12/02/2016

RISE prezintă biografia criminală a unuia dintre cei mai vechi și temuți lideri interlopi care a condus brigada de rakeți „Micu”. Petru Gîlcă, Petru Popovici, Ion Socolov și Petru Sadnic – sunt identitățile folosite de unul și același „Hoț în Lege” – „Micu”. Ultima sa identitate, Petru Sadnic, a obținut-o după ce s-a căsătorit cu fosta soție a unui interlop din subordinea sa, acuzat de asasinate la comandă. Sub acest nume, „Micu” a părăsit Republica Moldova cu o lună înainte ca judecătorii să emită decizia de achitare din motiv că a expirat termenul de prescripție de 15 ani.

Micu-Gand

Petru Gîlcă s-a născut pe 17 iulie 1962 în s. Codreanca, r. Strășeni. La 17 ani a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar la 35 de ani a creat brigada de racheți „Micu”, înarmată cu automate Kalaşnicov, lansatoare de grenade, lunete, veste anti-glonț, măști, uniforme de polițiști și identități false.

IDENTITĂȚILE LUI MICU
1. Petru Gîlcă (nume anterior)
2. Petru Popovici (nume anterior)
3. Petru Sadnic – (numele actual)
4. Ion Socolov, a.n. 17 iulie 1963 – (identitate falsă). Detalii, AICI

STATUTUL ÎN LUMEA CRIMINALĂHoț în Lege din rusă – „Vor v Zakone”. Titlu este acordat de liderii grupărilor criminale aflaţi la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli” cu circuit închis. Atribuirea titlului se face printr-o „încoronare”, iar interlopul care primește titlu este recunoscut de toţi liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem” – reprezentant şi coordonator al lumii interlope de pe teritoriul unuia sau mai multor state. „Hoțul în lege” mediază conflictele între nucleele criminale, adică „împarte dreptatea” și îi sancționează pe membrii lumii criminale care au încălcat „codul de reguli”.

STUDII – Medii incomplete

DIPLOME
2011 – Diplomă cu binecuvântare arhierească, primită de la Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldovei, ÎPS Mitropolit Vladimir, în semn de recunoștință arhipăstorească pentru contribuția substanțială adusă la construcția paraclisului „Icoana Maicii Domnului-Bucuria Tuturor Scîrbiților” din incinta Penitenciarului Nr. 17 or. Rezina. Această distincție a fost anexată la dosarul penal. Detalii, AICI

ACTIVITATEA PROFESIONALĂ ȘI TRECUTUL PENAL
1979. Condamnat la 9 ani de închisoare de către Judecătoria Supremă (Instanța supremă din acea perioadă – n.r.).

1986. Condamnat la 5 ani de închisoare de către Judecătoria Anenii Noi. Detalii, AICI

1998 – 2000. Creează organizația criminală „Micu”, specializată în asasinate la comandă. Executorii săi lichidează oameni de afaceri și autorități criminale, printre care și pe doi lideri interlopi din elita lumii criminale: „Hoţul în lege” Evghenii Grişcenco, alias „Jeka” şi pe Rotari Valeriu, alias „Zelionîi”.

12 noiembrie 2001. Este arestat și judecat pentru organizarea grupului criminal „Micu”.

7 octombrie 2003. Curtea de Apel Chişinău îl achită pe „Micu” – pe motiv că „faptele lui nu întrunesc elementele infracțiunilor incriminate”.

1 martie 2004. Curtea Supremă de Justiţie îl condamnă pe liderul interlop la închisoare pe viaţă pentru infracțiunile comise în 1998-2000. Detalii, AICI

27 noiembrie 2007. După ce în 2004 s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Curtea constată că în cazul lui „Micu” a fost încălcat art.6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, deoarece a fost condamnat de către instanța de recurs fără a fi audiat personal şi fără examinarea probelor în prezența sa. Detalii, AICI

7 decembrie 2007. Avocații lui „Micu” fac referire la hotărîrea CEDO și declară recurs în anulare (cale de atac împotriva hotărârilor judecătorești irevocabile) a deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 2004 prin care „Micu” a fost condamnat pe viață.

30 iunie 2008. Plenul Curţii Supreme de Justiţie admite recursurile în anulare declarate de avocați. Casează parţial decizia Curţii Supreme de Justiţie din 2004 și dispune rejudecarea cauzei de către Curtea de Apel Chişinău. Măsura luată în privinţa lui Petru Popovici, alias „Micu”, este arestarea preventivă.

21 ianuarie 2010. Curtea Supremă de Justiţie admite parţial recursul procurorilor, declarat împotriva sentinţei Curţii de Apel Chişinău din 2003 în privinţa lui Petru Popovici. Casează această sentinţă în partea achitării lui „Micu”, pe episoadele sustragerii prin şantaj, folosirii ilegale a documentelor false. Rejudecă cauza şi pronunţă o nouă hotărâre. Popovici este condamnat definitiv la 13 ani închisoare. În rest, sentinţa Curţii de Apel Chişinău din 2003 se menţine.

12 martie 2010. Procurorul General, Valeriu Zubco, declară recurs în anulare prin care solicită casarea totală a sentinței Curţii de Apel Chişinău din 2003, a deciziilor Curţii Supreme de Justiţie din 2004 şi 21 ianuarie 2010, cu restituirea cauzei penale la rejudecare în instanţa de recurs, în alt complet de judecători.

7 noiembrie 2011. Plenul Curţii Supreme de Justiţie admite recursul în anulare declarat de Procurorul General, Valeriu Zubco și dispune rejudecarea cauzei. Detalii, AICI

17 Decembrie 2011. Potrivit unuei note informative obținute de RISE, în România are loc așa numitul „Shodneac” la care au participat patru „Hoți în lege”, inclusiv Ivan Gușan, alias „Patron”. Aceștia au decis să-i restabilească statutul de „Hoț în lege” lui „Micu” pentru că „el nu a încălcat tradițiile hoțești”. Detalii, AICI

29 Iulie 2014. CSJ decide ca dosarul penal pe numele lui „Micu” să fie judecat la Judecătoria sect. Centru. Detalii, AICI

10 Decembrie 2014. Îi este aplicată măsura de arest preventiv pentru 60 de zile.

2 Februarie 2015. Procuratura Generală solicită internarea lui „Micu” la Spitalul de Psihiatrie pentru o perioadă de 30 de zile. Detalii, AICI

IMG_38419 Februarie 2015. „Micu” este eliberat pentru că a expirat termenul de arest de 60 de zile.

17 Februarie 2015. Înregistrează la Oficiul Stării Civile „Călărași” căsătoria cu Tatiana Sadnic, luând numele ei de familie. Tatiana a fost căsătorită anterior cu un alt lider interlop din gruparea „Micu”, Dumitru Guzun.

20 Martie 2015. Își schimbă numele de familie și buletinul de identitate sub numele de Petru Sadnic.

26 Martie 2015. Își perfectează pașaportul cu noua identitate.

27 Martie 2015. Cu un automobil de ocazie traversează frontiera cu România.

12 Mai 2015. Procesul penal de învinuire a lui „Micu” încetează din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală, de 15 ani, acesta fiind judecat conform Codului penal din 1961. Detalii, AICI

18 Iunie 2015. După ce a fost achitat, „Micu” revine în Republica Moldova, iar peste o lună se întoarce în UE, traversând frontiera cu România.

Iurie SANDUȚA (RISE Moldova), Irina SAMSON (studentă)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ