„În sfârșit, Moldova scapă de răutatea cea mare…”, „Dă Doamne să fie așa, dar nu cred”, „Eu m-aș bucura să fie adevărat”. „Corect!”, „Să ne audă Dumnezeu”, „Nu prea cred”, „Fals”, „Este fake!”, „Fake news!”.
Sunt câteva dintre zecile de reacții la postarea „Presa rusă: Oligarhul Vlad Plahotniuc a fost arestat și dus în Federația Rusă”, distribuită pe Facebook de consilierul municipal Ruslan Verbițchi. Știrea falsă despre Plahotniuc, dar și altele despre pandemia COVID-19, au fost publicate de actual-news.site, unul dintre cele 61 de portaluri blocate de Serviciul de Informații și Securitate pe durata stării de urgență.
Am analizat un volum mare de date: domenii, adrese de IP, servere, elemente vizuale ale paginilor web, conturi de Google AdSense, și am aflat că site-ul actual-news.site face parte dintr-un proiect numit „FAke NEws”, administrat de un mare creator de știri false care a ajuns să lucreze în televiziune. În următoarea lună, el planifică să încaseze 1200 de dolari după ce oameni vor citi altele câteva zeci de știri false.
Laboratorul de Fake News este un proiect de investigație prin care încercăm să identificăm cine stă în spatele portalurilor de fake news. În plină pandemie de coronavirus, zeci de știri au fost lansate din aceleași tunuri pentru a atrage un număr mare de cititori.
Unii creatori de știri false încearcă să atragă mii de vizualizări ca să adune bani din publicitate, iar alții de pe domenii înregistrate în Federația Rusă – promovează idei propagandistice.
La mijlocul lunii iunie 2019, oligarhul Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova după schimbarea de putere de la Chișinău.
În timp ce mulți se întrebau unde a dispărut fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, portalul actual-news.site a umflat o știre falsă cu titlu „Presa rusă: Oligarhul Vlad Plahotniuc a fost arestat și dus în Federația Rusă”.
Postarea a devenit virală și a strâns peste 70 de mii de vizualizări. La promovarea ei pe site-urile de socializare a contribuit și Ruslan Verbițchi, consilier municipal al Platformei Demnitate și Adevăr. Distribuirea lui Verbițchi de pe Facebook a generat alte 400 de distribuiri și peste 40 de comentarii. Unii dintre cititori l-au avertizat că a postat un fake, însă el le-a răspuns: „Am pus-o pentru trolii lui Plaha să retrăiască un pic”.
Contactat de RISE Moldova, Verbițchi ne-a spus că nu are nicio legătură cu site-ul care a creat știre și că el a distribuit postarea cu condiția ca să-i provoace pe troli.
– Ruslan Verbițchi: Da, îmi a aduc aminte. Posibil a fost o distribuire ca un fel de remarcă pentru trolii lui Plahotniuc care distribuiau porcării despre Platforma DA. Am vrut să văd reacția lor atunci când distribuie altcineva niște mesaje false despre liderul lor de atunci.
– Reporter: La ce concluzie ați ajuns?
– Ruslan Verbițchi: Concluzia mea, la general, este că știrile false nu sunt bune pentru informarea cetățenilor. Ele influențează mentalitatea sau factorul de decizie în anumite alegeri. […]
– Reporter: Când citiți o informație și o distribuiți vă informați care este sursa?
– Ruslan Verbițchi: Sunt anumite site-uri în care am încredere, cât de cât. Și dacă verificați pagina mea de Facebook o să vedeți că nu sunt știri false. […]
În aceeași zi în care a dat știrea denaturată cu Plahotniuc, actual-news.site a mai inventat una cu fiul lui, Timofei Plahotniuc, care s-ar dezice de averea tatălui său. Astfel, doar din urma celor două postări Actual News a contorizat peste 150 de mii de vizualizări.
ACTUAL NEWS, RESUSCITAT ÎN PANDEMIE
În 2019, Actual News a continuat să publice știri înșelătoare, iar ulterior a devenit un portal inactiv . S-a reactivat în plină pandemie de COVID-19, creând panică în rândul oamenilor de pe rețelele sociale.
„Este carantină sau autoizolare? Ce bătaie de joc este asta? Atunci statul să-mi achite șomajul tehnic de 75% din salariul lunar pe fiecare lună de Carantină!”, „E timpul să vă revoltați…”, „Ai infectat toate spitalele, toți doctorii și acuma carantină, dă-ți demisia, nu ești o persoană care să conduci acest sistem”.
Acestea sunt câteva dintre reacțiile cititorilor la știrea falsă „Carantina prelungită în Moldova până pe 10 iunie 2020”, publicată la mijlocul lunii martie a.c. de către actual-news.site. Postarea a adunat peste 34 de mii de vizualizări și multe reacții de la cititori.
Câteva zile mai târziu de la această noutate despre carantină, SIS a blocat actual-news.site pe durata stării de urgență – declarată de Parlament pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 17 martie – 15 mai 2020. După expirarea acesteia, autoritățile au instituit „starea de urgență în sănătate publică” – o măsură care a redus din restricțiile aplicate anterior în perioada „stării de urgență”. Detalii, AICI
CAPCANA
Pe 26 iunie a.c. am intrat pe actual-news.site cu o adresa de IP din România. Pe pagina principală mi-a atras atenția o știre publicată cu o zi înainte, cu titlu: „СОVID-19: Poliția a dezgropat 54 de sicrie pline cu pietre… Virusul nu există!!!”.
Am accesat titlu și s-a deschis o nouă pagină care mă anunță – „Distribuie sau da click pe Deschide!”. Am urmat instrucțiunea. Știrea falsă a ajuns pe contul privat de Facebook, însă nici așa nu am putut să o citesc.
M-am întors pe pagina web la caseta care îmi spunea să distribui pe Facebook. Tot acolo mai apărea și un anunț de la Google Ads. Abia după ce am închis anunțul printr-un click am reușit să citesc noutatea. Detalii, AICI
Fake news! Un text din trei fraze, cu multe greșeli gramaticale, fără nicio referire la surse oficiale, fără detalii despre unde și când s-a petrecut evenimentul:
Politia a degropat 54 de sicrie in care au fost inmormantate persoane decedate in urma noului virus соrоnаvirus.
Ceea ce au descoperit iau socat: toate sicriele erau pline cu pietre.
Pe acest caz sa deschis un dosar penal, deocamdata nu se cunoaste cine sta in spatele aceste-i scheme. Oamenii legii urmeaza astabili toate circumstantele.
NOTĂ: text în varianta originală, preluat de pe actual-news.site
Drept dovadă la cele scrise, textul despre dezgroparea sicrielor a fost însoțit de două fotografii. Prima, în care trei persoane îmbrăcate în combinezoane albe au deschis un sicriu a fost preluată de pe botosaneanul.ro, publicată în 2015. A doua poză – un sicriu cu pietre, a fost dezlipită de la o știre de pe www.antena3.ro, publicată în 2013.
Autorul știrii „СОVID-19: Poliția a dezgropat 54 de sicrie pline cu pietre… Virusul nu există!!!” este semnată de „admin” (administrator – n.r.). Am dat click pe numele „admin” și am aflat că numele și locația sa este – necunoscută. Mai mult, pe acest portal cu multe reclame de la Google Ads nu există nici o informație despre autorii care publică știri pe acest site sau o adresă de contact.
FIRUL ROȘU
În continuare, am încercat să aflăm cine se ascunde în spatele acestui site prin verificarea datelor tehnice ale mai multor domenii. Am făcut conexiuni între ele, astfel, ne-a apărut firul roșu care ne-a condus spre creatorul de Fake News.
actual-news.site a fost înregistrat în Registrul domeniilor din Rusia pe 8 decembrie 2018. Un extras cu istoricul site-ului ne atrage atenția la trei detalii importante. Primul – organizația care a înregistrat actual-news.site se numește: „FAke NEws”. Al doilea – persoana care s-a ocupat de înregistrare a indicat un număr de contact din Moldova. Al treilea – adresa de e-mail pentru facturi și cea a administratorului de site este: uilenrok8@mail.ru.
Căutările avansate după adresa de e-mail uilenrok8@mail.ru ne indică că aceasta a fost folosită la înregistrarea a trei portaluri de știri false: actual-news.site, Jurnal-stiri.site și breackingnews.xyz.
Jurnal-stiri.site a fost creat pe 11 ianuarie 2019. Și în acest caz figurează la „Registrant Organization”: FAke NEws. Detalii, AICI
Jurnal-stiri.site a publicat mai multe noutăți umflate despre moartea unor celebrități, presupuse atacuri teroriste, accidente inexistente cu zeci de morți și căsătorii ale unor politicieni aflați după gratii. În martie 2020, și acest portal a fost blocat de SIS pe durata stării de urgență.
breackingnews.xyz este cel de-al treilea site înregistrat cu adresa de e-mail uilenrok8@mail.ru. Portalul a devenit celebru după ce, în contextul pandemiei de COVID-19, a publicat fake-ul: „24 de ore pentru români să părăsească Italia, acesta este termenul impus de statul italian”. Aproape jumătate de milion de oameni au consumat știrea.
Noutățile de pe breackingnews.xyz au ajuns și la urechile ministrului de Interne din România, Marcel Vela. Oficialul a solicitat Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să blocheze accesul la pagina web. „[…] Prin intermediul site-ului breackingnews.xyz sunt diseminate o serie de articole care prezintă știri de tip Fake News, având scopul de a produce panică și a dezinforma”, se menționează în decizia ANCOM România de blocare a portalului.
Multe dintre știrile false de pe breackingnews.xyz sunt inspirate din evenimente și fapte reale. La începutul acestui an, pe mai multe portaluri internaționale a apărut o știre, însoțită de un video, despre faptul că un curier de pizza din Turcia riscă până la 18 ani pentru că a scuipat pizza înainte de a o livra clientului. Fapta s-a petrecut în 2017.
Însă, pe 15 martie 2020, creatorul de fake news de la breackingnews.xyz a modificat știrea adevărată prin următorul titlu: „VIDEO!!! Un curier infectat de COVID-19 a scuipat în pizza apoi a livrat-o clientului. Acum riscă ani grei după gratii”.
Un element similar în ambele știri – cea falsă și cea adevărată, este că apare același video.
CREATORUL
Din extrasul despre istoria domeniului breackingnews.xyz observăm că, la crearea acestui site a fost utilizată adresă uilenrok8@mail.ru, adică aceeași folosită la Jurnal-stiri.site și actual-news.site. Doar că, de această dată, în loc de organizația FAke NEws apare numele persoanei care s-a ocupat de înregistrarea portalului – Corneliu Ababii, un tânăr din Republica Moldova, administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news. În prezent, Ababii este editor imagine la TV8.
De fapt, dacă scriem invers numele adresei de email uilenrok8@mail.ru atunci obținem – 8korneliu. Cifra 8 corespunde cu data de naștere a lui Corneliu Ababii, iar „korneliu” este prenumele lui Ababii.
Pe pagina sa de youtube, Ababii are un banner cu mesajul Real Life (viața reală), iar în unul dintre filmulețele sale despre cum să faci bani pe internet am observat că, în bara de sus a browser-ului, la semne de carte, are o mapă cu denumirea SPAM.
Ababii a distribuit de mai multe ori știri înșelătoare în diverse grupuri de pe Facebook și Odnoklassniki.
PORTALURI CONECTATE LA ABABII
În ultimii patru ani, Corneliu Ababii a creat zeci de site-uri cu știri false. Multe dintre cele lansate în 2016-2017, cum sunt: pro-sd.space, fn2s.info, efis-dg.space, ababix.info, societate.info – au fost abandonate sau suspendate ulterior. În locul lor au apărut altele noi, iar la unele dintre cele vechi le-a schimbat domeniu din „.info” în „.site”.
Un exemplu este domeniul actualnews.info, creat în 2007. La început, proprietari au fost niște cetățeni români, apoi fiind preluat de persoane din Panama, Japonia, iar din 2017 a ajuns pe mâinile lui Corneliu Ababii.
Ababii a folosit actualnews.info pentru a împrăștia fake news. Ulterior, domeniul a fost abandonat, fiind preluat de alte persoane care l-au fost transformat în site pentru adulți.
În 2018, inspirat de denumirea vechiului site – actualnews.info, Ababii a procurat un alt domeniu cu numele actual-news.site, care doar în perioada Martie-Iunie 2020 a publicat zeci de noutăți intrigante.
În ultimii doi ani, creatorul de fake news a mai administrat: Portal-De-Stiri.site – creat pe 19 martie 2019, esti-informat.site – creat pe 8 mai 2019, ziarulmoldovei.site – creat pe 2 iulie 2019.
Mai mult, am făcut o căutare avansată după două conturi de Google Adsense, conectate la Ababii, și am identificat 27 de site-uri care foloseau numărul unic de identificare – AdSense Publisher ID: 6500032409964169 și 1583705269162573.
OMUL DIN SPATE
– Reporter: Am obținut probe din care reiese că tu administrezi mai multe portaluri de știri false. Ești jurnalist de meserie?
– Corneliu Ababii: Nu. Toate acestea sunt „scopuri de finanțe”, adică, dacă ați observat, este publicitate de la Google AdSense pentru care noi primim un venit. La moment, eu lucrez și am un procent. Eu nu creez aceste știri, doar administrez partea tehnică. Sunt alte persoane care creează.
Eu am început cu quiz-teste, de exemplu: la câți ani ai să decedezi, câți copii ai să ai… Am făcut asta cu niște băieți și, după asta, unul dintre ei mi-a propus: hai să facem știri. Am zis: nu cred că o să funcționeze, dar hai să încercăm. Și la moment suntem trei băieți.
– Reporter: Ei sunt din Moldova?
– Ababii: Da.
– Reporter: Sunt jurnaliști? Ce profesii au?
– Ababii: Nu. Un băiat a terminat liceul și a încercat la (Universitatea) Agrară, dar nu l-au primit. El lucrează la o companie de mobilă foarte populară de la noi din țară.
– Reporter: A treia persoană ce face?
– Ababii: Tot activează „în mobilă”, doar că, în altă parte.
– Reporter: Cum i-ai găsit pe ei?
– Ababii: Suntem cunoscuți din copilărie. Nu am vrut să-mi iau persoane care au studii superioare în domeniul dat. Eu am încercat cu persoane care nu aveau de lucru, adică un serviciu stabil. Cu mine, ei pot să facă într-o lună cât ar face în 2-3 luni acolo unde ei lucrează acum.
– Reporter: Cine scrie știrile? Puneți niște titluri care atrag mulți cititori…
– Ababii: Noi nu ne bazăm pe realitatea la cea ce se întâmplă… doar ca să atragem cât mai multe vizualizări. Dacă știți, vizualizările este egal cu bani… Noi forțăm oamenii ca să dea click pe publicitate. Un click, în mediu în Moldova, costă 2-3 cenți. Dintr-o mie de oameni, dacă o sută dau click pe publicitate, ne iese vreo 3 dolari.
– Reporter: Tu creezi știri?
– Ababii: Uneori, pot să mai dau câte o idee. De exemplu, recent cineva a făcut o postare pe Facebook, a pus un stick sub o mască de protecție. Atunci am băgat și eu un screen-shot, am copiat textul de acolo, am făcut niște distribuiri și s-a ridicat…
– Reporter: Piața voastră este Moldova și România?
– Ababii: De obicei, încercăm să facem… pentru oamenii de peste hotare. În Europa este mai scumpă reclama. Facem pentru românii de peste hotare, în limba română.
– Reporter: Cât câștigi din aceste site-uri?
– Ababii: De exemplu, luna asta (iulie) am primit 400 de dolari. Luna viitoare, dacă totul va fi bine, aș putea să am 1200 de dolari.
– Reporter: Cum reușești să lucrezi și la televiziune și cu portalurile?
– Ababii: Lucrez la TV8 ca serviciu de bază…
– Reporter: Colegii tăi de la TV8 știu că tu administrezi aceste site-uri?
– Ababii: Nu. Eu mă strădui să nu știe și cred că nici Dvs. nu o să le spuneți…
– Reporter: Ești reporter sau editor de imagine?
– Ababii: Editor de imagine. Dacă o să scrieți careva articole să nu prea tare… că eu lucrez la TV8 că o să afle lumea de acolo, că eu lucrez la ei și mai fac chestiile astea, că pot să nu mă înțeleagă corect și să mă concedieze.
– Reporter: Aveți peste 20 de portaluri?!
– Ababii: Sunt multe pe care le-a blocat SIS-ul, recent. Dar ele (portalurile) merg peste hotare că și noi băgăm câte un VPN (care modifică adresa de IP) și le administrăm mai departe.
– Reporter: Ce părere ai de faptul că SIS a blocat mai multe site-uri?
– Ababii: Eu cred că ei sunt foarte bravo. Nu au blocat doar de-ale mele, au blocat și niște site-uri care urmăreau un demers politic.
– Reporter: SIS-ul v-a invitat la vreo discuție?
– Ababii: Nu ne-au invitat. Eu cred că băieții de mult au analizat toată situația, cum eu fac, posibil și m-au ascultat.
– Reporter: Nu îți este frică de asta?
– Ababii: Nu, fiindcă nu am făcut nimic așa tare ilegal… Eu tot am vrut să lucrez în SIS, dar au zis că am învățat rău la facultate.
– Reporter: Ai depus dosarul la ei?
– Ababii: Nu, a fost un domn la noi la facultate…
– Reporter: Am observat multe știri despre COVID. Nu crezi că aceste știri false ar putea să-i influențeze pe oameni negativ, să creeze panică?
– Ababii: Asta… tot ce facem noi este pentru vizualizări…
– Reporter: Dacă publici știri false este legal sau ilegal?
– Ababii: Nu este ilegal. În Moldova, nu este așa de dezvoltat Codul Penal împotriva postărilor pe rețelele de socializare.
Serviciul de Informații și Securitate menționează într-un răspuns pentru RISE Moldova că, la moment, creatori de știri false nu pot fi sancționați pentru distribuirea de fake news.
Serviciul de Informații și Securitate: Cât privește sancționarea persoanelor care se fac vinovate de acțiuni similare, actualmente, în Republica Moldova nu există legislație care ar prevedea sancțiuni pentru distribuirea știrilor false. Totodată, este de menţionat că SIS a iniţiat demersuri către Ministerul Justiţiei în sensul modificării Codului Contravențional, în scopul stabilirii unui sistem de penalizare pentru răspândirea cu bună știință a știrilor false.
UPDATE: Reacția TV8 la articolul în care este vizat și un colaborator al televiziunii
TV8 informează că a reziliat contractul cu Corneliu Ababii, care a activat în calitate de editor de imagine, după ce acesta a fost vizat într-un articol care dezvăluie că Ababii era administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news.„AO Media Alternativa a reziliat astăzi, 30.07.2020, contractul cu persoana respectivă, care a prestat servicii de editare video. Totodată, condamnăm cu vehemență crearea, scrierea și distribuirea articolelor ce conțin informații false și ne vom implica, în continuare, în combaterea fenomenului fake news. Regretăm situația creată și ne disociem de astfel de acțiuni, ce contravin valorilor promovate de TV8”, informează administrația TV8.
Cornel Ababii a declarat în articolul menționat că angajatorul și colegii săi de muncă nu cunoșteau despre faptul că acesta administrează mai multe site-uri care distribuie știri false.
„– Reporter: Colegii tăi de la TV8 știu că tu administrezi aceste site-uri?
– Ababii: Nu. Eu mă strădui să nu știe și cred că nici Dvs. nu o să le spuneți…”, se menționează în articol.
Ababii a spus că a creat aceste site-uri cu scopul de a obține bani din publicitatea de la Google AdSense.
Iurie SANDUȚA
Fact-checking: Dumitru STOIANOV