16/06/2021

RISE Moldova a obținut un contract de achiziții de la un avertizor de integritate din care reiese că șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a făcut afaceri subterane cu bani publici.

Marfa comandată: contoare inteligente și un soft de transmitere a datelor de la consumatori.

Peste 1,4 milioane de lei au ieșit din bugetul furnizorului de apă care alimentează capitala și s-au scurs pe conturile unei companii.

Firma câștigătoare este deținută de un tânăr comerciant care administrează și o companie aflată în proprietatea șefului de la Apă Canal. Aceștia au o relație mai veche, iar numele lor s-au intersectat și într-o cauză penală.

caricartura-rise-buret

Caricatură: RISE Moldova / Credit: Art of Alex Buretz

Apă-Canal Chișinău (ACC) este o societate pe acțiuni cu capital public, deținută de Primăria Chișinău. Societatea este administrată de Anatolie Lichii, care deține funcția de director general interimar. Detalii, AICI

Anul trecut, Apă-Canal Chișinău a publicat pe pagina web un anunț despre „Achiziția contoarelor inteligente pentru apă rece, sistem de citire automatizat a datelor cu exportul lor către softul de facturare”. Detalii, AICI

Contractul și partenerul
RISE Moldova a obținut un contract din 22 iulie 2020 din care rezultă că acest concurs de achiziție a „contoarelor inteligente” a fost câștigat de compania Partener Energo SRL. Suma acordului este de 1,4 milioane de lei (fără TVA).

Anatolie Lichii a semnat contractul din partea întreprinderii Apă-Canal Chișinău, iar Ivan Dumitrașcu – din numele Partener Energo SRL. În document s-a strecurat o greșeală tehnică. Pe prima pagină este indicat numele fostului director general, Valeriu Meșca, drept reprezentant al Apă-Canal Chișinău în loc de Anatolie Lichii, persoana care apare în caseta cu semnături.

Partener Energo SRL, compania câștigătoare, este deținută și administrată de Ivan Dumitrașcu. Firma a fost creată în 2014. Anterior, aceasta a mai semnat un contract de achiziție cu Apă-Canal Chișinău. Mai exact, în 2018, Partener Energo SRL a livrat „redresoare industriale”. Atunci, Anatolie Lichii era director tehnic și de producție la ACC. Această firmă a făcut afaceri cu bani publici și cu o întreprindere municipală. Detalii, AICI

Ivan Dumitrașcu, omul de la Partener Energo SRL, conduce și firma Electrotest-Grup SRL, deținută în totalitate de Anatolie Lichii. Și această companie a făcut afaceri cu bani publici, oferind servicii și lucrări pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, dar a semnat contracte și cu alte instituții de stat. Detalii, AICI și AICI

Atât firma lui Lichii cât și cea a lui Dumitrașcu care a câștigat contractul de la ACC sunt legate de aceeași adresă juridică.

Iar, relația dintre cei doi este mult mai apropiată decât intersectarea lor în compania Electrotest-Grup SRL cât și contractul de achiziție de la ACC. Anterior, aceștia au pozat împreună la un eveniment privat.

Lichii si Dumitrascu

Anatolie Lichii și Ivan Dumitrașcu. Foto: via Facebook

Contactat de RISE Moldova, Ivan Dumitrașcu a întrerupt apelul imediat după ce reporterul s-a prezentat. Ulterior, Dumitrașcu nu a mai răspuns la telefon.

Pe 3 iunie curent, am expediat o solicitare de informații la Apă-Canal Chișinău, însă până la publicarea acestui text nu am primit un răspuns.


UPDATE:
După publicarea acestui text pe www.rise.md, ACC ne-a expediat un răspuns la solicitarea din 3 iunie. Detalii, AICI


Între timp, reporterul RISE Moldova a discutat cu Anatolie Lichii, directorul interimar de la Apă-Canal Chișinău. Mai jos vă prezentăm fragmentele relevante pentru acest subiect:

– Reporter: Urmărim o achiziție despre contoare inteligente în care apare Partener Energo SRL. Nu credeți că a existat un conflict de interese atunci când ați semnat contractul?
– Anatolie Lichii, șeful interimar Apă-Canal Chișinău: Prima la mână, noi nu am cumpărat contoare inteligente, dar noi am cumpărat sistemul.

director

Anatolie Lichii. Foto: acc.md

– Reporter: Dar în anunț apare contoare inteligente.
– Lichii: Contoarele inteligente fac parte din sistemul de transmitere a datelor pentru excluderea factorului uman de citire a datelor de la consumatori. […]

– Reporter: Am văzut că a câștigat contractul Partener Energo. La licitații au participat și alte organizații sau doar una?
– Lichii: Au fost mai multe din ce îmi amintesc. […]

– Reporter: Nu credeți că există un conflict de interese din moment ce contractul este semnat de Ivan Dumitrașcu, care, de fapt, este partenerul Dvs. de afaceri într-o altă firmă?
– Lichii: Nu este partenerul meu!

– Reporter: Dar este administratorul unei firme pe care Dvs. o dețineți.
– Lichii: Eu cred că acestea sunt niște întrebări provocatoare la moment. Cred că mă înregistrați acum […] Vreți să faceți un PR urât. […]

– Reporter: Credem că este corect să ne oferiți câteva explicații despre această achiziție…
– Lichii: Au fost mai mulți de trei ofertanți. O să vă dăm răspuns oficial și veți vedea că nu există nici un conflict de interese și nu am avut nicio rea intenție.

– Reporter: Ați mers pe cel mai bun preț?
– Lichii: Am mers pe calitate-preț și sistem de colectare și transmitere a datelor pentru facturare prin omiterea factorului uman și reducerea cheltuielilor. […]

– Reporter: Dvs. faceți parte din comisia de achiziție?
– Lichii: Da, dar vă spun că nu pot să influențez asupra la atâtea persoane din cadrul întreprinderii: […] 10-15 ingineri din direcția comercială, 7-8 membri de la comisia licitații – implicați în comisia de licitații […]. Este anormal să fac lucru acesta, ca să discut cu fiecare în parte, ceea ce nu-mi permit…. Și să impun să fie montate niște contoare sau sisteme care nu aduc beneficiu întreprinderii – asta este și încă mai urât, ceea ce tot nu o fac. De asta vă spun că, invitația de participare, caietul de sarcini nu l-am elaborat eu și nu am influențat la elaborarea lui. […] Nu văd aici rea intenție și nici conflict de interese.

11218938_725048187622845_2174951985679710700_n

Ivan Dumitrașcu. Foto: via Facebook

În spatele cortinei
RISE Moldova a studiat istoria Electrotest-Grup SRL – compania în care Lichii este asociat unic iar Dumitrașcu – administrator, și a urmărit dedesubturile ei.

Firma a fost creată în 2006, cu sediul juridic pe strada Petricani din Chișinău. La început, societatea a avut trei asociați: Anatolie Lichii deținea 34% din capitalul social al întreprinderii, iar Rodica Burdila și Ivan Burdila câte 33%.

Primul administrator a fost Vladimir Nichitin. Acesta a fost înlocuit în 2009 cu Ivan Dumitrașcu. Ulterior, Dumitrașcu a modificat sediul juridic al companiei, fiind similar cu cel al firmei lui care a câștigat contractul cu Apă-Canal Chișinău.

În 2015, Centrul Național Anticorupție (CNA) a pornit o cauză penală după ce reprezentanții mai multor firme au mituit funcționari publici pentru a frauda licitații organizate de instituții publice, inclusiv de către Unitate de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare.

În acest caz, a figurat și o companie unde asociat unic figurează fosta parteneră de afaceri a lui Lichii – Rodica Burdila. Astfel, la începutul anului 2016, ofițerii CNA au verificat în cadrul anchetei și documentele de înregistrare a Electrotest-Grup SRL. La scurt timp de la acest eveniment, Rodica Burdila și Ivan Burdila s-au retras din companie, iar asociatul unic al Electrotest-Grup SRL a devenit Anatolie Lichii.

RISE Moldova a solicitat Centrului Național Anticorupție să ne spună dacă Anatolie Lichii, Ivan Dumitrașcu și compania Electrotest-Grup SRL au figurat în cauzele penale pornite de ofițerii anticorupție în 2015-2016. Răspunsul l-am inserat mai jos.

1. RISE Moldova: La ce etapă se află ancheta inițiată de CNA în cadrul cauzelor penale: 2015970380, 2015970379 și dosarelor conexate: 2016970004, 2016970005, 2016970006, 2016970007, 2016970008, 2016970009, 2016970010, 2016970011, 2016970012, 2016970013?

Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul CNA: Toate cauzele penale, menționate în pct. 1 din solicitare, au fost conexate la cauza penală nr. 2015970371.

2. RISE Moldova: În total, care este prejudiciu estimat în cadrul dosarului 2015970380?

– Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul CNA: Cauza penală nr. 2015970380 a fost pornită conform elementelor constitutive ale infracțiunii, prevăzute la art. 324 Cod penal – coruperea pasivă, care face parte din componența de infracțiune formală și se consideră consumată din momentul pretinderii ori primirii remunerației ilicite, deci, nu este vorba despre prejudicii materiale.

3. RISE Moldova: Electrotest-Grup SRL a fost vizată în unul dintre dosarele de mai sus sau a fost vizată în alte cauze pentru infracțiuni financiare?
– dacă da, vă rugăm să ne oferiți detalii.
– Lichii Anatolie, asociat la Electrotest-Grup SRL și persoană cu funcție publică a fost sau este vizat, investigat sau învinuit în cauze penale pentru orice infracțiune financiară, inclusiv pentru licitații publice?
-Dumitrașcu Ivan, administrator la Electrotest-Grup SRL a fost vizat sau învinuit în cauze penale pentru infracțiuni financiare, inclusiv ce țin de bani publici?

– Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul CNA: Persoanele juridice și fizice, menționate în pct.3 a solicitării, au fost vizate în unul din cauzele penale, menționate la pct. 1 din solicitare, nu şi în alte cauze penale.

4. RISE Moldova: Ce statut procesual au persoanele: Burdilă Gheorghe, Împărățel Boris, Josan Ion, Cocîrlă Serghei – vizate în cauzele penale enumerate la punctul 1.

– Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul CNA: Persoanele fizice, menționate în pct.3 şi 4 a solicitării, actualmente nu dețin careva statut procesual, acestea fiind scoase de sub urmărire penală şi urmărirea penală în cauza penală nr. 2015970371, în luna aprilie 2016, a fost încetată, iar cauza penală clasată, în conformitate cu prevederile art. 273 pct. 3 Cod de procedură penală, din lipsa elementelor infracțiunii.

Anatolie Lichii a depus anterior două declarații cu privire la venituri și proprietate, însă în niciuna dintre ele nu a indicat faptul că este asociat la Electrotest-Grup SRL. Detalii, AICI și AICI

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru STOIANOV


Articol publicat în cadrul proiectului „Transparent government through strong independent media” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ