătate. În 1999, când se afla încă la conducerea ASAC, Victor Țopa și soția sa Ana le-au fost naşi de cununie lui Andrei şi Angelei Năstase. La câteva luni după nuntă, Andrei Năstase pleca din Procuratură.
„Cazul” AIR Moldova
După plecarea din Procuratură și până în vara anului 2002, Andrei Năstase a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată, cu girul lui Victor Țopa, în întreprindere mixtă moldo-germană.
Mai exact, pe 3 martie 2000, în mandatul de director al lui Țopa, ASAC a semnat un contract cu firma Unistar Ventures Gmbh din Germania. Potrivit acordului, Guvernul Moldovei urma să contribuie la capitalul social al Air Moldova cu 31,025 milioane lei, reprezentând 51%, iar compania germană cu 2,38 milioane de dolari – 49% din capitalul social.
La începutul anului 2002, imediat după ce Victor Ţopa a fost demis din funcţia de ministru al transporturilor (aprilie-decembrie 2001), între cei doi proprietari au apărut disensiuni, iar, la adunarea acţionarilor din 19 iunie 2002, folosind cele 51% din voturile sale, ASAC, în mod unilateral, l-a eliberat din funcţie pe directorul Air Moldova.
Totodată, ASAC a obținut în instanțele din Republica Moldova rezilierea contractului prin care Air Moldova a devenit întreprindere mixtă, în urma parteneriatului cu compania germană. Deși au obținut câștiga de cauză, autoritățile nu i-au returnat Unistar Ventures Gmbh investițiile efectuate.
Astfel, după un lung proces în instanţele naţionale şi internaţionale, în decembrie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Republica Moldova să-i achite firmei Unistar 6,7 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material; 3.000 de euro – cu titlu de prejudiciu moral şi 9.855 euro – cu titlu de costuri şi cheltuieli.
În acest proces, Andrei Năstase, care în noiembrie 2002 îşi luase licenţa de avocat, a reprezentat interesele companiei germane, alături de Vitalie Nagacevschi.
Pe lângă cauza Unistar Ventures Gmbh contra Moldovei, Andrei Năstase a reprezentat în instanţele din Moldova şi interesele oamenilor de afaceri Victor şi Viorel Ţopa – refugiați în Germania după ce au fost condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova. Detalii, AICI
Unistar, controlată de familia Țopa. Avocat – Andrei Năstase
Legăturile avocatului Andrei Năstase cu compania germană și, în același timp, cu familia lui Victor Țopa, nu se opresc aici. Datele din Registrul Comerţului din Germania arată că, din 2 august 2012 până pe 16 ianuarie 2014, Andrei Năstase a reprezentat, pe bază de procură, în calitate de avocat, interesele firmei German Aviation Capital – de fapt, fosta Unistar. Detalii, AICI
Concret, Unistar Ventures Gmbh a fost fondată pe 30 aprilie 1999, cu un capital social de 25.000 de euro, de firma Herakles Beteiligungs Gesellschaft mbH, iar din decembrie 1999 a fost preluată de Hans-Jürgen Leibrandt. În aprilie 2011, proprietar al Unistar Ventures devine compania Frontenex Limited din Cipru, iar, în iunie 2011, Unistar îşi majorează capitalul până la un milion de euro şi îşi schimbă denumirea în German Aviation Capital GmbH. Detalii, AICI
Potrivit datelor din registrul comerţului din Cipru, Frontenex Limited are un capital de 1.000 de euro, iar fondator unic este, de la finele anului 2010 şi până în prezent, Ana Ţopa, soţia lui Victor Ţopa. Detalii, AICI
Andrei NĂSTASE: Am prestat servicii juridice pentru această firmă. E firma nănaşilor, de fapt a soţiei sale (a lui Victor Țopa – n.r.). Dar am reprezentat interesele şi ale altor companii care nu au legături cu Ţopa. Victor Ţopa şi Viorel Ţopa sunt însă doar victime ale regimului lui Plahotniuc, care le-a luat acţiunile lor de la Victoriabank şi Victoria Asigurări, apoi de la BEM.
Conturile şi casa mamei
În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, Andrei Năstase a precizat că deține, împreună cu soţia sa Angela, zece imobile, dintre care cinci la Mândreşti, r. Telenești, o garsonieră la Chişinău, două treimi dintr-o casă de 159 metri pătraţi, două treimi din alte două construcţii şi două treimi dintr-un garaj din satul Bâc, comuna Bubuieci, municipiul Chişinău. Detalii, AICI
Năstase mai susține că este proprietar al 11 terenuri, dintre care: patru agricole, două grădini şi un teren pentru construcţie la Mândreşti, un teren de cinci ari, tot pentru construcţii, la Durleşti, altul în extravilan şi alte două, de 15 şi respectiv, 26 de ari, la Bubuieci.
Potrivit datelor de la cadastru, terenurile şi casele de la Mândreşti i-au fost donate lui Andrei Năstase de mama sa, iar casa şi terenul de la Bâc sunt moştenite de soţia sa Angela de la mama ei – Maria Brăileanu. Doar un teren de 26 de ari a fost cumpărat de la aceeași Maria Braileanu, în ianuarie 2010. Soții Năstase au mai cumpărat terenul de la Durleşti şi garsoniera din Chişinău.
În acelaşi timp, Andrei Năstase își are domiciliul într-un imobil de pe strada Andrei Vânaru din orăşelul Codru. Casa în care locuiește candidatul Platformei DA la prezidențiale i-a aparţinut lui Gheorghe Mustea care, la finele anului 2011, i-a vândut-o mamei lui Andrei. Potrivit datelor de la Cadastru, actul de recepţie a casei a fost semnat pe 14 iunie 2014, iar valoarea la care au estimat-o specialiştii este de 2,24 milioane lei, la care se adaugă aproape 110.000 lei – valoarea terenului.
Andrei Năstase spune că a procedat astfel pentru că nu ar vrea să se trezească „cu vreun sechestru pe casă, într-o ţară în care Justiţia este controlată”.
Andrei NĂSTASE: Nu am ascuns nicicând că imobilul e înscris pe mama mea. Eu aş fi putut înregistra casa pe numele meu, dar acesta a fost un mijloc de protecţie de eventualele atacuri. Alte averi nu am nici în ţară, şi nici peste hotare. Pe crucea mea!
Transferuri de milioane din offshore
De numele lui Andrei Năstase sunt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor.
Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.
În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.
Andrei NĂSTASE: Nu au fost niciodată cinci milioane de lei. Au fost doar 200.000 de euro, jumătate pe conturile mamei, iar alta pe cel al soacrei. Sunt plata pentru serviciile prestate companiei Aero Flight Limited. E o firmă din străinătate, dar cui aparţine nu ştiu. Banii au fost puşi pe conturi. Totul a fost legal. Or astfel de transferuri sunt verificate de CNA. Cât despre Euroleasing, apoi eu am scos de pe conturile de la bancă banii primiți de la Aero Flight şi i-am dat acestei firme pentru că oferea dobândă mai mare. Acolo, director era Vladimir, fratele lui Victor Ţopa. Sunt aceiaşi bani primiţi de la Aero, dar convertiţi în lei.
Relaţia cu Jurnal TV
Despre relaţia cu o altă afacere a lui Victor Ţopa, Jurnal TV, Andrei Năstase spune că aceasta este mai mult una „de suflet”. „În 2011, am avut o procură pentru reprezentare în România, atunci când s-a descoperit dubla identitate a lui Vlad Plahotniuc (acesta reuşise să-şi schimb numele în Ulinici – n.r.). Relaţia mai strânsă cu Jurnal TV nu este pentru că e un post ce aparţine naşului, dar pentru că, fără acest post TV, în Moldova era întuneric. Jurnalul nu mă sprijină doar pe mine”.
Proprietarul postului Jurnal TV este Victor Ţopa. Omul de afaceri controlează televiziunea prin intermediul firmei germane Rheinstein Media Management Germany GMBH, fondator al societății Jurnal de Chişinău Plus SRL care deține, în calitate de acționar, postul de televiziune. Detalii, AICI
Rheinstein Media Management Germany GMBH mai are calitatea de fondator al altor patru firme din domeniul media, din Republica Moldova.
Ion PREAȘCA
Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
[:ru]
Лидер партии Платформа «Достоинство и Правда» Андрей Нэстасе не только входит в число претендентов на пост президента, но и является одним из самых богатых кандидатов. Помимо связей с офшорными компаниями, которые переводили на счета его семьи сотни тысяч евро, Андрей Нэстасе тесно связан с бизнесменами Виорелом и Виктором Цопа, последний из которых приходится ему посаженным отцом. Бизнесмены были осуждены за шантаж, хищение, отмывании денег и подделке документов, а нынешний кандидат в президенты оказывал им адвокатские услуги. Нэстасе не отрицает своего знакомства с ними, но утверждает, что речь идёт лишь о «рабочих делах», тогда как его интерес, как и интерес его бизнес-партнёров, состоит в том, что бы освободить страну из плена.
26 сентября 2016. Несмотря на вечер, читальный зал кишиневской муниципальной библиотеки им. Богдана Петричейку Хашдеу заполнен молодежью. Мастер-класс для студентов-юристов о национальной юриспруденции и Европейском суде по правам человека (ЕСПЧ), похоже, пробудил большой интерес.
Однако первое впечатление оказалось обманчивым. Многие, не выдержав и пяти минут, будто по чьей-то команде группами по несколько человек начинают выходить из зала. Но перед этим успевают бросить несколько едких реплик в адрес лидера партии Платформа «Достоинство и Правда» (ППДП), адвоката Андрея Нэстасе, который, собственно, и вёл этот мастер-класс.
«Бандит!», – кричит крепкий мужчина и демонстративно покидает зал. Другая «студентка» настаивает, что бы Нэстасе рассказал, откуда у него деньги на 10 домов.
« – с чего ты взяла, дорогая, что у меня 10 домов?
– в интернете и социальных сетях об этом пишут!
– я задекларировал всё своё имущество и каждый может убедиться, что я ничего не скрываю и что за дома у меня».
Еще один молодой человек назвал Нэстасе «человеком Цоп».
«Я уже привык, что на мои встречи с людьми приходят разного рода засланцы олигарха (Владимира Плахотнюка, – прим. RISE Moldova)», – говорит Нэстасе.
В итоге вышло, что вместо юриспруденции ЕСПЧ, большая часть мастер-класса прошла в объяснениях по поводу собственности, отношений с бизнесменами Виорелом и Виктором Цопа, борьбы с Плахотнюком и украденных миллиардов.
Увольнение из прокуратуры
Нынешний участник президентской гонки Андрей Нэстасе около трех лет успел проработать на государственной службе. Более 19 лет назад, 22 августа 1997 года он был принят в Транспортную прокуратуру Кишинёва, сначала в должности врио помощника прокурора, а, затем, и помощника транспортного прокурора.
О его деятельности на этом посту известно не слишком много. В сообщении Генеральной прокуратуры, подготовленном по запросу RISE Moldova, говорится, что «в архиве были обнаружены некоторые документы, составленные помощником транспортного прокурора Андреем Нэстасе, касающиеся контроля, осуществленного над деятельностью предприятий гражданской авиации, в том числе, госпредприятия Air Moldova».
«Несмотря на то, что в результате проведенного контроля в деятельности Air Moldova (находившейся в подчинении Государственной администрации гражданской авиации (ГАГА), генеральным директором которой в то время был Виктор Цопа, – прим. RISE Moldova) был установлен ряд отступлений от норм, каких либо ответных действий со стороны прокурора в связи с выявленными нарушениями предпринято не было», – заявили в Генпрокуратуре.
Известно также, что 11 апреля 2000 года Нэстасе написал заявление об отставке и уже на следующий день его подписал генеральный прокурор.
Сегодня кандидат на пост президента утверждает, что информация о том, будто его уход из прокуратуры был вызван серией материалов о деятельности Air Moldova, является «чистой спекуляцией».
Андрей Нэстасе: Я уволился из прокуратуры, потому что нужно содержать семью, а с зарплатой прокурора это было невозможно. Мне поступали предложения о работе от многих предприятий – от [госпредприятия] Железной дороги Молдовы, от Государственной администрации гражданской авиации и т.д. Я принял предложение Air Moldova, поскольку это была перспективная компания, с огромными иностранными инвестициями. И то, что мой уход якобы связан с проверками в Air Moldova или в ГАГА и делами, возбуждёнными против Виктора Цопы, является чистой провокацией. Я не издал ни одного распоряжения в отношении Цопы и не участвовал ни в одном из следствий, которые прокуратура возбудила против него. На самом деле, только в 2002 году режим коммунистов возбудил против Виктора Цопы несколько дел.
В период 1998-2001 Виктор Цопа работал директором ГАГА, а с апреля по декабрь 2001 занимал пост министра транспорта. После ухода из правительства Цопа занялся развитием бизнеса в Молдове и за рубежом.
В 1999 году, ещё будучи руководителем ГАГА, Виктор Цопа вместе с супругой Анной были нанашами (посаженными матерью и отцом) на свадьбе Андрея и Анжелы Нэстасе. Спустя несколько месяцев после бракосочетания Анрей Нэстасе увольняется из прокуратуры.
«Дело Air Moldova»
После ухода из прокуратуры, до лета 2002 года, Андрей Нэстасе работал замдиректора по юридическим вопросам компании Air Moldova, которая, с одобрения Виктора Цопы, впоследствии, была преобразована в смешанное молдо-немецкое предприятие.
Если быть точным, 3 марта 2002 года, ГАГА, возглавляемая на тот момент Цопой, заключила контракт с фирмой Unistar Ventures Gmbh из Германии. По соглашению, правительство Молдовы должно было внести в уставной капитал нового предприятия 31,025 млн. леев, что составляло 51%. Доля немецкой компании должны была составить $2,38 млн. или 49%.
В начале 2002 года, сразу после отставки Виктора Цопы с поста министра транспорта, между двумя собственниками компании появились разногласия, а на состоявшемся 19 июня 2002 года собрании акционеров, воспользовавшись контрольными пакетом в 51%, ГАГА в одностороннем порядке отстранила от должности директора Air Moldova.
Суды Республики Молдова решили, что контракт между ГАГА и Unistar о создании совместного совместного предприятия Air Moldova было в рамках закона. Тем не менее, власти не вернули Unistar Ventures Gmbh инвестиции хотя это было предусмотрено договором в случае его расторжения.
После продолжительного разбирательства, проходившего как в национальных, так и в международных инстанциях, в декабре 2008 года ЕСПЧ обязал Молдову выплатить фирме Unistar 6,7 млн. евро в качестве материального ущерба, 3 тыс. евро за моральный ущерб и 9 тыс 855 евро за понесённые судебные издержки.
В этом процессе Андрей Нэстасе (получивший в ноябре 2002 года лицензию на осуществление адвокатской практики), вместе с Виталием Нагачевским представлял интересы немецкой компании.
Помимо дела Unistar Ventures Gmbh против РМ, Нэстасе защищал также в молдавском суде интересы предпринимателей Виктора и Виорела Цоп, которые после вынесенного против них приговора и объявления в розыск властями Молдовы, скрылись на территории Германии.
Однако связи адвоката Андрея Нэстасе с немецкой компанией и, одновременно, с семьёй Виктора Цопы, на этом не заканчиваются.
Unistar переходит под контроль семьи Цопа. Адвокат – Нэстасе
Unistar Ventures Gmbh была учреждена 30 апреля 1999 года с уставным капиталом 25 тыс. евро фирмой Herakles Beteiligungs Gesellschaft mbH, а в декабре 1999 года она перешла в собственность Hans-Jürgen Leibrandt. В апреле 2011 года владельцем Unistar Ventures становится кипрская компания Frontenex Limited. В июне того же года Unistar увеличивает свой уставной капитал до миллиона евро и меняет название на German Aviation Capital GmbH. Подробности: ЗДЕСЬ
По данным Торгового реестра Германии, со 2 августа 2012 по 16 января 2014 Андрей Нэстасе представлял в качестве адвоката, на основании доверенности, интересы фирмы German Aviation Capital, то есть, бывшей Unistar.
Согласно коммерческом реестру Кипра, уставной капитал Frontenex Limited составляет 1 тыс. евро, а единственным её учредителем, с конца 2010 года и по нынешний день, является Анна Цопа, супруга Виктора Цопы. Подробности: ЗДЕСЬ
Андрей Нэстасе: Я оказывал этой фирме юридические услуги. Это фирма нанашей, точнее, его жены (Виктора Цопы, – прим. ред.). Но я представлял интересы и других фирм, которые никак не связаны с Цопой. А Виктор и Виорел Цопы – это всего лишь жертвы режима Плахотнюка, который отнял у них акции Victoriabank и Victoria Asigurări, а потом и BEM.
Счета и дом матери
В своей декларации о собственности, поданной в Центризбирком, Андрей Нэстасе указал, что совместно со своей супругой Анжелой владеет десятью объектами недвижимости, из которых 5 находятся в селе Мындрешты, что в Теленештском районе. Также им принадлежит однокомнатная квартира в Кишинёве, две трети дома площадью 159 кв. метров, две трети в двух других постройках и две трети гаража в селе Бык коммуны Бубуечь (мун. Кишинев).
Нэстасе также указал, что является владельцем 11 земельных участков. По данным Кадастра, земельные участки и дома в Мындрештах были подарены Нэстасе его мамой, а дом и участок в селе Бык унаследованы супругой Анжелой от её матери – Марии Брэиляну. Лишь один участок в 26 соток был приобретен у той же Марии Брэиляну в январе 2010 года.
Супруги Нэстасе также купили участок в Дурлештах и однокомнатную квартиру в Кишинёве.
Андрей Нэстасе прописан в городке Кодру, в доме по улице Андрея Вынару. Дом, в котором проживает кандидат от Платформы «Достоинство и Правда» на выборах президента, был куплен в конце 2011 года матерью Андрея Нэстасе. По данным кадастра, акт передачи дома был подписан 14 июля 2014 года, а стоимость, оцененная специалистами, составила 2,24 млн. леев.
Нэстасе говорит, что поступил таким образом, поскольку не исключает, что «в стране с подконтрольным правосудием» на его дом могли бы наложить арест.
«Я никогда не скрывал, что дом записан на мою маму. Я мог бы зарегистрировать дом и на себя, но это было средством защиты от возможных атак. Другого имущества, ни в стране, ни за рубежом, у меня нет. Вот мой крест!», – поклялся Андрей Нэстасе.
Миллионные переводы из офшоров
С именем Андрея Нэстасе связан и ряд финансовых сделок, осуществлённых офшорными компаниями, которые попали в поле зрения следователей.
Так, молдавские власти провели расследование серии денежных переводов, поступивших на счета в РМ от компании Aero Flight Limited из Гибралтара. Выяснилось, что одним из получателей была мама Андрея Нэстасе, Анна, на счета которой в Moldova-Agroindbank и Victoriabank поступило 101 тыс. евро. После этого на счета женщины поступило ещё 1,37 млн. леев от фирмы Euroleasing (в виде «погашения кредита»), и ещё 3,35 млн. леев добавил сын, Андрей Нэстасе.
В период 2009-2012 Андрей Нэстасе снял со счетов матери, которыми он управлял по доверенности, 5,66 млн. леев.
Такая же история случилась и с тещей кандидата в президенты, Марией Брэиляну, которая получила на свои счета в Victoriabank от компании Aero Flight Limited 96 тыс. евро, а от Euroleasing – 408 тыс.548 леев. Еще 50 тыс. евро наличными положил на счет сам Нэстасе. Впоследствии, на основании доверенности, он снял все эти суммы со счетов тёщи.
Нэстасе: Не было никогда пяти миллионов леев. Было только 200 тыс. евро, половина на счетах мамы и половина – на счетах тёщи. Это оплата за услуги, оказанные компании Aero Flight Limited. Это иностранная фирма, не знаю кому она принадлежит. Деньги были положены на счета. Все было по закону, поскольку такие переводы проверяются Центром по борьбе с коррупцией. Что касается Euroleasing, потом я снял со счетов деньги от Aero Flight и перечислил этой фирме, поскольку они предлагали более высокий процент. Директором там был Владимир, брат Виктора Цопы. То есть, это те же деньги, полученные от Aero Flight, но переведенные в леи.
Связь с Jurnal TV
Говоря о связи с другим бизнесом Виктора Цопы, телеканалом Jurnal TV, Нэстасе утверждает, что это скорее, «для души».
«В 2011 году у меня была доверенность на представительство в Румынии, когда обнаружилось, что Владимир Плахотнюк имеет двойную идентичность (ему удалось поменять фамилию на Улинич, – прим. RISE Moldova). У меня тесные отношения с Jurnal TV не потому, что он принадлежит нанашу, а потому, что без этого телеканала в Молдове был бы мрак. К тому же Jurnal поддерживает не только меня».
Собственником Jurnal TV является Виктор Цопа. Бизнесмен контролирует телеканал через немецкую фирму Rheinstein Media Management Germany GMBH, которая является учредителем Jurnal de Chişinău Plus SRL – собственно, фирмы, владеющей телеканалом.Подробности: ЗДЕСЬ
Rheinstein Media Management Germany GMBH является также учредителем ещё четырёх молдавских предприятий в сфере медиа.
Ион ПРЯШКА
Переопубликование статей с www.rise.md допускается, но объемом не более 1.000 символов. В обязательном порядке необходимо цитировать источник и автора информации, а в случае переопубликования информации веб-порталами необходимо проставлять и прямую гипер-ссылку на цитируемую на rise.md статью. Полное переопубликование возможно только при условии соглашения, заключенного с RISE Moldova. Материалы on-line платформы www.rise.md защищены Законом 139 об авторском праве и смежных правах, а также Деонтологическим кодексом журналиста Республики Молдова.
[:]