18/03/2016

Compania specializată în importul mobilei în Republica Moldova – Ghenmar-Plus SRL, deținută de noul şef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a câștigat două procese de judecată împotriva Biroului Vamal Ungheni. În instanță, Ghenmar-Plus a fost reprezentată de avocatul Serghei Bucătaru, actualul viceministru al Transportului.

Ghenmar-Plus SRL, firmă afiliată Cavio, se ocupă cu importul mobilei în Republica Moldova (Detalii, AICI). Compania este proprietatea proaspătului șef de la Vamă, Vitalie Vrabie, consătean cu Iurie Chirinciuc – actualul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și este administrată de nepoata lui Chirinciuc, Lidia Goian. Detalii, AICI

În 2012 și 2013, Ghenmar-Plus SRL a câștigat mai multe litigii de judecată împotriva Biroului Vamal Ungheni. Asta după ce vameșii au constatat că valoarea mobilierului importat de Ghenmar-Plus SRL ar fi fost mai mare decât valoarea declarată de compania lui Vrabie.

În toate procesele de judecată, magistrații au dat câștig de cauză companiei, afirmând că: „Ordinele de plată confirmă încă o dată că prețul indicat în facturile comerciale şi ulterior declarat de Ghenmar-Plus SRL în vamă, este prețul real al tranzacției”. Într-un final, Biroul Vamal Ungheni a restituit firmei banii achitați în mod suplimentar și i-a plătit cheltuielile pentru asistenţă juridică în mărime de 10 mii lei.

PROPRIETĂȚILE
În perioada în care Vitalie Vrabie a fost primar de Ungheni (1999 – 2006) a cumpărat un teren de 6 ari în unul dintre cartierele de lux din Ungheni –„Curculeovca”, unde a ridicat timp de trei ani o casă de aproape 200 de metri pătrați (Detalii, AICI). În 2007, când deținea funcția de ministru a Apărării, Vrabie și-a mai cumpărat un apartament de 126 de metri pătrați la Ungheni.

În Chișinău, familia Vrabie mai deține un alt apartament de 126 metri pătrați. Locuința cu trei camere, se află lângă Parcul Valea Trandafirilor.

Totodată, șeful de la Vamă mai deține câteva terenuri agricole pe malul Prutului, în satul Valea Mare, raionul Ungheni, dar și un teren de construcții cu suprafața de 34 ari în aceeași localitate.

Doina IPATII (RISE Moldova)
A contribuit: Tatiana CUIBARU (Ziarul Unghiul)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol