31/12/2019

RISE Moldova a radiografiat lista celor 101 deputați și a identificat aleșii poporului care, pe lângă funcția de demnitate publică, mai dețin și funcții de administratori în propriile afaceri. Unii dintre aceștia nu se sfiesc să încalce legea, indicând jobul chiar în CV-ul publicat pe pagina Legislativului.

fama-oficiu-balti

Sediul Agenției de turism „Relax Tur” din Bălți, afacerea deputatului socialist Alexandr Nesterovschi // Foto: RISE Moldova

NESTEROVSCHI, DE CINCI ANI DEPUTAT ȘI DIRECTOR
Socialistul Alexandr Nesterovschi este deputat deja de cinci ani, obținând al doilea mandat la parlamentarele din 24 februarie 2019. În tot acest timp de când ocupă un fotoliu de ales al poporului, Nesterovschi a reușit să combine deputăția cu funcția de administrator în cadrul Fama Glamosa SRL, companie în care deține o cotă de 50%. Mai mult, chiar a indicat despre acest lucru în CV-ul său publicat pe site-ul Parlamentului. Detalii, AICI și AICI

Conform legislației Republicii Moldova, în momentul în care o persoană ajunge deputat, aceasta are la dispoziție 30 de zile ca să renunțe la celelalte funcții remunerate, excepție făcând doar activităţile didactice şi ştiinţifice. Dar, reieșind din datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Nesterovschi este administrator încă din 2013.

Iar Fama Glamosa, cu activități declarate în domeniul turismului, nu doar că nu este o companie „moartă”, dar îi mai și aduce venit proprietarului. De exemplu, pe parcursul anilor 2017 și 2018, Nesterovschi a încasat peste 25 de mii de lei sub formă dividende de la compania sa. Detalii, AICI

Mai mult, veniturile din vânzări ale companiei au continuat să crească în ultimii ani. Astfel, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2017, vânzările Fama Glamosa au constituit 780 de mii de lei, iar în 2018 – peste 2 milioane de lei. Detalii, AICI și AICI

Totuși, la capitolul profit, compania a înregistrat cifre mai modeste. În 2017, firma lui Nesterovschi a înregistrat pierderi de 75 de mii de lei, pe când în 2018, a avut un profit de puțin peste două mii de lei.

fama-oficiu-2

Foto: RISE Moldova

Firma de „vizavi de tanc”
Fama Glamosa a fost fondată în 2013 și are sediul juridic în satul Răuțel din raionul Fălești, localitatea de baștină a actualului deputat. Însă oficiul companiei e la nouă kilometri distanță, în Bălți, al doilea oraș din țară după numărul de locuitori. unde Fama Glamosa activează sub denumirea comercială – Agenția de Turism „Relax Tur”.

Agenția de turism își are sediul fizic, după cum ea însăși precizează pe bannerele publicitare, „vizavi de tanc”. Iar tancul sovietic ridicat pe postament drept monument se află chiar lângă Piața Centrală din Bălți – centrul cultural și de distracție a orașului.

12 decembrie 2019. Doi reporteri RISE Moldova merg la oficiul agenției și se prezintă drept potențiali clienți în căutarea unui sejur peste hotare. Într-un final, managerul Elena Palagniuc ne-a oferit copia unui „Contract cu privire la deservirea turistică”.

Pe prima și pe ultima pagină găsim indicat că „Agenția de Turism Fama Glamosa SRL („Relax tur”)” este reprezentată „în persoana directorului general Nesterovschi Alexandr , care acționează în baza Statului.”

Parteneriat de afaceri non-profit
Asociatul lui Nesterovschi în Fama Glamosa este Iuri Vitneanski, la fel cu o cotă de 50%. Vitneanski este membru activ al Partidului Socialiștilor, iar din iulie 2019 ocupă funcția de vice-pretor al sect. Botanica al capitalei. Spre deosebire de colegul său deputat, actualul vice-pretor nu a declarat în ultimii ani niciun venit de la firma pe care o dețin împreună.

Mai mult, într-o discuție telefonică cu un reporter RISE, Vitneanski s-a arătat uimit de faptul că Fama Glamosa a înregistrat o activitate financiară în ultimii ani.

RISE: De ce Nesterovschi n-a fost demis din funcția de director?
Iurie Vitneanschi: Din câte cunosc eu, în prezent, firma nu desfășoară vreo activitate. Iar dacă nu are niciun fel de activitate, eu unul consider că ar fi mai corect să fie pur și simplu lichidată sau vândută.
RISE: Compania totuși are activitate. Potrivit datelor de la Statistică, compania are venituri bunicele.
Iu. V.: Curios.
RISE: Adică Dvs. nu sunteți la curent?
Iu. V.: Nu sunt la curent.
RISE: Totuși cine era director când ați fondat compania? Nesterovschi?
Iu. V.: Da, chiar de la început. Am fondat compania în doi, iar el chiar de la bun început a fost director.

Nesterovschi: „Eu beneficiez doar de dividende”
Întrebat de ce chiar și după cinci ani de la alegerea sa în calitate de deputat acesta n-a renunțat la funcția de director, Nesterovschi ne-a asigurat că el este doar fondatorul companiei.

Alexandr NESTEROVSCHI: Directorul trebuie să aibă studii în domeniul turismului, pe când eu am studii în domeniul dreptului și al economiei.

Dar după ce reporterul RISE i-a arătat lui Nesterovschi copia contractului primit la sediul agenției de turism, document în care el figurează în continuare director general al Fama Glamosa, deputatul a promis că „vom corecta.

Alexandr NESTEROVSCHI: Acolo altă domnișoară trebuia să perfecteze contractele cu clienții. Este o greșeală. […] Mie legea îmi interzice. […] Acolo sunt angajate alte două persoane – directorul cu studii în domeniul turismului și un manager. […] Eu beneficiez doar de dividende de la companie.

Potrivit lui Nesterovschi, pe parcursul ultimilor ani, agenția de turism pe care o deține împreună cu colegul său socialist Iurie Vitneanschi este condusă, de facto și de jure, de un alt Alexandru, care poartă numele Dombrovschi.

Reporterii RISE l-au găsit și au discutat și cu cel căruia Nesterovschi i-a pasat responsabilitatea pentru companie. De menționat că, în decembrie 2014, Partidul Socialiștilor l-a inclus pe Alexandru Dombrovschi în „lista candidaţilor declaraţi supleanţi la funcţia de deputat în Parlament”, iar la rubrica „Locul de muncă” a fost indicată nu o agenție de turism, ci o organizație teritorială a socialiștilor.

În prezent, Dombrovschi este unul dintre liderii „Gărzii Tinere”, organizația de tineret a Partidului Socialiștilor. Acesta ne-a confirmat cele spuse de Nesterovschi – că este directorul Fama Glamosa. Dar, în timpul discuției, am constatat că Dombrovschi nu știe prea multe despre activitatea agenției de turism din Bălți.

nesterovskii-co_1-bliur

Alexandru Dombrovschi, Iuri Vitneanski, Alexandr Nesterovschi // Foto: via Facebook.com/iuri.vitneanski

Alexandru DOMBROVSCHI: În ultima vreme eu n-am semnat niciun document de-al companiei. […] Cel mai probabil e că Alexandr [Nesterovschi] le semnează. […] Dar nu pot să vă spun sigur. Poate că noi l-am mandatat pe el, dar nu țin minte. Eu fizic nu mă mai ocup acum de firmă. Deja de mai bine de jumătate de an nu mă mai ocup. Am alte activități în prezent.

HIMICI ȘI AFACEREA HIȘIDO SRL
Igor Himici a ajuns în Parlament în august 2019, pe lista Partidului ȘOR, după ce colega sa Maria Albot a renunțat la mandat. Atunci proaspătul deputat s-a declarat mândru că face parte din echipa Partidului ȘOR și că liderul formațiunii, „Ilan Șor, mi-a oferit această încredere și mă bucur că voi reprezenta interesele cetățenilor țării noastre”.

sitneakovski-si-himici

Alexandr Sitneakovski și Igor Himici // Foto: Ok.ru

În 2008, înainte de a se afilia cu ȘOR și de a ajunge deputat, Igor Himici, pe atunci interpret de muzică ușoară, s-a aliat cu colegul de scenă Igor Domracev și cu actorul Alexandru Șișchin și, împreună, au fondat compania Hișido SRL.

Capitalul social l-au împărțit frățește, fiecăruia revenindu-i 33%, iar de administrare s-a apucat Domracev, apartamentul său de pe strada Dimineții din Chișinău fiind și sediul juridic al noii companii.

În 2014, Domracev și Șișchin își vând cotele-părți lui Igor Himici și lui Alexandr Sitneakovski. (Detalii, AICI) Ultimul este originar din Republica Moldova, însă locuiește de mai mulți ani în Israel, unde organizează diferite activități culturale.

Astfel, Himici și Sitneakovski au devenit asociați ai Hișido cu câte 50% fiecare, iar compania și-a schimbat sediul juridic pe strada Grenoble din capitală, în apartamentul părinților lui Himici. Între timp, imobilul a fost vândut, însă compania și-a păstrat sediul la aceeași adresă.

Știe legea, dar n-a adunat toate actele
Odată cu reconfigurarea asociaților Hișido din 2014, Himici a preluat de la Domracev fotoliul de administrator, pe care îl deține și în prezent și la care nu a renunțat nici la patru luni de la învestirea sa în funcția de deputat.

Igor HIMICI: Activitatea firmei este sistată, dar al doilea acționar nu s-a aflat multă vreme în Moldova și eu nu am putut să obțin actul ca să mă lipsesc de funcția de director. Deja am rezolvat acest impediment – am obținut procură de la acționar ca să mă pot lipsi de toate împuternicirile. […] Dar, accentuez, că firma nu funcționează de foarte multă vreme. Dacă nu greșesc, cred că de mai bine de cinci ani.

Întrebat cu ce s-a ocupat compania Hișido, deputatul ȘOR ne-a spus: „Nunți, cumătrii, concerte, tot ce se poate”, menționând că nu a participat la vreo licitație publică la Orhei. Am făcut o solicitare și la Primăria mun. Orhei pentru a afla dacă Hișido a câștigat contracte cu municipalitatea, însă, până la publicarea materialului, nu am primit niciun răspuns.

„ODNOSTALCO VLADIMIR”, DE CINCI ANI ÎN PROCES DE LICHIDARE
Și deputatul socialist Vladimir Odnostalco deține o mică afacere — o întreprindere individuală care îi poartă numele. ÎI „Odnostalco Vladimir” a fost fondată în 2007, alesul poporului fiind și unic fondator, și administrator, până în prezent. Detalii, AICI

Potrivit datelor CÎS, întreprinderea se ocupă cu „tipărirea altor publicații, comerțul cărților, broșurilor, echipamentului fotografic și cantine”.

Din anul 2014, când a devenit parlamentar, Odnostalco indică în declarațiile sale de avere că întreprinderea se află „în proces de lichidare”, deși potrivit informației de la CÎS, compania este activă.

Vladimir ODNOSTALCO: Dacă ați remarcat, ea (firma – n.r.) se află în proces de lichidare și nu e activă.
RISE: De când?
V. O.: Nu țin minte de când, deja de mult timp nu e activă.
RISE: Și, între timp, nu ați putut renunța la funcția de director, ca să nu existe acest conflict de interese?
V. O.: Nu e un conflict de interese, pentru că eu nu m-am ocupat cu businessul. Ea nu e activă, se află în proces de lichidare, doar știți asta?! Nu știu cât timp va dura, dar foarte curând va fi lichidată.

CE SPUNE LEGEA
I-am solicitat lui Lilian Chișca, vicedirectorul Autorității Naționale de Integritate (ANI) – instituție care verifică declarațiile de avere ale demnitarilor și situațiile de conflict de interese sau de incompatibilitate ale persoanelor care dețin o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, să ne spună ce riscă un deputat care nu a renunțat la funcția de administrator al unei companii în cele 30 de zile prevăzute de legislație.

Lilian CHIȘCA: Există prevederile Legii 133 [privind declararea averii și a intereselor personale] care stabilesc o anumită răspundere pentru încălcarea acesteia. [O] Puteți consulta […] Dacă aveți o anumită situație, puteți sesiza ANI în vederea verificării acesteia și veți afla dacă s-a încălcat sau nu legislația în vigoare. […] Nimeni nu este în drept să spună dacă s-a încălcat sau nu legislația. Doar în cadrul unui control se poate constata această încălcare.

Fapta subiectului declarării în privinţa căruia s-a constatat starea de incompatibilitate nesoluționată constituie temei pentru încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu ale acestuia. În acest caz, prin derogare de la prevederile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancțiunile disciplinare ce pot fi aplicate pentru săvârșirea abaterii disciplinare nu pot consta în avertisment, mustrare sau mustrare aspră.

Alin. (3), art. 23 din Legea privind declararea averii şi a intereselor personale

Marcela ZĂMOSTEANU, Vladimir THORIK


Acest subiect a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova și al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF), în cadrul proiectului „People of interest in the justice system of the Republic of Moldova”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ