22/07/2019

Mai multe persoane spun că au luat țeapă după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale companiei de microcreditare Cash & Go SRL. „Noi plătim, dar nu așa. Știți, mă scuzați, dar asta e jecmăneală. Nu se poate de făcut așa ceva.”

Administratorul firmei este cumnatul procurorului anticorupție Adriana Bețișor, iar investitorii ruși sunt conectați la brandul Rosdengi, implicat într-o serie de scandaluri mediatice în Federația Rusă.

Până nu demult piața de microcreditare din Moldova nici nu era reglementată, iar autoritățile susțin că au mâinile legate. „Așa cum statul nu se implică în formarea prețurilor la televizoare sau la imobile, practic și aici statul nu prea se implică.”


DATORII DE ZECI DE MII DE LEI
Pe Nadejda Portco am găsit-o în instanța de judecată. Femeia s-a plâns pe compania de microfinanțare Cash & Go că i-a pus penalități prea mari pentru un împrumut de doar 4.500 de lei, pe care l-a luat în aprilie 2018.

Creditul l-a contractat pe un termen de 20 de zile, dar nu l-a achitat nici până în prezent. Între timp, datoria a crescut până la 78.200 de lei – de 17 ori mai mult decât suma împrumutată acum un an. Cel puțin asta arată datele interne ale companiei de microfinanțare, intrate în posesia RISE Moldova. Detalii, AICI

Nadejda PORTCO: Noi plătim, dar nu așa. Știți, mă scuzați, dar asta e jecmăneală. Nu se poate de făcut așa ceva. Era un timp nu am putut să plătesc, dar penalitățile sunt foarte exagerate. Penalitatea pentru o zi – 2%.

Denis DOBRIOGLO, avocatul Cash & Go: Doamna, în principiu, a făcut cunoștință cu contractul, a semnat contractul respectiv. – În contract e spus clar că sunt 2% pe zi? Nu vă pot spune, nu m-am familiarizat cu contractul respectiv, dar urmează să examinăm pe parcursul litigiului dat.

Deși a fost fondată abia în iulie 2017, Cash & Go deja este o firmă de succes pe piața de microcreditare din țară. Anul trecut a raportat un profit de circa 13 milioane de lei, în condițiile în care în 2018 a oferit împrumuturi de peste 11 milioane de lei.

rapid-financeCLIENȚII SE PLÂNG DE AMENINȚĂRI
Cristina se numără și ea printre clienții nemulțumiți de penalitățile exagerate. În octombrie anul trecut, ea a luat un credit de 4.000 de lei. Avea nevoie de bani pentru a dezvolta o mică afacere de familie. Femeia spune că nu a mai apucat să citească cu atenție contractul pe care l-a semnat.

CRISTINA: Când au văzut că încep să citesc minuțios, practic, fiecare rând cu degețelul, ei au început repejor cu pixul – iaca aici 3.000, iaca aici dobânda, 20 de zile, întârziere, penalitatea…

În 20 de zile urma să restituie 5.600 de lei, dar nu a mai putut achita creditul la timp, așa că pe fir au intrat colectorii de datorii.

CRISTINA: M-a sunat un domn, s-a prezentat ca jurist. El mi-a spus că datoria e de 33 de mii. La care am înghețat pe loc.

De fapt, în contract este scris că rata dobânzii pe zi este „de 2e din valoarea creditului, ceea ce reprezintă 730 la sută pe an.” Dar ce înseamnă concret 2e pe zi, nu este specificat, aceasta fiind o formulă de a masca ceea ce în realitate înseamnă 2% pe zi.

Cristina afirmă că se simte amăgită și, dacă va fi necesar, o să-i declare firmei război în instanță. Mai ales după ce angajații companiei au amenințat-o la telefon.

Despre amenințări ne povestește și Dumitru, un alt client al Cash & Go. Bărbatul a luat în ianuarie anul trecut un credit de 3.000 de lei.

DUMITRU: M-au sunat și mi-au spus că Dvs. aveți deja 9.000 de lei de plătit. Le-am zis că, dacă trebuie, o să ne ducem în judecată. Eu nu am putut să vă plătesc 2% pe zi, care e un procent banditesc, dar voi acum puneți penalitate 4%. De câte ori sunau, suma creștea. Ultima dată 14 mii și ceva mi-au spus. Ei m-au sunat de câteva ori: ‘Noi o să te dăm în judecată și fără tine și o să plătești atâția bani…’ Câteodată încearcă să mă amenințe. M-a sunat o domnișoară: ‘Dumitru, sunteți persoană matură. Ați luat banii… special, ați vrut să faceți o escrocherie, da? Nici nu aveați intenția să-i întoarceți.’

Conform datelor interne ale companiei de microfinanțare, obținute de RISE Moldova, în prezent Dumitru este dator cu peste 67 de mii de lei.

conditiile-de-creditare„LA LIMITA ESCROCHERIEI”
Condițiile de creditare ale companiei Cash & Go, care activează pe piață cu denumirea comercială de Rapid Finance, sunt următoarele – împrumuturile sunt acordate pe un termen de 20 de zile, cu o dobândă de 2% pe zi, ceea ce înseamnă 730% anual. Dacă persoana nu-l achită la timp, atunci compania îi aplică penalități, iar dobânda se dublează, adică ajunge 4% pe zi, respectiv – 1.460% pe an. Experții califică astfel de condiții de creditare la limita legii.

Roman CHIRCĂ, directorul Institutului pentru Economie de Piaţă: Eu cred că este la limita escrocheriei astfel de contracte, multe din clauze sunt ascunse, inducerea în eroare a consumatorului. Consumatorul nu trebuie să achite sume de zeci de ori mai mari sau de două ori mai mari decât creditul perfectat.

Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor, cel mai des oamenii declară că se simt mințiți atunci când informația din publicitate nu corespunde cu cea reală, respectiv, nu cunosc dobânzile adevărate. De asemenea, companiile nu le oferă suficient timp pentru a citi contractele care, de obicei, sunt scrise mărunt.

Cu toate acestea, consumatorii nu prea vin la agenție să depună plângeri, ci mai degrabă solicită ajutorul acesteia atunci când ajung în instanță. Astfel, anul trecut au fost înregistrate doar 19 petiții din partea consumatorilor, iar în acest an – 20, și niciuna pe numele firmei Cash & Go. Detalii, AICI

RELAȚIA CU BEȚIȘOR
Cash & Go a fost fondată în 2017 de cetățeanul rus Ilia Machikhin. Un an mai târziu, rusul a vândut-o unui concetățean de-al lui – Elisei Polikarpov. Firma are deschise 20 de sucursale în toată țara, cele mai multe fiind în Chișinău și Bălți. Administratorul companiei este un moldovean pe nume Andrei Șubin. Detalii, AICI

Șubin este frate cu Dumitru Șubin, fost șef de direcție la Serviciul Fiscal de Stat, iar în prezent șef de direcție la Serviciul Vamal. Mai mult, Dumitru Șubin este soțul procurorului-şef adjunct de la Anticorupție, Adriana Bețișor, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, inclusiv cel al fostului premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani pentru acte corupție.

subin-frate-si-betisor

Administratorul Cash & Go spune că relațiile sale de rudenie nu au nicio legătură cu activitatea firmei pe care o reprezintă și că aceasta activează legal, iar toate cerințele față de clienții lor sunt stipulate expres în contract.

Andrei ȘUBIN: Procentele sunt prestabilite, sunt prevăzute în contract. Nu sunt comisioane ascunse. În caz de neachitare, procentele și penalitățile cresc. Firma este din Rusia, iar noi suntem executori. E conform legii moldovenești.

CONEXIUNEA CU ROSDENGI
Același Andrei Șubin reprezintă și interesele fondatorului unei alte companii de microfinanțare din Moldova. Este vorba de Rustam Salmanov, un cetățean al Federației Ruse care, în septembrie 2018, a înregistrat Financecasa SRL. Firma activează sub brandul Credit Casa și are șase sucursale, dintre care două în Chișinău și două în Bălți. Detalii, AICI

Atât Finance Rapid, cât și Credit Casa, sunt conectate la câteva firme cu activități similare din Federația Rusă care activează sub brandul Rosdenigi. Potrivit presei ruse, în ultimii ani mai multe persoane care au împrumutat bani de la Rosdengi s-au plâns autorităților ruse că sunt amenințate de către colectorii de datorii. De exemplu, o familie care nu a reușit să achite creditul la timp s-a trezit cu un cocktail Molotov aruncat prin geam.

În prezent, majoritatea companiilor din Rusia care activau sub brandul Rosdenigi au rămas fără licență. Motivul – clauze contractuale abuzive, penalități exagerate și activitate netransparentă. Potrivit presei ruse, unele s-au ales și cu dosare penale.

evolutie-microAU FUGIT DIN ȚARĂ
Câțiva actuali și foști angajați ai Cash & Go ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că există mai multe nereguli în ceea ce privește activitatea firmei în Moldova, din care cauză unii dintre ei au plecat din țară, de teama de a nu fi trași la răspundere penală.

Fost angajat Cash & Go: Au plecat din țară, s-au eliberat din funcție cu scandal și acum se află în străinătate. – Adică au fugit de aici? Riscau ceva? – Da, desigur. Pentru că ei au semnat unele documente, contracte de credite pentru sume mari. Și sumele sunt foarte mari, începând cu șase milioane de lei și mai mult. Acești bani erau aduși în țară cash. Adică nu există nicio dovadă oficială cum acești bani au ajuns aici.

De asemenea, fostul angajat susține că firma achită salarii în plic, iar colectorii de datorii activează în lipsa unei autorizații, folosind metode de estorcare prin șantaj.

Fost angajat Cash & Go: Mulți colectori sunt foști angajați ai Ministerului de Interne care până în prezent au acces la baze de date. Ei nu găsesc doar persoana care a luat credit, dar și toate rudele acesteia.

Andrei Șubin, administratorul Cash & Go, a evitat să vorbească despre colectorii de datorii – „mi-e greu să vă răspund, nu vreau să vorbesc ceva ce nu e cazul” – și ne-a rugat să-i expediem o solicitare. În demersul nostru am întrebat mai multe detalii despre activitatea companiei și a colectorilor acesteia, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

iurie-filip

Iurie Filip

STATUL NU SE IMPLICĂ
Deși au existat câteva plângeri la procuratură și la poliție, în care unii dintre angajații companiei Cash & Go și clienții acesteia au sesizat despre mai multe nereguli, în prezent nu există nicio anchetă. Iar Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) spune că nu poate interveni în astfel de situații.

Iurie FILIP, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al CNPF: Așa cum statul nu se implică în formarea prețurilor la televizoare sau la imobile, practic și aici statul nu prea se implică, în condițiile economiei de piață, în formarea prețului. Și dacă noi apelăm la un serviciu, să încercăm să ne documentăm.

Piața de microcreditare din Republica Moldova a crescut spectaculos în ultimii ani, conform datelor CNPF. Dacă în 2013 volumul creditelor rapide era de circa 2 miliarde de lei, în 2018 cifra a crescut până la aproape 7 miliarde de lei. De asemenea, s-au înmulțit și companiile care prestează astfel de servicii. Dacă în 2013 erau 68 de firme de microfinanțare, atunci la sfârșitul anului trecut erau 199.

Iurie FILIP, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al CNPF: În pofida faptului că acest gen de activitate financiară în Moldova există de mai mulți ani, în mod real supravegherea lui a început doar de la 1 octombrie 2018, când a intrat în vigoare Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancare. Or, până la această dată, Comisia avea doar competența de monitorizare a pieței de microfinanțare.

Conform noilor prevederi legale, toate companiile de microfinanțare trebuiau să se înscrie în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate până la sfârșitul lunii martie 2019. Termen pe care l-au respectat 150 de companii.

Cash & Go și Financecasa s-au raliat la noile cerințe abia la sfârșitul lunii iunie, adică la trei luni peste termenul limită. Mai mult, deși operează cu date cu caracter personal deja de câțiva ani, Cash & Go s-a înregistrat ca operator de prelucrare a datelor cu caracter personal abia în aprilie, iar Financecasa nu a făcut-o nici până în prezent. Detalii, AICI

Una peste alta, experții consideră că piața creditelor nebancare ar trebui reglementată de Banca Națională, și nu de Comisia Pieței Financiare.

Roman CHIRCĂ, directorul Institutului pentru Economie de Piaţă: Piața de microfinanțare, de fapt, primele forme cât de cât oficiale au apărut în anul 2012-2013. Până atunci, a fost o activitate antreprenorială absolut ilicită. Iar apogeul, după volume, a fost atins în anul 2016-2018. În acest sens a apărut și o lege care reglementează foarte vag acest domeniu. Eu cred că nu este de domeniul și competența CNPF-ului să facă astfel de supraveghere. Cred că astfel de instituții ar trebui lichidate complet, or, dacă instituția se ocupă de domeniul de creditare – să obțină licența Băncii Naționale. Eu cred că asociațiile de microfinanțare, de creditare nebancară, reprezintă un pericol grav pentru politica creditară în Moldova.

Ion PREAȘCA, Liuba ȘEVCIUC


Acest subiect a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova și al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF), în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ