8/06/2016

Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” o expertiză realizată, în mai 2010, de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului. Contractul pentru reabilitarea străzilor a fost atribuit cu dedicație unei companii controlată de frații Sergiu și Chiril Lucinschi.

Road-sign fb

O serie de documente analizate de RISE Moldova arată că reabilitarea unor străzi din Chișinău are la bază o serie de decizii suspecte, care au avut drept consecință prejudicierea bugetului primăriei cu peste 8 milioane de lei.

19 noiembrie 2010. Primăria Chişinău, reprezentantă de primarul Dorin Chirtoacă, a semnat cu societatea „Turbine Real Estate Holdings” LLC (SUA) un contract de împrumut destinat finanţării lucrărilor de reparaţie a 10 străzi din oraş, în valoare de 162,5 milioane lei (10 milioane euro la cursul de schimb de atunci).

Contractul prevedea că împrumutul se acordă în rate, în funcţie de graficul de execuţie a lucrărilor, cu o dobândă fixă de 4,2% anual şi cu un termen de rambursare de 12 luni de la data acordării fiecărei rate. Acordarea împrumutului era condiționată de încheierea contractului de reabilitare a străzilor cu o firmă anume.

Astfel, în document se specifica că lucrările urmează să fie realizate de societatea Genesis Internaţional SRL, din Chişinău. O condiție obligatorie viza și modul de rambursare a împrumutului de către primărie: prin emiterea biletelor de ordin (cambii simple – n.r.), în conformitate cu Legea cambiei. Printre străzile care urmau să fie reparate se numărau şoseaua Munceşti, strada Vadul lui Vodă, dar şi Bulevardul Ştefan cel Mare (ulterior fiind exclus din lista străzilor ce urmau a fi reparate – n.r.).

Cambia este un document financiar prin care semnatarul se obligă să achite necondiționat, la un anumit termen, o sumă de bani unui beneficiar. În circuitul comercial, cambia îndeplinește mai multe funcții: de plată, de creditare, de garantare, de obținere de fonduri băneşti.

Pentru că emiterea de cambii de către primărie era ilegală (după cum arătau, încă de atunci, acte oficiale transmise de Ministerul Finanțelor), semnarea contractului de împrumut a fost precedată de o pregătire a terenului pentru o astfel de tranzacţie. Asta, pentru ca documentul semnat cu firma americană să capete o aparență de legalitate, după cum arată actele consultate de RISE. Printre cei implicați în „afacere” se numără deputatul Chiril Lucinschi, preşedintele parlamentului Andrian Candu, avocatul american Valentin Gurvits, dar şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Firma Genesis și Chiril Lucinschi
Istoria firmei care a primit contractul de reabilitare a celor 10 străzi din Chișinău începe în martie 2010. La acea dată, este înregistrată în Capitală, Genesis International SRL, cu un capital social de 40.000 lei (2.315 euro). Fondator era firma Genesis International SRL România, care avea doi proprietari: Straco Grup SRL – cu 20%, reprezentată de afaceristul român Alexandru Horpos, în prezent cercetat în România pentru evaziune fiscală și spălare de bani, şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein cu 80%, reprezentată de cetăţeanul moldovean Ruslan Romanciuc.

Deputatul Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte Petru Lucinschi. FOTO: facebook.com

Beneficiar al companiei era însă actualul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, iar ulterior în afacere apare şi fratele său, Sergiu Lucinschi, anchetat în prezent în România într-un dosar de corupție. Parlamentarul a confirmat pentru RISE că a fost beneficiarul Genesis International SRL din Chișinău. El a susținut, însă, că s-a retras, încă din 2010, din Emerging Media Holdings (EMH) Inc. (EMH), firma americană prin care a intrat în afacerea Genesis. Totuși, a continuat să se ocupe personal de partea juridică și financiară a contractului de împrumut dintre Primăria Chișinău și Turbine Real Estate Holdings.

Chiril Lucinschi: EMH a intrat iniţial pe piaţa românească în 2008, când a preluat Genesis Internaţional, dar afacerea nu prea a mers din cauza crizei. Am decis să ne extindem în regiune, în Republica Moldova şi Ucraina. În Ucraina am vrut să obţinem contracte de lucrări pentru obiectivele de la Campionatul de fotbal Euro 2012, dar nu am reuşit. În Moldova a fost creată firma Genesis, pentru lucrări de construcţie şi reparaţie a drumurilor, dar tot atunci eu am decis să mă retrag din afacerea cu reparaţia drumurilor. Totuşi am continuat să mă ocup de partea juridică şi financiară a tranzacţiei cu cambiile (dintre Primărie şi Turbine Real Estate Holdings – n.r.).

Opinia lui Candu
Iar în demersul său – benefic pentru Genesis International SRL – Chiril Lucinschi a fost ajutat de actualul președinte al Parlamentului, Adrian Candu.

28 mai 2010 – vineri, Genesis International SRL Moldova a cerut companiei de consultanță PriceWaterhouseCoopers Legal SRL din Chișinău (PWC) o opinie privind emiterea de cambii de către administraţia publică locală din Chişinău, pentru finanţarea reparaţiei drumurilor.

Răspunsul a venit rapid.

31 mai 2010 – luni, actualul preşedinte al Parlamentului Andrian Candu, pe atunci senior manager la PriceWaterhouseCoopers Legals, semna un răspuns în care constata că: „În conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv mun. Chişinău, au dreptul de a emite bilete de ordin (cambii – n.r.), în calitate de instrument de plată în baza unor acte juridice valabile, inclusiv în baza contractelor de împrumut”. Detalii, AICI

În răspuns nu se face referire, în mod expres, la vreun act legislativ sau articol concret, care ar oferi un astfel de drept autorităţilor locale. Se face și trimitere la Legea Cambiei, care reglementează emiterea biletelor de ordin, dar numai pentru a argumenta faptul că autoritățile locale nu ar fi obligate să înregistreze la Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) emiterea acestor instrumente de plată.

Licitaţie „de formă”
28 iunie 2010. Consiliul Municipal Chişinău (CMC) adoptă un program edilitar pentru reabilitarea a 36 de străzi, suprafaţa lucrărilor fiind estimată la circa 1,36 milioane de metri pătraţi. Programul prevedea organizarea de licitaţii pentru desemnarea companiilor care vor executa lucrările de reparaţie a drumurilor. Detalii, AICI

O lună mai târziu autorităţile au organizat prima şi ultima licitaţie din cadrul acestui program. La concurs au participat doar două companii – Întreprinderea Municipală „Exdrupo” și Genesis International SRL. Dreptul de executare a lucrărilor de reparație a zece străzi din Chișinău a fost acordat firmei Genesis International SRL.

Genesis a cerut 162,5 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor, sumă pe care CMC a decis într-o ședință din 28 octombrie 2010 să o împrumute fără a specifica de la cine. Detalii, AICI

Veronica Herţa, şefa Direcţiei Generale Finanţe din cadrul primăriei, susţine că licitația a fost organizată cu cerința ca firma care efectuează lucrările să vină și cu sursa de finanțare, iar Genesis a venit cu cea mai bună soluţie.

Lupta pentru cambii
În decizia sa, Consiliul Municipal face referinţă la trei legi: a drumului, privind finanţele publice locale şi privind administraţia publică locală, fără a menţiona și Legea Cambiei. Cu toate acestea a doua zi, pe 29 octombrie 2010, viceprimarul Nistor Grozavu cere de la Ministerul Finanţelor să „recomande cadrul normativ-legislativ prevăzut pentru a realiza dreptul unităţilor teritorial administrative de a emite cambii”. Detalii, AICI

O săptămână mai târziu, viceministrul finanțelor de atunci, Maria Cărăuș, expediază Primăriei Chișinău un răspuns în care menționează expres că „Legea cambiei nu acordă acest drept unităților administrativ-teritoriale”. Detalii, AICI

Aici intervine compania Genesis, care pe 11 noiembrie 2010, expediază primăriei o scrisoare în care menționează că expertiza juridică cerută de la PricewaterhouseCoopers Legal SRL a dat „aviz pozitiv asupra dreptului unităţilor teritorial-administrative de a emite cambii”.

Viceprimarul Nistor Grozavu face un nou demers către Ministerul Finanțelor, la care anexează ceea ce el numește expertiza juridică semnată de Adrian Candu și cere din nou opinia juridică a ministerului vizavi de emiterea cambiilor.

De data aceasta, însă, fără să se țină cont de primul răspuns venit din partea ministerului și fără a-l aștepta pe cel de-al doilea, pe 19 noiembrie 2010, primarul Dorin Chirtoacă semnează contractul de împrumut în valoare de 10 milioane de euro cu firma Turbine Real Estate Holdings LLC din SUA, reprezentată de Victor Cornea. Punctul 3.1 al contractului prevede că rambursarea împrumutului se va efectua prin emiterea biletelor de ordin în conformitatea cu Legea Cambiei. În aceeași zi, este semnat și un contract de antrepriză între Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei și Genesis International SRL.

Şi cel de-al doilea răspuns al Ministerului Finanțelor, din decembrie 2010, semnat de viceministrul de atunci Gheorghe Trocin a fost negativ. În document, se insistă pe norma legală, care delimitează clar competențele autorităților publice locale în a contracta împrumuturi pentru investiții capitale exclusiv şi obligatoriu cu emiterea de obligațiuni, conform Legii privind finanţele publice locale.

Gheorghe Trocin: În Legea Cambiei nu există nici o dispoziție legală și expresă care ar abilita autoritățile administrației publice locale cu dreptul de a emite cambii. Detalii, AICI

Dar conducerea Primăriei nu a ținut cont de opinia categorică a Ministerului Finanţelor și în 2011 începe să pună în aplicare contractul.

Viceprimarul Nistor Grozavu a refuzat să răspundă întrebărilor RISE pe acest subiect, arătând că el și-a pus doar semnătura pe solicitările adresate de primărie Ministerului Finanţelor. Totodată, primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă și președintele Parlamentului Andrian Candu nu au răspuns la apelurile RISE.

Viceprimarul Nistor Grozavu și Veronica Herța la Curtea de Conturi.

Șefa Direcţiei Generale Finanţe din cadrul primăriei, Veronica Herța, recunoaşte, însă, că autorităţile locale nu aveau, la acea dată, dreptul să încheie contractul de împrumut cu firma americană, în acele condiții: „Cu părere de rău, la acel moment, cadrul legal privind posibilitatea sau imposibilitatea emiterii de cambii de către o autoritate publică locală nu era. La insistenţa noastră s-a creat şi o comisie pe lângă CNPF şi aceasta a elaborat în anul 2013 un Regulament în acest sens. La subiectul respectiv am fost verificați şi de Curtea de Conturi, care nu a avut obiecţii”, susține Herța.

În schimb, Chiril Lucinschi susţine că Primăria Chişinău avea dreptul să emită cambii şi că Ministerul Finanţelor este cel care nu avea dreptate: „Am fost şi la Ministerul Finanţelor şi ei din punct de vedere teoretic m-au susţinut, dar pe urmă, cum se întâmplă de obicei la noi, au început să se împotrivească”, spune deputatul.

Victoriabank cere banii
În 2012, Primăria era anunţată de Victoriabank că a primit la scontare (plată înainte de termen) cambia nr. 1 în valoare de circa 817.524 de euro, emisă pe 30 septembrie 2011. „Astfel la scadenţa cambiei, la data de 30 septembrie 2012, Victoriabank va obţine dreptul de a primi, de la Primăria Municipiului Chişinău, plata în sumă de 851.954 euro, care include şi dobânda de 4,2%”, se menţiona în scrisoarea semnată de Corneliu Ghimpu, prim-vicepreşedinte al Victoriabank. Detalii, AICI

Veronica Herţa cere iarăși sfatul Ministerului Finanţelor, pentru că „situaţia creată este una excepţională”. În răspunsul transmis, viceministrul Victor Barbăneagră anunţă că Ministerul Finanţelor şi-a expus opinia încă în noiembrie şi decembrie 2010, dar „Primăria municipiului Chişinău nu a ţinut cont de ea la semnarea contractului de împrumut”. Detalii, AICI  și AICI

În loc de patru luni, s-a lucrat doi ani
Primele lucrări de reparaţie efectuate de Genesis International au început abia la finele lunii iulie 2011, iar administraţia Capitalei anunţa deja că opt străzi din Chişinău vor fi reabilitate în decurs de trei luni.

În septembrie 2011, în timpul unei vizite la șantierul de pe strada Vadul lui Vodă, primarul general Dorin Chirtoacă a anunţat că a aprobat planul complex de amenajare a străzii. Totodată pentru a reuși finisarea în termen a lucrărilor, s-a decis că la executarea lucrărilor vor fi antrenate şi întreprinderile municipale Exdrupo (care a pierdut contractul în favoarea Genesis) şi SA „Edilitate”.

Un control făcut în anul 2013, de Inspecţia Financiară, constată, însă, că în loc de câteva luni, lucrările de reparație a străzilor au fost realizate în mai mult de doi ani, iar termenul de executare a fost extins din „motive neexplicate controlorilor”.

Dacă în oferta înaintată la licitația publică din 23 august 2010, Genesis International ar fi indicat termenul real de executare a lucrărilor, nu avea să acumuleze punctajul de învingător”, se arată în concluziile Inspecției Financiare. Totodată, Genesis, contrar prevederilor contractului, a antrenat la efectuarea lucrărilor alte companii. La fel, s-au comis încălcări atunci când au fost semnate câteva acorduri adiţionale, inclusiv unul de ajustare a valorii contractului cu nouă milioane de lei, din contul micșorării volumului de lucrări pentru reparaţia Bd. Ştefan cel Mare.

În actul de control se mai constată că Genesis a beneficiat de venituri suplimentare de peste 8 milioane lei, ca urmare a lipsei de control din partea factorilor de decizii din cadrul Primăriei.

În baza rezultatelor controlului efectuat de Inspecţia Financiară, Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au iniţiat, în 2013, două dosare în care erau vizate administrația capitalei şi firma Genesis. În prezent, însă, mai există doar un singur dosar care vizează infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 232.000 de lei.

Igor Popa, procurorul municipiului Chişinău: Avem un dosar de evaziune fiscală, pornit pe 4 ianuarie 2016. Investigațiile sunt efectuate de către secția urmărire penală a poliției municipiului Chișinău sub controlul procuraturii. E vorba de un contract în valoare de 280.000 de euro pentru serviciile de reparație a străzilor din Chișinău. Dosarul a fost pornit pe faptul că la Genesis a avut loc o diminuare cu 232.000 de lei a impozitului pe venit din perioada 2010-2014.

Potrivit ultimelor date ale Direcţiei Finanțe, în perioada 2012-2014, Primăria Chişinău a achitat băncii Victoriabank 10,3 milioane de euro – valoarea nominală totală a cambiilor emise în favoarea Turbine Real Estate Holdings LLC în anii 2011-2013 şi suma de 433.318 de euro, ca dobândă. Detalii, AICI

În acelaşi timp, şefa Direcţiei Generale Finanţe susţine că în condiţiile în care inflaţia în Moldova este foarte mare un astfel de credit la o dobândă de 4,2% era un lucru foarte convenabil.

Genesis – val de contracte cu statul. Cine sunt acționarii
La nici jumătate de an de la înființare, în august 2010, IPA International Project Agency Establishment devine fondator unic al Genesis International. Un raport depus la Comisia pentru piața financiară din SUA (SEC), de Emerging Media Holdings (EMH) Inc, companie controlată de Chiril Lucinschi, arată că deputatul era beneficiarul final al cotei de 60% din pachetul Genesis International SRL din România, preluat în schimbul sumei de 4,8 milioane de dolari. Detalii, AICI

După derularea contractului cu Primăria Chişinău, Genesis a reuşit să obţină în anii 2013-2016 mai multe contracte de lucrări pentru mai multe drumuri din ţară, în valoare de aproximativ 75 de milioane lei, inclusiv la Şoldăneşti, Nisporeni sau Ialoveni.

În august 2012, Genesis International Moldova îşi modifică structura de proprietate: IPA International Project Agency Establishment rămâne cu 51%, iar Genesis International România obţine 49%. În septembrie 2014 compania este cumpărată de firma Pronicom Trading Ltd din Insulele Virgine Britanice, iar din ianuarie 2015 este preluată de companiile locale Agregat SA – 67% şi Aspect-M SRL – 33%.

După o serie de tranzacţii, în prezent cele două companii deţin câte 50%, iar capitalul firmei a ajuns la 18,4 milioane lei. Detalii, AICI

SA Agregat este deţinută de Stal Limited LLC din Delaware, SUA – 27,99%, Alexandr Stepanenco – 31,0%, Tatiana Stepanenco (Chişinău) – 30,99%, Andrei Stepanenco (Moscova) – 10% şi Laşcionova Ludmila – 0,007%.

La Aspect-M SRL singur fondator apare Vitalii Mrug, manager al Genesis din mai 2012. Detalii, AICI

Compania americană – afaceri imobiliare şi conexiuni cu imperiul media a lui Plahotniuc
Cât despre Turbine Real Estate LLC, aceasta este înregistrată în Boston, Massachusetts. Avocatul Valentin Gurvits, reprezentant legal şi manager, din 2009 şi până în prezent al companiei (Detalii, AICI), a refuzat să răspundă întrebărilor RISE privind împrumutul acordat Primăriei Chișinău.

Chiril Lucinschi susține că nu a avut un interes direct în privința companiei americane și că nu a știut cine este Valentin Gurvits până în decembrie 2012, când acesta a susţinut o conferinţă de presă la Chişinău.

Valentin Gurvits a fost, însă, și manager al companiei Media Resource LLC din SUA (Detalii, AICI), care a deţinut compania Media Production SRL, cu activități în domeniul radio, TV și cinematografie din Moldova. Pe 8 noiembrie 2010, Media Resource a vândut Media Production în schimbul sumei de 3,5 milioane euro. Cumpărătorul era OTIV Prime Media BV (Olanda) reprezentată de Andrian Candu. Detalii, AICI

Un alt detaliu – în contractul semnat cu primăria Chişinău este indicată ca adresă de corespondenţă a Turbine Real Estate, un apartament de pe strada Florilor 12/3 din capitală.

În plus, în perioada 2011 – 2012, Turbine Real Estate LLC a intrat în proprietatea mai multor terenuri şi imobile în Chişinău. Detalii, AICI

Ion PREAȘCA (RISE Moldova), Ilie ONCEANU (freelancer)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol