25/01/2019

Comuniștii intră în campania electorală care, oficial, începe astăzi, 25 ianuarie, cu o rezervă în buget de peste 36 de milioane de lei. Circa 70 la sută din acești bani provin din vânzarea sediului din centrul Chișinăului peste care acum fâlfâie steagul democraților.

La rândul lor, democrații au la dispoziție o rezervă de 22 de milioane de lei pe care ar putea conta în campanie, de patru ori mai mult decât socialiștii, care au economii de aproape 6 milioane de lei.

„Șor” se lansează în campanie cu doar puțin peste 100 de mii de lei. În schimb pe parcursul anului 2018 partidul a cheltuit practic tot ce a câștigat. Mai exact e vorba de aproape 15 milioane de lei, bani proveniți în mare parte din donațiile companiilor afiliate primarului de Orhei.

caricatura-pusculita-partidelor

Toate partidele care vor să cheltuiască în campania electorală bani din propriile bugete sunt obligate să facă publice datele privind resursele financiare pe care le au în cont. Până la startul electoralei parlamentare doar nouă partide din cele 46 înregistrate la Agenția Servicii Publice au depus astfel de rapoarte la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Acestea au raportat o rezervă totală pe conturi de circa 67 de milioane de lei (aproape 4 milioane de dolari). Cei mai mulți bani în cont, la situația din 10 decembrie 2018, îi avea Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM).



Conform Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale, punctul 13¹, la data începerii perioadei electorale, „partidele politice, care intenționează să depună documentele pentru înregistrare în calitate de concurenți electorali și să transfere pe contul „Fond electoral” mijloacele financiare proprii deținute pe contul său, sunt obligate să prezinte Comisiei Electorale Centrale un raport financiar conform modelului stabilit de Comisie.”



RISE Moldova vă prezintă cu ce bani în bugetele proprii intră partidele în campania pentru parlamentarele din 24 februarie 2019, care este proveniența lor, dar și la ce cheltuieli s-au dedat formațiunile politice în 2018.

Comuniştii, lideri absoluţi la rezerve
PCRM a raportat 36,7 milioane de lei pe cont, la situația din 10 decembrie 2018. Soldul comuniștilor este mai mare decât aveau împreună pe conturi toate celelalte opt partide care au prezentat rapoarte la CEC. Cei mai mulţi bani, circa 29 de milioane de lei, au provenit din „alte surse”, inclusiv şi banii încasaţi în 2017 din vânzarea sediului aflat acum în gestiunea PDM, iar 7,7 milioane de lei – din subvențiile statului.

Când au pășit în 2018, comuniștii deja aveau o rezervă în buget de peste 33 de milioane de lei. Din raport rezultă că, în perioada 1 ianuarie-10 decembrie 2018, în conturile PCRM au mai intrat 7,8 milioane de lei, inclusiv 5,7 milioane din subvenții de la stat şi doar 159 de mii de lei din cotizațiile membrilor de partid. Alte 1,9 milioane de lei provin din activități economice.

Deputatul Elena Bodnarenco, secretarul Comitetului Central al PCRM, explică veniturile formațiunii şi prin faptul că banii obţinuţi din vânzarea sediului au fost puşi pe un cont bancar şi din aceasta obţin dobânzi.

Elena BODNARENCO: Este unica sursă a noastră [de bani] pe care noi am păstrat-o pentru finanţarea campaniei electorale, că noi nu furăm de la stat, ca alţii.

Totodată, anul trecut comuniștii au cheltuit 4,3 milioane de lei, dintre care 1,9 milioane s-au dus pe cheltuieli de personal, 1,4 milioane – pe materiale promoționale şi presă, circa 410 mii – pe întreținerea sediilor, iar peste 260 de mii – pe organizarea întrunirilor, manifestațiilor publice și cursurilor de instruire pentru membrii de partid.

Pe ce au cheltuit democraţii 39 de milioane de lei?
La rândul său, PDM a început anul 2018 cu 15,5 milioane de lei pe cont, iar în decembrie a declarat un sold de 22,5 milioane de lei. Raportul publicat de CEC sugerează că democrații nu au cheltuit nici-un leu din banii încasați de la stat, iar în prezent 99,9 la sută din soldul declarat provine din subvenții.

Raportul mai arată că, anul trecut, în conturile democraților au intrat 46,4 milioane de lei. Cea mai consistentă sumă, de 35 milioane de lei, provine din cotizațiile și donațiile membrilor de partid. Alte 3,9 milioane – din donațiile altor persoane fizice, iar 7,5 milioane – din subvențiile statului. Detalii, AICI

Însă cheltuielile democraților au fost pe potriva încasărilor. În 2018 aceștia au efectuat plăți de 38,9 milioane de lei, mai mult decât au cheltuit în perioada respectivă toate celelalte opt partide luate laolaltă.

Grosul banilor – 29,8 milioane de lei sau peste 75% din cheltuieli – s-au dus pe presă şi materiale promoţionale. Menționăm că anul trecut PDM a plătit trei companii de lobby din SUA cu circa 386 de mii de dolari, echivalentul a peste 6,6 milioane de lei, potrivit Center for Responsive Politics.

Din datele publicate de CEC nu e clar dacă acești bani au fost sau nu incluse de democrați în raportul financiar pe care l-au depus, iar reprezentanții partidului au evitat să precizeze acest moment.

Nina SCUTARU, contabila PDM: Totul este în raportul depus la CEC. Nu vă mai spun nimic.

Întreținerea şi locațiunea sediilor a înghițit aproape 3,6 milioane de lei din bugetul democraților, organizarea întrunirilor și a manifestațiilor – 1,9 milioane, deplasările în țară şi peste hotare – 1,7 milioane, iar personalul – puțin peste 780 de mii.
.

Socialiștii, milioane pentru PR
Pe locul trei după mărimea soldului raportat la situația din 10 decembrie 2018 se află Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Aceștia intră în campanie cu 5,7 milioane de lei în buget, sumă de şase ori mai mică decât cea raportată de comunişti. Detalii, AICI

Faţă de începutul anului, soldul s-a majorat cu 3,7 milioane de lei. Potrivit datelor publicate de CEC, pe parcursul anului 2018 în conturile socialiștilor au intrat 17,6 milioane de lei, dintre care 7,5 milioane sunt subvenţii de la stat, 6,1 milioane – cotizaţii, 3,2 milioane – donaţiile membrilor de partid şi 754 de mii – donaţiile altor persoane fizice.

În 2018 socialiștii au cheltuit circa 12 milioane lei. Ca și în cazul democraților, cea mai mare parte din bani – 4,5 milioane – s-au dus pentru presă şi materiale promoționale. Alte 3,9 milioane de lei au fost înghițite de campania electorală, în special fiind vorba de alegerile locale noi din mai 2018 şi alegerea primarului mun. Chişinău. Pentru întreținerea sediilor socialiștii au cheltuit 2 milioane de lei, iar cheltuielile de personal s-au ridicat la 768 de mii de lei.

Partidul Nostru, economii din subvenții
Următorul în top se poziționează Partidul Nostru, care intră în campanie cu o rezervă în buget de 1,3 milioane de lei, sumă mai mică cu 120 de mii de lei decât cea raportată la începutul anului 2018.

Potrivit raportului depus la CEC, anul trecut partidul a încasat în total 2,8 milioane de lei, din care aproape 2 milioane sunt din subvenții de la stat, 820 de mii din cotizații şi doar 21 de mii din donații. Detalii, AICI

Partidul Nostru a cheltuit în 2018 peste 2,9 milioane lei. Partea leului a luat-o întreținerea sediilor – 1,5 milioane, campania electorală – 622 de mii, iar presa şi materialele promoționale – aproape 325 de mii.

PAS, rezerve salvate din donații
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) se clasează pe poziția a cincea, după ce a raportat în ajunul campaniei electorale o rezervă pe cont de 244 de mii de lei. E de 150 de ori mai puţin decât soldul PCRM la situația din decembrie 2018 şi de aproape 100 ori mai puţin decât cel al partidului de guvernământ, PDM.

Din raport aflăm că pe parcursul anului 2018 în conturile PAS au intrat ceva mai mult de 1 milion de lei, din care aproape 83% au fost donaţii. Membrii de partid au donat 432 de mii, iar alte persoane fizice – circa 390 de mii. Alte aproape 97 de mii au provenit din cotizaţiile membrilor de partid.

PAS a cheltuit în 2018 doar 780 de mii de lei. Ca și în cazul democraților și socialiștilor, cei mai mulți bani s-au dus pentru presă şi materiale promoționale – 250 de mii, iar întreținerea sediilor l-a costat aproape 185 de mii de lei.

Şor cheltuie tot ce câştigă
La situația din 10 decembrie 2018 Partidul Şor a raportat un sold de doar 104 mii de lei, în timp ce la începutul anului în general avea în cont 14.700 de lei.

Potrivit raportul depus la CEC, pe parcursul anului trecut formațiunea a încasat venituri de aproape 15 milioane lei, din care 99,4% au provenit din donaţii făcute în special de companiile sau angajații companiilor afiliate primarului de Orhei, Ilan Şor, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”.

De remarcat că în 2018 Partidul Şor a cheltuit practic tot ce a câştigat, mai exact 99% din încasări. Și aici partea leului a revenit presei şi materialelor promoţionale – circa 4,3 milioane de lei.

Arenda și întreținerea sediilor a înghițit alți 3,4 milioane de lei, iar 2,7 milioane s-au dus pentru campania electorală, în special fiind vorba de alegerile locale noi din mai 2018. Nici la cheltuielile de personal partidul nu s-a zgârcit și a dat circa 1,2 milioane lei, cu mult peste cât au alocat democrații sau socialiștii la acest capitol.

Minimaliștii topului
Celelalte trei partide au raportat solduri mai mici de 100 de mii de lei. Spre exemplu Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) avea doar aproape 22 de mii de lei pe cont, la situația din 10 decembrie 2018.

Deși PPDA a încasat circa 440 de mii de lei, inclusiv 216 de mii din donaţii, 155 de mii din subvenţii şi peste 28 de mii din cotizaţii, cheltuielile au fost și ele pe măsură. Ca și în cazul Partidului Șor, formațiunea a cheltuit practic tot venitul anului 2018. Detalii, AICI

Conform datelor publicate de CEC, PPDA a raportat plăți în sumă totală de aproape 432 de mii de lei, echivalentul a 98% din încasări. Ca majoritatea colegilor din top, PPDA la fel a cheltuit cea mai mare parte din propriul buget pentru presă şi materiale promoţionale – 264 de mii de lei, iar pentru întreținerea sediilor au fost alocați aproape 117 mii de lei.

La CEC și-au mai declarat soldurile şi Partidele Verde Ecologist şi cel Național Liberal, care la 10 decembrie 2018 aveau pe conturi 69 de mii şi, respectiv, 21 de mii de lei. Detalii, AICI și AICI

În acelaşi timp unul dintre partidele ce s-a înscris în campania electorală – Mișcarea Populară Antimafie, încă n-a prezentat CEC-ului raportul său financiar. Sergiu Mocanu, președintele formațiunii, a explicat întârzierea prin sechestrul sub care se află contul partidului.

Sergiu MOCANU: Contul nostru de la partid a fost blocat… Noi am avut foarte multe datorii încă din campania electorală trecută şi noi am achitat datoriile.

Totodată el a precizat că Antimafie va deschide în scurt timp un cont pentru „Fondul Electoral” şi după asta va depune la CEC și raportul financiar.

Ion PREAȘCA


Citiți mai jos și alte articole din seria PARLAMENTARE 2019:

Alegătorul A.L.
Alegătorii camuflați
Donatorii partidelor [I]: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”
Donatorii partidelor [II]: „Sunt permanent monitorizat”
Donatorii partidelor [III]: Interese pecuniare
[VIDEO] Numărătoarea



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol