11/09/2015

Sunt bugetari, dar dețin în proprietate case și mașini de lux. Unul dintre ei, șef al direcției asistență socială, a negat oficial că deține un bloc de locuit cu 10 apartamente pe care le-a scos în vânzare. Însă, unui reporter sub acoperire, funcționarul i-a dat asigurări că imobilul îi aparține și că el se ocupă de tranzacțiile imobiliare.

O analiză a veniturilor și proprietăților șefilor de direcții de la Primăria Chișinău arată că cel puțin jumătate dintre ei au agonisit proprietăți ce depășesc cu mult veniturile lor oficiale.

 

Blocul șefului de la asistență socială
Valeriu Negru, șeful interimar al Direcției asistență socială a construit un bloc de locuit cu o suprafață totală de peste 1 000 m.p., pe care nu l-a indicat în ultimele sale declarații de avere (Detalii, AICI). Clădirea are cinci nivele și este situată în sect. Buiucani al capitalei.

La Cadastru toate cele zece apartamente figurează drept proprietatea funcționarului (Detalii, AICI). De curând, Negru s-a mutat cu traiul în acest bloc, iar restul locuințelor le-a scos în vânzare.

Negru VNegru afirmă că nu a declarat imobilul, pentru că nu este încă finalizat. „Acest bloc are mai mulți proprietari. Noi am adunat banii și îl construim împreună, doar că pe terenul cumpărat de mine anterior”, ne-a explicat Negru.

L-am contactat din nou pe Negru, în calitate de potențiali cumpărători. De această dată, șeful de la asistență socială ne-a spus că blocul îi aparține.

Reporter: Bună ziua. Am nevoie de dl. Valera.

Valeriu Negru: Da, eu sunt.

R.: Am fost pe strada V. Coroban și acolo este o casă. Am întrebat de băieți și mi-au spus să vă telefonez pe dvs. Am vrut să întreb despre un apartament cu trei odăi, cam câți metri pătrați are?

V.N.: Este unul la etajul trei și unul la etajul cinci. Cel de la cinci e în două nivele, Penthouse, de 154 m.p., cel de la trei – 104 m.p.

R.: Și cât costă metrul pătrat?

V.N.: La trei – 800 Euro/metrul pătrat, cel de la cinci – 400 Euro și are 4 camere, nu 3 camere: trei dormitoare și un zal (trad. din rusă – sufragerie, n.r.) mare.

R.: În rate putem achita?

V.N.: Noi îl dăm în exploatare acum în septembrie și rate chiar și dacă acceptăm, nu pe mult timp.

R.: Cu cine se încheie contractul?

V.N.: Eu sunt proprietarul, pe mine e înregistrat terenul, apartamentele. Semnăm un ante-contract, pentru că nu e dat încă în exploatare și după – se face contractul de bază și se înregistrează la BTI (din rusă – Cadastru, n.r.).

R.: Cu persoană fizică, da?

V.N.: Da.

R.: Unde ne putem întâlni? Aveți un oficiu?

V.N.: Noi deja ne-am mutat aici în casă. Eu acum sunt acasă aici. Dacă vreți, acum sau diseară… Cel mai bine după cinci.

R.: Dar cum vă spune mai exact?

V.N.: Negru Valeriu.

A uitat să declare firma soției
Negru s-a căsătorit cu Inga Donțova, fiica fostului consilier municipal Piotr Donțov. Soția lui Negru a fondat în 2008 compania „Succestur”, împreună cu Igor Goncearov, consulul onorific al Estoniei la Chișinău. Director al companiei este Olga Goncearova, soția consulului, care a deținut funcția de director al Biroului Relații Interetnice în perioada 2004-2009. Principalul gen de activitate al firmei este turismul.Detalii, AICI

Valeriu Negru afirmă că nu a indicat firma în declarația sa de avere pentru că soția sa nu lucrează acolo. „Firma are alt administrator. Ea nu are treabă acolo. Nu a obținut niciodată dividente din activitatea companiei”, susține funcționarul.

Până nu demult, Valeriu Negru mai deținea în proprietate o casă, de 158 m.p., pe care însă a vândut-o, în data de 25 august 2015, mamei sale, Larisa Negru. (Detalii, AICI). Potrivit experților imobiliari, casa valorează peste 5 milioane de lei. Imobilul a fost construit în perioada 2005-2007, pe când Negru avea doar 21 de ani și era student.

Semnează autorizații pentru firma soției
carpovArhitectorul-șef al capitalei, Ivan Carpov, care deține interimatul la Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, a semnat pe 3 iulie 2014 o autorizație de construcție pentru a ridica un complex de agrement în preajma parcului din str. N. Dimo (Detalii, AICI). Proiectul, avizat prin semnătura lui Carpov, a fost elaborat de firma soției sale, „Axis Mundi” (Detalii, AICI). Compania a fost fondată în 2003, iar Ivan Carpov a fost angajat al acestei firme până în 2013.

Beneficiar al viitoarei construcții de agrement este firma „Agro-Engineering” SRL, fondată de o altă companie, „Moldprodinvest”, al cărei unic fondator este Aurica Răducan, soția fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, deputatul democrat Marcel Răducan. Detalii, AICI

cARPOV-CASAIvan Carpov: „Eu sunt singura persoană din cadrul primăriei care poate semna certificatele urbanistice și autorizațiile de construcție. Doar în cazul în care sunt în concediu medical sau de odihnă, poate semna adjunctul meu. În această situație, ce ar trebui să fac? Să închidem firma care activează din 2004?

Soții Carpov locuiesc într-o o vilă situată în preajma Parcului „Valea Morilor” și mai dețin în proprietate un garaj, un teren pentru construcții și două automobile, dintre care un „Lexus GX”, cumpărat în 2006.

Garajele șefului de la transport public
gREMETIgor Gamrețki, care de mai bine de doi ani este șef al Direcției transport public și căi de comunicație, investește în garaje. În aprilie 2015, funcționarul și omul de afaceri Andrei Talmazan a înregistrat la Cadastru dreptul de proprietate asupra mai multor garaje de pe str. Milano din capitală. Garajele, care au o suprafață totală de 105 m.p., au fost construite ilegal pe teritoriul unui parc din sect. Buiucani, legalizate ulterior printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție (Detalii, AICI). În 2012, Gamrețki a mai construit încă un garaj de 93 m.p. pe str. E. Coca. Detalii, AICI

Interesele ascunse ale lui Moldovanu
Anul acesta, Comisia Națională de Integritate a constatat un conflict de interese în cazul lui Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate, la darea în locațiune a unui bloc al Spitalului municipal pentru copii nr. 1, companiei „Medclinic Internațional”, în care fiica sa era co-fondatoare.

Firma, înregistrată pe 6 noiembrie 2014, a depus, a doua zi de la creare, un demers prin care a solicitat transmiterea în arendă a două etaje din incinta spitalului pentru amplasarea unei clinici. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat cererea (Detalii, AICI). Spațiul cu suprafața de 465 de m.p. a fost dat în chirie pentru o perioadă de 25 de ani. Peste două luni, Cristina Moldovanu s-a retras din firmă.

Printre genurile de activități declarate de această companie în actele de înregistrare se numără, pe lângă serviciile de asistență medicală, activitate farmaceutică și comerțul produselor alimentare, a băuturilor și a produselor din tutun.Detalii, AICI

În prezent, în blocul spitalului, lucrările de reparație sunt în toi.

Și-a ridicat casa fără autorizație
Șeful Direcției construcții capitale, Roman Sofroni, fratele deputatei liberale Mihaela Iacob, indică în declarația de avere pentru anul 2012 că deține în proprietate o casă de 113 m.p., pentru care a obținut autorizația de construcții în 2011. Detalii, AICI

„E adevărat că am luat autorizația mai târziu, dar am început lucrările de construcții încă în 2004, pe când nu eram încă la Primărie”, ne-a explicat funcționarul.

Sofroni mai declară două apartamente, unul obținut prin donație și altul, de 97 m.p., cumpărat de familia Sofroni tot în 2012. „Apartamentul este achiziționat în baza contractului de investiții și îl achităm în rate”, spune șeful de la construcții capitale.

Casa și apartamentul de 97 m.p. au intrat în proprietatea soților Roman Sofroni și Diana Brega (fiica deputatului liberal Gheorghe Brega – n.r.) în perioada în care acesta activa la primărie, unde fusese numit în funcția de șef de Direcție în noiembrie 2009. Diana Brega este șefa secției consultativă din cadrul Institutului Oncologic, unde de asemenea lucrează de mai mulți ani.

Salariul cumulat al celor doi soți, în anul 2012, a constituit 123 de mii de lei. Soții Sofroni nu indică faptul că ar avea datorii sau afaceri. Astfel, pentru cele două locuințe, cei doi ar fi avut nevoie să adune bani cel puțin 16 ani.

Anul trecut, Diana Brega a fondat un SRL, „George-DB”, specializat în vânzarea băuturilor alcoolice și a produselor de tutun. Detalii, AICI

A uitat de proprietățile soțului
berdila2Aliona Berdilă, cea care conduce de patru ani Direcția economie a primăriei capitalei, deține în proprietate două apartamente, unul de 66,4 m.p., procurat în 2009 de soțul său, Andrei Russu, și altul de 76,6 m.p., pe care l-a cumpărat un an mai târziu.

Funcționara deține și un automobil Nissan Micro, procurat în 2007 cu 96 de mii de lei, și dreptul de arendă asupra unei mașini „Opel Kadett”, pe care nu o indică în declarația de avere, se arată într-un act de control emis de CNI. Detalii, AICI

De asemenea, soțul Alionei Berdilă mai deține în proprietate o gospodărie (casă și teren) situată în or. Cimișlia, chiar pe strada centrală din localitate, pe care funcționara nu a indicat-o în declarațiile de avere depuse în ultimii ani (Detalii, AICI). Tot pe numele lui Andrei Russu este înregistrată firma „Onoris Legis”, neindicată în declarația de avere. Detalii, AICI

În iulie curent, CNI a investigat proprietățile și averile Alionei Berdilă și, deși a constatat toate aceste neajunsuri, a decis să claseze cauza din „lipsă a încălcării intenționată a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților”. Berdilă a explicat că nu a știut nimic despre proprietățile soțului său din Cimișlia, iar firma nu a indicat-o din neatenție. Detalii, AICI

Jurist la primărie cu avere de milioane
Șefa Direcției juridice din cadrul Primăriei Chișinău, Diana Gurschi, a achiziționat, în perioada 2011-2013, proprietăți de peste un milion și jumătate de lei. Asta deși funcționara, angajată în cadrul primăriei din octombrie 2007, are un salariu lunar de circa 6700 de lei.

Potrivit declarației de avere, în 2011, Diana Gurschi și-a procurat un apartament de 79 de m.p, estimat la prețul de 700 de mii de lei, și un automobil Lexus IS, produs în 2010 și estimat la 325 de mii de lei. Detalii, AICI

Doi ani mai târziu, în 2013, funcționara, împreună cu părinții săi, a mai procurat o casă, cu valoarea cadastrală de 574 de mii de lei, și un teren de șase ari (pe care este situată clădirea – n.r.), estimat la 145 de mii de lei, pe care însă nu a indicat-o în declarația sa de avere pentru anul 2013.

În iulie 2015, CNI a constatat existența unei diferențe între veniturile funcționarei pentru anul 2013 și proprietățile dobândite în aceeași perioadă, dar și faptul că Gurschi nu a declarat casa amplasată pe terenul procurat și câteva anexe ale acesteia. În prezent, actele se află la Procuratură.

Diana Gurschi afirmă că toate bunurile au fost cumpărate din economiile sale.

Mariana RAȚĂ, Ziarul Național

Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ