3/03/2017

Duminică, locuitorii orașului Comrat din circumscripția electorală nr. 1 sunt chemați din nou să-și delege prin vot ultimul lor reprezentant în Adunarea Populară a Găgăuziei. Alegerile precedente au fost anulate de Curtea Supremă de Justiție, iar unul dintre candidați – exclus din cursă pentru că a mituit alegătorii.

Acesta însă nu este unicul scandal în jurul „parlamentarelor” din autonomie. Documentele obținute de RISE Moldova arată că zeci de persoane și-au schimbat reședința sau domiciliul chiar în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin și, majoritatea lor, s-au prezentat apoi disciplinat la urne.

komrat-komsomolskaia-49

Găgăuzia, or. Comrat, str. Comsomolskaia 49 | În căsuța din lut cu pereții dărăpănați nu locuiește nimeni. La această adresă, peste noapte, 10 persoane și-au înregistrat domiciliu pentru a influența votul.

În autonomia găgăuză, deputații Adunării Populare (parlamentul local) nu sunt aleși pe liste de partid, ci uninominal în circumscripții teritoriale. Respectiv, fiecare vot contează.

Pe 4 decembrie 2016, în 15 circumscripții teritoriale, din cele 35 existente, s-a desfășurat turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară. În trei secții din Comrat, zeci de persoane au votat pe liste suplimentare, după ce, în ajun, și-au schimbat temporar reședința sau domiciliul.

Potrivit Întreprinderii de Stat (ÎS) Registru, o persoana nu poate avea concomitent decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. Dacă cetățeanul vrea să obțină înregistrarea la domiciliu sau reședință în locuința care nu-i aparține, atunci este obligat să prezinte, printre altele, declarația de acord a proprietarului.

Viză în casa unui consilier
CIRCUMSCRIPȚIA UNINOMINALĂ NR. 4 // Strada Gorbunov 3. Numărul persoanelor cu viză de reşedinţă sau domiciliu la această adresă a crescut brusc de la 1 la 17 cu câteva zile înainte de turul doi. Casa, cu o suprafață de circa 150 de metri pătrați, îi aparține consilierului municipal Ilia Coinac (Detalii, AICI). Acesta face parte din fracțiunea „Un viitor demn pentru Comrat”, condusă de Victor Volcov, președintele filialei teritoriale a Partidului Democrat. Din această fracțiune făcea parte și Gheorghii Mitioglo, candidat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 4.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din UTA Găgăuzia, toți cei 16 „locatari noi” din strada Gorbunov au votat în turul doi. În același timp, datele ÎS Registru arată că, pe 12 ianuarie 2017, adică o lună mai târziu, șapte persoane au plecat oficial din casa lui Coinac, schimbându-și din nou viza de reședință.

Documentele obținute de RISE Moldova arată că, în primul tur al alegerilor pentru Adunarea Populară, organizat pe 20 noiembrie 2016, 8 din cei 16 locatari ai imobilului din strada Gorbunov 3 au votat în satul Ferapontievca, localitate situată la 14 kilometri de Comrat. Printre ei se numără și Ana Topal, proprietara casei în care își avea domiciliul omul de afaceri Vitalii Ciobanu (Detalii, AICI). În primul tur de scrutin pentru un loc în Adunarea Populară, Ciobanu a candidat și a fost ales în circumscripția electorală Ferapontievca.

komrat-gorbunova-3

Str. Gorbunov 3. La această adresă, 16 persoane și-au înregistrat reședința

Despre Vitalii Ciobanu am relatat și în 2015, când, în cursa pentru fotoliul de bașcan, acesta și-a anunțat susținerea pentru candidatura lui Nicolae Dudoglo, actualmente deputat din partea PD în legislativul de la Chișinău.

Jurnaliștii RISE Moldova au stat de vorbă cu câțiva dintre alegătorii care și-au schimbat temporar domiciliul sau reședința din satul Ferapontievca în Comrat, pe strada Gorbunov 3.

Maria Berezova: Locuiesc în Ferapontievca, însă din cauza unor probleme familiale am decis să-mi schimb reședința în Comrat. Am fost ajutată să obțin viza de reședință, iar eu am mulțumit cu un vot. El (Ilia Coinac – n.r.) m-a rugat să votez pentru Suhodolschii (cel care a câștigat alegerile în circumscripția uninominală nr. 4 – n.r.).

Maria Gargalîc: Bineînțeles că îl cunosc pe Ilia Coinac. Eu am avut viză de reședință temporară în casa lui. Oare e necesar un motiv? Eu sunt om liber, pensionară. Mă înregistrez acolo unde vreau eu.

Ilia Coinac, proprietarul casei care „i-a găzduit” pe noii-veniți, a refuzat să discute cu reporterii RISE.

CIRCUMSCRIPȚIA UNINOMINALĂ NR. 4 // Strada Hristo Botev 19. Aici, în casa cu un nivel, numărul „locatarilor” a crescut, în ajunul turului doi, de la 3 la 12 persoane. Nou-veniții locuiesc, de fapt, în Bugeac, sat situat la 13 kilometri de Comrat. Imobilul din cărămidă roșie are aproximativ 90 de metri pătrați și este deținut de mama lui Dmitrii Manol, consilier municipal în Comrat din partea Partidului Democrat. Detalii, AICI

Dmitrii Manol: Scuzați-mă, însă dumneavoastră îmi puneți întrebări la care nu pot răspunde sau nu știu răspunsul.

Potrivit Comisiei Electorale din Găgăuzia, 11 din cei 12 locatari s-au prezentat la urne în turul doi.

komrat-hristo-botev-19

Str. Hristo Botev 19

Rezultatele alegerilor în circumscripția uninominală nr. 4: socialistul Alexandr Suhodolskii – 1.409 de voturi (56,3%) și independentul Gheorghii Mitioglo – 1.094 de voturi (43,7%).

Altă cirumscripție, aceeași procedură
CIRCUMSCRIPȚIA UNINOMINALĂ NR. 2 // Strada Komsomolskaia 49. Cu câteva zile înainte de turul doi, și aici numărul „locatarilor” a crescut rapid peste noapte – de la 1 la 11. Și, potrivit Comisiei Electorale din Găgăuzia, zece au votat.

În casa din lut, cu o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați și cu pereții dărăpănați, nu locuiește nimeni. Imobilul îi aparține lui Vasilii Dudoglo, angajat al întreprinderii municipale locativ-comunale din Comrat. Detalii, AICI

Vasilii Dudoglo: Într-adevăr, ei și-au schimbat viza de domiciliu înaintea alegerilor, însă acest lucru nu are legătură cu alegerile. Asta au constatat și ofițerii de urmărire penală. Nici măcar nu știu dacă ei au mers sau nu la votare. Ei s-au înregistrat doar de dragul domiciliului de Comrat și, totodată, mă vor ajuta să reconstruiesc casa. În prezent casa e avariată.

Rezultatele alegerilor în circumscripția uninominală nr. 2: candidatul independent Ivan Mardari – 1.196 de voturi (45,6%) și Constantin Zlatov – 1.426 de voturi (54,4%).

Omul de încredere al candidatului
Potrivit legislației Republicii Moldova, ÎS Registru autorizează schimbarea vizei de reședință sau pe cea de domiciliu. În Comrat, director al filialei Registru este Irina Zelenskaia. La alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, Zelenskaia este persoana de încredere a lui Vitalie Dragoi, candidat în circumscripția uninominală nr. 1 din Comrat. Dragoi este consilier municipal și face parte din fracțiunea condusă de democratul Victor Volcov.

komrat-zelenskaia

Irina Zelenskaia

Contracandidatul lui Dragoi a fost Dmitrii Constantinov, exclus ulterior din cursa electorală prin decizia Curții Supreme de Justiție, pe motiv că a mituit alegătorii (Detalii, AICI). În ziua alegerilor, Constantinov s-a plâns organului electoral că unor persoane din alte circumscripții li s-a aplicat viza de reședință temporară în buletinul de identitate direct la sediul Partidului Democrat din Comrat. Detalii, AICI

Irina Zelenskaia neagă acuzațiile lui Constantinov. Ea susține că este imposibil ca cineva să obțină viza de reședință temporară în afara oficiului Registru. Motivul: pentru introducerea modificărilor în acte este nevoie de aparatură electronică specială, care se găsește doar în biroul întreprinderii.

Irina Zelenskaia: Faptul că sunt persoana de încredere a candidatului Vitalii Dragoi nu poate influența activitatea întreprinderii „Registru”. Schimbarea vizei de domiciliu sau reședință s-a făcut în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Ivan Komur, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia, a cerut Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) să verifice legalitatea schimbării vizei de reşedinţă/domiciliu în ajunul turului doi al alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei.

CNA ne-a informat că a chestionat persoanele înregistrate în casele din strada Gorbunov nr. 3 şi strada Komsomolskaia nr. 49, însă „nu a stabilit încălcarea procedurii de înregistrare a persoanelor la domiciliu/reşedinţă” sau „acte de corupţie, conexe corupţiei sau fapte de comportament corupţional”.

Pe de altă parte, Ivan Komur consideră că migrația alegătorilor este favorizată de lacunele din legislația Republicii Moldova.

Ivan Komur: Legislația electorală oferă dreptul de a vota o singură dată. Însă, dacă persoana și-a schimbat viza de domiciliu sau reședință, atunci poate vota a doua oară în altă circumscripție. Cred că acest fapt se datorează imperfecțiunii prevederilor legale.

După ce Dmitrii Constantinov a fost exclus din cursă, Comisia Electorală Centrală a UTA Găgăuzia a anulat rezultatele turului doi și a anunțat alegeri repetate.

Astfel, poimâine, 5 martie 2017, alegătorii din circumscripția uninominală nr. 1 din Comrat sunt așteptați din nou la urne. Aceștia vor trebui să aleagă dintre un singur candidat – Vitalii Dragoi.

Piotr GARCIU
A contribuit: Dumitru LAZUR


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol