28/01/2019

Funcționarii publici și persoanele cu funcție de demnitate publică sunt obligate prin lege să completeze, anual, declarațiile de avere și interese personale. Aceștia trebuie să raporteze ce venituri au obținut și ce bunuri dețin în proprietate sau în folosință. Toate declarații sunt colectate de Autoritatea Națională de Integritate și publicate pe site-ul declarații.ani.md.

Portalul funcționează în felul următor: scriem numele și prenumele funcționarului, apoi alegem tipul declarației – de avere și interese personale – și indicăm perioada pentru care căutăm informații (Detalii, AICI). Pentru o căutare mai exactă, mai jos putem indica și denumirea organizației, departamentul sau localitatea în care activează funcționarul respectiv. În continuare apăsăm butonul caută.

De exemplu, în ultimii doi ani, Gheorghe Cavcaliuc a depus declarații de avere deținând mai multe funcții. În 2017, găsim că el a fost șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, iar în 2016 – șef adjunct de direcție în cadrul aceluiași Inspectorat.

ani-_-cavcaliuc-2

Declarația propriu-zisă o deschidem în format pdf accesând ultima coloană.

Dacă dorim să analizăm declarațiile mai vechi de anul 2016 revenim la tipul declarației și selectăm opțiunea – declarație de venit. Astfel, putem vedea celelalte declarații depuse de Cavcaliuc începând cu anul 2012. Este important să studiem toate declarațiile depuse de funcționar astfel am putea depista unele conflicte de interese sau lipsa unor proprietăți pe care nu le-a declarat intenționat.

Despre averea nedeclarată a lui Cavcaliuc, RISE Moldova a publicat o anchetă în aprilie 2018. Colonelul de poliție a uitat să raporteze cele două apartamente primite în dar de copiii săi minori, dar și venitul obținut din vânzarea uneia dintre locuințe. Detalii, AICI


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ