29/11/2018

Doi magistrați americani, cu experiență de peste 20 de ani, consideră alegerea judecătorilor de către popor drept una „problematică”, reieșind din practica îndelungată a SUA. Mai mult, aceștia nu recomandă examinarea cauzelor în spatele ușilor închise, „chiar dacă nu s-a întâmplat nimic rău acolo”.

Eduardo C. Robreno și Aaron Polster au venit în Republica Moldova – țară în care două treimi din populație nu are încredere în sistemul judecătoresc – la invitația Ambasadei SUA, în cadrul unui program de instruiri organizat de Institutul Național al Justiției.

Într-un interviu-fulger i-am întrebat pe cei doi magistrați despre implicarea justiției în legalizarea banilor proveniți din Laundromatul rusesc, anularea rezultatelor alegerilor locale în instanța de judecată, dar și cum Republica Moldova poate scăpa de corupția sistemică.

PROFIL
Eduardo C. Robreno, 73 de ani, este judecător al Districtului de Est al Statului Pensilvania. A fost înaintat în funcție de președintele George H. W. Bush în noiembrie 1991, iar în iunie 1992 Senatul i-a confirmat candidatura. În 2013 a obținut statutul de judecător senior.

Eduardo C. ROBRENO: Rețineți un lucru: judecătorii nu au armată ca să-și impună deciziile, nu fac legi, Parlamentul le face. Tot ce au, e judecata. Tot ce au, e integritatea. Și dacă un judecător nu are integritate și nu-și poate argumenta deciziile solid și prin prisma legii, atunci nu mai are nimic.

Aaron Polster, 66 de ani, este judecător al Districtului de Nord al Statului Ohio. A fost înaintat în funcție de președintele Bill Clinton în iulie 1997, iar peste un an, în iulie 1998, candidatura lui a fost confirmată de Senat.

Aaron POLSTER: Nu creezi o societate democratică, nu creezi un sistem judecătoresc independent pocnind din deget. Este foarte complicat acolo unde nu există niciun fel de tradiții [democratice]. Credeam că am o muncă grea, până să vin în Moldova.

Olga CEAGLEI


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol