31/10/2018

Jurnalista RISE Moldova, Liuba Șevciuc, a fost urmărită de un provocator de meserie. S-a întâmplat a doua zi de la publicarea „Paradisul oligarhului”, o anchetă despre vilele din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat.

Informația ne-a fost comunicată în cadrul unei întâlniri cu o persoană implicată direct în acțiunea de filaj. Aceasta a descris cu lux de amănunte ce a făcut jurnalista pe parcursul zilei de 6 septembrie 2018 și a dezvăluit date veridice despre membrii familiei sale, cât și detalii din viața personală.

Aceiași persoană ne-a mai declarat că Liuba a fost monitorizată timp de mai multe zile, dar și că alți jurnaliști RISE au fost luați „în vizor”. Ne-a asigurat că deține și alte informații, dar pe care ni le va furniza doar dacă vom semna un acord de colaborare secret.

veaceslav-galoi-la-sediul-rise-moldova

Veaceslav Galoi la sediul RISE Moldova. 7 septembrie 2018.


FILMUL EVENIMENTELOR


Vineri, 7 septembrie 2018, ora 16.40
Un bărbat de vreo 40 de ani deschide ușa redacției RISE și întreabă din tocul ușii de Liuba Șevciuc. Spune că deține o informație pe care vrea să i-o comunice doar ei. Colegul nostru Dumitru Stoianov îl anunță că Liuba este ieșită.

Ușor agitat, bărbatul ezită să intre în birou. Se prezintă Mihai și lasă un număr de telefon. În timp ce-l dicta, observă camerele de supraveghere, lucru care se pare că i-a grăbit plecarea. A stat exact 35 de secunde în ușa redacției RISE.

Peste câteva minute Liuba revine în redacție și află despre vizita lui Mihai. Îl sună, dar bărbatul nu-i răspunde.

Ora 17.40 (în aceeaşi zi)
„Mihai” o sună pe Liuba, folosind aplicația WhatsApp. Îi cere insistent să se întâlnească. Spune că deține o informație importantă și documente.

45049720_2170555686492705_7057652567601315840_nLiuba îl roagă să se prezinte și să-i ofere mai multe detalii. „Mihai”, se prezintă, și adaugă: „om de afaceri”. Spune că informația nu poate fi comunicată prin telefon și insistă din nou pe o întâlnire și încearcă s-o asigure că nu are de ce să-i fie frică.

Tot atunci bărbatul i-a propus Liubei să se întâlnească lângă casa ei, menționând regiunea și denumirea centrului comercial care se află în preajmă. Mai mult, i-a propus să vină la întâlnire împreună cu soțul.

Colega noastră i-a zis să revină cu un apel în săptămâna ce urma.

„Mihai” a continuat să insiste și a dat de înțeles că vrea să-i ofere informații despre polițistul Gheorghe Cavcaliuc.

Menționăm că Liuba a publicat în acestă primăvară un subiect video despre averea (ne)declarată a lui Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Miercuri, 12 septembrie 2018
Liuba primește un mesaj de pe contul de Facebook al unei persoane cu numele „Vasile Trifan”. Iată mesajul neredactat:

doamna liuba buna ziua astai persoana care am lasat nr meu de mobil la dumniavoastra la oficiu si miati spus pe saptamina asta co sa ma contactati , eu am o multime de informații pentru dumneavoastră si conducerea dumniavoastra dar la oficiu la dumniavoastra nu ma pot veni multi vecini ma stiu cind si cum aveti posibilitate sa ne vedem puteti sa luati si vun coleg sau colega dia dumniavoastra chiar si din conducere”.

Contul de Facebook al lui Vasile Trifan conține doar câteva poze, unele luate de pe internet. O analiză sumară arată că persoana respectivă nu e foarte activă pe rețeaua de socializare.

A lăsat doar câteva comentarii, printre care unul critic la adresa lui Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, și altul de laudă pentru Silvia Radu, care a deținut funcția de primar interimar al municipiului Chișinău, iar în prezent este ministrul Sănătății.

Liuba i-a solicitat lui „Vasile Trifan” să trimită un e-mail cu mai multe detalii despre informația de interes public pe care spune că o deține. A răspuns: „Despre inf lui cafcaliuc și toată brigada lor eu îs în interiorul lor diatita și nu pot nici sa apropii nici să vorbesc deschis”. Detalii, AICI

„Mihai”, care deja a devenit „Trifan Vasile”, așa și nu i-a expediat colegei noastre nicio dovadă că ar deține informații de interes public. În schimb a continuat să trimită mesaje despre importanța unei eventuale întâlniri cu el.

„Doamna liuba sa nu credeți că eu va invit pur și simplu așa ce informație va voi oferi eu credetima că nici o masmedie na avut-o și nu o va avea înafara de dumneavoastră și întreprindea care o reprezentati”.

„Eu acuș va voi trimite niste foto pe vatap și dumniavoastra îmi veți spune dacă ați văzut pe cineva din ei pin prejurul dumniavoastra”.

Cel mai invirsta ii maior m a i direcția operațiuni speciale om de încredere de alui cafcaliuc al doilea ii Fecioru lui lucriaza la indicația lui tatăl lui , la intilnire va spun detailat de ei”.


ÎNTÂLNIREA


Vineri, 28 septembrie, ora 11.00
Are loc întâlnirea cu „Mihai”, alias „Trifan Vasile”. Locația – o cafenea din centrul Chișinăului, situată pe str. Mihai Eminescu. Liuba merge la întâlnire împreună cu Iurie Sanduța, jurnalist RISE.

Îmbrăcat la sacou, „Mihai” deja aștepta în fața localului. Le sugerează reporterilor RISE să intre cât mai repede înăuntru, pentru că sunt „în vizor”.

galoi-la-restaurant

Veaceslav Galoi a intrat în restaurant împreună cu doi reporteri RISE Moldova.

Discuția cu el durează aproximativ 40 de minute. Se prezintă drept agent sub acoperire al Centrului Național Anticorupție, dar că lucrează și pentru alte structuri de forță. Ajunge să dezvăluie și adevărata sa identitate – Veaceslav Galoi.

Mai jos vă prezentăm fragmente din cadrul discuției:

Reporter: Înainte ca să discutăm, am vrea să ne cunoaștem. Eu sunt Iurie Sanduța. Liuba Șevciuc. Dvs.?

„Mihai”, alias Trifan Vasile: Poftim! (Arată buletinul de identitate) Galoi Veaceslav. Eu în brigada lui (Gheorghe) Cavcaliuc (șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției – IGP) am nimerit…. Eu sunt agent sub acoperire a CNA-ului (Centrul Național Anticorupție). Dar ei sunt agenți sub acoperire ai MAI-ului (Ministerul Afacerilor Interne), a DOS-ului (Direcția Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații). Dvs. personal sunteți în vizor la dânșii. Dvs. (se uită la Liuba), nu altcineva. Din cauza reportajului pe care l-ați dat despre Cavcaliuc. Eu vă spun că și soțul Dvs. care are o firmă vizavi de (locație din Chișinău)…. Ei v-au urmărit pe Dvs. jumătate de an… […] Eu pe Dvs., ei odată m-au rugat frumos, și v-am întâlnit la troleibuzul nr. (x) și v-am dus până la sediu și înapoi. Atât. Dar persoanele acestea pe care vi le-am dat eu… ei permanent ședeau. […] Chiar nu observați că din urma Dvs. de jumătate de an se uită persoanele acestea care v-am trimis fotografia. Și Dvs. nu ați observat niciodată?

Reporter: Noi nu ne stresăm. Face parte din meseria noastră.

Veaceslav Galoi: Vă spun de ce am apelat la Dvs.. Deja tot sistemul acesta al lui Cavcaliuc mă mănâncă pe picioare. Mie îmi deschid dosare numai ca eu să nu deschid gura. Eu, în primul și în primul rând, sunt persoana care am finanțat-o pe Maia Sandu (liderul Partidului Acțiune și Solidaritate – PAS) cu 180 de mii de euro la prezidențiale.

Reporter: Aveți măcar o probă? De unde Dvs. știți, de fapt, unde locuiește Liuba?

Veaceslav Galoi: Unde locuiește…, mașina care a urmărit-o BLB 7xx (ultimele două cifre au fost depersonalizate de RISE), Dacia Logan, albă. Dvs. la parter la (denumire de stradă).

Reporter: Dvs. ați urmărit-o pe Liuba să înțeleg că puțin? O singură dată?

Veaceslav Galoi: O singură dată. M-au rugat frumos, pentru că le trebuia a treia persoană. O persoană o duce și două persoane trebuie să șadă. M-a rugat frumos. Mi-au dat fotografia Dvs. (se uită la Liuba) și am și fotografia surorii Dvs., a mamei Dvs.. Au fost în raionul Telenești, satul (denumirea localității) să caute „compromat” contra Dvs.. […]

Reporter: Puteți să ne arătați totuși niște probe? Ați verificat-o pe Liuba, ați dat un mesaj? Cred că asta e pur și simplu o provocare.

Veaceslav Galoi: Iată! (Ne arată în telefonul lui) Arcadie când v-a suit pe Dvs. în troleibuzul nr. (x), mi-a spus în ce sunteți Dvs. îmbrăcată. Iată, este mesajul. Iată, el îmi scrie. Ce faci? unde ești? Ea e în blugi albaștri și bluză neagră. Vezi dacă vine la serviciu și din ce transport va coborî… numărul rutei. Asta a fost pe 6 septembrie. Dvs. ați venit atunci cu troleibuzul nr. (x), de ăsta vechișor. El v-a dus de jos de la apartament până la oprirea de troleibuz și mi-a spus în ce sunteți îmbrăcată.

Reporter: Mai apar aici și alte date?

Veaceslav Galoi: Nu. Eu i-am scris ok. […] Eu m-am dus până la scări jos și acolo deja era feciorul lui Arcadie.

Reporter: La scări unde?

Veaceslav Galoi: La Dvs. jos, la RISE. Feciorul lui Arcadie ședea vizavi și fuma. Afară era. Înăuntru nimeni nu intră. […] În dimineața aceea v-ați coborât din troleibuz la ora 11.20. La 11.23 v-ați urcat pe scări sus. […]

Reporter: Dvs. ați intrat totuși!?

Veaceslav Galoi: Am intrat la Dvs. știind că nu este nimeni dintre ei jos. Ei… nu puteam să intru dacă era cineva dintre ei. Ați văzut că atunci am intrat două secunde și am zis – îmi trebuiește doamna Liuba și atât. Am ieșit și am lăsat numărul de telefon. […] Dăunăzi spuneau că ați ieșit până la (denumire de magazin) și v-ați luat un chefir și o chiflă… și ați intrat.

Reporter: Și care e intenția, care-i scopul?

Veaceslav Galoi: Ca să vă denigreze pe Dvs.. Eu i-am întrebat: „Voi ce vreți, să-i zvârliți vreun pachet de patroane cum le-ați zvârlit la aceia sau vreun pachet de narcotice?” Anume să o denigreze. Arcadie, de-amu’ a primit banii pentru așa ceva. Să facă cunoștință cu Dvs., să vi se facă niște poze dintr-o parte… și precum că Dvs. aveți amant. […]

Reporter: Cine din colegi mai sunt urmăriți?

Veaceslav Galoi: Olga Ceaglei.

Reporter: De mult timp?

Veaceslav Galoi: De când cu reportajul acesta… (referire la ancheta „Paradisul oligarhului”). Eu despre dumneaei știu precis că o duc, dar nu o duc alde Arcadie. Tot din secția lui Cojocaru, dar o duce altcineva. Că aici, ei colaboratori sub acoperire au în jur de 8 secții. În fiecare secție – 3-4 oameni. […] Arcadie acesta, Arcadie P., ei au fost la DOS. Ion Cojocaru, șeful secției nr. 5 la DOS, l-au adus de la DOS, l-au transferat aici și îi închiriază apartament, îi închiriază tot. P. Arcadie, P. Dumitru și Serioja… am uitat. Dumitru e feciorul. Ei sunt transferați de la DOS aici.

Reporter: Stați în apartament la Arcadie?

Veaceslav Galoi: Nu e a lui Arcadie. Îl închiriază IGP-ul. Plătește 200 și ceva de euro. […] Indicațiile vin direct de la Cavcaliuc. Asta e secție care… în secția de cadre a Ministerului Afacerilor Interne nu figurează. Au 5.000 de lei salariu și pentru fiecare murdărie pe care o fac, cum au dat la „Cușma lui Guguță” (referire la fosta Cafenea „Guguță”), lor li se plătește suplimentar un fel de premii. Arcadie cu Serioja au fost și la (localitatea de baștină a Liubei).

De unde mă știu eu cu Arcadie? Când am făcut eu transferul acesta…, eu până la alegeri trebuia să mă ascund o săptămână, să nu ies. Mi-au închiriat apartament la Poșta Veche. Pe urmă, pe mine m-au ascuns la Arcadie în Bălți. Eu nu am știut. Transferul a fost făcut pe 8, miercuri sau joi am văzut pe televizor, iaca de unde sunt banii. Nici nu am știut. Duty Free, Duty Free. […]

Reporter: Dvs. lucrați pentru ei sub acoperire neoficial, corect?

Veaceslav Galoi: Ei sunt angajați oficial, dar Dvs. nu o să-i găsiți niciodată în MAI, în secția de cadre. Ei sunt salarizați, 5.000 de lei au salariul. Eu cred că, ce vorbim aici nu o să iasă pe urmă în mass-media și nu o să mă trezesc cu o „șpaleră” după gât. Eu am venit cu inima deschisă. […]

Reporter: Și la ce fel de operațiuni ați fost?

Veaceslav Galoi: În 2013 când a fost reținut vicepreședintele PLDM-ului Nicolai Covaș, 90 de mii care i-a luat…, antreprenorul eram eu. […] Eu sunt în direcție la Ilie Botnari, care este feciorul fostului viceministru de Interne Vladimir Botnari.

Reporter: Vreau să vă întreb dacă Dvs. ați citit ce scriem noi, subiectele noastre de interes public?

Veaceslav Galoi: Eu am văzut, cel mai principalul, al femeii aceia… care a scris despre imobilul lui Plahotniuc de peste hotare și pe Dvs….

Reporter: Ați văzut despre vile, da?

Veaceslav Galoi: Da, cu vilele.

Reporter: Și cum vi s-a părut materialul, interesant?

Veaceslav Galoi: Super. Pur și simplu eu am vrut să vă spun Dvs. că eu m-am apropiat încă de cineva mai înainte și zic: Măi, oameni buni, eu ies în efir direct la presă și eu dat totul. […]

Reporter: Ați văzut și subiectul despre domnul Cavcaliuc la noi pe RISE?

Veaceslav Galoi: Nu.

Reporter: Deci numai unul singur ați văzut și atât.

Veaceslav Galoi: Da, unul singur.

Reporter: Ce vă deranjează pe Dvs.?

Veaceslav Galoi: Ei mi-au deschis dosar și mă țin cu dosar la Călărași. Eu sunt din Călărași. […] Ei mâine mă închid. E pe rol. Eu am fost martor… Un cumătru a lui Cavcaliuc ia armament și uraniu din Transnistria, în 2012. Eu am fost martor pe dosar…. Am fost sub vizorul colaboratorilor de poliție. Acum, după ce s-a terminat, în 2016, eu am dat declarații pe dosarul ăsta la Curtea de Apel. Curtea de Apel i-a achitat… Acum au reîntors dosarul. Eu am fost amenințat din partea persoanelor… Mă duc în instanța de judecată și spun: „Domnul procuror, eu am fost amenințat cu moartea. Am trei copii minori. Vă rog frumos faceți… în lipsa mea. Susțin declarațiile date”. Și iată mi-au deschis dosar – eschivare și ne-prezentare în instanța de judecată.

Și încă un lucru. Ca Dvs. să aveți încredere generală în mine și eu în Dvs. aș dori să semnăm un acord de colaborare secret. Eu cred că aveți așa ceva? […] Toată informația care va fi dată: ce acces, ce o să vrea ei pe viitor să facă…, Dvs. primii o să știți. O să vreți, o să scoateți în vizor, nu o să vreți – nu o să scoateți în vizor.

Reporter: Vă spun din start că acorduri de colaborare nu semnăm cu nimeni pentru că suntem jurnaliști și ne interesează doar subiecte de interes public. […] Dvs. până la urmă ați venit să ne spuneți niște informații care ar fi un subiect de interes public?

V45098231_293048461313287_5340628348940845056_neaceslav Galoi: Da. Subiect de interes public. Care e problema că,… cumnatul lui Plahotniuc a fost scos din penitenciar. Ăsta nu-i subiect public? […]

Reporter: Ați fost în penitenciar și Dvs.?

Veaceslav Galoi: Eu? Da! Am fost reținut la comanda lui Filat și l-a comanda lui Plahotniuc am fost scos. Eu nici nu am știut la ce mă bagă ei pe mine. Trebuiau să-mi dea 15 ani de zile. Este pe internet cum eu ies din penitenciar…, eu nu știam nimic. Și la urmă îmi spune: Iată atâția bani să iai și să pui pe contul acesta. Eu nu știam că banii care vin la mine pe cont sunt ai lui Șor. Înțelegi? Și când la urmă, chiar și în sat mă râdeau oamenii, în raionul Călărași, în sat: „Ce măi, tu nu ai bani? Dap’ Șor nu-ți dă?” Care bani, măi. Îs plin de datorii…

După întâlnirea din 28 septembrie 2018 Galoi i-a trimis un mesaj colegii noastre: „Doamna liuba varog discuția noastră rămîne confidențială , am trei copii minori și nu doresc sa ramina orfani”.

Ulterior a trimis și alte mesaje, ultimul fiind din data de 17 octombrie 2018.


PROVOCATORUL


Veaceslav Galoi are 40 de ani și este originar din satul Sipoteni, raionul Călărași. Acesta este proprietarul firmei Doi Cumătri SRL, fondată în aprilie 2013. În ultimii zece ani fost direct implicat în mai multe provocări și situații care s-au soldat cu rețineri ale unor persoane cu funcții publice sau a unor oameni de afaceri.

De obicei Galoi juca rolul de provocator, adică cel care dădea sau lua mita în schimbul unor servicii. Iar în momentul în care făcea acest lucru, dădeau buzna și mascații CNA.

Iată câteva dintre cazurile în care a fost implicat Veaceslav Galoi:

2016. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale a făcut o donație de 280 de mii de lei pe contul PAS. Maia Sandu, lidera PAS, era unul dintre candidații la funcția de președinte al țării. Banii transferați de Galoi proveneau de la „Dufremol” SRL, firmă controlată de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru implicare în „furtul miliardului”. Atunci Maia Sandu a calificat acțiunea drept „o încercare disperată de discreditare” și a inițiat procedura de returnare a banilor.

2014. Galoi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru escrocherie. Acesta, sub pretextul că este angajat al CNA, împreună cu avocatul Mihail Grigoraș au estorcat 4.000 de lei de la o avocată. La schimb i-a promis protecție în caz că va avea probleme cu organele de drept.

Aceeași sentință se referă și la un alt caz tras la indigo. Pretinzând că este colaborator al CNA, Galoi a luat 300 de euro de la un antreprenor, oferind la schimb aceeași promisiune – acordarea protecției. În 2015 Curtea de Apel i-a redus pedeapsa până la trei ani și jumătate.

2013. În calitate de reprezentant al unui agent economic Galoi îl mituiește cu circa 90 de mii de lei pe Nicolae Covaș, pe atunci membru al Partidului Liberal Democrat și președinte al Asociației avicultorilor din Moldova. Covaș, la rândul lui, l-a ajutat pe Galoi să câștige o licitație prin care a obținut dreptul de arendă a unui teren aflat în proprietatea Ministerului Agriculturii.

Mita a fost acordată în trei tranșe, sub supravegherea CNA. Când a venit ziua ultimei tranșe, CNA l-a reținut pe Covaș în flagrant. Ulterior acesta a fost găsit vinovat pentru trafic de influență și pedepsit cu o amendă de 40 de mii de lei. Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție și, la sfârșitul anului trecut, a fost trimis rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

2012. Cumpără de la un grup criminal organizat muniție în valoare de circa 5900 de dolari. Dumitru Guja, unul dintre membrii grupului, a fost arestat pe un termen de 30 de zile, dar în cele din urmă a reușit să scape de pușcărie.

2008. Galoi i-a dat 300 de euro unui cetățean pe nume Sergiu Bratunov în schimbul perfectării buletinului de identitate și a pașaportului. Bratunov pretindea că avea influență asupra factorilor de decizie ai Ministerului Dezvoltării Informaționale. Într-un final Bratunov s-a ales cu o amendă de 14 mii de lei.

2007. Galoi i-a dat 200 de euro unei persoane pe nume Alexei Podoroghin, care avea influență asupra lui Vladimir Cebotari, directorul Colegiului Agroindustrial din or. Ungheni, în schimbul unui document fals de absolvire a instituției de învățământ. Cei doi au fost aduși pe banca acuzaților și s-au ales cu amenzi.

2007. Într-un alt caz Galoi a oferit mită de 1.200 de lei lui Nicolae Pânzaru, pe atunci primar al s. Bumbăta, r. Ungheni. La schimb Galoi a primit acordul de a deschide o rută de pasageri pe linia Bumbăta – Chișinău. Pânzaru a fost pedepsit cu o amendă de 10 mii de lei și a fost lipsit de dreptul de a ocupa funcții administrative pe un termen de un an.

2002. Galoi a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt. A scăpat de pedeapsă după ce a fost amnistiat.


CE SPUN AUTORITĂȚILE


Angela Starinschi, purtător de cuvânt al Centrului Național Anticorupție: CNA nu are un asemenea agent sub acoperire. Cândva el a fost denunțător pe unele dosare de corupție. În prezent nu există nicio colaborare.

Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, nu ne-a răspuns la telefon. Potrivit Marianei Bețivu, ofițera de presă al IGP, acesta este în concediu și, probabil, nu-i în țară. Bețivu ne-a declarat că „în lipsa domnului Cavcaliuc” nu ne poate oferi un comentariu acum, însă va reveni cu un răspuns ulterior.


UPDATE 1:
La scurt timp de la publicarea acestui text am primit următorul mesaj de la Mariana Bețivu, ofițera de presă a IGP: „Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP, respinge informațiile precum că ar fi dat ordine ca un jurnalist să fie urmărit. Dacă dețineți careva informații sau probe prezentați-le organelor competente”.


UPDATE 2:
Comunicatul Inspectoratului General al Poliției (1 noiembrie 2018): IGP s-a autosesizat pe marginea unui material jurnalistic publicat pe site-ul Rise Moldova

În urma publicării unui material jurnalistic pe site-ul Rise Moldova, Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat și a inițiat o anchetă pentru a verifica informația relatată în articol, în care este relatat despre urmărirea și intimidarea unui reporter de către o persoană.


Echipa RISE Moldova


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS

Comenteaza acest articol