8/05/2015

Accesul la informații de interes public din bazele de date on-line, în timp real și nerestricționat, este un element cheie pentru un jurnalism de calitate. La această concluzie au ajuns participanții la un dialog public organizat de RISE Moldova. La eveniment au fost prezenți jurnaliști, activiști și reprezentanți ai instituțiilor de stat care dețin și pot furniza informații necesare pentru documentarea unor investigații jurnalistice de impact.

IMG_2241

Deși în ultimii ani s-au făcut anumiți pași pentru o mai bună deschidere a informațiilor de interes public, inclusiv prin oferirea accesului la bazele de date în regim on-line, jurnaliștii, deseori, se confruntă cu situații în care informația obținută este incompletă.

„În Slovacia sau Federația Rusă, de exemplu, jurnaliștii pot accesa on-line baze de date oficiale și obțin informații complete despre companii, fondatori și cifra de afaceri. În Republica Moldova, astfel de informații pot fi obținute doar contra plată, fapt ce rămâne a fi un impediment în procesul de documentare a unor subiecte de importanță majoră și, astfel, are de suferit calitatea articolelor de presă”, explică Ion Preașca, reporter de investigație la RISE Moldova.

În replică, Nelly Afanasieva, șefa Direcției baze de date și tehnologii informaționale din cadrul Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) susține că: „Unele informații sunt contra cost, deoarece instituția are nevoie de bani pentru menținerea și dezvoltarea bazei de date on-line. Pentru a obține acces la datele complete deținute în format digital, redacțiile nu trebuie decât să încheie un contract cu CÎS. Alte informații, cum ar fi istoricul companiei, poate fi oferit în baza unei solicitări oficiale, contra cost, deoarece informația dată se află în dosarele din arhivă”.

Lidia Țurcan, reprezentanta Centrului de guvernare electronică, a menționat că este necesară o comunicare mai bună între jurnaliști și autorități, pentru ca bazele de date on-line să fie completate cu informații de interes public.

IMG_2275În cadrul dialogului public, reprezentanții instituțiilor de stat ne-au oferit mici trucuri tehnice prin care am putem căuta mai ușor informații în bazele de date închise și deschise. De exemplu, atunci când accesăm on-line „Registrul de Stat al Organizațiilor necomerciale” și dorim să facem căutări după parametrii – „Denumirea”, însă nu cunoaștem numele complet al organizației, este necesar să folosim simbolul „%” – la început și la sfârșitul cuvântului. În cazul bazei de date închise de la registrul companiilor din Moldova, când căutăm o companie și nu știm denumirea completă, atunci culegem câteva litere sau un cuvânt, iar la sfârșit inserăm simbolul (*).

Dialogul public „Accesul la informații de interes public, element cheie pentru un jurnalism de calitate” a fost organizat în cadrul proiectului „Relansarea jurnalismului de calitate în Moldova”, realizat de RISE Moldova cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ