22/08/2014

Deși Moldindconbank se auto declară drept una din cele mai vechi și mai mari bănci din Moldova, instituția financiară a fost implicată în mai multe operațiuni suspecte, inclusiv în „spălătoria rusească de bani”: Moscova – Riga via Chișinău.

 

Moldindconbank

Sediul central al Moldindconbank-ului

Moldindconbank  îşi trage originea din filiala din Chişinău a Stroibank-ului sovietic, care şi-a început activitatea la 1 iulie 1959. În 1987, filiala a fost reorganizată în Banca Republicană Moldovenească a Promstroibank-ului din URSS, iar la 25 octombrie 1991, conform deciziei Adunării de Constituire, banca a fost reorganizată în Banca Comercială pe Acţiuni pentru Industrie şi Construcţii – BC „Moldindconbank” S.A.

În topul celor mai mari bănci din R. Moldova, Moldindconbank ocupă a doua poziție, iar în anul 2013 a înregistrat venituri de peste 90 de milioane de dolari şi profituri de 23 de milioane de dolari.

Printre fondatorii băncii s-au numărat mari întreprinderi precum Centrala Termoelectrică Moldovenească din Dnestrovsk (regiunea separatistă transnistreană), Calea Ferată din Moldova, întreprinderea Moldovatransgaz, dar şi persoane fizice, precum Valerian Mîrzac sau Iuri Nedoseichin.

Structura de acţionariat a suferit schimbări radicale, datorită retragerii treptate a companiilor de stat din capitalul băncii. În prezent statul sau întreprinderile de stat nu mai deţin pachete de acţiuni la Moldindconbank.

Structura actuală de acţionariat este constituită astfel că prin intermediul unor firme locale şi străine, dar şi persoane fizice, banca să fie controlată din umbră, fără a se cunoaşte exact cine este beneficiarul final.

Implicare în operaţiuni suspecte
Totodată, instituția a fost implicată în mai multe operațiuni ce au fost şi sunt investigate de autoritățile moldovenești. În decembrie 2008 a fost amendată de Banca Naţională a Moldovei cu 2,5 milioane de lei pentru că a încălcat prevederile art. 5, alin 2 şi art 6, alin 2 a Legii Nr. 190 din 26.07.2007 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului şi anume nu a raportat şi nu a luat măsuri de precauţie la efectuarea unor operaţiuni suspecte şi cu risc sporit de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. Detalii, AICI

În luna februarie 2014, Banca Naţională a iniţiat o investigaţie asupra unui presupus atac speculativ contra leului moldovenesc din partea unor bănci. Presa a scris că ar fi vorba în special de Moldindconbank. Potrivit Centrul Naţional Anticorupţie banca ar fi avut legătură şi cu tentativa de cumpărare a deputaților moldoveni din februarie 2014.

Platon

Foto: adevarul.ro

Platon şi Moldindconbank
Cel mai vehiculat nume este cel al lui Veaceslav Platon, care din 1994 şi până în 2004 a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al Moldindconbank. În prezent, Platon nu mai deţine nici-o funcţie şi nici o acţiune la Moldindconbank. Dar a fost acţionar la această bancă până în anul 2013, când mai deţinea 0,31%. O confirmă rapoartele anuale ale băncii publicate în ziarul Capital-Market. Detalii, AICI

Într-un interviu pentru Adevărul, din anul 2012, Platon susţinea că ar deţine 2%, iar în martie 2014 într-un interviu pentru kommersant.md, a afirmat că şi-ar fi vândut toate acțiunile încă în perioada comunistă, de teama că o să fie expropriat.

Controlul asupra băncii a fost şi continuă să fie exercitat de Platon, prin intermediul mai multor apropiați care apar în diverse firme sau sunt acţionari direcţi la Moldindconbank. De exemplu Platon apare ca fondator al Jet Business Limited din Ucraina care deţine 3,8% din acţiunile băncii. Jet Business Limited din Ucraina este în procedură de lichidare începând cu 13 mai 2014. Coincidenţă sau nu dar din aceeaşi zi se află în procedură de lichidare şi firmele Fera Management şi Verloc Development INC, tot din Ucraina, şi tot acţionari la Moldindconbank după ce în 2009 – Fera Management LLC (SUA), Jet Business Limited din Bahamas şi Verloc Development INC (Belize) şi-au schimbat denumirea şi ţara de reşedinţă. Detalii, AICI

Jet Business Limited - Platon

Veaceslav Platon, fondator unic la Jet Business Limited

La Jet Business Limited, fondator (ultimele date sunt din anul 2012) este Veaceslav Platon. La Fera Management ca unic fondator figurează Veaceslav Majeru, care în anii 2002-2009 a fost manager la compania Marr Sugar ce controla trei fabrici de zahăr din Moldova. Marr Sugar aparţinea familiei senatorului rus Ralif Safin (o perioadă a fost vice-director la Lukoil) şi feciorului acestuia Murat Safin. În anul 2009 Safin a lăsat activele din Moldova înglodate în datorii, inclusiv faţă de Moldindconbank. Veaceslav Majeru a fost membru al consiliului băncii din anul 2003 şi până în 2008 şi în anii 2010-2011. Detalii, AICI, AICI

În anul 2012, firma Fera Management LLC a pretins peste cinci milioane de dolari de la Moldovagaz, pentru o presupusă datorie a Completgaz, aflată în proces de insolvabilitate.

La Verloc Development INC  fondator apare o altă persoană ce lucrează pentru Veaceslav Platon. Este vorba de Aliona Staşevskaia, care în perioada 2003- septembrie 2013, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Moldindconbank. În septembrie 2013 ea a fost dată în urmărire de către organele de anchetă fiind suspectată de complicitate în aşa-zisul dosar Completgaz. Detalii, AICI și AICI

Valerian Mîrzac
Cel mai mare acţionar al Moldindconbank este Preşedintele Consiliului Băncii Valerian Mîrzac (originar din Mîrzaci, Orhei), care deţine această funcţie din anul 1997 şi care are în prezent 9,1% din acţiuni, iar împreună cu cele 3,6% ce revin firmei MVI SRL (al cărui proprietar este), deţine 12,7%. Mîrzac împreună cu familia sa mai deţine întreprinderea agricolă Bucovăţ şi câteva imobile în Chişinău. Totodată el este director al firmei moldo-cipriote Molstoc-Vin SA, care în ultimii ani nu a mai avut activităţi economice. Valerian Mîrzac are studii tehnice, dar şi studii postuniversitare sovietice la şcoala superioară de studii politice din Kiev. Specialiştii de pe piaţă spun că Mîrzac s-a menţinut în fruntea Consiliului Băncii şi datorită bunelor relaţii cu Veaceslav Platon. Detalii, AICI și AICI

Iurie Kontievschii este unul din oamenii de bază a lui Veaceslav Platon. Au făcut studii în aceeaşi şcoală din Căuşeni. Ulterior a făcut studii la Moscova la Universitatea Tehnică supranumită Baumanka. Deţine 4,4% din acţiunile la Moldindconbank şi până în noiembrie 2013 figura şi ca administrator al pachetului de 26,75% de la Victoriabank. Detalii, AICI și AICI

În anii 2002-2003 a fost şi membru al Consiliului Moldinconbank. În anii 2008-2011 a fost şi director al întreprinderii Alimentarmaş din Chişinău, aflată în procedură de insolvenţă. Ronida Invest LLP, una din firmele offshore implicată în schema de transferuri de bani din Rusia, pretinde în prezent în instanţă plata de către Alimentarmaş a unei datorii de 9 milioane de dolari.

O notă informativă din anul 2008 a Centrului Naţional Anticorupţie relevă că la 24 iulie 2008, de către CNA a fost pornită urmărirea penală pe faptul insolvabilităţii fictive a întreprinderii, care a cauzat creditorului daune în proporţii mari. Din probele acumulate, ofiţerii CNA constată, că „în februarie 2006, SC „Global Comerţ” SRL (întreprindere afiliată lui Platon Veaceslav) a procurat prin intermediul Bursei Naţionale pachetul majoritar de acţiuni (40,5%) de la „Alimentarmaş”(31% acţiuni aparţin statului). La 19 decembrie 2007, noul director al Alimentarmaş, Iurie Kontievskii s-a adresat la Curtea de Apel Economică (judecătorul – Eugeniu Clim) cu cererea introductivă privind iniţierea procesului de insolvabilitate, motivând faptul incapacităţii totale de plată şi imposibilitatea de achitare a datoriilor faţă de creditori, care la moment constituia suma circa 7 milioane de lei.

În urma controlului activităţii economico-financiare Alimentarmaş, efectuat de CNA la 24 iulie 2008 s-a stabilit, că în instanţa de judecată au fost prezentate date denaturate, ce ţin de rezultatele activităţii economico-financiară a întreprinderii. Urmărirea penală a stabilit că, potrivit contractului de arendă din 30 martie 2006, Alimentarmaş a transmis în arendă firmei Nutrisol-Prim o serie de încăperi ale uzinei amplasate în mun. Chişinău, str. Meşterul Manole, 12, fără a fi specificate în contract.

Despre o serie de alţi mici acţionari se cunosc puţine. De exemplu Vladimir Cerneacov, care a devenit oficial acţionar al Moldindconbank abia în anul 2010, a depus la 15 aprilie 2010 o contestaţie în instanţă, împotriva Băncii Naţionale a Moldovei şi Ministerului Finanţelor, solicitând anularea hotărârii nr. 249 din 18 decembrie 2008 a BNM prin care regulatorul a aplicat băncii Moldindconbank o amendă de 2,54 de milioane de lei. Ulterior Cerneacov şi-a retras cererea. Detalii, AICI

Iurii Nedoseichin, cu studii militare din URSS, deţine din anul 2011 3,2% din capitalul Moldindconbank. A lucrat cinci ani la Moldindconbank, inclusiv în perioada 2002-2006 a fost vicepreşedinte al băncii. Anterior a lucrat la Bancosind, care a dat faliment, iar în anii 1997-2001 la Banca Socială.

După 2006 s-a aflat mai mult la Moscova, unde a fost până în anul 2010 preşedinte al băncii BDK (Bancă pentru creditare de lungă durată ) Банк долгосрочного кредитования. Această bancă a rămas fără licenţă de activitate la finele anului 2010, pentru fals în rapoartele financiare. În noiembrie 2012 a fost lichidată.

În vara 2011 revine la Chişinău şi are o anumită contribuţie la conflictul între Gherman Gorbunţov şi Renato Usatîi pentru controlul asupra Universalbank. Se află mai mult la Moscova unde are reşedinţă.

Acţiuni de la Moldindconbank, gajate la Victoriabank
ICS Cassia Group SRL (până în 2008 era de fapt Cassia Holdings Limited din New Zeeland) şi ÎM Remington SRL (până în anul 2008 acţiunile reveneau Remington Worldwide Limited din Gibraltar) sunt în proces de insolvenţă. Pachetele de acţiuni deţinute de aceste firme la Moldindconbank sunt gajate la Victoriabank pentru credite, dar în procedura de insolvenţă a mai apărut un alt offshore Dodia Proprietary Limited, care pretinde de la Cassia o datorie de 20,5 milioane de dolari. După cum se derulează procesele în instanţe Victoriabank are şanse mari de a deveni acţionar cu circa 8% la Moldindconbank.  Detalii, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI

Firma Remington Worldwide Limited a fost implicată în mai multe litigii contra unor companii din Moldova, Rusia şi Ucraina. De exemplu a avut un proces contra întreprinderii Energoatom din Ucraina. La 25 noiembrie 2011, în baza unui demers din anul 2004, Judecătoria Căuşeni a adoptat o încheiere prin care a dispus aplicarea sechestrului şi urmărirea sumei de cinci milioane de dolari ce aparţine întreprinderii Energoatom şi care se află pe conturile corespondente şi alte conturi de la banca ucraineană Raiffeisen Bank Aval. Potrivit deciziei semnate de Veronica Nichitenco, preşedintele Judecătoriei Căuşeni, sechestrul se aplică „în scopul stingerii datoriei Energoatom, în sumă de 23,08 milioane de dolari, faţă de Remington Worldwide Limited”. În Chişinău a fost înregistrată o firmă Remington în 2009 şi are aceeaşi adresă juridică cu o filială Moldindconbank pe strada Independentei 40, din Chişinău.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol