Rise Moldova

26/10/2016

[:ro]

În pragul campaniei electorale, primarul orașului Ungheni a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), fiind cel de-al zecelea primar liberal-democrat din raion care migrează la democrați, după alegerile locale din 2015. Alexandru Ambros se află la cârma orașului de nouă ani, timp în care a reușit să ridice o vilă la Ungheni. Totodată, afacerea soției sale s-a extins. Firma deține o tipografie și mai multe apartamente într-un bloc din centrul orașului.

Pe fațada blocului și pe cea a tipografiei familiei Ambros sunt agățate bannerele electorale ale candidatului democrat la prezidențiale – Marian Lupu. Iar primarul nu pierde nicio ocazie să-l însoțească pe Lupu la întâlnirile cu alegătorii din Ungheni.

ambros-la-colegiu-sursa-pdm

Alexandru Ambros, în spatele lui Marian Lupu, la o întâlnire organizată în cadrul „Caravanei europene” a PDM // Foto: www.pdm.md

Cu câteva zile înainte de startul campaniei electorale pentru alegerea președintelui, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a depus cerere de aderare la PDM. Asta, după ce anunțase public că părăsește Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al cărui membru a fost începând cu anul 2011. Cererea i-a fost acceptată de Iurie Vrabie, președintele organizației orășenești a PDM, fratele lui Vitalie Vrabie, șeful Serviciului Vamal și fost ministru al Apărării în perioada guvernării comuniste.

Alexandru AMBROS: Am luat această decizie (de a adera la PDM – n.r.) din cauza nedorinței liberal-democraților de a participa la guvernare. Acest fapt nu este bun pentru orașul nostru, unde trebuie să continuăm să implementăm proiecte. Totuși, plec din PLDM cu amintiri foarte bune.

Traseism politic
Ambros a candidat pentru prima dată la funcția de primar al orașului Ungheni în vara lui 2007, ca independent, având susținerea Partidului Alianța Moldova Noastră (AMN). În 2011, aderă la PLDM. A obținut al doilea, apoi și al treilea mandat de primar, având susținerea liberal-democraților. Totuși, în pragul alegerilor prezidențiale din acest an, Ambros a aderat la PDM.

Alexandru CIUVAGA, vicepreședintele Organizatiei Teritoriale Ungheni a PLDM (despre decizia lui Ambros de a migra la PDM): Îmi displac hotărârile luate în folosul situației de moment. Odată ce a venit la PLDM în momentul când s-a desființat AMN a fost una, dar când treci la partidul „la modă”, e altă întrebare. Nu-l consider un pas bazat pe cumsecădenie și verticalitate. […] Cred că este anormal ca un vicepreședinte de organizație raională (funcție pe care o deținea Ambros în PLDM – n.r.) să se ducă la un alt partid. Regret plecarea lui.

alexandru-ambros-pe-pliantul-pdmAmbros este cel de-al zecelea din cei 13 primari liberali-democrați din raion care au migrat la PDM după alegerile locale din vara anului 2015. Ciuvaga consideră că plecările foștilor colegi din partid s-au produs, fie ca urmare a unor dosare fabricate, fie din cauza unor amenințări. „Nimeni nu a plecat din convingeri politice”, conchide Ciuvaga.

La braț cu Marian Lupu
Înainte de a anunța că aderă la PDM, Ambros l-a însoțit pe candidatul democraților la funcția de președinte, Marian Lupu, la întâlnirea cu locuitorii orașului. Evenimentul a avut loc pe 14 septembrie, în cadrul „Caravanei europene” a PDM. Și la alte întâlniri organizate în raionul Ungheni, Alexandru Ambros l-a însoțit pe Marian Lupu. Așa cum s-a întâmplat și pe 18 octombrie, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, organizată de democrați. Întrunirea a avut loc în incinta Zonei Economice Libere „Ungheni-Business”.

Cornelia CĂLIN, expert Promo-Lex: Pare să fie o situație în care avem un caz de utilizare a resurselor administrative pentru o activitate care are o tentă electorală. Totuși, cadrul legal nu prevede sancțiuni pentru abuzul de resurse administrative. Pe de altă parte, Codul electoral interzice astfel de activități, însă nu există un mecanism de sancționare a unor astfel de încălcări. Din punct de vedere moral, însă, nu este deloc corect.

Blocul și casa primarului
De nouă ani, de când Alexandru Ambros este primar al orașului Ungheni, familia edilului a reușit să cumpere mai multe apartamente într-un bloc din centrul orașului, pe strada Națională, prin intermediul firmei soției sale – Aledex-Info SRL. Clădirea se află la cinci minute distanță de sediul primăriei.

Astfel, în primul an de mandat, Aledex-Info SRL devine proprietara a două apartamente cu suprafața totală de peste 100 metri pătrați, iar anul trecut mai cumpără un apartament de aproape 40 de metri pătrați și 1/8 dintr-un spațiu nelocativ de aproape 50 metri pătrați, din același bloc. Detalii, AICI

Tot aici, primarul de Ungheni deține, încă din 1999, un apartament de peste 20 de metri pătrați. Soția sa, Svetlana, este, din 2000, proprietara unui alt spațiu, de aproape 45 metri pătrați, iar mama primarului, în vârstă de 81 ani, are un apartament de aproape 50 metri pătrați. Mai exact, șase din cele nouă apartamente din blocul cu două nivele din centrul orașului aparțin familiei primarului.

Firma familiei Ambros deține și o tipografie chiar în centrul Ungheniului. Clădirea cu trei etaje e situată lângă blocul cu două nivele în care familia edilului deține cele șase apartamente. De curând, pe fațada blocului, chiar la intrarea în sediul firmei Aledex-Info SRL, dar și pe cea a tipografiei, au fost agățate bannerele electorale ale candidatului democrat, Marian Lupu.

tipografia-si-blocul-familiei-ambros

Tipografia familei Ambros (în față) și blocul în care aceasta deține 6 apartamente (în dreapta) // Foto: Oxana Diaconu, Unghiul

Clădirea tipografiei nu este înregistrată în baza de date a Cadastrului, în schimb terenul pe care a fost ridicat acest imobil este, din 2005, în proprietatea Aledex-Info SRL. Potrivit Svetlanei Ambros, tipografia nu este finalizată în totalitate și confirmă că imobilul aparține Aledex-Info SRL. Detalii, AICI

În plus, firma soției primarului, conform deciziei Consiliului orășenesc Ungheni, adoptată în decembrie 2008, mai are în arendă un teren care aparține Primăriei Ungheni. Terenul are suprafața de 0,024 ha și se află lângă tipografie.

Acestea nu sunt singurele proprietăți ale familiei primarului. Alexandru Ambros mai deține un apartament de peste 70 de metri pătrați și construiește o casă care, potrivit extrasului cadastal, îi aparține soacrei sale. „Este casa mamei mele soacre, pe care ea a procurat-o împreună cu soția mea și fratele soției. Contribuim toți la construcția casei și o vom partaja în cote-părți”, susține Ambros. El a precizat că în imobil vor locui familia sa, soacra și cumnatul care acum se află în străinătate.

Imobilul se află într-un cartier liniștit al orașului, pe strada Humulești. Construcția cu două etaje, proaspăt finisată, este una din cele mai impunătoare din cartier. Lucările sunt pe ultima sută de metri. Un muncitor aranjează ultimele detaliile prin curte: „Mai este un pic de lucru pe afară. Înăuntru e gata”. Întrebat cine se ocupă de verificarea lucrărilor, omul spune: „Chiar azi a fost aici fiul primarului. Ieri a venit soția acestuia. Alexandru Ambros vine mai rar”.

casa-ambros-ungheni

Casa familiei Ambros din or. Ungheni // Foto: Oxana Diaconu, Unghiul

Contracte cu primăria
Înainte de a se lansa în politică, Alexandru Ambros a fost profesor de informatică. În anul 2000 a renunțat la cariera pedagogică pentru a iniția o afacere. A fondat, cu o cotă de 80%, Aledex-Info SRL, o companie care vinde produse de birotică și prestează servicii de tipărire și editare. În 2003, asociați ai Aledex-Info erau deja trei persoane, iar cota parte a lui Alexandru Ambros s-a micșorat, constituind 40%. Patru ani mai târziu, în calitate de asociat unic a devenit soția sa, Svetlana Ambros.

De când Alexandru Ambros se află la cârma orașului, Aledex-Info câștigă, însă, licitații publice, inclusiv cu Primăria Ungheni. Doar în perioada 2012-2014, primăria a virat în conturile Aledex-Info SRL peste 330.000 de lei, în baza a șase contracte de achiziții. Din această cauză, în 2014 Alexandru Ambros a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (actuala Agenție Națională de Integritate – n.r.). Primarul a atacat decizia CNI în instanță, cerând anularea actului, obținând câștig de cauză. ANI a contestat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău, iar în ședinta de judecată, care a avut loc pe 25 octombrie, a fost anulată această hotărâre. Decizia Curții de Apel este cu drept de recurs.

Între timp, Primăria a găsit o modalitate de a continua colaborarea cu Aledex-Info SRL. Începând cu anul 2015 autoritatea publică locală încheie contracte directe, de valoare mică, cu firma soției primarului de Ungheni. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul primăriei, anul trecut, în baza unor astfel de contracte, în contul Aledex-Info SRL au fost virați peste 100.000 de lei. Și anul acesta, potrivit Tatianei Pavliuc, contabilă-șefă la Primăria Ungheni, instituția a cumpărat de la Aledex-Info SRL bunuri în valoare totală de peste 24.000 de lei.

Aceasta, susține că Aledex-Info SRL nu este favorizată, deoarece majoritatea magazinelor din oraș, care propun mărfuri de birotică, doresc plata în avans: „Aledex-Info SRL, ne așteaptă cu plata serviciilor, iar sortimentul de produse e larg”.

Contracte de milioane pentru membrii PDM și ex-PLDM
În perioada 2015-2016, Primăria Ungheni a încheiat contracte importante și cu alți agenți economici. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, valoarea achizițiilor publice anunțate de Primăria orașului Ungheni, depășește 17 milioane de lei. Printre câștigătorii licitațiilor se numără și firme ale unor consilieri, dar și compania unui fost viceprimar.

Javelin NA SRL este firma consilierului orășenesc Ion Tîțu, care pe parcursul anilor 2015-2016 a câștigat contracte de achiziții în raionul Ungheni, în valoare totală de peste 7 milioane de lei. Din această sumă, peste un milion a fost transferat în conturile firmei de primăria condusă de Alexandru Ambros. Banii au fost alocați pentru lucrări de reparație a unor străzi și de renovare a unei grădinițe din Ungheni. Țîțu este membru PDM și în 2015 a fost unul dintre câștigătorii concursului „Businessman-ul anului”, organizat de Consiliul raional Ungheni.

Și Magirus SRL, firma consilierului raional Dionis Cojocaru – care, deși ales pe listele PLDM, a devenit simpatizant PDM – în anul 2015 a livrat primăriei produse alimentare de peste jumătate de milion de lei. Anterior, în 2014, Magirus SRL a mai câștigat alte licitații organizate de primărie, în valoare totală de peste 700.000 de lei.

De amenajarea scuarului din cartierul Tineretului și de reparația acoperișului unei grădinițe s-a ocupat firma fostului viceprimar, democratul Ghenadie Moroi – Rapidcons SRL. Peste 200.000 de lei au costat aceste lucrări, iar banii au fost virați în conturile firmei de Primăria Ungheni. În 2015, Rapidcons SRL a câștigat și alte licitații publice în raionul Ungheni, suma totală ajungând la aproape un milion de lei. În prezent, Moroi este reprezentantul în teritoriu al SA Moldtelecom, anterior deținând și funcția de director ÎS Gările și stațiile auto, Ungheni.

Oxana DIACONU (ziarul „Unghiul), Olga CEAGLEI (RISE Moldova)


Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2016 este asigurată de Biroul pentru Drepturile Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

[:ru]

Перед самым началом предвыборной гонки примар города Унгены Александру Амброс присоединился к Демократической партии (ДПМ). Он стал восьмым по счёту примаром в районе, который на местных выборах 2015 года был избран от ЛДПМ, но, впоследствии, перешёл к демократам. Амброс работает градоначальником уже девять лет, в течение которых ему удалось построить в Унгенах особняк.  Не стоял на месте всё это время и бизнес его жены. Семейной фирме принадлежат типография и несколько квартир в жилом доме, расположенном в центре города.

На фасадах дома и типографии семьи Амброс вывешены баннеры кандидата в президенты от ДПМ Мариана Лупу. А сам примар не упускает ни одной возможности сопровождать Лупу на его встречах с избирателями Унген.

ambros-la-colegiu-sursa-pdm

Александру Амброс (за спиной Мариана Лупу) на встрече с жителями Унген // Фото: www.pdm.md

За несколько дней до старта избирательной кампании по выборам президента примар города Унгены Александру Амброс подал заявление о вступлении в ДПМ. Перед этим он публично объявил о своём уходе из Либерально-демократической партии, в рядах которой он состоял с 2011 года. Заявление было принято председателем городской организации ДПМ Юрием Врабие, братом Виталия Врабие, который при коммунистах занимал посты руководителя Таможенной службы и министра обороны.

Александру Амброс: Я принял это решение (вступить в ДПМ. – прим. ред.) из-за нежелания либерал-демократов участвовать в правлении. Это плохо для нашего города, потому что нам нужно продолжать внедрять проекты. Но всё же, я ухожу из ЛДПМ с очень добрыми воспоминаниями.

Политическая миграция

Впервые на пост примара Унген Амброс баллотировался летом 2007 года. Тогда он участвовал как независимый кандидат при поддержке Альянса «Наша Молдова». В 2011 году он присоединился к либерал-демократам и при их поддержке получил мандат примара во второй и в третий раз. Но в этом году, накануне президентской кампании, Амброс присоединился к ДПМ.

Александру Чувага, вице-председатель территориальной организации ЛДПМ Унген (о решении Амброса уйти из ЛДПМ): Мне не нравятся решения, которые принимаются в угоду текущей ситуации. Когда он пришёл в ЛДПМ в период расформирования АНМ, это было одно, но когда ты вступаешь в «модную» партию – это уже другое дело. Не могу назвать этот шаг, основанным на порядочности и достоинстве. […] Считаю, что это ненормально, когда вице-председатель районной парторганизации (должность, которую Амброс занимал в ЛДПМ, – прим. ред.) переходит в другую партию. Я сожалею о его уходе.

Из десяти примаров либерал-демократов, которые были в Унгенском районе, Амброс стал уже восьмым по счёту избранником, кто вступил в ДПМ после местных выборов летом прошлого года. Чувага уверен, что все уходы его бывших коллег по ЛДПМ произошли либо из-за сфабрикованных против них дел, либо из-за каких-то угроз. «Никто из них не уходил по политическим убеждениям», – заключил Чувага.

За руку с Лупу
Перед тем как объявить о решении вступить в ДПМ, Амброс сопровождал кандидата в президенты от демократов на его встрече с жителями города. Мероприятие происходило 14 сентября, в рамках «европейского каравана» Демпартии. Примар Унген сопровождал Мариана Лупу и на других встречах в районе, как, например, на встрече с предпринимателями города, которую демократы организовали 18 октября. Собрание происходило на территории Свободной экономической зоны «Ungheni-Business».

alexandru-ambros-pe-pliantul-pdm

Корнелия Кэлин, эксперт Promo-Lex: Похоже, в этой ситуации мы имеем случай использования админресурса для деятельности, которая носит предвыборный характер. Законодательство не предусматривает наказания за злоупотребление административными ресурсами. С другой стороны, хотя механизм санкционирования за такие нарушения и не прописан, Избирательный Кодекс запрещает подобные действия. Но с моральной точки зрения это, конечно, абсолютно неправильно.

Жилой дом и особняк примара
За девять лет, что Александру Амброс руководит городом, его семья заметно обогатилась недвижимостью. Так, через руководимую его супругой фирму Aledex-Info SRL было приобретено несколько квартир в жилом доме, расположенном в центре Унген, на улице Националэ. Это здание находится в пяти минутах от примэрии города.

Так, уже в первый год примарского мандата, Aledex-Info SRL покупает две квартиры общей площадью более 100 кв. метров. В прошлом году фирма приобретает ещё одну квартиру площадью 40 кв. метров, а также 1/8 часть от нежилой площади в 50 кв. метров, расположенных по тому же адресу.

В том же доме ещё с 1999 года примару Унген принадлежит небольшая квартирка площадью около 20 кв. метров. Его супруга Светлана с 2000 года также имеет в этом доме около 45 кв. метров  жилплощади. Наконец, 81-летней маме примара принадлежит  ещё одна квартира площадью почти 50 кв. метров. Итого, в двухэтажном жилом доме семье Александру Амброс принадлежат шесть из девяти квартир.

Фирме семьи примара принадлежит также типография, расположенная в трёхэтажном здании в центре Унген, буквально в нескольких метрах от дома, в котором две три квартир обжили близкие родственники градоначальника. С недавних пор на фасаде дома, а также на здании, в котором расположены офис Aledex-Info SRL и сама типография, красуются предвыборные баннеры кандидата от демократов Мариана Лупу.

Здание типографии в базе данных Кадастра не зарегистрировано, а участок, на котором оно построено, с 2005 года принадлежит фирме Aledex-Info SRL. Светлана Амброс признаёт, что здание принадлежит её фирме, но утверждает, что типография ещё не достроена.

Помимо этого, по решению городского совета Унген от декабря 2008 года, фирме супруги примара перешёл в аренду земельный участок площадью 0,024 га, расположенный рядом с типографией.

Это не единственная собственность, принадлежащая семье Амброс. В «жилой фонд» примара входит также квартира площадью более 70 кв. метров и строящийся дом, который, впрочем, по данным кадастра, оформлен на его тёщу. «Это дом моей тёщи, которая покупала его вместе с моей женой и братом жены. Мы все вносим вклад в строительство и потом поделим дом на доли собственности», – заявил Амброс. При этом он уточнил, что в будущем в этом доме он будет проживать со своей семьёй, с тёщей и с братом жены, который сейчас находится за рубежом.

tipografia-si-blocul-familiei-ambros

Агитация за Лупу на типографии Амброса

Новый дом находится в тихом районе города, на улице Хумулешть. Двухэтажное только что отстроенное здание является одним из самых внушительных в районе. Отделочные работы ведутся уже на завершающей стадии. Один из рабочих со стройки рассказывает нам через забор последние детали: «Осталось немного работы на улице. Внутри уже всё готово». На вопрос, кто проверяет ход работ, он поясняет: «вот сегодня был сын примара. Вчера приходила его жена. Сам Александру Амброс приходит реже».

casa-ambros-ungheni

Дом семьи Амброс в Унгенах // Фото: Oxana Diaconu, Unghiul

Контракты с примэрией
До своей политической карьеры Александру Амброс работал учителем информатики. В 2000 году он оставляет преподавание и пробует себя в бизнесе. Он становится одним из учредителей (с долей 80%) фирмы Aledex-Info SRL, которая специализируется на продаже канцелярских товаров и оказании типографских услуг. В 2003 году у Aledex-Info SRL становится уже три учредителя, а доля собственности будущего примара снизилась до 40%. Через четыре года единственным собственником компании становится его супруга, Светлана Амброс.

С момента, как Александру Амброс возглавил город, Aledex-Info стала выигрывать публичные тендеры, организованные, в том числе, примарией Унген. Только за период 2012-2014 годы примэрия перечислила на счета Aledex-Info SRL более 330 тыс. леев за выполнение работ по шести контрактам. Этот факт привлёк к персоне примара внимание Национальной комиссии по неподкупности – НКН (нынешнее Национальное агентство по неподкупности – НАН, – прим. ред.). Амброс в свою очередь опротестовал действия НКН в суде, потребовав отмены составленного акта и, в результате, выиграл дело. НАН опротестовала это решение в Апелляционной палате Кишинёва и в ходе прошедшего 25 октября заседания постановление суда первой инстанции было аннулировано с правом подать апелляцию.

Тем временем примэрия Унген нашла способ продолжить сотрудничество с Aledex-Info SRL. Начиная с 2015 года местный орган власти заключает контракты на незначительные суммы напрямую с фирмой супруги примара. По информации официального сайта Унген, на основании подобных контрактов, на счета Aledex-Info SRL было перечислено более 100 тыс. леев. По словам главного бухгалтера примэрии Татьяны Павлюк, закупки товара продолжились и в этом году и уже превысили 24 тыс. леев.

Как утверждает Павлюк, никакой речи о «фаворитизации» фирмы не идёт, поскольку большинство городских магазинов, торгующих канцелярскими товарами, требуют оплату авансом, в то время как «Aledex-Info может принять расчёт и после оказания услуг , и к тому же, у них широкий ассортимент».

Миллионные контракты для членов ДПМ и бывших ЛДПМ
В 2015-2016 годах примэрия Унген заключила серию крупных контрактов и с другими экономическими агентами. По данным Агентства по государственным закупкам, общая стоимость публичных контрактов, объявленных примэрией города, превысила 17 млн. леев. Среди победителей тендеров числятся как фирмы нескольких советников, так и компания бывшего вице-примара Унген.

Фирма Javelin NA SRL принадлежит городскому советнику Иону Цыцу и за последние два года она выиграла в Унгенском районе контракты на закупки общей стоимостью более 7 млн. леев. Из этой суммы более 1 млн. леев на счета предприятия поступили от примэрии Унген. Средства были выделены на ремонт дорог и одного детского сада. Цыцу является членом ДПМ и в 2015 году стал победителем местного конкурса «бизнесмен года», организованного городским советом Унген.

Ещё одна фирма, заключавшая контракты с примэрией – Magirus SRL. Её руководителем является районный советник Дионис Кожокару, избранный по спискам ЛДПМ, но, впоследствии, перешедший к демократам. В 2015 году Magirus SRL поставила примэрии продуктов питания на более чем полмиллиона леев. До этого, в 2014 году предприятие Кожокару выигрывало и другие тендеры примэрии, общей стоимостью более 700 тыс. леев.

Благоустройством площади в микрорайоне Молодёжный и ремонтом крыши детского садика занималась фирма Rapidcons SRL, принадлежащая бывшему вице-примару, члену ДПМ Геннадию Морой. Стоимость этих работ составила более 200 тыс. леев, которые были перечислены фирме примэрией города. В 2015 году Rapidcons SRL выигрывает и другие публичные тендеры в Унгенском районе, в результате чего были заключены контракты общей стоимостью почти 1 млн. леев. В прошлом Морой был директором унгенского филиала госпредприятия «Вокзалы и автостанции РМ», а в настоящее время он руководит местным представительством «Молдтелекома».

Оксана ДИАКОНУ (Unghiul), Олга ЧАГЛЕЙ (RISE Moldova)


Данная статья публикуется в рамках проекта «Качественная журналистика за демократию», внедряемого на основе гранта, предоставленного Европейским союзом. Сумма европейского гранта покрывает 90% стоимости проекта. Софинансирование проекта «Качественная журналистика за демократию» в 2016 году обеспечено Бюро по правам человека и труду при Государственном департаменте США. Высказанные мнения и замечания принадлежат автору и не обязательно отражают мнение Европейского союза.

 [:]

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ