8/04/2021

Judecătorul ucrainean Mikola Ceaus a dispărut din Chișinău în după-amiaza zilei de 3 aprilie. S-a întâmplat la 5 zile după ancheta noastră: Schimbul: Poroșenko-Plahotniuc. Noi nu avem nicio legătură cu dispariția lui, așa cum au insinuat unii deputați socialiști, însă am încercat să aflăm cine l-a răpit – exact după un scenariu rupt parcă din filmele de acțiune.

cover-moldova

Ceaus s-a ascuns în Moldova, ani la rând, pentru că în Ucraina este suspectat de corupție. El spera să obțină azil politic și să evite extrădarea, cerută insistent de Kiev. Detalii, AICI

Luna aprilie era importantă pentru el. Aștepta verdictul judecătorilor moldoveni de la Curtea Supremă de Justiție. Însă, mai multe persoane necunoscute i-au dat planurile peste cap. L-au răpit.

Potrivit informațiilor anunțate de ministrul Afacerilor Interne al Moldovei, Pavel Voicu, după răpire, judecătorul ucrainean ar fi fost scos din țară, posibil pe teritoriul Ucrainei.

Jurnaliștii RISE Moldova, împreună cu cei de la Slidstvo.Info din Ucraina, au aflat detalii importante despre acest misterios incident. În special, am aflat că persoane asociate cu agențiile ucrainene de informații și de organele de drept ar putea fi implicate în răpirea lui Ceaus.

De asemenea, în această poveste, unele dintre persoanele implicate ar fi folosit documente false pentru a traversa frontiera. În conversațiile cu jurnaliștii, cel puțin doi dintre ei au confirmat că s-au aflat în Moldova în acest interval de timp.

%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%86%d1%8b-0

3 aprilie 2021. Doi bărbați care seamănă cu Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi se îndreaptă spre punctul de frontieră moldo-ucrainean Otaci – Moghilev-Podolsk.

Misterioșii oaspeți din Ucraina

24 martie 2021, după-amiază. La punctul de control Moghilev-Podolsk-Otaci, se prezintă doi bărbați care au aproximativ 40 de ani. După controlul de rutină, traversează pe jos podul peste Nistru și ajung în Moldova.

Cei doi sunt Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi, iar în mâini țin pașapoarte ucrainene. Ambii bărbați sunt asociați cu serviciile militare de spionaj, deși, la prima vedere, acest fapt nu este evident.

1-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be

Jurnaliștii de la Slidstvo.Info au obținut documente cu unele date personale ale lui Yurii Kovalenko. Aceste documente indică faptul că, cel mai probabil, persoana din pașaportul obținut și cetățeanul ucrainean Yurii Kovalenko sunt una și aceeași persoană. Bărbatul, care acum are 34 de ani, a studiat la instituția de învățământ militar superior din Odessa.

L-am contactat pe Yuri Kovalenko în seara zilei de 7 aprilie. Bărbatul a spus că nu poate comenta implicarea sa în serviciile de informații militare. „Îmi pare rău, nu vă dau niciun comentariu. Nu vă pot spune nimic despre asta„, a spus Kovalenko. În același timp, el a confirmat că a fost în Moldova în perioada 24 martie – 3 aprilie. Dar ce anume a făcut, bărbatul a refuzat să explice. La o întrebare directă a jurnaliștilor dacă a fost implicat în răpirea judecătorului Ceaus, Yuri Kovalenko a răspuns: „Lasă-mă să îți notez numărul de telefon și, probabil, te voi contacta. Pentru că dialogul nostru nu va fi constructiv„.

2-%d0%ba%d1%83%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be

Kovalenko a venit în Moldova împreună cu Eduard Stavitsky. Am aflat că, de fapt, acestă identitate este falsă, iar omul din spatele acestui nume ar fi Andrei Kutsenko.

Citiți mai multe detalii în versiune originală a acestei anchete, AICI.Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol