26/07/2016

Sectorul bancar din Republica Moldova a devenit un câmp de luptă dintre grupările de interlopi, autorități și oameni care își ascund identitățile în spatele unor companii înregistrate în paradisuri fiscale. Miza este mare. Autoritățile încearcă să curețe sistemul, dar nu pot face prea multe în condițiile în care băncile sunt controlate de companii offshore în spatele cărora se ascund proprietarii reali. În același timp, acești proprietari încearcă să-și mărească influența asupra băncilor. Lupta se dă pe mai multe fronturi, inclusiv la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. RISE Moldova a investigat acest război bancar și prezintă cum una dintre cele mai mari bănci din Moldova a devenit ținta vânătorilor de bănci.

Artiom Platon, în vârstă de 19 ani, este un fan al muzicii rock și chitarist al formației Sorrow Means Will, o trupă metal fondată la Chișinău în 2012. La acel moment, Artiom și prietenii săi au încercat să colecteze 500 de dolari americani pe Indiegogo, un site de crowdfunding, cu scopul de a înregistra un album într-un studiou profesional. Băieții au reușit să strângă doar 130 de dolari – prea puțin pentru a-și atinge scopul.

Trei ani mai târziu, în 2015, tânărul rocker a devenit, brusc, multi-milionar, primind în dar, de la tatăl său – controversatul bancher și fostul politician Veaceslav Platon, 40 de milioane de dolari. Banii urmau să fie folosiți pentru preluarea unei părți din sistemul bancar moldovenesc. Tatăl, Veaceslav Platon, în vârstă de 43 de ani, fost deputat în parlamentul de la Chișinău, este, de fapt, unul dintre principalii actori în războiul băncilor.

Luni, 25 iulie, Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională de către autoritățile din Moldova pentru presupusa sa implicare în spălare de bani și fraude bancare. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat într-o conferință de presă că Platon este conectat atât la „Furtul miliardului”, cât și la spălătoria rusească de peste 20 de miliarde de dolari – „Laundromatul”.

Veaceslav-Platon-RISE_MOLDOVA_C

Veaceslav Platon, 24 martie 2016, Kiev. FOTO: RISE Moldova

RISE Moldova a urmărit traseul tranzacției în sumă de 40 de milioane de dolari, încheiată între tată și fiu, și a descoperit că banii au trecut printr-o platformă complexă de spălare de bani, folosită anterior în transferul secret a sumei de 20 de miliarde din Rusia în Uniunea Europeană, prin intermediul unei bănci din Moldova în care Platon figura drept acționar.

În prezent, Veaceslav Platon este stabilit la Kiev. Ultima sa apariție publică în Moldova a avut loc în 2014 când acesta a venit în Parlamentul de la Chișinău în calitate de reprezentant legal al companiei offshore Volmark Trade Ltd. Atunci, Platon era nemulțumit că Banca Națională a blocat un grup de acționari ai Victoriabank, inclusiv Volmark Trade Ltd, pentru că ar fi acționat concertat.

De atunci, Platon nu a mai apărut în spațiul public din Moldova, preferând să-și conducă afacerile fie prin companii offshore, fie prin persoane interpuse.

Donația
Cele 40 de milioane de dolari donate fiului său erau destinate procurării de acțiuni la Moldova Agroindbank (MAIB), cea mai mare instituție financiară din țară. Autoritățile din Moldova au reacționat la această tentativă blocând tranzacția.

Mai exact, actul de donație dintre tată și fiu a fost semnat pe 22 iunie 2015. Potrivit documentului confidențial, cele 40 de milioane de dolari urmau să-i fie transferate lui Artiom Platon, integral sau în tranșe până pe 31 decembrie 2018.

Reporterii RISE Moldova s-au întâlnit cu Veaceslav Platon în centrul Kievului, în martie 2016, și l-au întrebat despre milioanele sale și lupta cu Banca Națională a Moldovei.

Veaceslav Platon: Fiul a considerat că, acum, este convenabil să investească în acțiunile MAIB şi a depus o astfel de cerere. I-am dăruit 40 de milioane de lei, ca el să-i investească în active financiare şi nefinanciare. Când m-a întrebat cum evaluez atractivitatea investițională a MAIB, i-am spus că ar fi o investiție bună, care îi va aduce un profit bun, în viitor. El a decis să treacă prin întreaga procedură de obținere a permisiunii Băncii Naționale. Precizez: pentru o cotă mai mică de un procent din acțiuni, dar nu a primit permisiunea.

Reporter: Dar fiul Dvs. a vrut să investească 40 de milioane de dolari, nu lei!

Veaceslav Platon: E vorba … de lei. Citiți atent documentul. Problema este că nimeni nu citește nici măcar documentele.

Reporter: În document scrie dolari!

Veaceslav Platon: Aceasta este o greșeală. Eu nu am dat atâția bani.

Reporter: Dar este o copie verificată cu originalul.

Veaceslav Platon: De unde o aveţi?

Reporter: Nu dezvăluim sursele.

Veaceslav Platon: Mâine voi iniţia un proces împotriva Băncii Naționale!

După ce a analizat documentele prezentate de reporterii RISE, Platon a recunoscut că suma donată a fost în dolari, și nu în lei. „Din acte este vorba de dolari. Acordul a fost făcut de secretarii mei, motiv din care l-am semnat fără să-l analizez. Azi îi fac cadou, mâine îl rog să mi-i întoarcă… Ce mai contează? Sunt în relații bune cu fiul meu”, ne-a spus Veaceslav Platon.

Fiul lui Platon, Artiom, nu a răspuns solicitărilor RISE Moldova pentru a comenta interesul său față de MAIB.

Investiția bancară
Pe 29 ianuarie 2016, „înarmat” cu actul de donație, Artiom Platon a semnat un contract de preluare a 0.95 % din acțiunile MAIB. Acțiunile urmau să fie cumpărate de la compania britanică Money@Box Ltd, reprezentată de cetățeanul ucrainean Sergii Zheltov. Tranzacția nu a fost dusă la bun sfârșit. Motivul: Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit că firma britanică a acționat concertat, împreună cu alți acționari MAIB, pentru preluarea unui pachet de acțiuni în mărime de 3,5% din capitalul băncii.

Potrivit legii, în cazul în care există o relaţie sau înțelegere între anumite persoane la achiziționarea de acțiuni la o bancă în mărime de peste 1% din capitalul băncii, acestea sunt obligate să notifice BNM.

Astfel, prin decizia BNM din 23 decembrie 2015, Money@Box Ltd a fost obligată să vândă pachetul de acțiuni în termen de trei luni, deoarece ar fi acționat în înțelegere cu Nestol Limited, Business Worldwide Alliance Financial Services Ltd și Advanced Asset Protection Ltd, în relație cu MAIB, preluând o cotă substanțială din capitalul social al băncii – de 3,53%, fără a avea permisiunea prealabilă a Băncii Naționale. Într-un final, acțiunile nu au fost înstrăinate, iar autoritățile au aplicat sechestru pe aceste acțiuni.

Reporterii RISE au identificat multiple conexiuni între persoanele care acționau ca reprezentanți ai acestor companii, ceea ce poate fi considerat un indiciu că ei chiar au acționat în manieră coordonată.

MAIB_proxy_money_011_ROÎmprumutul
După eșecul tranzacției cu Money@Box, Artiom Platon a informat BNM că și-a schimbat decizia despre achiziția acțiunilor MAIB. De această dată, el a declarat că vrea să cumpere 10% din acțiunile MAIB.

Din nou, acțiunile urmau să fie achiziționate de la companiile offshore care, împreună, dețineau o parte din bancă. Pentru această tranzacție Artiom Platon a menționat că banii provin de la tatăl său, dintr-o sumă de 60 de milioane USD. Veaceslav Platon a declarat pentru RISE că suma de 60 milioane USD o deține după ce i-a împrumutat-o, în numerar, companiei offshore Felina Investment, încă în 2001.

Potrivit contractului de împrumut obținut de RISE Moldova, tranzacția dintre Veaceslav Platon și Felina Investments Ltd a avut loc la Kiev pe 10 decembrie 2001. Felina a fost reprezentată, prin procură, de cetățeanul ucrainean Bogdan Zhmutskyi – un interpus care a figurat în mai multe companii offshore, implicate în „Laundromatul rusesc”. Banii au fost daţi „în formă lichidă”, adică cash. La contractul de împrumut este anexat și Actul de predare-primire a banilor, semnat de cele două părţi.

Cinci ani mai târziu, tot la Kiev, Veaceslav Platon şi Felina Investments Ltd semnează Acordul adițional Nr. 1, prin care termenul contractului este prelungit pentru o perioadă de încă cinci ani. Acesta urma să expire până pe 5 decembrie 2011.

Totodată, din documentele anexate contractului rezultă că Felina Investments Ltd este deja o altă companie, cu aceeași denumire, înregistrată în Delaware – SUA. Noua companie este succesoarea de drepturi a firmei Felina Investments Ltd din Insulele Virgine Britanice. Detalii, AICI

Pe 1 decembrie 2011, Veaceslav Platon și firma offshore Felina Investments Ltd semnează Acordul adiţional Nr. 2 la contractul de împrumut, prin care contractul este prelungit până pe 1 decembrie 2016 (Detalii, AICI). Un document de verificare a achitărilor între părți pentru perioada 2001- 2012 relevă că suma de 60 milioane de dolari nu a fost rambursată.

Împrumutul a fost menționat într-o declarație fiscală, prezentată autorităților fiscale moldovenești de către Veaceslav Platon în 2012. Același Platon, însă, nu a inclus această sumă în Declarația de venit pentru anul 2009, când deținea funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit legislației, parlamentarii sunt obligați să declare venitul, averea, activele, inclusiv împrumuturile și datoriile. Detalii, AICI

Pe lângă situația juridică incertă, procurorii susțin că Felina este implicată într-un dosar de spălare de sute de milioane de dolari (Detalii, AICI).

Aceeași Felina Investments este implicată într-o altă tranzacție dubioasă cu acțiunile MAIB. Pe 16 aprilie 2015, Felina împrumută 819.000 USD companiei Tush Enterprises Ltd, cu sediul în Marea Britanie. În aceeași zi, Tush achiziționează 0.9% din acțiunile MAIB. Tush Enterprises a fost fondată în 2014 de un fost polițist ucrainean, Ivan Liubymov. Detalii, AICI

Procuratura Generală din Republica Moldova investighează privind presupusele achiziții ilegale de acțiuni. „Am inițiat o urmărire penală. Unele persoane au fost reținute, iar altele vor merge în instanță”, au declarat procurorii.

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a declarat că anchetatorii investighează mai multe versiuni legate de proveniența banilor cu care s-au cumpărat acțiuni la MAIB. „Se fac investigații. Sunt înaintate câteva versiuni referitor la proveniența acestor bani. Pe fiecare se întreprind măsurile necesare de investigare penală. Problema ce apare este implicarea societăților comerciale din afara Moldovei, fapt ce crează dificultăți suplimentare în investigație”.

Procesul
Pe 14 iunie 2016, însă Curtea de Arbitraj pe lângă Camera de Comerț din Stockholm (SCC) a recomandat autorităților din Moldova să se abțină de la orice măsuri care ar duce la anularea acţiunilor MAIB, deţinute de firma Kompozit „până la o decizie finală a organelor judiciare internaționale”.

Cauza a fost pornită pe 9 iunie 2016, la solicitarea companiei Kompozit LLC din St. Petersburg, Federația Rusă, care deține 0.98% din acțiunile MAIB. Beneficiarul acestei companii este un cetățean rus – Igor Bevz (Detalii, AICI). Drept motiv au fost invocate prevederile Acordului moldo-rus de promovare și protecție mutuală a investițiilor. Kompozit LLC a insistat să se examineze cauza în regim de urgență și să fie declarate ilegale acțiunile părții moldovenești.

Nicolae Eșanu, viceministru al Justiției, a declarat pentru RISE că procesul este în derulare, iar autoritățile de la Chișinău ar urma să selecteze un barou de avocați care să se ocupe de acest proces.

Înainte de decizia arbitrajului de la Stockholm, în martie 2016, BNM a anulat mandatul a trei membri ai Consiliului de Administrare al MAIB, desemnați de către companiile ce acționau concertat.

„În urma stabilirii acțiunilor concertate ale acționarilor Moldova-Agroindbank, la data de 16 martie 2016, BNM a retras confirmările a trei membri ai Consiliului Băncii, deoarece aceștia nu mai corespund cerințelor legale față de administratori”, se arată în comunicatul BNM.

Câteva zile mai târziu, procurorii anticorupție au reținut-o pe Stela Pahomi, fost membru în Consiliul Moldova-Agroindbank, într-un dosar de spălare de bani. Pahomi este anchetată penal pentru că ar fi organizat o schemă prin care i-a deposedat pe câțiva acţionari MAIB şi pe alte persoane de 17.189 de acţiuni, cauzându-le daune de aproximativ 20 de milioane de lei. Detalii, AICI

Potrivit procurorilor, Pahomi a falsificat mai multe procuri prin care i s-a permis unei persoane terțe să reprezinte interesele acționarilor de facto, fără ca aceștia să cunoască acest lucru. Ulterior, deţinătorul procurii, acționând ilegal în numele acţionarilor, a transferat un pachet de acţiuni pe conturile unei companii offshore. În acest dosar este acuzat și un polițist, învinuit de complicitate la infracțiunile comise de Stela Pahomi.

Veaceslav Platon a refuzat să se expună pe acest caz: „Nu vreau să vorbesc despre Stela Pahomi, pentru că ea se află în arest și nu cred că se simte foarte confortabil. De asemenea, nu vreau ca cele spuse de mine să fie interpretate greșit și să-i creeze încă mai multe probleme. Nu ar fi cinstit să vorbesc în aceste condiții”, a declarat Platon pentru RISE Moldova.

Există și alte conexiuni între Veaceslav Platon și acționarii MAIB. De exemplu, în 2015, pe cardul bancar deschis la MAIB de Veaceslav Platon a fost transferată suma de 4,7 milioane de lei (aproximativ 250 de mii de dolari americani). Banii au ajuns de la compania britanică Tayra Ltd. reprezentată de Lesia Lahoda din Ucraina. La capitolul descrierea plății figura cuvântul „dividende”. Tayra a făcut transferul la scurt timp după ce a primit suma de 538 de mii de dolari americani de la altă companie, Multigold Production Ltd., care deținea 4,2 % din acțiunile MAIB.

Veaceslav Platon a declarat reporterilor RISE Moldova că a avut relații de afaceri cu Tayra Ltd., având un contract de prestări servicii cu această companie.

Ieri, 25 iulie, procurorii și serviciile secrete ucrainene l-au reținut pe interlopul Veaceslav Platon. Procuror general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat pentru RISE că în timpul reținerii „Platon avea asupra sa un pașaport fals ucrainean”.

Iurie SANDUȚA, Ion PREAȘCA

A contribuit: Roman ANIN (Novaya Gazeta)
Ilustrație: Sergiu BREGA


Citiți interviul cu Veaceslav Platon, AICI

Anchetă documentată împreună cu OCCRP.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ