3/12/2020

Momeala a fost aruncată. Ca rezultat, un contract de aproape 23 de milioane de lei a fost atribuit unei firme care a intrat în vizorul procurorilor. Banii sunt dintr-un program de stat cofinanțat de Uniunea Europeană și care are drept scop eradicarea rabiei la vulpi.

Programul presupune, în premieră, distribuirea vaccinului, în mare parte, pe cale aeriană. Metoda, testată anterior în România, a trecut Prutul cu tot cu un consorțiu format din două companii – una din Cehia și alta din Bulgaria.

În Moldova, acestea au făcut front comun cu o companie locală, care ar fi fost implicată într-un caz de trucare a unei licitații similare. Mai mult, zilele trecute, anchetatorii anticorupție l-au reținut pe omul de afaceri din spatele firmei, după ce ar fi încercat să mituiască un funcționar. Miza: excluderea dintr-un raport a mențiunii că, la distribuția vaccinului, 20 mii de doze au ratat ținta și au ajuns în lacuri și localități.

fox_alpha2a

Republica Moldova este una dintre țările europene cu cele mai multe cazuri de rabie, fiind depășită doar de Ucraina. În perioada anilor 2017-2018, a înregistrat 128 de cazuri, din care în peste 20% – la vulpi. Însă numărul acestora ar putea fi mai mare, deoarece multe cadavre ale vulpilor, decedate din cauza acestei maladii, nu sunt depistate.

Rabia face jertfe și în rândul oamenilor. De exemplu, în anul 2002, a decedat un copil din Drochia, în 2016 – un bărbat din Căușeni, iar în 2019 – un copil din Goianul Nou, mun. Chișinău.

VULPEA, BAT-O VINA
Vulpea, ne asigură autoritățile, reprezintă principalul izvor natural al rabiei. Iată de ce, în 2018, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi pentru perioada 2019-2023. Programul a fost aprobat în data de 15 martie 2019 și este unul destul de ambițios. Își propune, ca în 2023, adică peste trei ani, să fim incluși în lista țărilor libere la rabie.

Autoritățile nu au ascuns faptul că aprobarea acestui program era necesară pentru absorbția unor fonduri UE nerambursabile, iar banii europenilor au venit cu sprijinul României. Mai exact, ANSA a negociat și parafat cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA) un acord privind acordarea asistenței financiare pentru procurarea și distribuirea vaccinului antirabic în așa-numita zonă tampon – adică o fâșie de 50 de kilometri lățime de-a lungul hotarului cu România.

PRIMA TENTATIVĂ, EȘUATĂ
Pe data de 16 iulie 2019, a demarat procedura de achiziție a serviciilor de vaccinare antirabică la vulpi, prin distribuția aeriană a momelilor vaccinale. Împreună cu colegii români, ANSA a elaborat și caietul de sarcini pentru un contract de achiziții în valoare de 11,7 milioane de lei. În ciuda contractului cu șase zerouri, ANSA a primit doar o singură ofertă. Aplicantul – un consorțiu format din trei companii: Bioveta (Cehia) – producătoarea vaccinului Lysvulpen, Avio Otryad-Varna (Bulgaria) – care oferă servicii de transport avia și Decebal-Impex SRL (Republica Moldova) – companie care este unic distribuitor al vaccinului Lysvulpen pe teritoriul Moldovei.

Oferta propusă: 16,2 milioane de lei, sumă care depășea cu 4,5 milioane de lei (38,52%) valoarea estimată de ANSA. Respectiv, singurul ofertant a fost descalificat, deoarece suma cerută depășea cu 30% valoarea estimată, iar procedura de achiziție a fost anulată. Cel puțin, s-a respectat buchia legii.

Nu a trecut mult timp și Comisia parlamentară Agricultură și Industrie Alimentară, în frunte cu deputatul socialist Radu Mudreac, a întocmit un raport în care „constată cu profundă îngrijorare că, pentru anul 2019, fondurile financiare acordate de UE pentru eradicarea rabiei, vor rămâne nevalorifiicate”.

Comisia a apreciat situația ca fiind „una critică” și a propus, între altele, „demararea negocierilor directe” sau „identificarea unor operatori pentru contractarea directă a serviciilor”. Aparent, ANSA nu a ținut cont de recomandările Comisiei parlamentare.

A DOUA TENTATIVĂ, CU SUCCES
14 ianuarie 2020. ANSA anunță, din nou, procedura de achiziție a serviciilor de vaccinare a vulpilor. De această dată, valoarea contractului este de 18,9 milioane de lei (cu TVA suma se ridică la 22,7 milioane de lei), dar a crescut cu mult și numărul momelilor vaccinale solicitate, mai ales a celor care urmau să fie distribuite cu ajutorul unor avioane de mici dimensiuni: de la 543 de mii, la peste un milion de bucăți. Iar numărul momelilor care urmau să fie distribuite manual, de către angajații Moldsilva, a crescut și el de la 73.800 la 147.600. Detalii, AICI și AICI

La deschiderea ofertelor, s-a creionat o situație trasă la indigo. Același consorțiu, format din firma cehă, bulgară și cea moldovenească, a fost singurul participant.

Doar că lecția a fost deja învățată. De această dată, oferta a coincis aproape bănuț în bănuț cu valoarea estimată de ANSA, cu o diferență de doar 4.061,24 lei. Ceea ce a și garantat câștigul. Pe deoparte, oferta nu a mai putut fi descalificată din cauza sumei cerute. Pe de altă parte, doar vaccinul Lysvulpen, produs de Bioveta din Cehia, corespunde întru totul cerințelor formulate de ANSA în caietul de sarcini al licitației.

Lysvulpen este singurul vaccin antirabic produs în UE  care este înregistrat în Republica Moldova, informație confirmată și de Victor Pîslaru, șef-adjunct al Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA. Prin urmare, agentul economic, care deține dreptul de distribuție a acestui vaccin, ar fi favorizat. În cazul dat, e vorba de firma Decebal-Impex, care a și fost cap de afiș în cadrul licitației. Pe site-ul achizițiilor electronice M-Tender, anumea ea figurează ca fiind câștigătoarea.

Asta deoarece Decebal-Impex a putut prezenta, fără probleme, așa cum prevede caietul de sarcini, certificatul de calitate conform EDQM (European Directorate for Quality Medicine). Vasile Cucu, directorul Autoritate Grup SRL, companie care importă și distribuie medicamente de uz veterinar, spune că „EDQM este un standard de laborator european și se eliberează doar companiilor care sunt rezidente ale spațiului comunitar”. Astfel se și explică interesul scăzut al altor agenți economici de a veni cu o ofertă alternativă, menționează Cucu.

Tatiana VALIUH, directoarea Decebal-Impex: Acest agent economic lucrează cu Rusia și nu are certificatele europene […] Nu suntem noi favorizați, poate sunt și alți producători, nu cunosc. Și încă o remarcă. Această licitație, cerințele sunt strict europene […] E și normal ca comunitatea europeană să ceară certificate care atestă calitatea europeană. Mai ales că ei dau și majoritatea finanțelor, circa 70%.

De altfel, două companii – ambele administrate de Cucu, au depus o serie de contestații la Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), cerând, inclusiv, modificări la caietul de sarcini, astfel încât să fie eligibile și vaccinurile produse în țări din afara UE. Însă toate cererile au fost respinse, iar programul de vaccinare a demarat fără probleme și avut loc în două etape. Prima – în luna iulie 2020. A doua – în luna noiembrie 2020. Detalii, AICI, AICI și AICI

Vladislav COTICI, director general ANSA: Procesul de achiziție a fost monitorizat de Centrul Național Anticorupție, care nu a înregistrat careva abateri în procesul desfășurării procedurii. Au fost întrunite toate condițiile, conform Caietului de sarcini.

ASOCIAȚI PENTRU ACEEAȘI CAUZĂ ȘI ÎN ROMÂNIA
Aceleași firme care s-au pliat perfect pe cerințele ANSA s-au asociat, anterior, pentru un program similar în România. Ne referim, în cazul dat, la Bioveta din Cehia și Avio Otryad-Varna din Bulgaria.

În documentele depuse în cadrul licitației anunțate de ANSA, ambele companii și-au justificat experiența cu patru contracte încheiate în ultimii trei ani cu ANSVSA din România. Este vorba tot de vaccinarea antirabică a vulpilor prin distribuție aeriană. Detalii, AICI și AICI

Atunci autoritățile române au optat pentru vaccinul antirabic Lysvulpen. Doar că, într-un raport din 2017 al ANSVSA, privind implementarea Planului naţional unic de control integrat pentru România, este indicat că „Lysvulpen seria 1523, fabricat de Bioveta – Cehia, nu a corespuns la parametrul Concentraţie în virus”. Raportul nu menționează dacă lotul de vaccin a fost retras sau dacă firma a fost sancționată pentru careva neconformități. Cert e că autoritățile din România au continuat colaborarea cu cehii și bulgarii și în 2019.

De cealaltă parte, partenerul bulgarilor și cehilor din Moldova – Decebal-Impex, și-a justificat experiența cu un contract în valoare de 1,4 milioane de lei pentru furnizarea vaccinului antirabic oral pentru animalele carnivore din fauna sălbatică, pe care l-a încheiat cu ANSA în 2017. Detalii, AICI



Ce n-a menționat compania, dar care poate fi ușor verificat pe site-ul Agenției Achiziții Publice (AAP), este că, în urma depistării unor nereguli în cadrul contractului din 2017, Decebal-Impex a fost inclusă în lista de interdicție a operatorilor economici. Iar dacă compania nu ar fi contestat decizia în instanța de judecată, interdicția ar fi fost valabilă până în iunie 2021. Cu alte cuvinte, Decebal-Impex nu ar fi putut participa și nici nu ar fi câștigat, în această perioadă, vreun contract cu statul.

Suspendarea executării deciziei AAP, de includere a Decebal-Impex în lista de interdicție, a fost luată printr-o încheiere a Judecătoriei Chișinău din august 2018. (Detalii, AICI) O decizie pe acest caz nu există deocamdată, deși de atunci au trecut mai bine de doi ani. Din datele publicate pe site-ul instanțelor de judecată, înțelegem că ședințele fie au fost amânate, fie au fost întrerupte.

Într-un răspuns oficial, AAP susține scurt: „Reprezentanții AAP au fost prezenți în instanța de judecată, la toate ședințele anunțate”.

LICITAȚIA TRUCATĂ
Contractul indicat de Decebal-Impex drept dovadă a experienței în domeniu pare să fie unul cu probleme. Mai ales că, însăși ANSA a cerut AAP să includă compania în lista de interdicție. S-a întâmplat, însă, abia peste aproape jumătate de an de la semnarea lui. Timp în care Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a pornit dosar penal. Motivul: „Decebal-Impex a prezentat acte false în cadrul achiziții publice din 2017 prin care a cauzat un prejudiciu bugetului ANSA de peste 1,4 milioane de lei”.

5 octombrie 2017. ANSA a anunțat licitația publică pentru achiziția vaccinului antirabic oral pentru animalele carnivore din fauna sălbatică. La licitație a participat și Decebal-Impex, care a propus vaccinul Lysvulpen. Potrivit procurorilor, pentru a-și garanta câștigul, Gheorghe Alexa, directorul economic al companiei, în complicitate cu Nicolae Gangal, directorul de atunci al Centrului Republican Diagnostică Veterinară – o instituție din subordinea ANSA, și Victor Todorașco, șeful Direcției patrimoniu și management intern al ANSA, a reușit să falsifice datele normativ-tehnice ale vaccinului.

Mai exact, potrivit anchetei penale, funcționarii i-au oferit lui Gheorghe Alexa, contrar legii, accesul la dosarul normativ tehnic, iar acesta a modificat documentele care atestă proprietățile vaccinului. În rezultat, în documentele falsificate era menționat că Lysvulpen este eficient în cazul mai multor animale carnivore din fauna sălbatică, nu doar vulpea roșcată și câinele enot, dar și jder, bursuc, lup etc. Mai mult, ar fi fost falsificată și temperatura maximă de expunere a vaccinului – de la +15°C la +25°C, cât și termenul de valabilitate. Detalii, AICI și AICI

În rezultat, Decebal-Impex a câștigat licitația în valoare de 1,4 milioane de lei, urmată de semnarea contractului pe 6 decembrie 2017. Între timp, pe fir au intrat procurorii, care i-au acuzat pe angajații ANSA de depășirea atribuțiilor de serviciu, iar pe reprezentantul companiei câștigătoare – de escrocherie.

Gheorghe ALEXA, reprezentant Decebal-Impex: Cu privire la dosarul intentat precum că au fost modificate datele vaccinului Lysvulpen, vă informăm că nu am modificat aceste date […] La licitația din octombrie 2017 am propus vaccinul Lysvulpen cu destinația pentru vaccinarea animalelor carnivore sălbatice și temperatura de distribuție de +25°C. La licitație a fost prezentată și o scrisoare de la producătorul Bioveta, care confirmă aceste date. (Detalii, AICI) Nu cunoaștem din ce cauză în Registrul ANSA sunt alte date. Probabil nu au fost actualizate. 

107634501_2695682167335790_5938721904551531225_n

Vladislav Cotici, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, la lansarea Programului de vaccinare aeriană contra rabiei la vulpi. Iulie 2020 // Foto: ANSA via Facebook

„REGLAREA DE CONTURI”
Dosarul penal a fost trimis în instanța de judecată pe 29 ianuarie 2018, adică peste aproape două luni de la semnarea contractului. Nicolae Gangal, pe atunci director al Centrului Republican Diagnostică Veterinară, și-a recunoscut vina și a fost condamnat, pe 14 martie 2018, la cinci ani de detenție, fără dreptul de a ocupa o funcție publică timp de zece ani. Executarea pedepsei, însă, a fost suspendată condiționat, pe un termen de probă de cinci ani.

În ceea ce-i privește pe ceilalți doi – Gheorghe Alexa, directorul economic al Decebal-Impex, și Victor Todorașco, șeful Direcției patrimoniu și management intern al ANSA, „cauza este pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Centru”, ne informează procurorii. (Detalii, AICI) Ultima ședință de judecată pe acest caz, din data de 20 noiembrie 2020, a fost întreruptă la solicitarea procurorului, următoarea ședință fiind programată pentru 4 decembrie 2020.

Victor TODORAȘCO: Dosarul este unul fabricat și eu sunt gata, prin proces de judecată, să-mi declar nevinovăția totală. Procuratura nu are nicio probă, are numai niște presupuneri și un denunț mincinos. […] Încă din 2013-2014 are loc lupta dintre două companii, reglarea de conturi dintre ei. Ba unul ia locul întâi, ba altul ia locul întâi, contestații peste contestații… Este lupta dintre doi și, în rezultat, s-a primit și dosarul meu.

Vasile NICOARĂ, avocatul lui Gheorghe Alexa: El pledează nevinovat. Se examinează probele din dosar, este un proces nu atât de simplu. […] Orice cauză trebuie examinată în termen rezonabil. În viziunea mea, nu se încalcă acest termen rezonabil.

Până la pronunțarea unei decizii, omul de afaceri a continuat să câștige licitații publice, în timp ce funcționarul de la ANSA a fost suspendat din funcție de pe 1 februarie 2018 până pe 24 septembrie 2019. În prezent, Todorașco este, ca și acum doi ani, șef al  Direcției patrimoniu și management intern al ANSA.

Ion GAVRILIUC, avocatul lui Victor Todorașco: Dumnealui a fost demis doar cât a fost sub arest. Întrucât ANSA, pe cazul dat, nu are vreun prejudiciu, eu am înaintat anumite cereri și a fost restabilit în funcție.

Totodată, în apărarea sa, Gheorghe Alexa, reprezentantul Decebal-Impex, ne-a pus la dispoziție o scrisoare din partea ANSA, care a fost prezentată la solicitarea instanței de judecată, în care se menționează „lipsa oricărui prejudiciu material cauzat de fenomenul administrării acestui vaccin pe teritoriul Republicii Moldova”. Acesta a fost, de fapt, motivul pentru care ANSA a renunțat să înainteze vreo acțiune civilă. Detalii, AICI

antirabie-1

Foto: Ansa.gov.md

PROPRIETARUL DIN UMBRĂ
Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Decebal-Impex a fost fondată în 1996 de frații Ion și Gheorghe Alexa, fiecare deținând câte 50% din capitalul social. Peste șapte luni, asociat majoritar, cu 90,08%, devine Gheorghe Alexa, ca, în 2008, acesta să ajungă să controleze compania în totalitate. La scurt timp, Alexa cedează firma concubinei sale, Tatiana Valiuh, care, până în prezent, este asociată unică, dar și administratoare.

Însă Gheorghe Alexa a continuat să controleze afacerea și să se ocupe de licitațiile publice, în mod special, de cele anunțate de ANSA. O confirmă chiar Tatiana Valiuh, în fața judecătorului.

Spune că îl cunoaște pe Alexa Gheorghe din 2004 și că, în prezent, se află în relații de concubinaj, având împreună un copil. Menționează că, în cadrul companiei, ea se ocupă doar de contabilitate.

Factor de decizie în cadrul companiei este Alexa Gheorghe. Anume ultimul decide la care licitație să participe […] Negocierile cu Bioveta din Cehia, cu privire la procurarea vaccinului Lysvulpen, au fost purtate de Alexa Gheorghe”, a mai precizat Valiuh. Detalii, AICI

Alexa Gheorghe mai deține o afacere similară, care desfășoară activitate farmaceutică veterinară – GGA International Grup SRL și mai este director și asociat cu 30% la MAT Medical. Atât Decebal-Impex, cât și GGA International Grup, se numără printre companiile care câștigă frecvent licitații publice. În ultimii patru ani, aceste două companii au reușit să încaseze doar de la ANSA circa 30 milioane de lei.

125236373_2807024569534882_3479190057950697453_o

Foto: ANSA via Facebook

MITĂ PENTRU VACCINURI RATATE
Joi, 26 noiembrie, Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță într-un comunicat de presă că „un om de afaceri a fost denunţat de un angajat ANSA, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 mii de lei”. RISE Moldova a aflat că este vorba de Gheorghe Alexa. Omul de afaceri a fost reținut pentru 72 de ore şi escortat la CNA pentru audieri.

Potrivit anchetatorilor anticorupție, Alexa i-ar fi oferit șpagă angajatului ANSA ca acesta să falsifice raportul final de recepţionare a serviciilor şi să nu includă peste 20 de mii de doze de vaccin care, în procesul de distribuție, au ratat ținta și au ajuns în lacuri sau localități. Astfel, omul de afaceri ar fi încercat să încaseze suma de 20 mii de euro, atât cât costă vaccinurile ratate.

Gheorghe ALEXA, reprezentant Decebal-Impex: Cu privire la acțiunile angajatului ANSA, considerăm că totul a fost planificat din timp și a fost o provocare, scopul fiind denigrarea imaginii companiei noastre. Nu a fost niciun temei să se ofere mită acestei persoane.

Tatiana VALIUH, directoarea Decebal-Impex: A fost o campanie [de vaccinare] foarte complicată. La noi satele sunt foarte mici și avioanele nu aveau posibilitatea să se oprească să nu nimerească vaccinurile date în sate sau lacuri. Chiar este stipulat în contract că vaccinurile care nu nimeresc pe teritoriul strict indicat, pur și simplu nu se achită. A fost făcut un proces-verbal, unde se menționează cantitatea care a nimerit în lacuri. Producătorul a explicat de ce s-a întâmplat asta (Detalii, AICI și AICI) și, în a doua etapă [de vaccinare], aceste vaccinuri au fost recuperate. Asta și e problema. Nu au fost incluse în factură, nimeni nu a pretins nimic […] Întotdeauna am luptat pentru aceste contracte. Clar că sunt anumite persoane care nu sunt mulțumite de faptul că noi câștigăm, dar asta este altă întrebare.

Nota redacției: Am expediat un e-mail solicitând explicații reprezentanților firmelor Bioveta din Cehia și Avio Otryad-Varna din Bulgaria. Până la momentul publicării acestui text, nu am primit un răspuns.

Olga CEAGLEI

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Ina CÎVÎRJIC


Articol publicat în cadrul proiectului „Transparent government through strong independent media” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ