28/06/2019

Reacții în lanț după ce, acum două săptămâni, RISE Moldova a publicat ancheta „Ministerul Interceptărilor”. Cea mai recentă este demisia de ieri, 27 iunie 2019, a lui Nicolae Chitoroagă, şeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) – instituție care a gestionat dosarele în cadrul cărora au fost monitorizate peste 50 de persoane incomode fostei guvernări democrate, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști.

interceptari_cover

14 iunie 2019. RISE Moldova publică „Ministerul Interceptărilor”, în care arătăm cum instituțiile controlate de democrați au desfășurat, în ultimii ani, o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților săi. Ancheta are la bază un leaks format din aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești și mandate de autorizare.

14 iunie 2019. Maia Sandu, proaspăt premier, îi solicită procurorului general Eduard Harunjen să demisioneze „pentru încălcarea Constituției și a legilor” și promite că, „în locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent.

18 iunie 2019. În mediul on-line este lansată o petiție care cere și ea demisia procurorului general, inclusiv pentru faptul că, „sub conducerea [lui] Eduard Harunjen, procurorii au cerut autorizații de la judecătorii de instrucție pentru a intercepta masiv conversații telefonice ale membrilor partidelor de opoziție, reprezentanților societății civile și criticilor guvernării precedente […] – un gest evident politic și nu al unei instituții independente.

19 iunie 2019. OccupyGuguță organizează un protest în fața sediului Procuraturii Generale, cerând demisia lui Harunjen.

20 iunie 2019. Eduard Harunjen declară, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul TV N4, că procuratura s-a autosesizat în urma anchetei RISE Moldova. Situația „va fi examinată atent de către o subdiviziune a Procuraturii Generale care se ocupă anume cu controlul asupra activității speciale de investigații. Vom examina fiecare caz în parte”, a asigurat Harunjen.

25 iunie 2019. Alexandr Esaulenco, vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, este numit de Parlament în funcția de director al instituției. Întrebat despre „excesul de interceptări” despre care „există foarte multă informație în presă”, Esaulenco a declarat: „Nu voi admite interceptări ilegale sau interceptări care nu vor avea ca bază încheierea judecătorului. Dar vă asigur că toate interceptările care s-au efectuat în perioada de referință sau a fostei conduceri, au fost efectuate în strictă conformitate cu legislația în vigoare, având ca temei încheierile judecătorilor.

25 iunie 2019. Înarmat cu două căldări cu lapte, activistul Andrei Donica protestează în fața sediului Procuraturii Generale. Acesta cere demisia lui Eduard Harunjen, după ce a aflat din ancheta RISE Moldova că și telefonul lui a fost pus sub interceptare de către oamenii legii. „Așa procurori nu mai trebuie să se țină de funcții, cum este Harunjen, care face comanda cum a făcut pentru Partidul Democrat”, a declarat Donica pentru TV8.

26 iunie 2019. Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică decide cu vot unanim ca, pe 3 iulie 2019, să organizeze „audierea subdiviziunilor specializate în activitatea specială de investigații.” Propunerea a venit de la Chiril Moțpan, șeful comisiei, el însuși monitorizat în toate cele trei dosare despre care a scris RISE Moldova. La aceste audieri au fost invitați și reporterii RISE Moldova.

27 iunie 2019. Nicolae Chitoroagă, șeful PCCOCS, își dă demisia. PCCOCS este instituția care a gestionat toate cele trei dosare penale sub paravanul cărora au fost efectuate interceptările – inițial cu statut de secție în cadrul Procuraturii Generale, iar ulterior ca instituție separată. Chitoroagă a recunoscut că decizia sa are legătură „inclusiv şi cu comisia care a fost creată în legătură cu interceptările date, ca să nu se creeze impresia că eu, ca conducător, într-un fel sau altul aş putea să influențez mersul cercetărilor.”



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol