17/02/2017

Unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Ucraina, Intertelecom, controlată de oligarhul transnistrean Victor Gușan, a intrat în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Compania este suspectată că ar fi oferit serviciilor secrete rusești posibilitatea de a intercepta majoritatea convorbirilor telefonice din țară. Mai mult, RISE Moldova a aflat că Intertelecom este strâns conectată cu doi furnizori de servicii de telefonie mobilă și internet din regiunile controlate de Rusia: Crimeea și Transnistria.

intertelecom-100-web

Foto: RISE Moldova

RISE Moldova a publicat, în 2016, o anchetă detaliată despre imperiul de afaceri al lui Victor Gușan și a descris modul în care Holdingul „Sheriff” controlează puterea politică și economia autoproclamatei republici transnistrene (rmn). Dar interesele oligarhului din stânga Nistrului a trecut granița cu Ucraina, unde a pus bazele companiei Intertelecom.

Firma se află printre primii patru operatori de telecomunicații mobile din țara vecină cu cea mai mare arie de acoperire 3G. Mai exact, 86% din teritoriul ucrainean. Gușan a fondat compania în 1998, în calitate de cetățean al Federației Ruse, cu domiciulul la Tiraspol, unde se află și sediul juridic al Sheriff SRL. Detalii, AICI și AICI

Gușan, deja ca cetățean al Ucrainei, este în continuare singurul beneficiar final al Intertelecom.

Bani și echipament
11 noiembrie 2016. Ofițerii SBU descind la principalele sedii ale Intertelecom din Odesa. Aceștia depistează echipamente pentru servere care asigură activitatea operatorului de telefonie mobilă rusesc practic cu același nume – Intertelekom – care deservește populația din Crimeea, imediat după anexarea peninsulei de către Federația Rusă.

De altfel, în urma perchezițiilor, SBU confiscă 483 de telefoane mobile, servere SIP și alte echipamente care, potrivit serviciului de securitate, ar demonstra legătura Intertelecom cu teritoriul ocupat (Crimeea – n.r.), dar și organizarea, de către serviciile secrete rusești, a sistemelor de control la distanță, cât și de obținere de informații și date despre clienții companiei de pe teritoriul Ucrainei. Detalii, AICI

sbu-bani

Oficialii SBU consideră că banii le-ar fi fost oferiți managerilor Intertelecom de către serviciile secrete ale Federației Ruse //Foto: SBU

Deciziile Judecătoriei din Kiev, obținute de RISE Moldova, arată că din biroul lui Boris Akulov, directorul general al Intertelecom, au fost confiscate cinci telefoane mobile și un stick de memorie, iar în locuința acestuia au fost găsiți 300.000 de dolari SUA.

Akulov a fost ministru al informaţiei și telecomunicațiilor în rmn și a contribuit în mod activ la crearea Interdnestrcom, parte a Holdingului „Sheriff” (Detalii, AICI). Compania este singurul operator de telefonie fixă și mobilă, care prestează și servicii de televiziune și internet în stânga Nistrului.

Sume mai mici, de câte 25.000 de dolari SUA și 27.000 de hrivne (circa 1.000 de dolari) au fost ridicate și din locuințele altor angajați ai companiei.

Oficialii SBU consideră că banii le-ar fi fost oferiți managerilor Intertelecom de către serviciile secrete ale Federației Ruse, în schimbul organizării și menținerii unui canal ilegal de comunicație cu peninsula aflată sub ocupație. De aceea, Direcția Centrală de Investigații a SBU a pus sechestru pe aceste sume, apreciate drept „probe materiale în cadrul acțiunii penale”.

Act de trădare
Procesul împotriva Intertelecom și a directorilor acesteia a fost intentat în august 2016, autoritățile invocând trei articole din legislația penală: art. 111 – Trădarea, art. 163 pct. 2 – Violarea secretului corespondenței, interceptarea convorbirilor telefonice, comisă în raport cu persoanele publice, cu folosirea mijloacelor speciale destinate înregistrării în secret a informațiilor și art. 368, pct 3. – Acceptarea mitei în proporții deosebit de mari de către un funcționar special, aflat într-o poziție de înaltă răspundere.

Pentru aceste infracțiuni, legea ucraineană prevede pedepse cuprinse între 10 și 15 ani de închisoare.

Anchetatorii au stabilit că Intertelecom a pus la dispoziția operatorului din Crimeea o parte din echipamentul și din rețeaua proprie. Mai mult, prin intermediul companiei ucrainene ar fi fost asigurată conexiunea telefonică dintre Crimeea, regiunea transnistreană și Federația Rusă. Cu alte cuvinte, autoritățile ucrainene susțin că, după ce în 2014 Intertelecom a anunțat că se retrage din peninsulă, aceasta de fapt și-a continuat activitatea sub paravanul unei noi firme înregistrate – Intertelekom, lucru interzis de legislația ucraineană.

Acestea sunt motivele pentru care Direcția Centrală de Investigații a SBU concluzionează că Intertelecom a colaborat cu serviciile secrete rusești cu scopul de a asigura interceptarea și monitorizarea abonaților ucraineni. În plus, arată investigatorii, nu a fost vorba doar despre clienții proprii, ci și despre cei ai altor operatori de telefonie mobilă din Ucraina.

Anchetatorii mai suspectează că persoane de la vârful Intertelecom „au oferit suport serviciilor secrete rusești în activitatea subversivă îndreptată împotriva Ucrainei”. Suspecți în acest caz sunt: directorul general al Intertelecom, Boris Akulov, subalternul său direct (al cărui nume nu este menționat în anchetă), directorul departamentului de marketing și vânzări, cel al departamentului de securitate și directorul departamentului tehnic al companiei.

Managerul general al companiei ucrainene neagă acuzațiile.

akulov-intertelecom

Boris AKULOV //Foto: www.itc.ua

Boris AKULOV, director general al Intertelecom (declarație făcută pe 12 noiembrie 2016, în cadrul unei conferințe de presă): Nu pot cataloga aceste acuzații ca altceva decât ca vânătoare de fantome. Judecând după logica evenimentelor de ieri (11 noiembrie 2016, ziua în care au fost percheziționate birourile companiei – n.r.), toți repezentanții Intertelecom incluși în această acțiune penală au rămas cu amara impresie că aceste acuzații publice făcute la adresa companiei noastre nu sunt nimic mai mult decât un mijloc de a rezolva niște sarcini total neclare, cu niște scopuri la fel de neînțelese, care nu au nimic în comun cu serviciul special care demarează aceste acțiuni.

Stop cadru
Intertelekom-Crimeea, cu denumirea juridică Internaționalnîie telekomunicații SA, a fost înregistrată în Sinferopol, așa-zisa capitală a Crimeii, în 2014, la două luni de la anexarea peninsulei de către Federația Rusă. Formal, această societate a fost una nouă, după ce tiza sa ucraineană a anunțat, în același an, că se retrage din regiune.

Firma proaspăt înregistrată îl avea ca fondator pe Veaceslav Cernikevici. Oficial, aceasta nu are nimic în comun cu operatorul ucrainean, și nici cu regiunea transnistreană. În realitate, însă, lucrurile nu stau tocmai așa: Cernikevici a fost director comercial al Interdnestrcom-Transnistria. Detalii, AICI

cernikevici

Veaceslav Cernikevici //Foto: www.idknet.com

La doar jumătate de an de la înregistrarea sa, Intertelekom-Crimeea a primit licență pentru a presta servicii de telefonie mobilă și internet pe întreg teritoriul peninsulei. La fel ca și Interdnestrcom-Transnistria și Intertelecom, compania oferea servicii în format CDMA .

Însă, la câteva săptămâni de la perchezițiile SBU la sediile Intertelecom din Odesa, conducerea Intertelekom-Crimeea a anunțat pe site-ul oficial că, începând cu data de 1 ianuarie 2017, renunță la serviciile de telefonie în format CDMA (Detalii, AICI). Totodată, clienților li s-a propus să returneze furnizorului echipamentul pentru conexiunea la internet, înregistrat drept „modem CDMA Intertelecom Ucraina”. Detalii, AICI

Aici Donbasul! Vă recepționăm perfect!
Într-un răspuns la o solicitare RISE Moldova, Intertelecom a refuzat să comenteze orice legătură cu firma-geamănă din Crimeea. În același timp, compania ucraineană infirmă orice legătură cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Intertelecom (fragment din răspunsul oficial pentru RISE Moldova)În ce privește legătura cu serviciile secrete rusești, întreg traficul companiei este verificat de către întreprinderea Centrul de Stat pentru Frecvențe Radio, care documentează în permanență unde pleacă și de unde vin apelurile și urmărește ordinea de rutare al acestora. În legătură cu aceste procese sunt semnate lunar un șir de acte de control, astfel acuzațiile de încălcare a acestor reguli în favoarea serviciilor secrete străine, aduse cu rea intenție Intertelecomului, nu au nici o fundamentare, fapt demonstrat chiar la începutul anchetei.

Deși a pierdut acoperirea directă a peninsulei anexată de Rusia, în zona în care se desfășoară acțiunile militare ale Operațiunii Antiteroriste din estul Ucrainei, dar și pe o parte din teritoriul aflat sub controlul administrațiilor separatiste ale așa-ziselor republici populare Donețk și Lugansk, compania ucraineană nu are concurență. Aici semnalul Intertelecom funcționează neîntrerupt și este superior, din punct de vedere calitativ, celor ale altor operatori de telefonie din Ucraina.

Acest fapt este confirmat nu doar de informația oficială de pe site-ul companiei, ci și de clienții acesteia, printre care se numără și jurnaliști care relatează despre operațiunile militare din Donbas, precum și soldați care participă la Operațiunea Antiteroristă din estul Ucrainei.

Denis Antipov, militar (mesaj postat pe profilul său de Facebook)În zona de desfășurare a operațiunilor antitero, semnalul Intertelecom merge foarte bine peste tot. Dacă mai și pui un router pe un băț de patru metri și-l ridici, atunci în general merge și mai bine.

Natalia Nagornaia, corespondent de război al 1+1 TV din Kiev: În toate deplasările în zona operațiunii antiteroriste noi luăm cu noi modemuri Intertelecom, deoarece știm sigur că funcționează conexiunea. Informația pe care o transmitem nu este secretă, e ceea ce transmitem live pe postul nostru TV. Noi nici nu avem acces la informații care sunt utile ocupanților sau, dacă e ceva mai special, nu comunicăm online. Sunt și foarte mulți militari care folosesc serviciile Intertelecom deoarece este destul de comod. Ți-ai pus în buzunar un modem WI-FI de la ei și, poftim Internet!

gushan

Victor Gușan //Foto: www.fc-sheriff.com

Chișinău, recepție! Vă auzim bine!
Întrebați de jurnaliștii RISE Moldova despre existența unui parteneriat cu societatea Interdnestrcom din stânga Nistrului, reprezentanții companiei ucrainene Intertelecom au răspuns laconic: „Nu comentăm”.

Cu toate acestea, operatorul Interdnestrcom, care de peste 15 ani prestează servicii de telefonie și internet pe întreg teritoriul regiunii separatiste , în pofida interdicției autorităților de la Chișinău, este indicat drept „partener-roaming” chiar pe site-ul Intertelecom-ului ucrainesc (Detalii, AICI și AICI). În plus, în instrucțiunile referitoare la efectuarea apelurilor internaționale, oferite clienților pe același site, „Transnistria” este menționată ca stat independent cu „prefixul său internațional – +373”. Acesta este, însă, prefixul acordat (DOC) Republicii Moldova (din care face parte și regiunea transnistreană) de Uniunea Internațională de Comunicații a Organizației Națiunilor Unite .

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova: Compania Interdnestrcom nu este autorizată de către ANRCETI în modul prevăzut de către legislația națională, nu are statutul de furnizor de servicii și/sau de rețele electronice de comunicații și nu dispune de licență pentru utilizarea resurselor de numerotație și/sau licență de exploatare ale canalelor sau frecvențelor radio. Detalii, AICI

Pe lângă acestea, pe site-ul companiei ucrainene Intertelecom există secțiunea „Harta acoperirii operatorului Interdnestrcom” care, odată accesată, deschide site-ul unicului operator de telefonie mobilă din stânga Nistrului. Aici se menționează că „zona de deservire a abonaților Interdnestrcom” cuprinde întreg teritoriul autoproclamatei rmn și „raioanele adiacente graniței cu republicile vecine”. Detalii, AICI

Prin sintagma „republici vecine”, reprezentanții companiei au în vedere teritoriul Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, undele operatorului ilegal din regiunea separatistă ajungând chiar până la Chișinău.

Vladimir THORIC (RISE Moldova), Liubovi VELICIKO (texty.org.ua, Kiev), Iulia BOȚAN (freelancer, Tiraspol)


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ